Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 червня 2020, 09:06
9880
40

10 найкращих матчів Шахтаря в новітній історії

Бите «Динамо», зганьблені «Арсенал» і «Шальке», розвінчаний «Челсі» і фінал Кубка УЄФА

| Оновлено 06 червня 2020, 09:06
9880
40
10 найкращих матчів Шахтаря в новітній історії
ФК Шахтар

На відміну від «Динамо», по-справжньому знакових перемог, датованих минулим століттям, в арсеналі «гірників» небагато. Вони тоді частіше запрягали. А швидко поїхали вже в двохтисячних. Причому так швидко, що вибрати десять найкращих поєдинків у виконанні «Шахтаря» виявилося дуже складно. Поза нашим списком виявилося багато гідних і пам'ятних перемог донецької команди. Але найдостойніші і найпам'ятніші, на наш погляд, туди потрапили.

10. «Славія» - «Шахтар» - 0:2 (д.ч.). 22 серпня 2000 року. Третій кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів

Голи: Воробей (90), Ателькін (97).

Фактично, з цього поєдинку почався відлік лігочемпіонської історії «гірників». Це зараз ми звикли до того, що «Шахтар» кожен сезон є учасником головного континентального турніру, причому на груповій його стадії. А тоді, влітку 2000-го, донеччани лише прагнули потрапити перший раз в груповий етап ЛЧ. Для цього їм потрібно було здолати чеську «Славію» - суперника міцного, але цілком прохідного. Проте, в першому поєдинку, що відбувся в Донецьку, господарі програли 0:1. Причому програли саме по грі. Але в другій зустрічі, в Празі, вже «гірники» були господарями становища. Проте, рятівний гол підопічні Прокопенка забили лише на останній хвилині основного часу - відзначився Воробей. Цей м'яч вибив пражан з колії. А ось «гірникам» - навпаки, додав сили. І в екстратаймі Ателькін забив другий гол, який вивів донеччан до їхнього першого групового етапу чемпіонської Ліги.

9. «Шахтар» - «Динамо» - 2:0. 3 червня 2002 року. Чемпіонат України

Голи: Федоров (49, автогол), Гавранчич (90, автогол).

Захоплюючим і драматичним був той сезон. «Гірників» очолив італієць Невіо Скала. І лише під кінець чемпіонату донеччани під керівництвом Містера почали демонструвати впевнений і результативний футбол. «Динамо», в свою чергу, довго лідирувало в чемпіонаті, але смерть Валерія Лобановського підкосила київську команду. У Донецьку киянам не можна було програвати, оскільки при такому розкладі стратегічна ініціатива переходила вже до суперника. І «Шахтар» зробив все від нього залежне, щоб у себе в «лігві» здолати принципового опонента. Результат матчу вирішили два «самостріли» - Федорова і Гавранчича. Другий раз в історії чемпіонатів України динамівці програли з різницею в два м'ячі (перший раз - «Карпатам»). Після цього поєдинку до фінішу сезону залишалося два тури, і «Шахтар» свого не упустив, вперше завоювавши національне «золото».

8. «Шахтар» - «Арсенал» - 3:0. 7 листопада 2000 року. Груповий етап Ліги чемпіонів

Голи: Ателькін (34), Воробей (57), Бєлік (66).

Перша проба «пера» для «гірників» в груповому етапі Ліги чемпіонів виявилася, взагалі-то, непоганою. У групі з «Лаціо», «Арсеналом» і «Спартою» донеччани виявилися безсилі лише в матчах з римлянами. А ось з двома іншими суперниками зіграли на рівних. Більш того, за сумою особистих зустрічей перевершили і чехів, і британців. Особливо показовою і гучною виявилася перемога «Шахтаря» над «Арсеналом». У Лондоні «гірники» мали всі шанси зіграти як мінімум внічию, але зазнали прикрої мінімальної поразки. За яку сповна поквиталися в Донецьку. Може бути, команда Венгера приїхала в гості до віце-чемпіону України «на розслабоні», без особливої ​​мотивації, проте в першу чергу потрібно говорити про бойовий настрій і майстерність «Шахтаря». Донеччани забивали у ворота «канонірів» на різний смак. Підсумок - розгромні 3:0. Перша по-справжньому гучна міжнародна вікторія «Шахтаря» часів Незалежності.

7. «Шахтар» - «Динамо» - 4:1. 23 вересня 2012 року. 1/16 фіналу Кубка України

Голи: Адріано (22), Тейшейра (41), Фернандіньо (76), Срна (83), - Тайво (27).

Тодішнє «Динамо» за іменами навряд чи поступалося «гірникам». Та й тренер «біло-синіх» Юрій Сьомін нерідко тактично перегравав Мірчу Луческу. Але не цього разу. Якщо «Динамо» потрапило в чорну смугу, то «Шахтар» - навпаки - в світлу. Перші два голи стали наслідком індивідуальних помилок гостей - Велозу і Бетао, і майстерності господарів - Адріано і Тейшейри. Але кияни не здалися, і Тайво гарматним ударом залишав надію «біло-синім» на порятунок. Але в другому таймі «гірники» повністю переграли динамівців, забивши ще два м'ячі. Особливо красивим було взяття воріт імені Срни: капітан «Шахтаря» забив м'яч зі штрафного. Підсумок - 4:1 на користь донеччан, перша велика поразка динамівців від свого принципового суперника. Цей поєдинок став останнім для Юрія Сьоміна біля керма «біло-синіх».

6. «Динамо» - «Шахтар» - 2:3 (д.ч.). 26 травня 2002 року. Фінал Кубка України

Голи: Белькевич (32), Шацьких (51), - Попов (11), Ателькін (82), Воробей (99).

Минуло небагато часу після того, як помер Валерій Лобановський. Після смерті Метра виконуючим обов'язки наставника «Динамо» став його найближчий помічник Олексій Михайличенко. І новоявлений тренер, і його підопічні дуже хотіли виграти Кубок України для Лобановського. Але «Шахтар» в той день виявився сильнішим. На переповненому «Олімпійському» глядачі побачили не тільки п'ять красивих голів, але ще як мінімум стільки ж «запоротих» забійних моментів. До речі, цей кубковий фінал став першим, в якому зустрілися динамівці і «гірники». Після того поєдинку принципові суперники дуже часто зустрічалися в фіналах, але перевершити за рівнем напруження, емоцій і видовища фінал-2002 їм практично не вдалося. До речі, після матчу наставник «гірників» Невіо Скала присвятив кубкову перемогу пам'яті Валерія Лобановського.

5. «Шальке» - «Шахтар» - 0:3. 25 лютого 2016 року. 1/16 фіналу Ліги Європи

Голи: Марлос (27), Феррейра (63), Коваленко (77).

Лютий - традиційно непростий місяць для наших клубів на євроарені. Команди лише тільки входять в сезон, до піку готовності ще ой як далеко. Перша зустріч «гірників» в 1/16 фіналу Ліги Європи проти «Шальке» якраз вписується в лекала «весняного» футболу. У Львові суперники скатали в нудну нічию, яка, як тоді здавалося, була явно на користь прагматичних німців. Ця теза підтвердилася в стартові хвилини гри в Гельзенкірхені, які пройшли під знаком домінування господарів і штанги, яка врятувала ворота Пятова. Але «Шахтар» дуже швидко прийшов до тями. І шокував суперника. Після помилки Сане донеччани провели блискавичну контратаку, яку чарівним ударом п'ятою завершив Марлос. У другому таймі підопічні Луческу розвинули успіх - відзначився Феррейра. Масну крапку в цьому матчі поставив Коваленко, ввігнавши м'яч під поперечину.

4. «Шахтар» - «Челсі» - 2:1. 23 жовтня 2012 року. Груповий етап Ліги чемпіонів

Голи: Тейшейра (3), Фернандіньо (52) - Оскар (88).

«Челсі» прибув на «Донбас Арену» в ранзі чинного володаря Кубка чемпіонів і беззастережного фаворита протистояння. Але «Шахтар» влаштував таку прочуханку найсильнішій команді континенту, що та ледве ноги забрала. «Так у штрафному «Челсі» не вела себе навіть «Барселона» - скаже після матчу легендарний екс-капітан «Шахтаря» Михайло Соколовський. І він був дійсно правий. «Гірники» показово, місцями і знущально перегравали лондонців в середині поля, створивши купу моментів біля воріт Чеха. Тейшейра відзначився вже в самому дебюті зустрічі. Після першого гола господарі могли відразу ж забити другий і третій, але відклали цю справу на другий тайм, коли відзначився Фернандіньо. Дуже сильний матч провів Вілліан, якого наполегливо сватали в «Челсі». Власне, практично всі футболісти «Шахтаря» провели гру проти «аристократів» на найвищому рівні. «Європейська зрілість «Шахтаря» - так назвали англійські ЗМІ перемогу донеччан над «Челсі». І це було дійсно так.

3. «Шахтар» - «Рома» - 3:0. 8 березня 2011 року. 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Голи: Хюбшман (18), Вілліан (58), Едуардо (87).

У першому матчі 1/8 фіналу «Шахтар» зробив непогану заявку на вихід до чвертьфіналу, перегравши на виїзді «Рому» 3:2. Але складно було уявити, що в матчі-відповіді «гірники» так візуально просто переможуть «вовків». Проте, табло «Донбас Арени» зафіксувало перемогу команди Луческу - 3:0. Хоча, якби донеччани реалізували всі свої моменти біля воріт Доні, рахунок був би ще більш значним. Справедливості заради потрібно відзначити, що і римляни мали як мінімум один реальний шанс забити, але удар Борьєлло з одинадцятиметрової позначки за рахунку 1:0 потягнув Пятов. Але особливо в другій половині матчу домінування господарів була тотальним, що і вилилося в красиву і закономірну перемогу. «Шахтар» в блискучому стилі вперше в своїй історії вийшов до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. І напевно б на цьому не зупинився, якби жереб не звів з приголомшливою «Барсою».

2. «Шахтар» - «Динамо» - 2:1. 7 травня 2009 року. 1/2 фіналу Кубка УЄФА

Голи: Жадсон (17), Ілсіньо (89), - Бангура (47).

Справжня класика протистояння між «Шахтарем» і «Динамо». На даний момент саме цей поєдинок, зіграний на РСК «Олімпійський», є апофеозом українського «класико». Так уже склалася турнірна доля двох грандів українського футболу, що путівку в фінал останнього за ліком Кубка УЄФА вони повинні були розіграти між собою. Ті два матчі супроводжував небувалий ажіотаж. Що в Києві, що в Донецьку дуже багато бажаючих так і не змогли потрапити на гру через невелику місткість стадіонів. Поєдинок в столиці України сильніше провели динамівці, але виграти їм не вдалося - лише нічия 1:1. Аналогічний результат довго тримався і в Донецьку: стартова активність донеччан була винагороджена швидким голом Жадсона, але в дебюті другого тайму Бангура остудив запал господарів. І коли здавалося, що додаткового часу не уникнути, «Шахтар» забив переможний гол. Ілсіньо потужно вистрілив в правий дальній кут воріт Богуша, не залишивши супернику ні сил, ні часу на те, щоб відігратися.

1. «Шахтар» - «Вердер» - 2:1 (д.ч.). 20 травня 2009 року. Фінал Кубка УЄФА

Голи: Луїс Адріано (25), Жадсон (97), - Налду (35).

Після матчу наставник «Шахтаря» Мірча Луческу зізнається, що він був упевнений, що саме його підопічні виграють. Щось подібне говорили після гри і багато підопічних румунського фахівця. Складно сказати, чи була дійсно у них впевненість у своїй «правоті» ще до фіналу, але те, що вони протягом майже всієї гри контролювали її хід, це правда.

Українська команда добре почала матч - донеччани перегравали бременців в центрі поля, були помітно швидше і гостріше свого опонента. Гол назрівав, тому коли забив Адріано, майстерно перекинувши м'яч через голкіпера, було відчуття, що «Шахтар» без проблем дотисне «Вердер». Але не минуло й десяти хвилин після м'яча Луїса, як німці зрівняли рахунок: удар у Налду зі штрафного вийшов сильним, і хоча до воріт було далеко, Пятов не впорався з ударом. Воротаря донеччан тут же підтримав капітан Срна. Другий тайм пройшов на нервах. З нечисленними шансами біля обох воріт. Переможець визначився в додатковий час. Срна віддав блискучу передачу під удар Жадсону, і бразилець несильно, але точно відправив м'яч у ворота. Так «Шахтар» виграв Кубок УЄФА, ставши останнім володарем цього призу. І першим володарем єврокубка в історії незалежної України.

Читайте також: 10 найкращих матчів в новітній історії Динамо

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

АНЧЕЛОТТІ: Скарги Баварії? Ми скаржимося на відміну голу Начо. Йозуа пірнув
Футбол | 09 травня 2024, 05:31 0
АНЧЕЛОТТІ: Скарги Баварії? Ми скаржимося на відміну голу Начо. Йозуа пірнув

Карло відповів на питання про спірне рішення арбітра на останніх хвилинах матчу

Божевільний камбек галактикос. Реал вирвав перемогу у Баварії
Футбол | 09 травня 2024, 00:01 71
Божевільний камбек галактикос. Реал вирвав перемогу у Баварії

Мадридський клуб став фіналістом Ліги чемпіонів

Коментарі 40
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Петров
Первым и пока единственным обладателем Еврокубка в истории независимой.
Yura Юрий
А мне больше всего запомнился матч с Севильей в 2007, когда комментатор как ошпаренный орал "Мы выиграли, Мы выиграли...." аж до 94 минуты
zac1310
Хорошая подборка! Можно некоторые матчи заменить на другие, но всё равно, зачот!
pricolist
В 11-12 годах был прекрасный Шахтер, отличные скорости, крутые контратаки, на родной Донбасс Арене могли любого обыграть
K_Sarioglo@i.ua
Исправьте пожалуйста, у вас на 2-м месте запись не ответной, а первой игры с Динамо в полуфинале.
Sunrise
Я помню тот матч с Челси. Лучший футбол украинской команды в Европе который я видел вживую. Я сидел и понимал что наша команда просто раскатывает обладателя Кубка Чемпионов. Это было реально крутое ощущение)))
dnepryanin
днр ебаное
Trasher311987
Из 10, 4 победы над Динамо. Период заканчивается 2016 годом.
Автор подтверждает мои слова команда Луческу самая успешная, уже сменилось 2 тренера, вроде чемпионы.
Но последние тренеры просто живут на составе который построил Луческу.
Алексей Столетов
Как же все-таки лукавят люди утверждающие, что футбол за последние 20 лет качественно не изменился. Посмотрите матч в Донецке 2002. Три-четыре последовательные передачи - большая редкость. Слепые забросы в штрафную на авось. Качество игры по нынешним представлениям ниже плинтуса. Нынче в первой лиге некоторые клубы получше играют. Нынешнее "неудачное" Динамо вынесло бы то Динамо в одну калитку. Не говоря уже о качественном скачке проделанном Шахтером.
Утверждают обратное люди пытающиеся представить Динамо Лобановского (а в том клубе практически оно и играло) лучшим клубом в истории украинского футбола. Смотрите и убеждайтесь сами.
dnepryanin
говно ржавое построенное на кровавых деньгах
TimurKhAI
По крутизне эмоций для меня №1 из этого списка – ответка в Праге, благодаря которой мы впервые были представлены двумя клубами в группе ЛЧ. До сих пор помню, как снесло крышу от кайфа после спасительного гола Воробья. За тот Шахтёр Прокопенка действительно болел всей душой... А всё, что после (в том числе и победу в КУЕФА) я воспринимаю просто как подарок от бразильского народа украинскому
cavo73
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JulikoB
А где матч против Баварии? Там ведь играли на равных, только чуть не повезло? Если это так, то тот матч однозначно лучший.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил