Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:48
1755
0

Джеррі Слоун: приклад вірності Юті, який кинув виклик Майклу Джордану

В’ячеслав Шевченко – про великого тренера, який 22-го травня помер на 79-му році життя

| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:48
1755
0
Джеррі Слоун: приклад вірності Юті, який кинув виклик Майклу Джордану
eurohoops.net. Джеррі Слоун

Одного разу, в кінці «дев'яностих», крутив телевізор у пошуках цікавої програми. Було літо, але на вулицю йти не хотілося і вирішив зайняти себе телевізором. Перемикаючи канали, знайшов трансляцію баскетбольного матчу. «Чикаго» Майкла Джордана рубалося в фіналі НБА з «Ютою». Спорт! Здорово! Через пару днів, побачивши ще одну гру цих команд, здивувався: «Чому це фінал складається не з одного матчу?»

Куди більшим моє здивування було через рік, коли я знайшов по телевізору фінал НБА, в якому зустрічалися ... «Чикаго» з «Ютою». У цій чудовій грі, де м'ячем грають руками, а не ногами, запам'ятався Майкл Джордан. Також запам'ятався сивочолий тренер опонентів Джордана, який мав дивовижну форму носа - Джеррі Слоун.

Все починалося в Чикаго

А якщо бути зовсім точним - в штаті Іллінойс. 28 березня 1942 року народився майбутній член Залу слави НБА. Джеррі був 10-ю і наймолодшою ​​дитиною в сім'ї. З 4-х років його виховання повністю лягло на плечі матері. Щоранку - підйом о 4:30 і заняття домашніми справами. Потім - подолання більш 3-х км до школи, але ж важливо було встигнути до 7-ї ранку, щоб покидати м'яч в кільце перед уроками.

Результатом таких праць стало запрошення грати в студентській лізі за університет Івенсвіля - команду «Фіолетових асів». Здобувши визнання і титули, Слоун зробив черговий крок вперед - НБА. У 1965-му році «Балтімор Буллетс» вибрали нашого героя під четвертим загальним номером драфту. Але вже в наступному році лігу поповнила команда з рідного штату Джеррі Слоуна - «Чикаго Буллс», які й обрали його на драфті розширення-1966.

Варто відзначити, що граючи за «Чикаго», наш герой отримав прізвисько «Справжній бик», жодного разу не опускався нижче позначки в 10 набраних очок в середньому за матч в регулярному сезоні, в першому ж році привів новачка ліги до плей-оф (набирав 17.4 очка за гру), а його номер 4 був виведений з обігу - першим в історії великої франшизи. За кар'єру гравця захисник (196 см) двічі брав участь в матчах всіх зірок, чотири рази обирався до першої захисної п'ятірки НБА і двічі - до другої.

Початок епохи тренера і завершення епохи в «Чикаго»

У 1977-му році Слоун стає скаутом в команді свого рідного штату. Пропрацювавши на цій посаді рік, Джеррі переходить на посаду асистента тренера. Ближче до лавки, так би мовити. А 28 квітня 1979 року стає головним тренером «Чикаго Буллс».

Перший сезон біля керма колективу був провалений. «Бикам» вдалося набрати лише 37% перемог. А ось у другому сезоні тренер і команда вийшли до плей-оф. Правда, вже в першому раунді стався виліт з турніру. Ну а посеред третього сезону - 17 лютого 1982-го року, набравши лише 19 перемог у 51-й грі, у «Чикаго» з'явився новий тренер. У регулярному чемпіонаті рекорд тренера склав 94 перемоги і 121 поразку. Плюс серія в іграх на виліт з двома перемогами і чотирма поразками.

А далі в житті Джеррі Слоуна з'явилася «Юта». Робота скаутом, робота асистентом (з 1985-го року), все починалося, як і в попередньому клубі. І 9-го грудня 1988-го року наш герой стає головним тренером колективу з Солт-Лейк-Сіті.

Джеррі і «Юта» - любов на все життя

Про рульового ми з вами вже знаємо, яким він був до свого призначення. А ось якою була команда до приходу тренера? Провівши в Нью-Орлеані 5 років, а потім переїхавши до Солт-Лейк-Сіті, тільки ще через 4 роки «Джаз» вийшли в постсезон - у 1984-му році. Всього, до призначення Слоуна головним, «Юта» 5 разів грала в плей-оф НБА і далі другого раунду не заходила. А в сезоні 1987/1988 команда досягла свого максимуму - 57% перемог в регулярному чемпіонаті. Легенди (в мйбутньому) колективу Джон Стоктон і Карл Мелоун проводили свої п'ятий і четвертий сезони в лізі відповідно. Так само в ростері були Захисник року - 224-сантиметровий центровий Марк Ітон і новачок сезону 1981-го року Деррелл Гріффіт.

Що вдалося зробити Слоуну на перших етапах тренерської кар'єри в «Юті»? Мелоун, Ітон і Стоктон поїхали на Матч всіх зірок, в 4 найближчі роки «Джаз» завжди набирали понад 62% перемог в регулярному сезоні НБА (кваліфікація до плей-оф, як бонус), нарешті, вдалося подолати другий раунд ігор на виліт і вийти до свого першого в історії фіналу конференції.

Звичайно, команда нашому герою попалася хорошою і збалансованою. Плюс до всього, Стоктона відкопали з нізвідки (був освистаний своїми ж фанатами під час драфту). Упевнена гра в регулярці, але невдачі в плей-оф змушували керівництво і тренерський штаб шукати рішення цього питання. Менеджмент шляхом обмінів ліпив ростер, а Джеррі Слоун робив з них цукерку.

Є така приказка: «Розігруючий - це провідник ідей тренера на майданчику»

Як багато було відомих баскетболістів в 80-і та 90-і зі зростом 185 см? Хіба що Айзейя Томас і Марк Прайс були близькі до заданих параметрів. І Меджік грав (в основному) розігруючого. А як вам ноунейм маленького зросту, не сильно розвинений фізично (щоправда, який має високу швидкість і витривалість), що грає на мінімальному контракті і пропустив свою першу передсезонку з командою в 1984-му? Так, у 1988-му році Джон Стоктон вже мав вагу в НБА і показував хорошу статистику з 10+ очок і результативних передач в середньому за гру. Але хотів би зазначити його гру з «Сан-Антоніо» на початку 1991-го року і 28 асистів розігруючого «Джаз». «Двієчки» з найбільш обдарованим гравцем команди - Карлом Мелоуном, пошук вільного шутера, гра в швидких відривах. Пас не дивлячись, за спину, скидка в стрибку на вільного під кільцем. Дальні кидки! Стоктон знищував своїх головних опонентів в регулярці на паркеті, а Слоун - на тренерському містку!

Але в плей-оф чогось не вистачало. Або досвідчений «Портленд», або «Х'юстон» з Оладж’ювоном, або супердует Пейтон/Кемп в «Сіетлі» кожного разу зупиняли команду нашого героя. Варто відзначити, що керівництво клубу вірило в тренера. А він, у свою чергу, робив з не найелітнішої франшизи претендента на титул. Та й Мелоун зі Стоктоном залишалися в команді. Ця трійця була вірна своїм ідеям, місту та клубу. І доля їх за це винагородила!

Пік тренерської кар'єри ... і знову «Чикаго»

«Він був генієм», - розповідав журналістам Джон Стоктон: «Умів мотивувати хлопців, довіряти їм, не показуючи спалахів люті та своєї переваги». У чому ще секрет успішності «Юти»? Слоун вміло використовував сильні якості своїх лідерів, створивши найнебезпечнішу зв'язку 1-4 в НБА «дев'яностих». В результаті чого розігруючий став найкращим асистентом ліги за всю її історію, а форвард - другим снайпером.

 «Він багато вимагав. Він багато очікував у відповідь», - говорив Мелоун у 2014-му році: «Був зі мною відвертим. Відразу вказував на мої помилки в грі і відразу підказував, як їх виправити. Ось так Тренер до мене ставився. Він справляв враження справжнього чоловіка».

Хороші відносини всередині команди і тренерський геній Слоуна привели «джазменів» у фінал НБА 1997-го року. Заслужено? Регулярний сезон, результат «Юти»: 64-18, не завжди є показником сили колективу. А «Х'юстон» і зовсім в особистих зустрічах зіграв з підопічними Джеррі Слоуна 2-2. Зате плей-оф став визначальним.

«Кліпперс» були обіграні легко (3: 0). Молоді зірки «Лейкерс» теж не чинили опору загартованим бійцям Слоуна. Обігравши «Сіетл», «Х'юстон» з Оладж’ювоном, Барклі і Дрекслером виглядали фаворитами Західної конференції. Адже в «Джаз» за плечима їхнього супердуета з гідних гравців знаходився лише Хорнасек. Рахунок в серії був 2-2 і почалися тренерські раунди. У п'ятій грі команда Джеррі Слоуна здобула перемогу 96-91. А шоста гра в Техасі закрила серію: остання атака за рівного рахунку, комбінація з виводом на кидок Стоктона і з сиреною м'яч у кільці - 100-103. І тренер готується до найважливішої серії в своїй кар'єрі - з «Чикаго».

 «Ти маєш тільки те, що у тебе є. Тренер завжди залишався таким же, як і раніше», розповідав Мелоун: «Він не вимагав гравців поважати себе. Він заслужив повагу тим, ким він був як людина, і своїм ставленням до баскетболістів своєї команди».

Великий фінал-1997 - пік кар'єри тренера

Команди йшли нарівні, по черзі взявши по дві перемоги на своїх майданчиках. А потім була та сама гра Джордана з грипом, що дала перевагу «Буллс» в серії 3-2. Шоста гра, штат Іллінойс, «Справжній бик» програє титул «Чикаго». Варто зазначити, що розрив у рахунку в фінальній серії ніколи не перевищував 12 очок, а значить, команди завжди були в одному ривку один від одного. І 4 з 6 ігор закінчилися з перевагою однієї з команд в 5 і менше очок, що свідчить про насичені кінцівки. При тому, що в команді Філа Джексона крім кращих гравців ліги - Джордана і Піппена - були ще Родман, Керр, Харпер і Кукоч.

«Джеррі уособлював «Буллс» із моменту їхнього заснування і аж до середини 70-х. Чудовий гравець. Тренер - член Залу слави. І, перш за все, чудова особистість», - Джеррі Рейнсдорф, власник «Чикаго».

Черговий титул чемпіонів Заходу і останній гучний успіх Джеррі Слоуна

Перші в регулярці від Західної конференції, «джазмени» потрапили на відверто постарілий «Х'юстон», що розвалювався, і який взагалі отримав 8-й номер посіву! І це була єдина битва для «Юти» на Заході: 3-2 на користь підопічних Джеррі Слоуна. Потім «Сан-Антоніо» був пройдений з рахунком 4-1, а «Лейкерс» 4-0.

Бек-ту-бек фінал НБА - це успіх для нашого героя. Особливо, з огляду на вік лідерів команди: Хорнасек і Мелоун по 35 років, Стоктон - 36 років. Але настільки впевнено пройдена дистанція вселяла оптимізм на фінальну серію.

І цей оптимізм знову зруйнував Майкл Джордан, який залишив Джеррі Слоуна за бортом корабля чемпіонів НБА. Цього разу перемога «Буллс» була очевиднішою, в серії «Юта» двічі поступилася на своєму майданчику. Натужні перемоги змінювалися руйнівними поразками, в тому числі, і з різницею в 42 очки. А Джордан в 6-й грі своїм кидком виграв програшний матч, який приніс титул «Чикаго Буллс».

Нова ера і закінчення кар'єри великого тренера

З причини віку і виснаженості лідерів, «Юті» потрібна була перебудова. І Джеррі Слоун зробив це. Ще 5 років «Джаз» виходили до плей-оф, а Мелоун взяв свій другий MVP сезону. Коли лідери минулого остаточно пішли з колективу, тренеру треба було тільки три роки поза постсезоном, щоб знову зібрати бойовий склад, створити нову зв'язку 1-4 (Вільямс-Бузер) і підібрати хороших рольовиків в особі Кириленка та Окура.

Той колектив під проводом Джеррі Слоуна чотири рази поспіль виходив у плей-оф, з них одного разу добирався до фіналу Західної конференції і ...розпався після відходу Бузера, як ви думаєте, куди? Саме в «Чикаго Буллс». На початку 2011-го року Слоун залишає тренерський місток «Юти». І варто зазначити, що з того моменту команда ще жодного разу не дісталася фіналу конференції.

Двічі фіналіст НБА в епоху Джордана, двічі переможець регулярного чемпіонату на Заході, 7 разів Джеррі Слоун визнавався тренером місяця, здобув із «Ютою» 1323 перемоги. У 2009-му році Тренера ввели в Зал слави баскетболу. Слоун здобув тисячну перемогу в своїй тренерській кар'єрі в матчі з «Даллас Маверікс» із рахунком 101:79, ставши п'ятим тренером в історії НБА, який досяг такого результату. Він є першим тренером НБА, який здобув 1000 перемог, працюючи в одному клубі. Сезон 2010/11 був 23-м сезоном Слоуна на тренерському містку «Юти Джаз». Слоун жодного разу не ставав тренером року НБА, але, незважаючи на це, залишається одним з найбільш шанованих тренерів.

Його пік-н-роли ще довго будуть згадувати всі фанати «Юти Джаз». А для мене Джеррі Слоун завжди залишиться людиною з серйозним виразом обличчя і дивовижною формою носа.

В’ячеслав  ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 1
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.