Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 вересня 2020, 15:49
10681
2

Коронавірус у Карпатах, Шахтар переміг Динамо, скандал в Олександрії

Найцікавіші події 24 туру УПЛ – в нашому традиційному огляді

| Оновлено 16 вересня 2020, 15:49
10681
2
Коронавірус у Карпатах, Шахтар переміг Динамо, скандал в Олександрії
ФК Шахтар

Не можна сказати, що майже два з половиною місяці вимушеного простою пролетіли, як один день - за цей час витекло занадто багато води. Але, разом з тим, рестарту чемпіонату України ми всі чекали з нетерпінням і хвилюванням. І ось сталося: 30 травня матчем «Колос» - «Десна» відновилася УПЛ. Перший посткарантинний тур виявився занадто багатим на події. Він вмістив в себе і скасування матчу у Львові, і українське класико, і ще багато чого цікавого.

Особливості туру

Відтепер і до повної перемоги над коронавірусом матчі чемпіонату України будуть проходити за зміненим регламентом. Зокрема, згідно з рекомендаціями МОЗ України, на стадіоні під час ігор може перебувати не більше 200 осіб. І всі вони, за винятком тих, хто перебуває безпосередньо на футбольному полі, повинні бути в захисних масках або респіраторах. Гімн України перед матчами не скасовано, однак команди його слухають уже по-іншому - розташовуючись на своїй половині поля, а не в одній шерензі. Крім того, немає обов'язкових досі рукостискань і дітей, які виводили команди на поле. Відтепер в заявці команд на матч можуть вписувати 20 прізвищ - 11 основних гравців і 9 запасних (раніше в рапорт арбітра можна було вписувати 18 футболістів). Такі нововведення через те, що замін зараз можна робити п'ять, а не три.

Драма туру

Гра між «Карпатами» і «Маріуполем», запланована на 31 травня, не відбулася. Причина - відразу у кількох футболістів і персоналу львівського клубу виявлений коронавірус. Керівництво «Карпат» оприлюднило цю неприємну і тривожну інформацію вже тоді, коли автобус з маріупольською командою перебував на півдорозі до Львова. У підсумку делегація «Маріуполя» була змушена повертатися назад. «Карпати» у повному складі пішли на карантин. Повторне тестування на наявність коронавирусу у львівському клубі заплановано на 1 червня. В цей же день, за словами виконавчого директора УПЛ Євгена Дикого, відбудеться засідання УПЛ і УАФ, на якому і буде вирішена доля цього матчу.

Слова туру

Новоспечений співвласник «Карпат» Олег Смалійчук, який викупив у одіозного президента клубу Петра Димінського його клубну частку (50% за три мільйони доларів), вже встиг відзначитися гучною заявою. І не зовсім урівноваженою, скажімо так. Після того, як було оприлюднено інформацію про виявлені випадки коронавірусу в «Карпатах», Смалійчук відзначився таким постом в одній з соцмереж: «Ми згодні на технічну поразку. Ми закликаємо не зупиняти чемпіонат. Ми створювали нашу історію тільки на футбольних полях. Хочу нагадати авторам теорій змов, любителям копатися в брудних трусах і договірняках в кабінетах: «Ми - «Карпати». Ви - гів##!». Ми нікому не дозволимо паплюжити імідж нашого клубу».

Матч туру

Крім незіграного матчу, в 24 турі знайшлося не тільки те, про що можна поговорити, але і те, на що можна подивитися. Зокрема, був зіграний поєдинок «Шахтар» - «Динамо». Незважаючи на те, що господарем українського класико вважався «Шахтар», гра відбулася на полі динамівців - НСК «Олімпійський». Відсутність глядачів на матчі позначилася, безумовно, на градусі протистояння, на ажіотажі. Але ось на полі всі ці незручності не відчувалися: було традиційно спекотно. Матч активніше розпочали номінальні гості. Вони ж першими і відкрили рахунок: відзначився Сидорчук. Але після перегляду епізоду в «телевізорі» арбітр зустрічі Монзуль скасувала взяття воріт Пятова. Однак це «Динамо» не зупинило: через кілька хвилин Буяльський після відмінної передачі Цитаішвілі відкрив рахунок. Хоча через одну хвилину «гірники» відновили рівновагу після красивого удару Марлоса. Після цього моменту ініціатива міцно перейшла до команди Каштру. У другому таймі донеччани були повними господарями ситуації. Спочатку Марлос оформив дубль, пробивши Бущана в ближній кут, а потім Антоніо використав передачу Ісмаїлі і поставив переможну крапку - 3:1 перемога «Шахтаря» над «Динамо» в День Києва.

Інтрига туру

Провідний футболіст «Динамо» Віктор Циганков через травму не зміг взяти участь в грі проти «Шахтаря». Про це стало відомо ще за кілька днів до початку поєдинку, тому на всіх «кутках» дискутували, хто ж замінить динамівського лідера. Варіант, що найчастіше зустрічався - Цитаішвілі, який добре зіграв напередодні гри з донеччанами в товариському поєдинку проти «Олімпіка». Наставник динамівців Олексій Михайличенко з цього приводу був солідарний з «загалом»: молодий півзахисник вийшов в основі. І провів хороший матч. У всякому разі, у порівнянні з іншими своїми одноклубниками. На рахунку Георгія - гольова передача на Буяльського.

ВАР туру

На 21 хвилині зустрічі «Шахтар» - «Динамо» Сидорчук з-за лінії штрафного майданчика завдав сильного і точного удару по воротах Пятова. М'яч, зачепивши штангу, залетів в ворота. Кияни почали вітати капітана, але арбітр скасувала взяття воріт. Катерина Монзуль переглянула епізод по відеоповтору. Скасування голу Сидорчука Монзуль аргументувала тим, що перед ударом Денис Попов зачепив за обличчя Тараса Степаненка, і той впав на газон. Начебто суто ігрове зіткнення, але суддя вважала інакше.

Герой туру

Не старіють душею ветерани. Матч в Києві «зробив» старожил «Шахтаря» Марлос. Натуралізований бразилець дуже добре виглядав в центрі поля, був сполучним елементом команди між опорною зоною і атакою. Але головна його заслуга в поєдинку - безумовно, два голи в ворота Бущана. Перший - плід індивідуальної майстерності: після стінки з Мораесом Марлос більярдним ударом відправив м'яч у притирку з дальньою стійкою. Другий гол - теж непоганий: зряче пробив в ближній кут. Після другого голу динамівці фактично викинули білий прапор.

Святкування туру

Третій гол у матчі «Шахтар» - «Динамо» забив Антоніо. Маркос вийшов у другому таймі і пристойно посилив гру «гірників», додавши варіативності команді в центрі поля. Асистентом Антоніо виступив Ісмаїлі. Маркос дуже зрадів голу: він схопив м'яч і поклав його собі під футболку, після чого його партнери влаштували йому імпровізовану колискову.

Порятунок туру

«Ворскла» досить впевнено вела і в грі, і по рахунку в матчі проти «Львова». Команда Максимова була більш вмотивованою, більш майстерною, більш змістовною. А ось гості виявилися просто більш фартовими. Уже в компенсований до другого тайму час в простій ситуації м'яч в штрафному майданчику полтавчан влучив у руку захисника «Ворскли», і суддя вказав на «точку». Удар Шини з одинадцятиметрової позначки був точним. Ось так замість трьох очок «Ворскла» отримала лише одне.

Гол туру

Дуже красивий м'яч в ворота «Олімпіка» забив Володимир Адамюк - колишній незамінний захисник ФК «Львів». У зимове міжсезоння футболіст повернувся в «Дніпро-1» (в цій команді він і починав свій шлях у великому футболі). Володимир відзначився на 62 хвилині, замкнувши головою подачу від кутового прапорця. Удар метрів з тринадцяти вийшов сильним і точним: практично в «дев'ятку».

Першовідкривач туру

Перший посткарантинний гол забив капітан «Десни» Денис Фаворов. Захисник чернігівчан відгукнувся на передачу Тотовицького з лівого флангу атаки. Правда, вже через кілька хвилин Фаворов ледь не став антигероєм, коли в його діях в штрафному майданчику арбітр побачив порушення і призначив пенальті. Але голкіпер «Десни» Паст врятував свого капітана, парирувавши удар з «точки» Гавриша.

Скандал туру

«Олександрія» приймала у рідних стінах «Зорю». Матч вийшов бойовим і цікавим. І, взагалі-то, рівним. Суперники створили приблизно однакову кількість небезпечних моментів, на козирі один одного знаходили оперативну протиотруту. Гра котилася до нульової нічиєї. Але закінчилася мінімальною перемогою господарів. Уже в компенсований до другого тайму час арбітр зустрічі Арановський наважився призначити вельми спірний пенальті в ворота гостей, угледівши порушення правил у діях Абу Ханни. Виконав суддівський вирок Гречишкін. Після матчу наставник «Зорі» Віктор Скрипник назвав цей пенальті «трохи перебором».

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DK1961
Ошибка - не Миха, а Лесик. но сути предыдущего моего поста это не меняет.