Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 11 червня 2020, 02:53
3844
6

Підкилимні ігри. Колонка про рестарт сезону

«Карпати» на карантині, «Зоря» здала не ті тести, а сезон у Першій лізі знову під питанням

| Оновлено 11 червня 2020, 02:53
3844
6
Підкилимні ігри. Колонка про рестарт сезону
ФК Карпати

З моменту рестарту УПЛ минув всього тиждень, а скандалів за цей час сталося стільки, що з лишком би вистачило на весь сезон. Почалося все з незрозумілих метань з офіційною датою відновлення чемпіонату, яка, нагадаємо, змінювалася тричі (спочатку 30-е травня, потім 6-е червня і знову 30-е травня). Спишемо це на очікування дозволу МОЗ та Кабміну, а також на бажання скоріше запустити чемпіонат. Оскільки ніхто з клубів вголос не висловлював невдоволення тим, що офіційно про відновлення УПЛ повідомили за чотири дні до її старту - не будемо і ми акцентувати на цьому увагу. При цьому в інших чемпіонатах, які вже відновили матчі, або найближчим часом зроблять рестарт - це уявити, скажімо прямо, складно.

Дальше - більше. «Карпати» отримали результати тестування на коронавірус тоді, коли «Маріуполь» вже був на півдорозі до Львова. Спочатку повідомили про трьох хворих, але ПЛР-тестування через два дні показало гнітючу картину: 26 хворих - 11 гравців першої команди і 15 членів персоналу. «Карпати» пішли на двотижневий карантин і, як мінімум, два найближчих туру пройдуть без них. Як львів'яни будуть догравати сезон, навіть з урахуванням того, що за два тижні всі гравці подолають недугу, уявити складно. А якщо, не дай Бог, повторне тестування 15-16 червня, дасть позитивні результати? Що тоді? Замінити тих, хто хворіє молоддю для кількості - і дограти чемпіонат для галочки. Шанси «Карпат» врятуватися від вильоту в Першу лігу і так були, прямо скажемо, невисокими, а тепер вони і зовсім примарні. Як і шанси на те, що «Карпати» взагалі будуть догравати цей сезон.

***

Резонансна ситуації виникла перед суботнім матчем «Зоря» - «Колос». Глава спортивно-медичного департаменту УАФ В'ячеслав Попов «ненароком натякнув», що господарі не зробили ПЛР-тести і делегат повинен скасувати матч, а «Зорі» буде зараховано технічну поразку. За годину до матчу луганчани на своєму офіційному сайті повідомили, що команда пройшла тестування 28-го травня, а 4-го червня ще й зробила додаткове тестування в рамках експрес-тесту, а ПЛР-тест запланований перед матчем з «Динамо». Начебто, на цьому все. Матч зіграли, команда Скрипника здобула важливі три очки в боротьбі за друге місце і путівку в Лігу чемпіонів.


ФК Зоря

Однак, як з'ясувалося вже після матчу, «Зоря» 28-го травня зробила тест на імуноглобулін, хоча за протоколом повинна була зробити ПЛР-тест. На думку Попова, делегат матчу - Олег Базай вчинив неправильно, дозволивши командам вийти на поле. ПЛР-тестування футболістів і адміністрації клубу - один з найважливіших пунктів протоколу, проводити його потрібно раз на два тижні, починаючи з періоду зборів. Чи означає це, що «Зорі» загрожують санкції з боку УАФ? Відповіді на це питання немає. В УАФ, за винятком Попова, цей інцидент не коментують. У «Зорі», в свою чергу, заявили, що «деякі люди нагнітають ситуацію», а клуб чітко виконує рекомендації МОЗ і УАФ. Яким буде продовження цієї історії - можна тільки здогадуватися. Але варіанти можуть бути найрізноманітніші.

***

Те, що відбувається в УПЛ, це - тільки вершина айсберга. У Першій лізі, яка ще не стартувала, сюжет ще крутіший. І вибухнути може ще голосніше. А все тому, що клуби ніяк не можуть прийти до спільного рішення про те, чи варто їм відновлювати чемпіонат. Вірніше, рішення прийняли на Раді ліги, що відбулася 5 червня. Але саме голосування вийшло не таким однозначним - аж надто різні думки і інтереси у клубів.

За відновлення чемпіонату проголосували 6 клубів - «Інгулець», «Металіст-1925», «Агробізнес», «Оболонь-Бровар», «Черкащина» та «Металург». Перші чотири з них претендують на підвищення в класі і дуже сильно зацікавлені в продовженні чемпіонату. 4 клуби - «Кремінь», «Прикарпаття», «Миколаїв» і «Чорноморець» утрималися. Ще 6 клубів - «Минай», «Волинь», «Рух», «Авангард», «Балкани» і «Гірник-Спорт» проігнорували збори. «Минай», «Волинь» і «Рух», якщо чемпіонат завершиться достроково, вийдуть в УПЛ. Природно, вони не особливо хочуть догравати чемпіонат. Особливо, в неповному складі. А то, що кілька клубів можуть знятися, вже заявив президент ПФЛ Сергій Макаров.


sportarena.com

Рішення Ради ліги повинен затвердити Виконком УАФ, який відбудеться сьогодні у Львові. Але чи затвердить? І ось тут починається найцікавіше - підкилимні ігри. У суботу відразу з декількох джерел з'явилася інформація, що члени Виконкому УАФ можуть не затвердити рішення Ради ліги. Мовляв, одному клубу цього дуже хочеться - і за нього «готові попросити серйозні люди». А зацікавлені в продовженні чемпіонату - «Інгулець», «Оболонь-Бровар» і «Металіст-1925» в голос стали кричати про те, що Виконком поставить хрест на бажанні Першої ліги дограти сезон.

Ось найсоковитіші цитати на цю тему:

Олександр Поворознюк, президент «Інгульця»:

«Сьогодні грали товариський матч із запорізьким «Металургом». Сиділи разом з директором «Металурга». Йому зателефонував хтось із виконкому УАФ і сказав, що буде прийнято рішення, що ніякого догравання Першої ліги не буде. Він мені не сказав, хто дзвонив. Каже: «Скоро все дізнаєтеся, можете не тренуватися».

Я в це не вірю. Такого цікавого чемпіонату Першої ліги ще не було, і, може, не буде. Якщо, бл ## ь, його просто по ## рять ... Мені здається, що у них не вистачить сміливості зробити це».

Олександр Резніченко, генеральний директор ФК «Оболонь-Бровар»:

«Я офіційно заявляю: рішення не грати означатиме заборону на професію для футболістів всіх команд клубу! Найближчим часом - з початком робочого тижня або поверненням керівництва УАФ зі Львова всі співробітники, футболісти і тренери клубу, а також члени їх сімей, позбавлені таким чином шматка хлібу, разом прийдуть до Будинку Футболу, щоб задати наболілі питання його керівництву. І винні в наслідках такого роду будуть виключно ті, хто взяв на себе безсовісно підтримати антифутбольне, антилюдське рішення - не грати!»

Антон Іванов, комерційний директор «Металіста-1925»:

«Проведення Виконкому УАФ та проживання його членів в «Гранд Готелі»? Ви, #####, зовсім страх втратили? Відеозвернення з хвалебними промовами на адресу академії вже з усіма членами виконкому записали? Щоб часу даремно не втрачати. Те, що завтра переможе футбол, а не відбудеться черговий договірняк, віри все менше».

Судячи з усього, на Виконкомі УАФ у Львові, де вже встановилася по-справжньому літня погода, буде дійсно спекотно. Чи то ще буде!

 
Сергій Циба
Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mr.Frost
Тварюки! Безсоромно гроблять футбол у регіонах! Не бояться ні чорта ні Бога! Якщо проголосують за зупинку і прохід в УПЛ по-неспортивному принципу- поставять хрест на футболі в Україні! Будуть тільки Шахтар, Динамо,та Львів розігрувати карманно-маріонеточний чемпіонат...
dudigo78
Вони дійсно будуть проживати в Гранд готелі? Ну зовсім не паляться пацани. Потім Козловський такий весь білий і пухнастий запише відосик, де поплачеться про те, що вони так хотіли дограти сезон і "чесно" вийти в упл, але бюрократи з уаф їм цього не дозволили. Ну що ж футбольна Україно зустрічай нове обличчя у футболі. Сумно не буде
Barsa
УЕФА выделил 4.3 миллиона евро на борьбу с Ковид 19!УПЛ обязаны оплатить тесты командам ,судья и делегатам!Позор УПЛ
Barsa
Цены на тесты ПЦР охренительные от 1200 и выше!Кто то хочет хорошо заработать на тестах !
rus
как же вы заеболи
wojsergivan
Ну все понятно вонючий ахметка опять все крутит пусть оон примет решение что кроты вечные чемпионы украины вот и все