Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 23 травня 2020, 11:46
3383
0

Від Ді Джея до Пі Джея: 11 легіонерів, які після Суперліги зіграли в НБА

Олексій Коляго – про гравців, які виступаючи в Україні, розвили кар’єру до найсильнішої ліги світу

| Оновлено 23 травня 2020, 11:46
3383
0
Від Ді Джея до Пі Джея: 11 легіонерів, які після Суперліги зіграли в НБА
nba.com. Пі Джей Такер

Мало хто буде сперечатися, що українська баскетбольна Суперліга і НБА знаходяться на різних полюсах баскетбольного всесвіту. Але навіть між такими докорінно різними чемпіонатами відбуваються певні взаємодії і перетини. Одним з факторів, які тісно пов'язують український чемпіонат з найсильнішою лігою в світі, є гравці, які за свою кар'єру встигли відзначитися в обох турнірах. За часи незалежності в українській першості засвітилося чимало баскетболістів, які пограли в НБА. Одні з них ставали лідерами своїх колективів і приводили їх до чемпіонства, інші не знаходили собі місця в реаліях нашого баскетболу і незабаром відбували геть.

Куди менш великою була міграція в зворотному напрямку. Але навіть після гри в українському чемпіонаті, що має не самі високі котирування в Європі, півтора десятка гравців зуміли вийти на паркет в офіційному матчі НБА. Звичайно, багатьом з них для цього довелося зробити проміжні зупинки в інших чемпіонатах, але це не скасовує того факту, що в їх резюме перед очима генменеджерів НБА впевнено виблискував рядок, де було написано про гру в українській Суперлізі.

Про історії Віталія Потапенка, Станіслава Медведенка, Кирила Фесенка, Олексія Печерова, Святослава Михайлюка і Олексія Леня український шанувальник баскетболу в більшій або ж меншій мірі обізнаний. А ось про легіонерів, які заїжджали в наш чемпіонат, а після зіграли в НБА, інформації менше.

Sport.ua спробує заповнити цю прогалину.

11. Ді Джей Стефенс - 1 гра в НБА (після виступів в Україні)

Сезони кар'єри в Україні: 2016/2017 («Будівельник»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2018/2019, а точніше 8 грудня 2018 роки («Мемфіс Гріззліс»)

Стрибучий американець є найбільш видовищним гравцем останньої п'ятирічки в українському баскетболі. Після підписання контракту з «Будівельником» 21 листопада 2016 року Стефенс залишив дуже яскравий слід в українському баскетболі завдяки своїм данкам. Разом зі столичним клубом він виграв чемпіонат України, після чого пограв в Пуерто-Ріко і Франції.

До українського періоду кар'єри у Ді Джея вже був досвід гри в НБА (3 гри в сезоні 2013/2014 за «Мілуокі Бакс»). Свій другий шанс Стефенс отримав в жовтні 2018, коли підписав двосторонній контракт з «Мемфіс Гріззліс». Втім, повернення Ді Джея в НБА виявилося чисто символічним. Він зіграв за свій новий клуб один поєдинок, в якому за майже сім хвилин ігрового часу набрав два очки. Далі було заслання в фарм «Мемфіса», який виступає в G-лізі, а ще пізніше переїзд в далекий Бахрейн. Сезон 2019/2020 Ді Джей Стефенс провів у складі французького «Ле Мана».

10. Морріс Олмонд - 4 гри в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2011/2012 («Черкаські Мавпи»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2011/2012 («Вашингтон Візардс»)

До українського етапу кар'єри у Морріса Олмонда було в активі 34 гри в НБА за «Юту Джаз» і виступи в сильних чемпіонатах Іспанії та Італії. Так що в Черкасах не безпідставно сподівалися, що американський атакуючий захисник всерйоз посилить клуб. Але не склалося. Морріс намагався виблискувати в атаці, але дуже важко вливався в командну гру і погано розумів партнерів на майданчику. Тренерський штаб був незадоволений діями американця. Він відіграв у складі «Черкаських Мавп» п'ять поєдинків, після чого клуб вирішив з ним розлучитися.

Морріс повернувся в США і в тому ж сезоні зумів зацікавити своєю персоною клуб НБА «Вашингтон Візардс», за який встиг провести чотири зустрічі. За ці матчі він набрав в сумі 14 очок і додав до них 8 підбирань. На цьому історія Олмонда в НБА і завершилася. Після Морріс провів на професійному рівні ще один сезон, в якому також встиг відзначитися по різні боки Атлантики і завершив кар'єру.

9. Джелані МакКой - 6 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2005/2006 («Азовмаш»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2007/2008 («Денвер Наггетс»)

Коли перед сезоном 2005/2006 з «Азовмашем» уклав контракт Джелані МакКой, здавалося, що менеджмент маріупольців витягнув щасливий квиток, адже на рахунку американського бігмена до цього було цілих сім сезонів в НБА з різним ступенем успіху і кількістю проведених матчів. Але український баскетбол виявився не для досвідченого американця, і менш ніж через місяць після старту турніру МакКой був відрахований тренерським штабом «Азовмаша». Далі були Іспанія та нижчі американські ліги.

Перед сезоном 2007/2008 великий гравець зумів чимось здивувати скаутів і тренерів «Денвер Наггетс» і з ним підписали контракт. Джелані зіграв за новий клуб шість матчів. В середньому він проводив на паркеті п'ять з половиною хвилин і за всі ігри набрав цілих три очки. Після такого «яскравого перфомансу» був відрахований. Далі були G-Ліга, Китай, Іспанія, Пуерто-Ріко, Венесуела і Мексика. У 2012 році завершив кар'єру.

8. Менні Харріс - 13 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2012/2013 ( «Азовмаш»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2013/2014 (9 ігор за «Лос-Анджелес Лейкерс») і 2016/2017 (4 гри за «Даллас Маверікс»)

Після двох сезонів у складі «Клівленд Кавальєрс» і його фарму «Кантон Чардж» маріупольський «Азовмаш» став для Харріса першим європейським клубом в кар'єрі. Менні Харріс грав за український клуб до березня 2013 року і показував непогану гру. Його статистика в Україні становила 15,6 очок + 6,8 підбирань за 24 проведених зустрічі.

Сезон 2013/2014 Менні почав в фармі «Лос-Анджелес Лейкерс» в G-Лізі, а після травм цілого ряду гравців основного складу дебютував і за основну команду, причому результати Харріс показав непогані. За дев'ять ігор у складі «Лейкерс» він проводив на майданчику в середньому більше 20 хвилин і показував статистику 8,1 набраних очок + 3,8 підбирань. Але навіть такі цифри не змусили керівництво клубу НБА продовжити з ним контракт. Третій захід у НБА і другий після українського етапу в кар'єрі відбувся в сезоні 2016/2017. На рахунку гравця чотири гри в формі «Даллас Маверікс» і куди більш скромна статистика - 2 очки + 2,3 підбирання за шість хвилин ігрового часу.

На даний момент Харріс виступає в Ізраїлі за «Хапоель Холон».

7. Джошуа Девіс - 15 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2007/2008 (БК «Київ»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2011/2012 ( «Мемфіс Гріззліс»)

Свою професійну кар'єру незадрафтований американець, який міг зіграти на позиціях третього і четвертого номерів, почав в Італії в 2002 році. Але вже в другій половині 2004 року зумів потрапити в НБА. Перший візит до найсильнішої ліги світу затягнувся у Девіса на три сезони, найкращим з яких був розіграш 2004/2005, в якому він провів 42 матчі в складі «Філадельфії Севенті Сіксерз». Далі був переїзд до Європи і поповнення складу БК «Київ» перед сезоном 2007/2008. Джошуа Девіс був не ключовим, але дуже важливим елементом в команді Томо Махоріча і завоював з командою срібні медалі української Суперліги, а на європейській арені дійшов з клубом до 1/8 фіналу Кубка УЛЄБ.

Далі у гравця почалися поневіряння по обидва боки Атлантики, а в сезоні 2011/2012 Джошуа зумів повернутися в НБА. У тому сезоні він провів 14 ігор у складі «Мемфіс Гріззліс». Колишній форвард БК «Київ» проводив на майданчику в середньому близько дев'яти хвилин, за які він набирав 1,9 очок і додавав до них 1,8 підбирань. У лютому 2012 року клуб розірвав контракт з гравцем. Після цього Девіс пограв ще сезон і завершив кар'єру.

6. Джеральд Фітч - 18 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2004/2005 («Хімік»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2005/2006 («Майямі Хіт»)

Унікальний гравець в нашому списку. Єдиний з легіонерів, у кого в резюме є сусідами записи про гру в українській Суперлізі та НБА.

Не зумівши пробитися в головну американську лігу після закінчення коледжу, Фітч після завершення навчання переїхав до Європи і почав будувати свою кар'єру. Здавалося, що він стане одним із сотень американських легіонерів в Старому Світі без жодного шансу на кар'єрний прорив. Перший сезон це підтверджував. Його Джеральд почав в євроліговій, але далеко не топовій «Цибоні», а завершував він його в южненському «Хіміку», з яким виграв бронзові медалі Суперліги.

Американський захисник виявився хлопцем настирним і відправився до Літньої Ліги НБА, де справив яскраве враження на скаутів і тренерів «Майамі Хіт». Наступний сезон він почав в цьому клубі. У складі «Майамі Хіт» Фітч був третім розігруючим захисником після Джейсона Вільямса і Гері Пейтона, і отримував не так багато часу. Він провів 15 поєдинків, в яких в середньому проводив на майданчику трохи більше 13 хвилин і набирав за них 4,7 очок + 1,7 підбирань + 1,8 передач. У лютому 2006 року був обміняний в «Х'юстон Рокетс», але не провів в їх складі жодного поєдинку, після чого покинув найсильнішу лігу планети.

Ривок від чемпіонату України до НБА різко підняв котирування Фітча і надалі він грав за міцні команди у Франції, Італії, Іспанії, Туреччині. Встиг Джеральд Фітч відзначитися і в Китаї. Завершив кар'єру в 2018 році, виступаючи в Аргентині.

5. Лорінза Джуніор Херрінгтон - 58 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2003/2004 («Азовмаш»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2004/2005 (29 ігор за «Нью-Орлеан Хорнетс») і 2006/2007 (29 ігор за «Мемфіс Гріззліс»)

Підписання маріупольським «Азовмашем» по ходу сезону 2002/2003 американського розігруючого Лорінзи Джуніора Херрінгтона викликало ефект бомби, що розірвалася. Ще б пак, адже в попередньому сезоні він відіграв весь повний регулярний чемпіонат НБА (82 гри) за «Денвер Наггетс» і отримував там дуже пристойний ігровий час.

У Маріуполі Лорінза Херрінгтон став одним із системоутворюючих гравців і допоміг команді виграти чемпіонський титул. Сильним був його виступ у складі «Азовмашу» і на євроарені. У тому сезоні Джуніор зіграв у Матчі Зірок Євроліги ФІБА.

Після успішного сезону в Україні Херрінгтон по гарячих слідах повернувся в НБА і в сезоні 2004/2005 провів 29 ігор за команду з Нового Орлеану. Його показники після повернення склали досить непогані 5,6 очок +2,2 підбирання + 2,1 результативні передачі за майже 19 хвилин ігрового часу. Але цього виявилося замало для того, щоб закріпитися в НБА і сезон 2005/2006 американець відіграв у складі іспанської «Валенсії».

Третє пришестя Джуніора Херрінгтона в НБА відбулося в сезоні 2006/2007. На його рахунку все ті ж 29 ігор у складі «Мемфіс Гріззліс» і схожа статистика в порівнянні з другим заходом: 5,2 очок + 2,3 підбирання + 3,1 результативних передачі. Навіть середній час, проведений на майданчику, був майже ідентичним. Далі маятник кар'єри Джуніора Херрінгтона остаточно хитнувся в бік Європи, а завершив активні виступи він в 2014 році.

4. Юджин Пух Джетер - 62 гри в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2007/2008 (БК «Київ»)

Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2010/2011 («Сакраменто Кінгз»)

Знайшлося в нашому списку місце і для найкращого натуралізованого гравця в історії збірної України. Після сезону 2007/2008 у складі БК «Київ» в якому Юджин виграв срібні медалі Суперліги і дійшов до 1/8 Кубка УЛЄБ Пух Джетер пограв в сильних першостях Іспанії та Ізраїлю, але не залишав спроб пробитися в НБА.

Вдача посміхнулася йому перед сезоном 2010/2011, коли з ним підписали контракт «Сакраменто Кінгз». За каліфорнійців Джетер провів один повноцінний сезон, в якому виходив на паркет у 62 поєдинках. У цих матчах Юджин проводив на майданчику в середньому трохи більше 13 хвилин і приносив у скарбничку свого клубу 4,1 очок, додаючи до них 2,6 передачі. Свій найкращий матч в НБА Джетер провів 11 березня 2011 року проти «Сан-Антоніо Сперс», в ньому він відзначився 15 набраними очками, виконавши шість результативних кидків з гри та додавши до них два точних штрафних.

Цим сезоном виступ в НБА для Пуха завершився. Далі пішов невеличкий європейський період і виступи в Китаї, які тривають і до нинішнього часу.

3. Малкольм Ділейні - 128 ігор в НБА

Сезони кар'єри в Україні: 2012/2013 («Будівельник»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2016/2017 та 2017/2018 («Атланта Хоукс»)

Гравець-чемпіон. Таке прізвисько цілком підходило для Малкольма Ділейні після перших трьох років його професійної кар'єри. За перші три роки професійних виступів американський захисник виграв три чемпіонати: Франції, України та Німеччини. Причому за підсумками виступів в Україні за «Будівельник» в сезоні 2012/2013 Ділейні виїхав з Києва з персональним титулом MVP чемпіонату. Через рік той самий фокус був пророблений в складі мюнхенської «Баварії». Далі пішов успішний дворічний період в російському клубі «Локомотив Кубань», який увінчало місце в першій символічній п'ятірці Євроліги сезону 2015/2016.

Після цього стало зрозуміло, що талантам Малкольма стає затісно в Європі і йому все частіше стали надходити пропозиції про гру в НБА. 15 липня 2016 року Ділейні підписав дворічний контракт з клубом «Атланта Хоукс». За два роки свінгмен провів у складі команди НБА 128 зустрічей (73 в сезоні 2016/2017 і 54 в сезоні 2017/2018). Причому статистичні показники у колишнього захисника «Будівельника» поступово виростали. Так в своєму першому сезоні він набирав в середньому 5,4 очки, а в другому - 6,3. Така ж історія і з передачами (2,6 проти 3,0). Свій найрезультативніший матч Малкольм провів 22 грудня 2017 року проти «Оклахоми», в ньому він відзначився 20 набраними очками.

Ділейні міг би грати в НБА і далі. Адже інтерес до його персони від клубів НБА був. Але Малкольм вибрав шалені китайські гроші і перебрався в Азію. Перед стартом нинішнього сезону він повернувся в Європу і карантинну паузу зустрів у складі іспанської «Барселони», але вже відомо, що на наступний сезон Ділейні в складі каталонського гранда точно не залишиться.

2. Патрік Беверлі - 462 гри в НБА (кар'єра триває)

Сезони кар'єри в Україні (УБЛ): 2008/2009 («Дніпро»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги (УБЛ): 2012/2013 - 2016/2017 («Х'юстон Рокетс»), 2017/2018 - ... («Лос-Анджелес Кліпперс)

Коли в розкольному сезоні 2008/2009 менеджмент «Дніпра», який виступав в УБЛ, підписував молодого американського захисника, для якого прийдешній сезон повинен був стати першим в його професійній кар'єрі, навряд чи хто-небудь міг подумати, що через десяток років він стане помітною фігурою в НБА. Але Беверлі виявився дуже здібним гравцем і, погравши після «Дніпра» в грецькому «Олімпіакосі» і «Спартаку» з Санкт-Петербурга, підписав угоду з «Х'юстон Рокетс».

В НБА Патрік швидко став у нагоді і незабаром став одним з найважливіших гравців у своєму клубі. З огляду на наявність в команді Джеймса Хардена і багатьох інших яскравих гравців, Беверлі не став тягнути ковдру на себе в атаці, а зосередився на тому, що вмів найкраще - грі в захисті. І не прогадав. На його рахунку потрапляння в другу захисну команду НБА в сезоні 2013/2014 і в першу захисну команду сезону 2016/2017.

Після того сезону Беверлі став складовою частиною великого обміну імені Кріса Пола і відправився в «Лос-Анджелес Кліпперс». У своєму першому сезоні в новому клубі Патрік встановив особистий рекорд по середній результативності - 12,2 очки за гру. Але основною роботою у Беверлі залишилося його вміння нейтралізувати найсильніших гравців суперника.

1. Пі Джей Такер - 667 ігор в НБА (кар'єра триває)

Сезони кар'єри в Україні: 2008/2009 та 2009/2010 (БК «Донецьк»)
Сезони кар'єри в НБА після Суперліги: 2012/2013 - 2015/2016 («Фінікс Санз»), 2016/2017 («Фінікс Санз» і «Торонто Репторс»), 2017/2018 - ... («Х'юстон Рокетс»)

Пі Джей почав свою професійну кар'єру в НБА в 2006 році, але особливих лаврів там не здобув і через рік швиденько перебрався до Європи. Після річної зупинки в Ізраїлі наступні півтора сезони Такер провів в БК «Донецьк» і встиг в його складі отримати титул MVP Суперліги в 2009 році. Після банкрутства клубу Пі Джей продовжив свої мандри по баскетбольному світу. По справжньому проривним для нього став сезон 2011/2012, в якому він став чемпіоном Німеччини у складі «Бамберга», взяв персональну нагороду MVP сезону в Німеччині і яскраво засвітився в Євролізі.

Після цього і якісної гри у Літній Лізі НБА йому запропонував контракт «Фінікс Санз». І почалося. Такер відразу ж застовпив за собою місце в основній ротації команди, проводячи на майданчику більше 24 хвилин і в подальшому збільшуючи цей показник. У 2017 році Пі Джей був обміняний в «Торонто Репторс», в складі якого в перший раз пізнав смак плей-оф.

Але свою команду Такер знайшов трохи пізніше. Влітку 2017 року він підписав чотирирічний контракт на 32 мільйони доларів з «Х'юстон Рокетс», в складі яких виступає і по нині. Середня результативність Пі Джея після повернення в НБА коливалася від 6,1 очок до 9,4 очок в середньому по сезону, але у всіх колективах дуже цінувалося інше - його різноплановість. Такер міг в силовій манері продавити суперника під щитом, а міг спокійно закинути триочковий (його персональний рекорд в НБА - сім триочкових за матч). Саме це дуже припало до двору в Х'юстоні. Вже після першого сезону Пі Джей став незамінним гравцем у складі своєї команди. Такий стан речей наочно демонструє той факт, що починаючи з сезону 2018/2019 і до моменту зупинки НБА в нинішньому сезоні через коронавірус, Такер не пропустив жодного матчу регулярного чемпіонату в складі свого клубу, а їх було 146. І всі ці 146 ігор він виходив в стартовому складі.

***

Як бачимо, не завжди для американських легіонерів переїзд не в найсильніші європейські чемпіонати означає хрест на надіях зіграти в НБА. При відповідальному підході до улюбленої справи, прагненні до досягнення мети і працьовитості, завжди можна зробити ривок у своїй кар'єрі. У свою чергу, чемпіонат України тільки виграв від того, що в ньому грали такі яскраві баскетболісти (мабуть, за винятком Джелані МакКоя та Морріса Олмонда), а двоє з нашого списку (мова йде про Патріка Беверлі і Пі Джея Такера) стали якщо не зірками, то, як мінімум, дуже помітними фігурами в НБА. Залишається тільки побажати, щоб обмін якісними гравцями між НБА і українською Суперлігою не слабшав, причому в обох напрямках.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Маямі шокував Бостон у матчі плей-оф НБА, перемога Оклахоми
Баскетбол | 25 квітня 2024, 08:47 0
Маямі шокував Бостон у матчі плей-оф НБА, перемога Оклахоми

Бостон без Михайлюка програв на своєму паркеті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.