Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 10 червня 2020, 19:33
535
0

Топ-10 моментів Кременчука за 10 років існування клубу

Згадуємо найяскравіші сторінки історії клубу

| Оновлено 10 червня 2020, 19:33
535
0
Топ-10 моментів Кременчука за 10 років існування клубу
Instagram

У цьому році один з лідерів українського хокею ХК «Кременчук» відзначив свій перший серйозний ювілей - 10 років з дня заснування команди.

За ці 10 років клуб пройшов шлях від аматорських чемпіонатів в Кременчуці до медалей в національній першості. Від команди, зібраної з місцевих любителів, до хокеїстів, які виграли золото на чемпіонаті світу. У цьому матеріалі ми згадаємо про 10 найбільш пам'ятних моментів за всю десятилітню історію кременчуцької команди.

1. Створення клубу

Незважаючи на всі досягнення команди, найбільш пам'ятним моментом в її історії все ж буде день заснування.

Офіційною датою створення клубу вважається 9 червня 2010 року, а на професійні рейки хокей в Кременчуці став після приходу в нього Мазура Сергія Володимировича. У той час нинішній президент клубу зібрав в один колектив місцевих хокейних любителів і знаменитих українських хокеїстів, які завершили професійну кар'єру.

Багато хто з цих гравців стали фундаментом майбутньої професійної команди, увійшли до керівництва, тренерського та адміністративного штабу ХК «Кременчук».

2. Відкриття СК «Айсберг» - домашньої арени «Кременчука»

25 лютого 2012 року в Кременчуці за адресою вул. Київська, 77 відбулося урочисте відкриття льодового комплексу «Айсберг» на 310 глядацьких місць. Поява критого льодового катка відкрило перед жителями Кременчука різного віку багато можливостей, пов'язаних із заняттям популярними видами зимового спорту. Відзначимо, що критий льодовий комплекс «Айсберг» був побудований виключно на спонсорські кошти.


facebook.com/hckremenchuk2010

Після закінчення сезону 2016/17 на «Айсбергу» почалася серйозна реконструкція, а перший матч на новій арені команда зіграла в січні 2018 року. На арені суттєво збільшили трибуни, і розширили місця для уболівальників. Це дозволяє «городянам» з поєдинку в поєдинок збирати якомога більше фанатів на своєму майданчику.

3. Виступи в юніорській та Вищій лігах Білорусі

У сезоні 2012/13 команда заявилася в Юніорську лігу Білорусі. Тоді кременчуцьку команду очолили наставники юніорської збірної України - Олександр Савицький та Ігор Архипенко. На той час в ХК «Кременчук» були зібрані талановиті юніори з усієї України, основою якого стала київська «Крижинка-95» - чемпіон України в своєму віці.


facebook.com/hckremenchuk2010

У білоруській лізі «городяни» здобули перемоги в 30 матчах з 40 і за підсумком чемпіонату завоювали срібні медалі серед одинадцяти учасників турніру.

А в сезоні 2013/14 команда почала виступати і у Вищій лізі Білорусі, де достроково завоювала місце в плей-оф. Але в лютому 2014 року через складну політичну ситуацію в Україні, «Кременчук» був змушений знятися зі змагань. Команда до цього моменту йшла на п'ятому місці в регулярному чемпіонаті, здобувши 31 перемогу в 44 матчах. Найкращим бомбардиром команди з 50 (25 + 25) очками став Іван Підгурський.

4. Перші медалі в чемпіонаті України в першому ж сезоні для «Кременчука»

З сезону 2014/15 ХК «Кременчук» дебютував в чемпіонаті України. Команда достроково перемогла в регулярному чемпіонаті, вигравши в 11 іграх з 12.

У півфіналі команда проявила характер, вирвавши перемогу в серії у харківського «Витязя» 2:1 (2:3, 6:3, 5:4). Але в драматичному фіналі ХК «Кременчук» поступився київському АТЕК в серії 1:2 (4:2; 2:3; 3:4ОТ). В результаті команда в дебютному для себе чемпіонаті України завоювала срібні медалі.

5. Виступи в півфіналі Континентального кубка

На правах віце-чемпіона країни «Кременчук» в сезоні 2015/16 представляв Україну на престижному європейському турнірі - Континентальному кубку. Свої виступи команда розпочала з півфіналу змагань, де зустрілися з французьким «Руаном», польським «Тихи» і солігорським «Шахтарем».

І хоч в трьох матчах турніру «городяни» не змогли здобути жодної перемоги, проте вони гідно представили свою країну на європейській арені.

6. Розіграш першого кубка Кременчука

З 23 по 24 травня 2015 року на хокейному майданчику «Айсберг» пройшов перший розіграш «Відкритого Кубка Кременчука», в якому взяли участь багато найсильніших українських хокеїстів. У фіналі турніру ХК «Кременчук» переміг київський «Дженералз» 5:1 і став володарем Кубка рідного міста.


facebook.com/hckremenchuk2010

Відзначимо, що команда є переможцем всіх турнірів Kremenchuk Open Cup, які проводилися на їхній домашній арені.

7. Золото на чемпіонаті світу в Хорватії

На чемпіонаті світу 2016 року в Хорватії (Дивізіон 1В) національна збірна України виграла золоті медалі і піднялася до Дивізіону 1А. Чемпіонами світу стали сім хокеїстів і тренерський штаб хокейного клубу «Кременчук». Це воротар Михайло Шевчук; захисники: Віталій Андрейків, Кирило Жовнір, Денис Ісаєнко, Володимир Романенко; нападники: Юрій Петранговський і Дмитро Чернишенко. Головний тренер - Олександр Савицький, тренери - Дмитро Підгурський і Павло Міхонік, генеральний менеджер - Сергій Мазур.

Ця перемога дозволила нашій збірній в наступному сезоні зіграти на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1А, який проходив в столичному Палаці Спорту.

8. Перемога ветеранів «Кременчука» в Fenix ​​Cup в Барселоні

У Кременчуці приділяють час не тільки професійному і дитячому спорту - в команді також не забувають і про аматорський хокей.

Влітку 2016 року кременчуцька команда ветеранів взяла участь в 7-му розіграші Міжнародного турніру Fenix ​​cup 2016, в якому брали участь команди з Німеччини, Франції, Норвегії, Росії, Іспанії, Великої Британії та України.

Команда виграла Групу А, набравши 5 з 6 можливих очок. У чвертьфіналі та півфіналі українці перемогли «Кардіфф» (Великобританія) і ХК АМХЕЛ (Росія) з однаковим рахунком 1:0.

У фіналі ветерани «Кременчука» виграли у французького клубу «Пінкс де Ст. Ажензе» з рахунком 1:0, і завоювали золото престижного турніру. Тоді вирішальну шайбу турніру закинув президент кременчуцької команди Сергій Мазур.

9. Варто відзначити, що «Кременчук» завойовував медалі у всіх національних чемпіонатах, в яких команда брала участь 

За свою десятирічну історію клуб з Полтавської області тричі ставав срібним призером української першості, а також в активі «оранжево-чорних» бронзові нагороди сезонів 2015/16 і 2018/19.


facebook.com/hckremenchuk2010

Нагадаємо, що в загальмованому сезоні 2019/20 команда зайняла перше місце в регулярному чемпіонаті і в вересневому плей-оф кременчуцький клуб зіграє в півфіналі проти білоцерківського «Білого Барса».

10. У 2020 році «Кременчук» вперше в своїй історії потрапив до топ-250 європейських команд

У червні 2020 року хокейний портал PassionHockey опублікував рейтинг топ-250 хокейних команд Європи за підсумками сезону 2019/20. Вперше з 2002 року в список потрапили одразу дві українські команди, «Кременчук» і «Донбас». Відзначимо, що «городяни» стали учасниками рейтингу вперше в історії.

Рейтинг розраховується на підставі виступів команд в національних чемпіонатах, Лізі Чемпіонів і Континентальному кубку. «Кременчук», який виграв регулярний чемпіонат УХЛ - Парі-Матч, зайняв в рейтингу 248 місце. «Донбас», який за підсумками «регулярки» став другим в Україні, розмістився на 249-й позиції.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки отримає Тухель за розторгнення контракту з Баварією
Футбол | 29 березня 2024, 03:16 1
Стало відомо, скільки отримає Тухель за розторгнення контракту з Баварією

Повідомляється, що мюнхенці будуть зобов'язані виплатити Томасу 10-12 мільйонів євро

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 23
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.