Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 червня 2020, 10:46
9738
4

Фернандо – це не експеримент Каштру. Це заміна Мораесу

Оглядач Sport.ua - про перекваліфікацію Фернандо в центрфорварда

| Оновлено 15 червня 2020, 10:46
9738
4
Фернандо – це не експеримент Каштру. Це заміна Мораесу
ФК Шахтар. Фернандо

У недавньому матчі УПЛ «Шахтар» - «Десна» в стартовому складі «гірників» вийшов молодий універсал Фернандо. Сам факт появи бразильця в основі команди, орієнтованої на футбол і футболістів з Латинської Америки, не повинен викликати подив. Повинен викликати здивування факт появи Фернандо саме на позиції центрального нападника, яка в донецькому колективі була віддана на відкуп Жуніору Мораесу. Та й то - лише на перший погляд.

Так «Шахтар» - вже не без п'яти, а без двох хвилин чемпіон, тому Каштру може тасувати склад і випускати навіть зелений «молодняк», скажуть мені з цього приводу. І будуть праві лише частково. Наприклад, португальський коуч «гірників» чомусь не випускає з перших хвилин Тете, який дуже непогано виглядав в груповій стадії цьогорічної Ліги чемпіонів. Хлопцеві такий стан речей явно не подобається, про що він час від часу ділиться з бразильською пресою. А тут ось Фернандо, який взагалі при Каштру практично не грав, раптом отримує місце в основі в грі проти непростого опонента. Причому, що показово, на місце центрфорварда. Ні, друзі, все не просто так. Це не тільки звичайна ротація, не тільки гра на публіку - мовляв, дивіться, як я дбаю про найближчий резерв, про молодих та перспективних. Тут, на мій погляд, все набагато складніше: Луїш Каштру моделює гру «Шахтаря» в новому сезоні. І в наступній Лізі чемпіонів. А для того, щоб це робити, потрібно мати гідні варіанти, перш за все, в атаці. А таких немає взагалі. В тому сенсі, що Жуніор Мораес є безальтернативним форвардом. Мені здається, Каштру шукає альтернативу 33-річному натуралізованому бразильцеві. Точніше, він її вже знайшов.

***

На підготовчих зимових зборах (в нинішнє міжсезоння), які «Шахтар» проводив в Туреччині, Луїш Каштру використовував Фернандо на вістрі атаки. Бразилець виглядав непогано, але тоді, в лютому, переведення номінального лівофлангового вінгера на позицію центрфорварда здавалося таким собі дивацтвом португальця. Мовляв, Каштру просто дав шанс зіграти молодому даруванню хоч де-небудь. А оскільки на обох флангах півзахисту місць немає - все зайнято, не кажучи вже про опорну зону, даруйте, не в ворота же його ставити? Справа в тому, що Фернандо «звалився» на нового керманича «Шахтаря», як сніг на голову. Хлопець був куплений за п'ять з половиною мільйонів євро у бразильського «Палмейраса» в літнє міжсезоння 2018 року. Як ви розумієте, куплений ще тоді, коли наставником донецької команди був Паулу Фонсека. Рідна позиція Фернандо дос Сантоса Педро на футбольному полі - місце або лівого вінгера, або розігруючого. Тоді, в червні 2018-го, «Шахтар» покинув плеймейкер Бернард, який розігрався наостанок, і «гірники» в оперативному порядку знайшли йому заміну. В особі Фернандо. Показово, що донеччани купили талант «Палмейраса» після того, як він провів лише два матчі за «дорослу» команду з Сан-Паулу. Мабуть, дивилися за ним ще тоді, коли він виступав за дублерів.

Але зараз не про це. Фонсека, відомий консерватор і адепт залучення в основу саме досвідчених гравців, якось відразу дав хлопцеві шанс. І вже у своїй другій за ліком грі в чемпіонаті України - проти київського «Арсеналу» - Фернандо відзначився забитим м'ячем. Показово, що сеу Паулу використовував 19-річного Фернандо на його рідній позиції - лівого вінгера. У тому сезоні Фернандо відіграв 18 матчів в УПЛ, забив два м'ячі (другий - в ворота «Карпат»), дебютував в Лізі чемпіонів. А ще він запам'ятався неприємною травмою, отриманою в кубковій грі проти «Олімпіка», яка вивела його з ладу на півтора місяці. Швидше за все, саме те пошкодження повністю сплутало карти юному бразильцеві і докорінно змінило його плани.

***

Після тієї травми Фернандо дуже довго відновлювався. Настільки довго, що нічим не зміг здивувати нового головного тренера «Шахтаря» Луїша Каштру. Не зміг здивувати ще й тому, що новий наставник почав на свій манер перекроювати ігровий малюнок «Шахтаря». У новій формулі, за якою почав діяти чемпіон України - 4-1-4-1 - місця для Фернандо не знайшлося. І він відбув туди, звідки приїхав Каштру - в Португалію. Конкретно - в лісабонський «Спортинг». Не зовсім в глушину, чи не так? Тим більше, рідна мова і майже рідний клімат - все це повинно було «воскресити» талант Фернандо. Але сталося якраз навпаки. Бразилець провів в оренді в лісабонському клубі майже півроку. За цей час «Спортинг» справна платив півзахисникові зарплату (близько ста тисяч євро на місяць), але він так і не з'явився в основі команди. Ні-ра-зу.


ФК Спортінг. Фернандо

В чому причина? Начебто в травмах. Але вони, ці травми, були у Фернандо якимись дивними, чи що: чи то коклюш, чи то м'язовий дисбаланс. Загалом, відсидівши в «Спортінгу» на лавці (грав лише за молодіжний склад), 20-річний бразилець повернувся в «Шахтар». Якраз на зимовий збір-2020. Там його і почав переробляти Каштру.

***

Як було побіжно сказано вище, тренер «Шахтаря» почав ставити Фернандо на вістрі атаки швидше від якоїсь безвиході, бо фланги перевантажені якісним «продуктом», а ось в атаці - все той же старий-добрий Жуніор. Який все ще добрий, але вже старий. У квітні Жуніору стукнуло вже 33 роки. Давайте будемо відверті: вік гранично критичний. Так, ми можемо навести приклад більш старших Роналду або Ібрагімовича, але в даному випадку порівняння не на нашу користь. І не стільки через майстерність, скільки через манеру гри нинішнього «Шахтаря». Каштру показово грає (і, швидше за все, продовжить це робити) з одним нападаючим. Більш того, у португальця немає і не передбачається поява в його формулі розігруючого, плеймейкера в істинному значенні цього поняття. Тобто, сьогоднішній «Шахтар» найчастіше грає «без Бернарда»: його функції повинні виконувати флангові півзахисники (в нашому випадку Тайсон і Марлос, і частково Патрік).

Крім того, в таких структурних побудовах збільшується, причому істотно, «питома вага» єдиного форварда (чи то пак Мораеса), який, в залежності від ситуації, повинен не тільки завершувати, а й створювати, грати в підіграванні. Тобто, Жуніор повинен стати і свого роду «стінкою», з яким можна «обстукатись» або вже безпосередньо в штрафному майданчику, або на підході до нього.

Претензій до свого безальтернативного форварда у Каштру немає. І бути не може: Мораес робить все, що повинен. І що від нього вимагають. Але Луїш розуміє, що навіть для хорошого гравця повинна бути альтернатива. Зрештою, травми, дискваліфікації або банальне «не його день» ніхто не відміняв. Ось португалець і ліпить цю альтернативу з Фернандо. Чому саме з нього? Ну, може бути, тренер вважає, що інструментарій цього бразильця буде крутішим, ніж у Вакули, Сікана чи Мудрика. В принципі, тренеру видніше, вже вибачте за цю банальність.


ФК Шахтар

Але те, що Фернандо дуже органічно виглядає в ролі нападника, це факт. У всякому разі, останні поєдинки з його участю це підтверджують. Адже він відіграв на вістрі не тільки проти «Десни», а й в товариських матчах проти «Руху» і «Оболоні», і в докарантинний відрізок чемпіонату. За побаченим можна сміливо стверджувати, що ні з точки зору швидкості, ні з точки зору технічної оснащеності Фернандо не поступається Мораесу. А якщо називати речі своїми іменами, то і перевершує свого візаві. Але ось за досвідом, за рівнем інтегрування в ігрові побудови Каштру молодому бразильцю до бразильця досвідченого - як двірнику до столяра. Фернандо, на відміну від Жуніора, більш обтяжений індивідуальною грою, менш заточений під передачі. Більш егоїстичний, чи що. В цьому немає нічого поганого. Особливо якщо ще враховувати і його ніжний вік.

Якби ці футболісти грали одночасно, вони б просто доповнювали один одного. Але грати разом вони не будуть. Тому що грати буде один. Лише один. У всякому разі, до тих пір, поки в «Шахтарі» буде цей тренер (а передумов до його відходу начебто немає). Грати буде Мораес. Але, напевно, вже недовго: вік бере своє, та й сам Жуніор натякнув про своє бажання завершити кар'єру на історичній Батьківщині. Ось тому Каштру і награє Фернандо в атаці. Як альтернативу Жуніору Мораесу. Дуже навіть може бути, що в якості майбутнього провідного форварда «Шахтаря».

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-чемпіон світу: Ф'юрі виставляє себе ідіотом. Знає, що потрапив у халепу
Бокс | 29 березня 2024, 01:57 0
Екс-чемпіон світу: Ф'юрі виставляє себе ідіотом. Знає, що потрапив у халепу

Карл Фроч прокоментував поведінку Тайсона перед боєм проти Олександра Усика

Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 17:11 0
Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі

Далі за всіх з українок пройшла Ангеліна, яка зупинилася на стадії 1/8 фіналу

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zhyr
Ну і навіщо було купувати того ж Сікана, якщо на нього навіть не розраховують?
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
NestorMachno7
Можно будет продать за рекордную сумму в истории продаж Донецкого Шахтёра.