Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 19 травня 2020, 22:42
4187
2

Неймовірні пригоди українців у Бельгії

Віталій Пасічний розповідає про успіхи українських футболістів у чемпіонаті, що вже завершився

| Оновлено 19 травня 2020, 22:42
4187
2
Неймовірні пригоди українців у Бельгії
ФК Брюгге. Едуард Соболь

Слідом за Лігою 1 ми змушені вже зараз підводити підсумки національної першості Бельгії. Жюпіле Про Ліга теж вирішила не догравати національний чемпіонат в умовах пандемії коронавiрусу (вже 9 тисяч померлих в 11-мільйонній країні) та зафіксувала результати після 29 турів як остаточні. Як наслідок, ми вирішили зосередити увагу на успіхах в сезоні, що закінчився, українських футболістів.

Андрій Бацула
Клуб: «Кортрейк»
Хвилин в чемпіонаті: 275
Голiв: 0
Гольових передач: 0

Почнемо з прикладу відвертої невдачі: Андрій Бацула, чий трансфер збагатив «Олександрію» на 250 тисяч євро, провів на лавці «Кортрейка» ось вже другий сезон і з великою ймовірністю покине клуб в міжсезоння.

275 хвилин розосереджені на вісім різних ігор, причому грав Андрій на трьох різних позиціях: лівого захисника, лівого півзахисника і лівого вінгера. Зрозуміло, що така кількість, яку інший футболіст награє за тиждень, Бацула накопичив в якості «затички»: його випускали, щоб підмінити відсутнього гравця.

На лівому фланзі «Кортрейка» грає 29-річний Крістоф Д'Анна, який в команді вже п'ятий рік. Не бачу перспектив у Андрія як у «Кортрейку» зокрема, так і в Бельгії в цілому – можливо, пора повертатися на Батьківщину.

Євген Макаренко
Клуб: «Кортрейк»
Хвилин в чемпіонаті: 360
Голiв: 0
Гольових передач: 1

Макаренко за півтора місяці гри в «Кортрейку» зіграв і віддав більше, але ж почався сезон для нього теж з невдачі. Ось що розповідає про етап в «Андерлехті» сам гравець:

«Витратив два місяці на відновлення після травми, пропустив збори – а тут тренер новий прийшов, і був не в обоймі. Потім повернувся – на тренуваннях все нормально, почав себе знову показувати. Продовжував працювати, потім нога все-таки почала знову турбувати, і треба було лягати на операцію… Розмовляв з тренером, і чіткої відповіді, чи потрібен, не отримав».

Тут варто додати, що Макаренку мимоволі довелося познайомитися з майже забутою в світовому масштабі практикою роботи з граючим тренером. Венсан Компані, який тріумфально закінчив сезон-18/19 в складі «Манчестер Сіті», повернувся додому не тільки грати, але і тренувати.

За словами того ж Євгена, Компані посилив дисципліну в «Андерлехті», але з головними складовими роботи все було дуже погано: гранд бельгійського футболу впав у другу половину таблиці. Дуже скоро Венсана замінив Франк Веркаутерн: легенда «Андерхета», який виграв у його складі Кубок УЄФА-82/83 ще як гравець, але також брав з клубом два чемпіонства в нульові як тренер.

З Веркаутерном біля керма і Компані на поле «Андерлехт» почав підніматися в турнірній таблиці, але Макаренко в такій команді ані хвилини так і не зіграв. У січні Євген був зданий в оренду в «Кортрейк», за який він уже грав в сезоні-17/18, і відразу став гравцем основи. З шести матчів чемпіонату, які клуб зіграв після трансферу, в чотирьох Макаренко відіграв від свистка до свистка – і навіть віддав гольову передачу у матчi з «Зульте-Варегемом».

Мало якому гравцеві пандемія коронавiрусу завдала такої серйозної шкоди, як Макаренку. Цього тижня йому виповниться 29 років, врятувати сезон після ранньої травми йому не вдалося – і через це його шанси піти на підвищення стрімко тануть. Орендна угода з «Кортрейком» діє до кінця наступного сезону, і в зв'язку з цим тануть шанси Євгенія пограти і в принципі в топ-клубі – нехай навіть бельгійського масштабу. Втім, головне грати: з тим же «Андерлехтом» контракт у гравця підписаний до літа 2022, і гравця, що добре показує себе, клуб неодмінно поверне з оренди.

Ігор Пластун
Клуб: «Гент»
Хвилин в чемпіонаті: 2496
Голiв: 1
Гольових передач: 1

Роман Безус
Клуб: «Гент»
Хвилин в чемпіонаті: 1145
Голiв: 7
Гольових передач: 2

Роман Яремчук
Клуб: «Гент»
Хвилин в чемпіонаті: 1510
Голiв: 10
Гольових передач: 1

Переходимо до повноцінного успіху – не побоюся цього слова, успіху всього українського футболу. Ми самі бачили безліч прикладів відтворення бразильських команд за тисячі кілометрів від країни диких мавп, можна згадати команди з іспанським, французьким, аргентинським кістяком гравців не на їхній батьківщині – і ось, в Бельгії був успішно відтворено експеримент iз українським ядром.

Ігор Пластун третій в складі «Гента» за зіграним часом у поточному сезоні: він жодного разу по ходу чемпіонату не опинявся на лаві, більше за нього зіграли тільки його напарник по центру оборони і воротар. Роман Яремчук зіграв значно менше, але це пов'язано виключно з травмою: звичайно ж, його десять голів в 18 матчах чемпіонату сильно допомогли команді. Роль Безуса значно менша, сім матчів iз 21 він почав на лавці, але і в такій ролі він встиг забити сім м'ячів і віддати дві гольові передачі.

І з таким українським десантом «Гент» завоював місце в кваліфікації Ліги Чемпіонів, причому забив більше за всіх в лізі! Це дуже приємно усвідомлювати – і справа далеко не тільки в титулі як такому. Така ефективність українців на бельгійській землі може стати приводом для інтересу до нових наших гравцiв. Звичайно, це стосується не тільки «буйволів», а й інших бельгійських грандів, в складі яких успішно грали і грають Руслан Малиновський і Едуард Соболь.

Подивимося правді в очі: мало який наш гравець з дитинства мріє грати за «Андерлехт», «Генк» або «Гент». Але бельгійські клуби активно моніторяться представниками топ-ліг, їхні кращі гравці регулярно перебираються навіть не в «Аталанту», як Малиновський, а в команди рівня «Челсі», як Ромелу Лукаку або Тібо Куртуа. І, відверто кажучи, деякі бельгійські клуби можуть розкривати таланти навіть українських гравців краще, ніж деякі українські.

Яремчук забив свій перший гол за «Гент» тільки в 11-му матчі. «Буйволи» погано почали той сезон, зазнали ряду осічок, але все одно довіряли перспективному нападнику. Минув час – і форвард, який не тільки в «Динамо», але і в молодіжній збірній програвав конкуренцію Артему Бєсєдіну, просто розквітнув. Тепер Роман конкурентний не тільки на тлі бельгійських команд, а й на міжнародному рівні: він регулярно забиває в єврокубках і складі збірної.

Приблизно те саме можна сказати і про його партнерiв-співвітчизників. Безус перманентно переміщується між основою і лавкою весь час після виходу з «Ворскли», але навіть статистика говорить про те, що в «Гентi» навчилися ефективно використовувати Романа. Пластун просто божевільно довго ходив у вічно перспективних, займав з «Карпатами» 13-е і 14-е місця в чемпіонаті – а тепер уже з другою командою готуватиметься до кваліфікації ЛЧ (першою був «Лудогорець»).

Днями Ігор Циганик повідомив, що Яремчуком взимку цікавився клуб АПЛ, але «це був не той клуб і не те місто, в яке він би хотів переїхати». Можна здивуватися тому, що нападаючий став перебірливим, але це найкраща реклама такого україно-бельгійського співробітництва. І «Гент» має можливість перепродати в АПЛ далеко не всіх, кого купує, і наші гравці, дуже м'яко кажучи, далеко не з усіх чемпіонатів їдуть на підвищення.

Едуард Соболь
Клуб: «Брюгге»
Хвилин в чемпіонаті: 2119
Голiв: 0
Гольових передач: 4

Соболь – чемпіон! Дана золота медаль стала для нього сьомою після п'яти титулів iз «Шахтарем» у 2012-14 рр.. і Кубка Чехії-2017/18. Але якщо всі попередні нагороди Едуард виграв у статусі резервіста (навіть в «Славії» він втратив місце в основі і був змушений піти в «Яблонець»), то бельгійський трофей був завойований захисником в статусі дуже значимого гравця. Двадцять шість ігор в основі з двадцяти дев'яти можливих – тільки чотири гравці «Брюгге» провели у чемпіонському сезоні більше часу!

До титулу все йшло давно. Бельгійська ліга задовго до середини травня заявила про плани визнати результати сезону остаточними, але й до катастрофи з коронавірусом «Брюгге» йшов до чемпіонства парадним маршем. Відрив від «Гента» склав 15 очок, і навіть з урахуванням бельгійської особливості перед поділом команд на вісімки ділити їхнє число на два це був великий відрив. Хто був найсильнішою командою Бельгії в сезоні-2019/20, не викликає майже ніяких сумнівів. Шкода, що команда втратила шанс покласти медалі в красивий посуд: «Брюгге» вийшов у фінал Кубка Бельгії, який був скасований…



Внесок Соболя в перемогу був, безумовно, великим. Мотор на лівому фланзі, роль якого можна було оцінити і під час матчів проти «Динамо» в кваліфікації ЛЧ – Едуард розвинув ігровий інтелект і техніку, не втративши у швидкості. Знову ж, продовжуючи тему: чи був Соболь хоча б наполовину так само класний, сидячи на лавці в «Зорі»? Граючи в «Металісті», що доживав останні місяці? Сидячи на лавці «Шахтаря»? Зарубіжні тренери більше зацікавлені і вміють розвивати таланти гравців.

Що далі? За доступною нам інформації, до кінця травня «Брюгге» має можливість викупити контракт «Соболя» за 4 мільйони євро, але зараз щосили намагається збити ціну. І в цьому торзі зрозуміти можна обидві сторони: «Шахтар» не хоче задешево продавати актив, якому шість років платив зарплату, а «Брюгге» напевно зараз змушений рахувати кожен євроцент (втім, як і завжди). Ну а поки можна просто порадіти за Едуарда: він довго йшов до визнання і заслужив його, як ніхто інший.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
В этих смешных приключениях нет ничего невероятного
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил