Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 03 червня 2020, 07:15
9291
2

Шлях до мрії екс-захисника Дніпра: від торгівлі наркотиками до зірки НБА

Олексій Коляго – про Патріка Беверлі, який пройшов важкі життєві випробування і знайшов себе

| Оновлено 03 червня 2020, 07:15
9291
2
Шлях до мрії екс-захисника Дніпра: від торгівлі наркотиками до зірки НБА
nba.com. Патрік Беверлі

Знаменитий бразильський письменник Пауло Коельйо у своїй найвідомішій книзі «Алхімік» сказав: «Коли ти чогось хочеш, увесь Всесвіт буде сприяти тому, щоб твоє бажання збулося». Далі автор вустами різних персонажів розвивав думку, що необхідно рухатися своїм життєвим шляхом, сприймати все, що відбулося як необхідні моменти для досягнення запланованого результату, не відмовлятися від поставлених цілей і звертати увагу на знаки долі.

Багато хто може вважати, що написане в книзі маловживане в реальному житті, і місце для подібних слів тільки в літературі або ж в психологічних мотиваціях. І справді, значна частина людей і сама не знає хоча б приблизного маршруту свого життєвого шляху, добра половина пасує вже при появі перших труднощів, дехто по ходу п'єси змінює свої цілі під тиском обставин, а багато хто не черпає нічого корисного з цілих етапів свого життя. Багато хто, але далеко не всі.

***

Мабуть, у простого пастуха Сантьяго (головного героя твору «Алхімік») спочатку було більше шансів стати іспанським дворянином, ніж у Патріка Беверлі зіграти в НБА. Судіть самі, майбутній один з найкращих захисників Ліги народився в неповній сім'ї в далеко не самому безхмарному американському місті Чикаго. На момент народження Патріка його матері Лізі було тільки 18. Батько у майбутньої зірки НБА відразу ж після народження сина зник в невідомому напрямку і всі тяготи по утриманню та вихованню дитини лягли на плечі молодої мами.

Ліза Беверлі була змушена працювати на трьох роботах, щоб забезпечити собі і синові більш-менш гідне існування. Дуже часто в таких випадках і в більш щасливих і повних сім'ях на виховання дітей залишається зовсім мало часу. Або ж його зовсім не залишається. Але Ліза Беверлі робила все, щоб у сина була хоч подоба щасливого дитинства. Вона ходила з ним по безлічі безкоштовних секцій (благо, в рамках різних соціальних програм таких було достатньо), а побачивши, що у маленького Пета з малих років проявляється інтерес до баскетболу, ходила з ним на ігровий майданчик, ставши, по суті, його першим спаринг-партнером.

У міру своїх нечисленних сил допомогу у вихованні Патріка надавали інші члени сім'ї, в першу чергу, його бабуся Селеста Беверлі. Досить добре поставився до Пета і його вітчим Декстер. У досить невиразному житті сім'ї Беверлі з’явилося щось на зразок проблиску сонця, але через кілька місяців після появи Декстера, його вбили вісьмома пострілами впритул. Іноді в житті Патріка Беверлі з'являвся батько. Але не для того, щоб повернутися в сім'ю або ж хоча б пограти з Петом. Після парочки очікуваних компліментів його матері і ласкавого тіпання по щоці своєї дитини, його батько просив у Лізи Беверлі грошей на дуже важливі витрати (читай, чергову дозу наркотиків), обіцяв все з лишком компенсувати і знову зникав.

У дитинстві Беверлі багато чого було по-різному. Наприклад, ночувати він з мамою міг і в безкоштовних хоспісах, на вулиці під відкритим небом, в дешевих і брудних мотелях. Кількість і якість щоденної їжі також були далеко не константою в його житті. Єдине, що залишалося незмінним, було те, що мати все також в вільні хвилини продовжувала ходити з маленьким Петом на баскетбольний майданчик. Вона критикувала його, підтримувала, мотивувала. Одним словом, максимально загартовувала його і без того вже не слабкий від життєвих труднощів характер.

Своє навчання Беверлі почав у школі Вобонайз Валлей. Граніт науки давався Патріку нелегко. Він багато байдикував, прогулював уроки, потрапляв у колотнечі і був важкою дитиною. Зате добре йому давалася гра за школу на баскетбольному майданчику. Ці успіхи дозволили йому перевестися в більш кращу школу імені Джона Маршала, яку Беверлі зі скрипом і закінчив.

Аж ніяк не за успіхи в навчанні, а в більшій мірі за те, що в школі Джона Маршала юний Патрік набирав майже 38 очок в середньому за гру, його зарахували до коледжу Арканзас. У баскетбольній команді коледжу Беверлі швидко знайшов своє місце і за підсумками першого року навчання потрапив до символічної збірної новачків. Уже тоді Патрік заявляв, що мріє грати в НБА і зробить все для цього. Здавалося, що життя налагоджується, але ненадовго. Вже через півтора роки він був відрахований через хронічну неуспішність.

***

З огляду на те, що фінансовий стан його неповної сім'ї покращився не набагато, Беверлі знову опинився на початкових позиціях свого дитинства. Хоча, мабуть, ні. На той час у Беверлі вже народилася донька Адлая і він, пам'ятаючи про тяжкості відсутності батька у своєму житті, намагався допомагати своїй дитині фінансово. Бажаючи заробити грошей, він став на дуже слизьку доріжку. Майбутня зірка НБА став дрібним продавцем наркотиків. Виручених грошей вистачало на їжу, житло, одяг і допомогу дитині. У нинішній час Патрік не надто охоче згадує про цей етап свого минулого, розуміючи, що він ризикував не тільки своїм життям, а й життям своїх близьких.

Приблизно в цей же час у вуличних розбірках вбили кузена нашого героя - Донована, який був в якійсь мірі колегою Патріка по новому ремеслу. Юний Пет зрозумів, що нове заняття ні до чого доброго не призведе і треба вибиратися з цього кола. За зізнанням самого Беверлі, в ці хвилини НБА була від нього максимально далекою.

Справжній знак доля йому послала, коли в 2008 році на Беверлі вийшов тренер Боб Доневальд, який вивчив його гру в коледжі. Він отримав місце головного тренера «Дніпра» в новоствореній УБЛ і запропонував Патріку переїзд до Європи. Після недовгих роздумів Пет погодився і вже незабаром підписав однорічний контракт і приміряв форму українського клубу. У «Дніпрі» Беверлі вразив всіх своїм підходом до роботи. Коли багато американських легіонерів в лізі з прохолодою ставилися до тренувань і навіть до ігор, Беверлі як очманілий бігав по майданчику і віддавав себе усього навіть на тренувальних заняттях.

Такий підхід допоміг Беверлі швидко стати однією з головних дійових осіб в команді. В середньому Патрік набирав в 46 проведених зустрічах 16,7 очок + 7 підбирань (нагадаю, Пет захисник) + 3,6 передачі. Найяскравішим індивідуальним моментом для Беверлі в тому сезоні став виграш конкурсу данків на Матчі Всіх Зірок УБЛ. Перемогу в конкурсі для Пета приніс данк через Григорія Хижняка, який зібрав 49 балів з 50 можливих.

Поза майданчиком величезну допомогу для Патріка продовжувала надавати його мати Ліза, яка на початку українського етапу кар'єри разом з ним переїхала в нашу країну і підтримувала сина в його починанні. Вона ж допомогла адаптуватися Пету до всіх труднощів і реалій нового життя і початку професійної кар'єри, постійно повторюючи, що ти вже багато пройшов, і ці труднощі не повинні зламати тебе.

Після закінчення сезону «Дніпро» не став продовжувати контракт з Беверлі. Тим часом сам Патрік автоматом потрапив на драфт НБА 2009, в якому його під загальним 42 номером вибрали «Лос-Анджелес Лейкерс» і відразу ж обміняли в «Майамі Хіт». Там йому відразу ж дали зрозуміти, що брали його на перспективу і відправили далі грати в Європі.

***

Наступний сезон Беверлі провів у складі самого грецького «Олімпіакоса». З ним він зіграв в Євролізі і виграв Кубок Греції, але в матчах найпрестижнішого єврокубку він багато часу не проводив. За великим рахунком, він був 10-11 гравцем в ротації команди, а основний ігровий час отримував в чемпіонаті Греції.

Влітку 2010 року Патрік знову спробував свої сили пробитися в НБА, але, виступаючи в Літній Лізі за «Майамі Хіт», його дуже підвів нестабільний триочковий кидок. І не важливо, що Патрік відмінно виконував проходи під щит і намертво прихоплював свого гравця в захисті. Відсутність стабільного триочкового позбавила його змоги зачепитися за НБА.

Беверлі знову був засланий в Європу і приєднався до пітерського «Спартака». У ньому Патрік швидко став однією з ключових фігур. У сезоні 2010/2011 Пет був визнаний кращим захисним гравцем сезону і потрапив в першу збірну російської першості (що повторив і в наступному році), а вже наступного сезону Пет отримав визнання і на міжнародній арені. У розіграші Єврокубку 2011/2012 він потрапив до першої символічної збірної і отримав титул MVP турніру. До речі, і триочковий Беверлі в Пітері прокачав.

Поповзли чутки про натуралізацію Беверлі для збірної Росії, а сам пітерський «Спартак» запропонував йому багаторічний контракт. Природньо, все це супроводжувалося більш ніж щедрими фінансовими обіцянками. Але, мрія залишається мрією.

***

Сьомого січня 2013 року Беверлі підписав контракт з «Х'юстон Рокетс» з опцією команди на розірвання. Для цього йому довелося особисто викупити свій контракт у «Спартака» заплативши за це близько мільйона доларів. У Х'юстоні йому не давали ніяких гарантій і могли в будь-який момент відправити Патріка геть. Але він довів, що готовий стати частиною НБА. Його завзятість на тренуваннях і максимальну самовіддачу в грі оцінили і тренери, і партнери по команді, і вболівальники. Вже після закінчення сезону 2012/2013 йому запропонували гарантований контракт.

З огляду на те, що в складі «Х'юстон Рокетс» перебував праймовий Джеймс Харден і багато інших яскравих виконавців, Беверлі розумів, що в атаці команди йому місця замало і зосередився на тому, що вмів найкраще. Грі в захисті. Патріку довіряли найсильніших гравців у складі суперників з числа виступаючих на його або на сусідніх позиціях. Леброн Джеймс, Кевін Дюрант, Клей Томпсон - ось приклад калібру гравців, проти яких захищався Беверлі. Причому успішно. За підсумками сезону 2013/2014 він був включений до другої захисної збірної НБА.

У наступному сезоні Беверлі ще більше проявив себе як різносторонній виконавець і отримав запрошення на участь в конкурсі умінь в рамках зіркового вік-енду НБА, який він і виграв. Патрік остаточно і безповоротно став своїм в Лізі, а після закінчення сезону 2016/2017 був включений до першої захисної збірної НБА.

Далі в серці американської космонавтики твердо вирішили виграти чемпіонат НБА. Для цього на допомогу Хардену виміняли з «Лос-Анджелес Кліпперс» Кріса Пола, за якого довелося віддати цілий ряд гравців та піків драфту, в тому числі і Патріка Беверлі. На той час новий господар «Кліпперс» Стів Балмер остаточно вирішив вивести клуб з тіні сусідів із «Лейкерс», а на Патріка Беверлі головний тренер його нової команди Док Ріверс мав серйозні плани.

Беверлі і в новій команді став робити те, що у нього виходило найкраще. Його енергія була всюди на майданчику. Патрік продовжував намертво впиватися в гравців суперника, захищаючи своє кільце, паралельно встановивши особистий рекорд результативності в першому сезоні за «Кліпперс». Його середні цифри в сезоні 2017/2018 склали 12,2 очок за гру.

***

Влітку 2019 року Беверлі підписав з «Кліпперс» новий трирічний контракт на суму 40 мільйонів доларів. І треба сказати, свою зарплатню він відпрацьовує сповна. Наприклад, Пет може принести своїй команді перемогу, поставивши на останніх секундах блок-шот Леброну Джеймсу.

А ось які заруби у Беверлі були в плей-оф сезону 2018/19 з Кевіном Дюрантом.

Патрік Беверлі реалізував свою мрію і став гравцем НБА. Він вирвався з того порочного кола, в якому міг пропасти, і пішов своїм шляхом, не лякаючись труднощів. Незважаючи на це, Патрік не забув уроки свого життя. Одним з перших вчинків, які він зробив після підписання 40-мільйонного контракту з «Кліпперс», була купівля великого будинку для Лізи Беверлі.

Патрік говорив, що просто дуже хотів порадувати маму. Не залишив Пет і спроб знайти свого батька. Але поки безрезультатно. А ще Беверлі може спокійно почати роздавати гроші бідним на вулиці або ж замовити для них обіди з ресторану.

Безумовно, шлях у Патріка Беверлі до своєї мети був дуже складним. Але, подібно до героя твору «Алхімік», він не зупинявся перед труднощами, не дозволяв сумнівам або ж уявному благополуччю (відмова від великих грошей в Європі) збити себе з життєвого шляху. Як писав Пауло Коельйо: «Ніколи не можна відмовлятися від мрії». Беверлі не відмовився. І доля надала йому шанс стати тим, ким він є зараз.

Оцініть матеріал
(151)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Классный текст. Невозможное возможно
tarasikoko
Підкажіть, будь ласка, користувач ззовні може робити публікації на sport.ua? Чи тільки працівники веб-сайту можуть дописувати?