Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 11 червня 2020, 13:07
2518
4

Перша ліга 200 днів без офіційних матчів: хто винен і що робити

Роздуми напередодні Конференції клубів ПФЛ

| Оновлено 11 червня 2020, 13:07
2518
4
Перша ліга 200 днів без офіційних матчів: хто винен і що робити

Сьогодні рівно 200 днів пройшло з того моменту, як було зіграно останній офіційний матч у Першій лізі. Більше шести місяців футболісти і тренери не можуть займатися своєю професійною діяльністю. Чому так відбувається, чому в УПЛ проводяться матчі, а в першому українському дивізіоні ніхто не грає?

11-го червня відбудеться п'ята серія української «Санта Барбари» під назвою «Відновлювати чи ні матчі в другому і третьому дивізіонах українського футболу». На початку травня було проведено онлайн-нараду клубів ПФЛ, на якому більшість висловлювалася за відновлення в повному обсязі чемпіонатів в Першій і Другій лігах після пом'якшення карантину. Потім 21-го травня проводиться Рада ліг, де переважна більшість друголігових команд не голосують за продовження чемпіонату і вісім першолігових клубів виступають проти догравання. У всіх українських ЗМІ таке рішення називають антифутбольним і непрофесійним, особливо це стосується чемпіонату в Першій лізі. Керівництво тих клубів, які згодні дограти чемпіонат звинувачує керівників клубів-відмовників у колективної змові і бажанні «потягнути ковдру на себе» всупереч здоровому глузду.

ПФЛ призначає для клубів Першої ліги повторну Раду ліг на 5-го червня. Але з 16 клубів на неї приїжджає тільки 10. Але за регламентом голосування 10 клубів достатньо для прийняття рішення. Тепер воно вже на користь догравання чемпіонату. Це рішення подається для затвердження Виконкому УАФ. Але 7-го червня на Виконкомі ніякого затвердження не відбувається. Вищий футбольний орган українського футболу боїться взяти на себе відповідальність і просить скликати на 11-те червня Конференцію клубів ПФЛ, щоб клуби самі прийшли до рішення, що влаштовує всіх. Коло замкнулося.

Тепер ось сиджу і намагаюся зрозуміти керівників клубів, які відмовлялися від продовження чемпіонату в Першій лізі. Намагаюся знайти виправдання їх позиції. І вперто не можу знайти такого виправдання і логічного пояснення.

1. Економія фінансів (так виправдовуються «Балкани», «Кремінь», мовляв, не хочемо витрачати гроші на догравання, бо немає у нас жодних турнірних завдань на поточний сезон, давайте почнемо новий) – це хибне виправдання. Адже підготовка до нового сезону це теж трата грошей. Плюс немає впевненості, що медпротокол в новому сезоні буде скасований, і ті ж гроші треба буде витрачати в новому сезоні.

2. Не хочемо грати в «кишеньковому» чемпіонаті за участю 10-12 команд (це слова спортивного директора «Минаю», його позицію підтримує «Прикарпаття»). Але ж часто, навіть в благополучні часи, до кінця чемпіонату не дограють одна, дві або навіть три команди. І нічого – чемпіонати нормально закінчувалися.

3. Не хочемо грати без глядачів (пояснення від керівництва «Авангарду»), але і в цьому питанні вже з'явився «світло в кінці тунелю». Головний санітарний лікар України обіцяє після 19 червня розглянути питання повернення на трибуни обмеженої кількості уболівальників. Знову слабкий аргумент, бо ніхто не говорить, що глядачів не буде взагалі.

4. Що буде, якщо в якійсь команді буде масове захворювання (спроба таким чином виправдатися у «Волині» і «Миная»). І тут повз… Логіка і аналіз ситуації під час розгляду цього питання геть відсутні. По-перше, Павелко чітко сказав, чемпіонат в УПЛ через масове захворювання в тих же «Карпатах» перерваний не буде. По-друге, самі «Карпати» хочуть дограти чемпіонат, і згодні на перенесення їхніх матчів. І знову ж таки, панове-супротивники продовження чемпіонату, дайте відповідь на питання: «А якщо в новому чемпіонаті, в якому ви нібито готові грати, виникне така ж ситуація, що ви робити будете?» Адже вірус не переможений, і така ситуація можлива і в новому чемпіонаті. Але ви вперто кричите – «дайте гарантії, поясніть, з ким грати, якщо хтось захворіє». Ну, просто дитячий лепет, а не аргумент.

5. Є ще аргумент – немає грошей на тестування, і чому ПФЛ не дає грошей на тестування (це видають за причину «Чорноморець», «Гірник-Спорт», «Миколаїв»). Але, при бажанні тестування можна зробити безкоштовно, адже є лабораторії, які роблять безкоштовно. Є навіть спонсори, що готові допомогти з платним тестуванням. І, крім того, клуби, заявляючись в чемпіонат влітку минулого року, хіба не думали про такі нестандартні ситуації? А якби у «Миколаєва» (не бажаю цього, звичайно) раптом п'ять-шість гравців отримали б травми побутові або на поле поламали ноги, то що тоді? Керівництво «Миколаєва» розвело б руками, мовляв, хлопці, а у нас немає грошей. Клуби повинні мати можливість на додаткові витрати, вони неминучі при грі в футбол. І на наступний сезон тестування можуть не скасувати. І знову питання – що тоді? Зараз немає на це грошей, а потім вони з'являться?

Зрозуміло, я не кажу, щоб ПФЛ спостерігала з боку на це. Зрозуміло, ПФЛ могло б допомогти клубам, наприклад, організувати телетрансляції матчів на одному з українських каналів і отримати за це гроші для клубів.

Насправді, виходить, керівникам таких клубів абсолютно нічого відповісти.

Адже грати дозволено! Дозволено усіма – МОЗ, УЄФА, ФІФА, УАФ. Транспорт і готелі працюють. Стадіони є у всіх. Футболісти і тренери більш шістьох місяців не грають в футбол, і рвуться на поле, займатися своєю роботою! Так якого біса, вибачте за грубість, питається, ви не хочете грати в футбол і продовжити чемпіонат? Це не смішно, це просто нонсенс, і від цього дуже гірко всім, хто любить футбол і не може без нього жити. У четвер Конференція клубів ПФЛ, і я все ще не втрачаю надії на позитивне рішення з приводу продовження чемпіонату. Треба грати і все, в Європі вже два десятка чемпіонатів грається, з середини червня ще два десятка підключаться до граючих, і буде близько 87% європейських країн, що дограють свої чемпіонати після карантину. Причому в цих країнах грають не тільки в перших дивізіонах, а й у дивізіонах рангом нижче. У тих же країнах, де вирішено було не догравати чемпіонати, йдуть судові розгляди в цивільних судах (наприклад, подавали в суд на власні федерації і уряди нідерландський клуб АЗ, французькі клуби «Ам'єн» і «Тулуза»).

Будьте чесними, звертаюся я до президентів всіх клубів ПФЛ, усвідомте свою відповідальність перед своїми вболівальниками і, перш за все, перед усім українським футболом! Дайте можливість командам вийти на футбольне поле і в чесній спортивній боротьбі визначити чемпіона і тих, хто гідний підвищення в класі.

Анатолій Хамаев
Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою
Футбол | 15 квітня 2024, 12:59 16
Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою

Олександр переживає непрості часи в лондонському клубі

Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова
Футбол | 15 квітня 2024, 15:42 17
Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова

Олег Орєхов вважає, що гравця «Шахтаря» можуть жорстко покарати

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukrainian_football
Автор статьи забыл еще один повод не продолжать чемпионат первой лиги для некоторых клубов... Первым 3 позициям не хочется продолжать бороться на поле, так как они могут слететь ниже и не попасть в упл. Они считаю, что дело сделано. Они же подбивают и другие клубы, которым терять нечего, не играть дальше. Интересно, чем все это свободное время будут заниматься футболисты??.. Полезен ли им будет такой отпуск?? Хотят ли они этого??
DidOk
Все вірно ✋
Владимир Копяк
Глас вопиющего в пустыне, увы.... Все уже решено в кабинете Павелки... И если даже, не смотря на давление УАФ, на Конференции большинство проголосует за продолжение соревнований, в чем я сильно сомневаюсь, чисто из-за меркатильных соображений, у мошенников от футбола будет время и возможности завалить этот процесс...
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил