Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 травня 2023, 03:53
22874
68

Топ-5 зашкварів гравців Шахтаря: фейр-плей, допінг, дзвони Рінату

Sport.ua згадує неприємності, в які потрапляли гравці донецького клубу

| Оновлено 02 травня 2023, 03:53
22874
68
Топ-5 зашкварів гравців Шахтаря: фейр-плей, допінг, дзвони Рінату
УЄФА. Луїс Адріано: «А в чому справа?»

Sport.ua в другій публікації на тему зашкварів в українському футболі згадує неприємності, в які потрапляли гравці донецького «Шахтаря», одного з двох грандів українського футболу.

Див. також: Топ-5 зашкварів гравців київського Динамо

5. Чипріан Маріка: застукали з коханкою

Екс-форвард «Шахтаря» Чипріан Маріка зовсім нещодавно опинився в делікатній ситуації через публікацію в ЗМІ відео інтимного характеру, де він перебуває з коханкою в одному номері готелю в румунському місті Клуж-Напока. Футболіст впевнений, що його підставили з метою отримати на оприлюдненні подібних даних якусь вигоду.

На відео Маріка, прикритий лише одним рушником, виходить з номера в готелі після того, як в двері постукав автор відео. Робив зйомку Флорін Мунтян, син чиновника румунського державного підприємства. Мунтян в спілкуванні з журналістами повідомив, що перед тим, як прийти до номеру, він протягом декількох годин стежив за дружиною, отримавши відомості про те, що та зраджує йому з іншим чоловіком.

Чипріан переконаний, що проведення відеозйомок спровокувала саме ця дівчина Анна, нібито вона хотіла або отримати популярність, або грошей від футболіста. Вважаючи її недобросовісною жінкою, Маріка найняв команду юристів для подачі кримінального позову. Після розслідування, якщо буде доведено, що сім'я Мунтяну знімала цей ролик для преси, він готовий подати на них до суду.

Ця ситуація з коханкою сталася у Чипріана в серпні 2019 року, проте в пресі відео спливло лише на початку травня 2020 року. У цьому екс-футболіст «Шахтаря» вбачає навмисний характер, а саму ситуацію трактує як «спробу його дискредитації». Маріка останні кілька років знаходиться в близьких відносинах з Іоанною Марку. Від цієї дівчини у екс-футболіста «Шахтаря» є двоє дітей, проте пара досі не зареєструвала шлюб, і ця інформація, що спливла в пресі, може перешкодити особистому життю спортсмена.

4. Допінг-скандали: Гай, Рибка, Фред, Срна

За останнє десятиліття у донецького «Шахтаря» накопичилося вже кілька дискваліфікацій за вживання допінгу.

У 2011 році заборонену речовину знайшли у півзахисника «Шахтаря» Олексія Гая, але футболіст отримав лише попередження. Повідомлялося, що хавбек приймав ліки від застуди і повідомив про це медикам «гірників». Однак ті, нібито, не приділили цьому належної уваги. Покарання отримав глава медслужби клубу Артур Глущенко, який був дискваліфікований на півроку. У серпні 2019 року Олексій Гай оголосив про завершення кар'єри, його останнім клубом був донецький «Олімпік».

13 січня 2012 року воротар «Шахтаря» Олександр Рибка був спійманий на допінгу. У нього був виявлений заборонений препарат – фуросемід. Гравець стверджував, що заборонена речовина знаходилася в сечогінному засобі для схуднення, який він приймав. Сам сечогінний засіб допінгом не є, але він заборонений, так як допомагає вивести з організму сліди інших препаратів, які під забороною. 30 січня 2012 року гравцеві було винесено вердикт: УЄФА відсторонила футболіста від виступів в офіційних матчах на два роки, а всі апеляції потім були відхилені. «Шахтар» запропонував Рибці укласти новий контракт на 3 роки, але воротар відмовився, пояснивши це тим, що в клубі серйозний підбір воротарів і він навряд чи зможе конкурувати з ними за місце в основі, і незабаром покинув клуб. А через два роки голкіпер підписав трирічний контракт з київським «Динамо». Зараз виступає за «Сабаїл» в Азербайджані.

Потім позитивну допінг-пробу здав півзахисник Фред. Заборонений гідрохлоротіазід був знайдений під час Копа Америка 2015 року. Футболіст стверджував, що він не винен, чекаючи результатів проби B. Донецький «Шахтар» отримав спеціальний дозвіл від УЄФА, щоб використовувати Фреда в матчах сезону 2015/16, а «Фенербахче» навіть подавав протест на участь бразильця в матчах кваліфікації ЛЧ. У лютому 2016 року ФІФА заборонила Фреду грати в футбол протягом одного року, починаючи з 27 червня 2015 року. Втім, Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) порахувало покарання занадто слабким і звернулося до Спортивного арбітражного суду (CAS), пропонуючи розширити його до двох років. В результаті Фреду довелося ще деякий час провести поза грою (з березня по липень 2017 року). У клубі наполягали, що Фреду дали «щось не те» у збірній Бразилії. А в 2018 році хавбек перейшов до англійського «Манчестер Юнайтед».

Нарешті, у вересні 2017 року допінг-скандал потрапив капітан «Шахтаря» Даріо Срна. Проби, взяті в березні 2017 року, показали в організмі хорвата похідні стероїдного гормону, які знаходиться в списку заборонених препаратів. Футболіст тимчасово зупинив кар'єру добровільно і потім визнав, що ненавмисно порушив антидопінгові правила. Вердиктом після розглядів стало відсторонення від футболу до серпня 2018 року. Того літа Срна підписав контракт з італійським «Кальярі», де відіграв рік, а потім завершив ігрову кар'єру і повернувся до «Шахтаря» в якості асистента головного тренера.

3. Олег Гладченко: дзвони Рінату

24 серпня 2015 року київські патрульні зупинили водія, який в стані сильного алкогольного сп'яніння керував автомобілем «Porsche Panamera».

Автомобіль рухався дуже повільно, але все одно в'їхав в бордюр. Після зупинки водій з компанією намагалися сховатися в найближчому ресторані. Під час спілкування з поліцейськими молодий чоловік назвався футболістом донецького «Шахтаря» і настійливо вимагав у подруги: «дзвони Рінату та Авакову». Але Рінат трубку не взяв, мабуть спав. Також в розмові з поліцейськими п'яний водій сказав, що через два дні у нього гра з «Динамо».

Виявилося, що в машині знаходився гравець «Шахтаря» U-19 і його дівчина. За кермом був 18-річний Олег Гладченко, до якого потім на підмогу підійшли друзі, 18-річний Ярослав Фурсов і 17-річний Володимир Грачов. Алкотестер показав перевищення норми у водія, Гладченка, якому наділи наручники. За результатами події був складений протокол, а через 10 днів «Шахтар» оприлюднив відео з вибаченнями від трьох футболістів. Жодного з тієї трійки зараз на футбольному горизонті не видно.

2. Тайсон: показав фак уболівальникам

Бразильський півзахисник «Шахтаря» Тайсон став головною дійовою особою неприємного інциденту, пов'язаного з расизмом, який стався 10 листопада 2019 року в поєдинку з київським «Динамо» в Харкові. Не стримавши нерви після провокацій з трибун, бразилець показав середній палець вболівальникам і побачив перед собою червону картку. Після матчу хавбек повідомив, що не буде продовжувати свій контракт з донецьким клубом і дуже шкодує, що його не відпустили влітку до італійського «Мілану».

Тайсон згадував події того матчу так: «Фанати наслідували звуки мавпи [а може, й сови], і перше, що я зробив, – відреагував, тому що мені більше нічого було робити. Я побачив м'яч і штовхнув його, зробив жест середнім пальцем. Але потім вибачився, бо на це дивляться багато дітей. Діти повинні бачити, як Тайсон посміхається, грає з м'ячем і робить те, що мені подобається робити. Але це вже сталося. Я не подумав тоді. Я повинен був захищати себе, і спосіб захистити себе був саме таким. І я сподіваюся не пройти через це знову.

Я зайшов в роздягальню і подумав про себе: думаю, що прийшов час їхати додому і бути поруч з моїми мамою, татом і братами. Я думаю, що зараз саме час повернутися. Але виконаю свій контракт. У мене були пропозиції в минулому році. «Мілан» запропонував 30 мільйонів євро, але вони не відпустили мене. У мене були пропозиції з інших клубів, і «Шахтар» мене не відпускав. Але я не можу скаржитися, тому що це клуб, який завжди ставився до мене добре».

1. Луїс Адріано: порушив правила чесної гри

Неймовірний епізод трапився в груповому етапі Ліги чемпіонів 2012/13. Нападаючий «Шахтаря» Луїс Адріано забив дивний гол у ворота данського «Нордшелланда» (5:2), проігнорувавши всі базові принципи чесної гри (fair play).

Епізод входить у число найбільш неспортивних в історії всього футболу. Після зупинки гри та розіграшу спірного м'яча футболісти донецького клубу збиралися віддати м'яч воротареві суперника, але несподівано вискочив Луїс Адріано, обвів голкіпера та відправив м'яч у порожні ворота. Головному арбітру довелося зарахувати гол.

Відразу спалахнув на полі скандал, і, начебто, гірники погодилися навмисне пропустити гол, але проти був Тарас Степаненко, через якого гра продовжилася далі. Втім, через кілька хвилин данці забили свій гол, і справедливість, все-таки, восторжествувала. Але «Шахтар» в той вечір був набагато сильнішим за суперника та здобув розгромну перемогу.

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Коментарі 68
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
В принципі,усі справи житейські,кожен міг потрапити в таку халепу.Але,хоч і вболівальник "Шахтаря",визнаю,що на таке свинство,яке скоїв Адріано,не кожен здатний.
sahka1981
kvv1404, 21.05.2020 21:05
Ты отклоняешься от сути... по легендарному Старухину, тебе просто пример навел, что ШД также "воровал" игроков, и это наверное лучший его игрок. ДК тоже из второй лиги брало игроков Евтушенко, Яремчук так навскидку.
Mac_Gyver
"Звони Ринату" - хахаха. "Ринат" его сам того...
sahka1981
kvv1404, 21.05.2020 22:44
речь совершенно о другом шла... Уже в ЧМУ мало жалоб было как ШД воровал игроков, как Чигринского?
sahka1981
Frankov, 21.05.2020 21:39
"Шахтер украл Чигринского
Вдобавок помимо всего прочего в столицу Донбасса пригласили всю семью Чигринских! Естественно, подобное развитие событий взбесило босса «Карпат» Петра Дыминского: «Это воровство! «Шахтер» украл у нас нашего воспитанника». Но было уже поздно..."
Старухину вообще фамилию Шахтер менял, когда прятал его в дубле от москвы, после санкций за воровство из Полтавы...
sahka1981
Frankov, 21.05.2020 20:42
Ты идиот? Так одна Заря отобрала за последние два-три сезона у ДК больше очей чем МД и Мариуполь за все время у ШД...
Болела
Історія, мабуть, була б цікавіше, якби Рінат все ж таки серед ночі трубку взяв.)))
sahka1981
kvv1404, 21.05.2020 23:45
Это оф заявление Карпат было + было много статей по этому поводу, и про реальный возраст самого Чигринского, а не к примеру, твои притянутые домыслы...
sahka1981
Сергей 1, 21.05.2020 23:16
Можно и Буряка вспомнить и Металлист как кубок взяли, но он предпочитает такие темы обходить, уже проверенно неоднократно.....
sahka1981
Zport., 21.05.2020 12:20
Так зайдите в музеи ДК И ШД и посчитайте)))
Берите хоть «додинозавровой эпоху», ведь это не изменит наличия очень простого факта что в музее ДК, к примеру, три еврокубка, а в музее ШД всего один, Золотые мячи и т.д.
Вам заняться нечем?
axylinam
Адриано и четыре допинговых скандала-это позор,остальное ерунда
Alex86 1
Что про ДК подборка, что это ... какой-то уровень даже не знаю, не то что спорт издания, а какого-то желтушного дна. Кто что пил, как срал, кого обзывал - журналистика - 1ОО левел просто.
Ладно еще спорт моменты, но намотало г**на какого то побочного уйму.
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sahka1981
kvv1404, 21.05.2020 23:19
не я спекулирую а Карпаты в лице Дыминского
подобное развитие событий взбесило босса «Карпат» Петра Дыминского: «Это воровство! «Шахтер» украл у нас нашего воспитанника».
sahka1981
Frankov, 21.05.2020 20:18
Может и для тебя фейк, но суть матчей МД и ШД все прекрасно понимали. были случаи когда на эти матчи буки не принимали ставки, там все всегда было ясно.
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sahka1981
kvv1404, 21.05.2020 23:04
Не забрали, а украли и реально ему было уже 15 лет, по документам может и 14... а москов команды имели еще более большие привилегии чем ДК и что? А кто у нас еще имеет большие привилегии чем ШД...
sahka1981
Из мемуаров Бернда Шустера, написанных в соавторстве с мадридским журналистом Хавьером Аресом. О том, как "Шахтер" катает договорняки...
«Перед тем как уволили самого Шустера, он успел проиграть «Локомотиву» в Лиге чемпионов, бухарестскому «Динамо» в Кубке УЕФА, а киевскому «Динамо» – в чемпионате Украины. В Донецке Бернду не хватало жены, оставшейся на ферме под Кельном, но были и другие проблемы.
«Нам предстояло дерби с донецким «Металлургом». Я всю неделю тщательно готовился к игре и пытался мотивировать игроков. На предматчевой разминке я подошел к голландским тренерам «Металлурга». «Жаль, что нам придется дать вам победить, – сказали они с сожалением. – Мог бы получиться хороший матч». Я не знал, что ответить. Я был ошеломлен. Когда начался матч, мои футболисты играли пешком, будто это тренировка. Мы выиграли, так и не начав бегать. Я так готовился к этому дерби, а оказалось, что соперники должны были отблагодарить нашего президента за то, что он финансово помогал им».