Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 травня 2020, 12:07
57373
66

Трагедія і тріумф. Як Ринат Ахметов став президентом Шахтаря

Sport.ua - про драматичні події 1996 року, що змінили розклад в українському футболі

| Оновлено 15 травня 2020, 12:07
57373
66
Трагедія і тріумф. Як Ринат Ахметов став президентом Шахтаря
footboom.com

«Шахтар» за радянських часів вважався міцною, кубковою командою. Але, на жаль для місцевих уболівальників, не більше того. По-справжньому гучних перемог у «гірників» в той час не було. Не було їх і в перші роки української футбольної Незалежності - все та ж міцна, кубкова команда. Ситуація змінилася кардинально з приходом на пост президента «Шахтаря» Рината Ахметова. Але майбутній тріумф супроводжували справді трагічні події...

Недорого, але сердито

У спадок від колишнього Союзу «Шахтар» отримав відмінну футбольну школу. Донецький регіон все так же справно видавав на-гора футбольні таланти. Найяскравіші «зразки» перехідного періоду - Щербаков і Ребров. Та й старожили - Шутков, Ященко, Петров, які пройшли «вогонь і воду» радянських чемпіонатів, в обоймі першої команди «гірників» теж залишалися. Тому як команда «Шахтар» в прем'єрному чемпіонаті України розглядалася в числі трьох головних претендентів на титул поряд з «Динамо» і «Дніпром». Але ось як клуб «гірники» в той непростий час помітно поступалися і киянам, і дніпропетровцям. Перші могли похвалитися заступництвом силових структур і відомств, так і регулярними продажами лідерів команди за кордон, що приносили дзвінку валюту, другі ж продовжували залишатися під опікою, здавалося, вічного «Південмашу». З

цього приводу «Шахтарю» особливо не було чим похвалитися. Зруйнована політична система величезної країни поховала під своїми уламками і міць багатьох економічних об'єктів регіону. Футбольний клуб «Шахтар» (як госпрозрахункова структура), утворений взимку 1989 року (практично в один час з утворенням ФК «Динамо» (Київ), гостро потребував живих грошей.

Ахать Брагін

І гроші знайшлися. Пристрасний уболівальник «Шахтаря», місцевий підприємець Ахать Брагін, що сколотив непоганий капітал в той каламутний час, зголосився підтримати головний футбольний талісман регіону. Ахать Хафізович вкладав непогані кошти в клуб і команду, але про серйозні завдання тоді ніхто вголос не говорив. Та й не вголос теж. Брагін був непублічною особистістю, і якихось серйозних програмних його інтерв'ю в якості президента «Шахтаря» не збереглося. Він просто хотів, щоб його «Шахтар» грав так само, як і «Шахтар» його дитинства - боровся за кожен м'яч, і вболівальникам було не соромно.


Ахать Брагін

За Брагіна найвище досягнення «Шахтаря» - срібні медалі в сезоні 1993/1994. Спробували «гірники» на смак і єврокубки. Залишився гіркий присмак - ганебна поразка від норвезького «Ліллестрема», невдача в матчах з «Брюгге». Одним словом, донеччани продовжували залишатися все ще провінційним футбольним клубом. «Міцним, кубковим», але не більше того. Хоча і знали собі ціну. Якось довелося почути одну бувальщину-небилицю, як практично всесильний в той час президент київського «Динамо» Григорій Суркіс звернувся з проханням до Ахатя Брагіна - віддай, мовляв, мені в команду Валерія Кривенцова і Сергія Попова. Причому прохання те було схоже, швидше, на ультиматум. Брагін відповів жорстко. І обидва об'єкти динамівської уваги залишилися в Донецьку. Більш того, після розмови з Суркісом Брагін нібито в два рази збільшив зарплату цим футболістам. Так, про всяк випадок.

15 жовтня 1995 року

Життя Ахатя Брагіна обірвав резонансний вибух на стадіоні «Шахтар» восени 1995 року. З чуток і розрізнених повідомлень в тодішніх ЗМІ вдалося з’ясувати, що той замах на президента «Шахтаря» був далеко не першим. І навіть не другим. Але чи то випадок, чи то доля уберігали Брагіна від загибелі. Але, як виявилося, не вберегли. Ахать Хафізович, за словами його близького оточення, передчував близьку смерть, але шкодував лише про те, «що прожив так мало».

Як вдалося дізнатися набагато пізніше, після загибелі Брагіна, коли були встановлені не тільки імена організаторів вбивства, але і подробиці тієї страшної події, бандити спочатку хотіли збити літак з командою «Шахтаря» на борту і її президентом - під час посадки або зльоту. Ще один варіант замаху - вибух на стадіоні під час матчу «Шахтаря» проти «Брюгге». Але на тому поєдинку Ахатя Брагіна на стадіоні не виявилося, і вбивцям довелося відкласти свої наміри на наступний календарний матч. 15 жовтня 1995 року під час поєдинку чемпіонату України «Шахтар» - «Таврія», Ахать Брагін, піднімаючись на ВІП-трибуну стадіону «Шахтар», загинув від вибуху радіокерованої бомби. Разом з Брагіним загинули ще п'ятеро осіб (його охорона), троє отримали серйозні поранення. Тіло Брагіна було настільки понівечене вибухом, що його вдалося ідентифікувати лише по руці, на якій був годинник «Ролекс».

Вболівальники і учасники того матчу не постраждали. Вибух був спрямований виключно в район ВІП-ложі, тому інші сектори стадіону і поля не зачепив. Правоохоронці досить оперативно вивели людей зі стадіону...

11 жовтня 1996 року

«Шахтар» довго приходив до тями від тієї страшної трагедії. Після загибелі Брагіна пройшов практично рік, після чого у «Шахтаря» з'явився новий президент. 11 жовтня 1996 року «гірників» очолив Ринат Ахметов, друг і фактично права рука загиблого Брагіна.


Рінат Ахметов, Віктор Прокопенко, Равіль Сафіуллін і Валерій Яремченко

Спочатку про молодого президента «Шахтаря» було дуже мало інформації. Розповідали навіть, що Ахметов не дуже-то і хотів вплутуватися в цю справу, оскільки більше за футбол любив бокс, яким займався на серйозному рівні. Так це чи ні, зараз вже і не важливо. Тому що з появою нового президента «Шахтар» вийшов абсолютно на нову орбіту. Уже тоді, восени 1996-го, Ахметов прийняв рішення побудувати сучасну навчально-тренувальну базу для команди. І через три роки красуня-база в Кіршах була здана в експлуатацію.

А в 1997 році «Шахтар» виграв перший трофей за Ахметова - Кубок України. Саме тоді, після того матчу, Ринат Ахметов зробить гучну заяву: «Шахтар» обов'язково виграє золоті медалі чемпіонату України». Тоді в ці слова вірили, в кращому випадку, лише одиниці з найближчого оточення молодого шахтарського президента. Донецька команда була тоді непоганою, але все одно не врівень київському «Динамо». Все такою ж - «міцною, кубковою». Пам'ятається, в 1998-му, в Кубку УЄФА «Шахтар» зустрічався з нехитрим і маловідомим швейцарським «Цюріхом». На «папері» донеччани виглядали фаворитами, але в першій же грі - на виїзді - пропустили чотири сухих м'ячі. І в Донецьку гості виглядали більш переконливо, особливо в першому таймі, який вони виграли 2:1. Але в другій половині гри «гірники» зуміли вирвати перемогу - 3:2. Перемога ця була як підсолоджена пігулка. Особливо для київських уболівальників, які вже знову звикли до гучних перемог «біло-синіх». Але тоді президент «Шахтаря», за визнанням очевидців, «виписав» всій команді і тренерському штабу хороші преміальні: «за проявлений гірницький характер». Хороша міна при поганій грі, чи не так?

Але пройде зовсім небагато часу, і «Шахтар» стане спочатку другою силою в українському футболі, а потім і візьме свій перший чемпіонський титул. Ахметов дотримається свого слова. Як стримає і обіцянку виграти європейський Кубок.

Але це ви і так знаєте.

Читайте також: Липневий переворот чи революція? Як Суркіс прийшов до влади в Динамо

Оцініть матеріал
(233)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 66
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rosti79
"- Кто ваш капитан?"
" - Тот кто убил предыдущего капитана....."
Иван Грозный
тема не раскрыта-кто такой Брагин?Бизнесмен или бандит?
от куда у него появились такие деньги,он придумал "виндовс" или выпускал авто Тесла?
тема не раскрыта-почему ахметова не было на этом матче,хотя он не пропускал игр шахтера?
тема не раскрыта-жизненный путь ахметова,кем он был до того,как стать-"другом и фактически правой рукой погибшего Брагина."разниа в возрасте этак лет 13 все таки !
axylinam
То что самый богатый человек страны мусульманин с явно криминальным прошлым,это позор для Украины,причём последние годы ахметов в основном живёт за рубежом,боится даже приезжать на матчи Шахтёра,значит рыло в пуху,имущество ахметова давно пора национализировать
Sviatoslav Kudelych
Заказчик вбивства Брагіна досі не встановлений !!! Але, думаю, багатьом зрозуміло, шо і як !!!
DKTheBest2
Всі вони, власники команд, пов'язані з криміналом. Просто рівень різний.
Vipfishman2
И комментировать ни чего не хочу ... Всем известно кем был Алик Грек и чем в его команде занимался Ахметов ...И очень много вопросов кто же на самом деле заказал Алика и почему вся его империя тут же перешла к Рыжему . Но то дела давно минувших дней и плюс во всем этом лишь один - мы не знаем , что было бы с Шахтером , если бы его президентом оставался Брагин . А так Ахметов создал действительно сильный футбольный клуб . Правда при этом умудрился просрать Бамбас. Но то уже другая тема для разговора )))
Владимир Копяк
Хорошая тема для обсуждения снова перешла в выяснение отношений... Роль Ахметова в этом деле огромна. И насчет Алика Грека. Как говорил мне один из ментов в 2005 году, на Ахметова насобирали доказанных эпизодов с его участием на пожизненное. На мой вопрос - а почему он не на нарах, был ответ - не команды от Ющенко. Потом от Януковича и не могло быть, от Порошенка само собой, а от Зеленского и ждать не стоит ( остановка энергоблоков атомных станций - яркий тому пример). Я к чему. Весь футбол Ахметова держится на криминальных деньгах, стадион построен в Донецке на бюджетные деньги и т.д. Сколько еще Ахметов будет жить на этом свете - год, два , пять? Пока он живой- будет и Шахтер. Пристрелят его - через год забудут о такой команде. Такие реалии нашей жизни...
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ctrag-o9
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
PUTINHUILO
Ну.Ахметбай МНОГО ЛЕТ НАЗАД обещал и выигрыш ЛЧ.
А пока его "восточная Барселона" бомжует в своей же стране после "гудеть"
Alex86 1
Сейчас узнать достеменно кто убил на вряд ли представляется возможным, так догадки ... Есть люди которые знают, но не скажут никогда. А гадать ... так тогда скажите кто убил тогда Листьева, Талькова, Немцова, Политковскую, да Кеннеди наконец ... список можно продолжать долго, но догадки это уже все и домыслы
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
doktor09
Принцип-"Ищи, кому выгодно"-ещё никто не отменял!
dd dent
Мафия в натуральном виде
Микола Унгурян
один бандюк змінив іншого на посаді президента футбольного клубу.
Хоча варто таки визнати що Ринату вдалося вибудувати саме футбольний клуб (і інфраструктура, і тренерська база, і селекціна служби), на відміну від совка Суркіса ,який і далі живе за принципом "я начальнк - ти дурак" і який загробив ДК. (те що вся країна оплачує діяьність ФК "Шахтар Донецьк" ніхто не буде заперечувати, але Сурки також не бідні люди, а ніяк не можуть налагодити клубну діяльність ДК).
ZloyDeda
Яка брехня і "вилизування" у Ахмєта А взагалі іншого від sport.ua ніхто і не очікував Який брехливий опус вчора накатали на Динамо і як мало про Шахтар? Дно пробито - вітаємо!
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил