Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 17 червня 2020, 11:38
6203
6

Новий Нагельсманн, старий Нагельсманн

Оглядач Sport.ua - про «фінти» Маркевича і нового тренера «Руху»

| Оновлено 17 червня 2020, 11:38
6203
6
Новий Нагельсманн, старий Нагельсманн
ФК Рух. Іван Федик

Юрій Бакалов - відтепер вже колишній головний тренер «Руху». Його відхід з команди став досить несподіваним. Юрій Михайлович недавно сказав, що «є певні проблеми зі здоров'ям», тому він і покинув львівський клуб. І що «знадобиться певний час на відновлення», оскільки «звичайно, хочеться повернутися до роботи».

Що й казати - Бакалов був практично ідеальною кандидатурою для «Руху» - порівняно молодий тренер, досвідчений тактик і непоганий мотиватор. Та й в команді він з'явився відразу після відходу Леоніда Кучука - свого боса, наставника і друга в одній особі. Загалом, тоді, в грудні минулого року, здавалося, що президент «Руху» Григорій Козловський зробив правильно, призначивши головним тренером команди, яка рветься в УПЛ, наставника, який знає, що, як і навіщо.

***

Леонід Кучук, який працював до Бакалова наставником «Руху», теж знав, що, як і навіщо. І навіть більше. І ось це «більше» його, подейкують, і згубило. Точніше, його кар'єру в «Руху». Білоруський фахівець, за чутками, спочатку не дуже охоче сприйняв пропозицію Козловського, вважаючи, що робота не в елітному дивізіоні - «не зовсім його». Але Григорій Петрович таки зміг достукатися до Леоніда Станіславовича. І не в останню чергу - завдяки фінансовій «складовій». Але чим далі в «ліс», тим начебто все «товщими» ставали домагання Кучука, і без того найбільш високооплачуваного тренера нашої першої ліги. До того ж, досвідченого фахівця активно улещували представники мінського «Динамо» - фактично рідної його команди. Втомившись від постійного зростання «апетиту» Кучука, Козловський дав йому «вільну». Заявивши наостанок, що «обставини виявилися сильнішими за взаємну повагу». Розпливчасто і не дуже зрозуміло, чи не так?

І тут як тут - Юрій Бакалов, багаторічний асистент Кучука по київському «Арсеналу» і кам'янській «Сталі». Леонід Станіславович настійно кликав Юрія Михайловича в свій тренерський штаб в «Рух», але Бакалов тоді ще не «оклигав» від роботи у «Львові». Але на момент відходу Кучука, в грудні, «зірки» для 53-річного фахівця склалися в правильній конфігурації, і він без проблем взявся за справу.


ФК Рух. Юрий Бакалов

Але Бакалов так і не зміг зіграти зі своєю новою командою жодного офіційного поєдинку. Він очолив «Рух» вже тоді, коли команда пішла на зимові канікули, а пішов тоді, коли вона з цих канікул ще не вийшла. 13 товариських поєдинків - ось і весь «актив» Бакалова в «Руху». Чому ж за півроку перспективний львівський клуб втратив одразу двох вправних тренерів? Тим більше, що обидва йшли з досить «туманними» формулюваннями, чого вже там. Якщо чесно, то особисто я спочатку в зв'язку з цим «грішив» на президента клубу. Мовляв, «сатрап», «самодур» і таке інше. Але насправді виявилося, що «рішучої» провини Козловського в відході Кучука і Бакалова немає. Про білоруса ми поговорили вище - він сам вів подвійну гру, не міг скласти собі ціну. Ситуація з Бакаловим - інша. Причому кардинально інша. І дійсно справа - в здоров'ї. Тільки не Бакалова, а начебто його дружини. Юрій Михайлович довго перебував у Києві, вирішував свої проблеми, і поки «Рух» був на карантині, це було можливо. Але сезон в першій лізі ось-ось відновиться, і Бакалов вже не зможе «розриватися» між тим, що потрібно, і тим, що хочеться...

***

Замість Юрія Бакалова головним тренером «Руху» став Іван Федик: не настільки відомий фахівець, але людина для клубу не чужа. І Федик був багаторічним асистентом Кучука, а трохи раніше - Олега Кононова, колишнього наставника «Карпат» і «Севастополя». Представляючи нового тренера громадськості, спортдир «Руху» Лапицький заявив, що «Іван Федик - це такий, скажімо, український Нагельсманн». Порівняння приємне, однозначно. Але поки що Федик та Нагельсманн схожі лише тільки тим, що обом по 32 роки. Так, герр Юліан теж починав свою тренерську кар'єру асистентом, але головним став у неповні 29 років. Але зараз не про цю відміну. Точніше, не тільки про цю.

Справа в тому, що Іван Федик хоч і числиться наставником «Руху», над ним тяжіє «тінь батька Гамлета» - Мирона Маркевича. Як розповіли мені обізнані львівські джерела, Григорій Козловський дуже хотів призначити саме Мирона Маркевича головним тренером «Руху». І нібито Мирон Богданович не був проти взяти під крило фактично рідну команду, яку він же 17 років тому і «зачав» в рідних Винниках на стадіоні імені рідного батька. Але в справу нібито знову втрутилися гроші. Точніше, великі гроші. Зарплата Мирона Маркевича на посту глави Комітету національних збірних УАФ немаленька. Якщо не сказати велика. Таку зарплату в «Руху» Козловський поки що не готовий платити Маркевичу. До того ж, якби Мирон Богданович поміняв УАФ на «Рух», вже, за чутками, Андрій Павелко був би не готовий терпіти на зарплаті Маркевича в «двох іпостасях». Тому, щоб і вовки були ситі, та й вівці могли претендувати на вовчий статус, в «Руху» вирішили зробити хід конем: призначили Маркевича «консультантом».


ФК Рух

Завдання новоявленого консультанта «Руху» - допомагати колективу «безцінними порадами та методичними рекомендаціями». За словами Мирона Богдановича, слово «консультант» він не любить. А просто хоче «допомогти рідній команді». Що саме допомогти зробити - вийти в Прем'єр-лігу. Для цього Маркевича і «приставили» до Федика.

Потрібно визнати, позиція у Мирона Богдановича практично безпрограшна. Якщо «Рух» виконає завдання і проб'ється в УПЛ, значить, все відмінно, консультант - а хто ж ще, допоміг добитися такого приголомшливого результату. І з почуттям виконаного обов'язку Мирон Богданович при такому розкладі очолить, радше за все, в новому сезоні «Рух» вже на повноцінній основі. І кошти для такого фінта, тобто, для компенсації рокіровки УАФ - «Рух» у Козловського знайдуться. Але якщо раптом «Рух» з якихось немислимих причин не потрапить до числа трьох щасливчиків, які підвищаться в класі в новому сезоні, «консультант» просто залишиться курирувати в федерації/асоціації національні збірні.

А винним у провалі буде, природно, «новий Нагельсманн». Тому що він ще занадто молодий. А «старий Нагельсманн» апріорі програвати не може. Тим більше, з рідною командою.

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Манчестер Сіті планує купити гравця Реала і віддати його в оренду Жироні
Футбол | 23 квітня 2024, 21:42 2
Манчестер Сіті планує купити гравця Реала і віддати його в оренду Жироні

Рауль Асенсіо може стати одноклубником Артема Довбика і Віктора Циганкова

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
Давайте поговорим про нового Нагельсмана тоді, коли Рух вийде у вишку. А поки - все лише слова. Його заслуги в сьогодняшніх успіхах Руху немає.
tyler tyler
я не помню точно цифры, но если ты молодой, и хочешь чего-то достичь в футболе - нужно Юре Бокалову занести денег. По нынешним временам деньги "смешные" - порядка 500 долларов. Или тыща только за то, что ты выйдешь в основе.
Юра "стриг" нарядно. А что было делать?
Хочет - одного поставит в основу, захочет другого...
Жить как-то надо....
tyler tyler
Расскажу про Бокалова
_________________
Сын моего покойного друга рассказывал
Занимался он футболом. А Юрий Бокалов был тренером киевского "Арсенала"...
Мало уже кто помнит этот футбольный клуб....
Так вот, чтобы выйти на очередной матч в "основе" - Юре Бокалову нужно было "занести лавэ" за выход в основе на матч.... И это знали все.
_____________________
Бокалов просто "стриг бабло" с тех, кто у него был в клубе. Этот клуб тогда еще "мутил" Омельченко... Сейчас уже никто не вспомнит, что это такой, но Бокалов (фамилия какая "говорящая") успел намутить тренером киевского клуба...
Это то, что лично мне рассказывали футболисты молодежки "Арсенала"...
_____________
________________________
А киевский болельщик помнит, как в середине 90-ых в "Арсенале" играли ветераны "Динамо" (Киев) . И мы ходили на стадион ЦСКА на Воздухофлотском проспекте, чтобы увидеть наших мужиков в команде киевского Арсенала.
Правда, Бокалова тогда там и близко не было. Это было потом
Michael Savchyn
та потраплять вони у Прем'єр-лігу, чом би й ні...
Владимир Копяк
Маркевич бесплатно будет работать???? Не смешите мои тапочки.... Так может говорить только человек с теневой стороны Луны. Маркевич все вокруг себя превращает в деньги, да и сыночек такой-же, весь смысл их жизни - коллекционирование денежных знаков Домушники знают, в чьи дома вламываться... РУХ должен попасть в ПЛ,другие варианты не рассматриваются, с такой финансовой прокладкой грех туда не попасть, так что Маркевич должен въехать на белом ишаке в ПЛ, по-другому просто не может быть...