Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 10 травня 2020, 14:27
359
0

Європейський волейбол підраховує збитки від пандемії

У непростій ситуації опинилися клуби і волейболісти Італії, Польщі та Німеччини

| Оновлено 10 травня 2020, 14:27
359
0
Європейський волейбол підраховує збитки від пандемії
CEV

Пандемія коронавірусу вже завдала істотної шкоди топовим лігам Європи. Через дострокове завершення сезону клуби втратили значні доходи від продажу квитків, а фінансова криза позбавляє їх і спонсорів, і державної підтримки. Ще одна велика проблема - діючі контракти гравців, які складають основну частину витрат.

Італія

На 7 травня в Італії був запланований третій матч фінальної серії, але коронавірус залишив країну без чемпіона. Через спалах епідемії турнір був перерваний ще 24 лютого.

Коли стало зрозуміло, що чемпіонат вже не відновиться, менеджери клубів заговорили про необхідність скорочення контрактів гравців. Інтереси клубів представляла ліга, а позицію гравців відстоювали агенти. Волейболісти готові були піти на скорочення на 20 % і дати клубам більше часу на погашення заборгованостей. Клуби почали обговорення з скорочення на 40 %.

В результаті ліга прийняла вольове рішення: зменшити річну зарплату всіх гравців серії А1 на 30 %, за винятком тих, хто заробляє менше 20 тис євро. «Це спроба впоратися з дуже серйозними збитками і втратами, які клуби зазнали в форс-мажорних обставинах», - заявила ліга, оцінивши втрачені доходи клубів в 24 млн євро.

Контракти волейболістів зазвичай діють з 1 серпня по 31 травня. По суті, їх позбавили зарплати за три місяці - березень, квітень і травень. І це їм дуже не сподобалося. Гравці склали колективний лист.

«Ми вважаємо неправильним, що більшу частину збитку, нанесеного ситуацією, несуть спортсмени і тренери, чиї права і гідності знову зневажаються. Ми будемо захищати свої права всіма засобами, включаючи судові позови», - заяву з таким змістом опублікували в своїх соціальних мережах багато зірок чемпіонату Італії - Іван Зайцев, Османі Хуанторена, Німір Абдель-Азіз та інші.

«Чому ми понесемо збитки, якщо ні в чому не винні? Ліга взяла клуби під захист і відвернулася від нас. Це дуже негарно. Волейбол дивляться заради нас, бізнес будується на нас. Те, що вони зробили, - жахливо. Ситуація складна для всіх, але несправедливо, що тягар кризи лягло на плечі гравців. Це аморально і нелюдяно», - емоційно сказав блокуючий «Мілану» Ян Козамернік в інтерв'ю словенському виданню Siol.net.

Зв’язуючий Драган Травіца, який напередодні перейшов з «Падуї» в «Перуджу», також вважає, що рішення прийнято в односторонньому порядку, а гравці принесли найбільшу жертву.

Позицію клубів, мабуть, краще за всіх висловив генеральний менеджер «Трентіно» Бруно да Ре. 

«Клуби не хочуть ні в кого красти гроші. Ми зазнали збитків, які ніхто не відшкодує. Тому ми не можемо платити працівникам сто відсотків зарплати. Клуби зараз тільки витрачають, а єдині, хто отримує дохід, гравці. Ніхто не хоче залишати 30 відсотків зарплати, але, на жаль, шкода має бути розподілена між усіма нами - я теж прийшов додому і сказав родині, що на найближчі місяці залишився без зарплати. Ми просимо про скорочення в разі потреби. Клуби в біді, вся економіка країни перебуває в кризі і гравці повинні це розуміти. Виживання клубів теж в їхніх інтересах. Будемо спілкуватися з нашими гравцями. Вважаю, що вони не будуть будувати юридичні перешкоди», - цитує да Ре Volleynews.it.

Втім, інсайдер La Gazzetta dello Sport Джанлука Пасіні повідомляє, що перші листи від адвокатів вже надходять в офіс ліги. Поки це попередження про бажання гравців боротися за свої праві. Вони мають намір звернутися в європейську конфедерацію волейболу (ЄКВ) і міжнародну федерацію волейболу (ФІВБ).

Багато менеджерів італійських клубів відзначають, що поки важко уявляють собі майбутній сезон. Вони сподіваються на допомогу держави, яке, наприклад, може дати податкові послаблення спонсорам клубів. З такою пропозицією виступив спортивний директор «Чівітанови» Джузеппе Корміо: «Це могло стати стимулом для спонсорів залишитися в спорті і волейболі зокрема».

В Італії бюджети клубів формуються завдяки підтримці десятків невеликих спонсорів. Всі вони в тій чи іншій мірі постраждали через надзвичайну ситуацію в країні і вже навряд чи зможуть допомагати волейболу в колишньому обсязі. Тому навіть топ-клуби говорять про скорочення бюджетів і вимушеному розлученні з деякими зірками. Очевидно, що гонка фінансових озброєнь на час припинено.

«Ми повинні бути обережними, щоб не втратити ключові фігури чемпіонату і не впустити рівень турніру, але в той же час деякі позиції можуть зайняти перспективні молоді гравці. Будемо створювати нових зірок», - сказав Корміо. «Нам доведеться створювати абсолютно новий продукт», - згоден да Ре.

Польща

У Польщі немає централізованого рішення щодо скорочення контрактів - кожен клуб вирішує це питання самостійно. У «Скрі» гравці погодилися на 15-відсоткове зниження зарплати за місяці простою.

«Мене дуже надихнуло ставлення гравців в цій ситуації. Наші переговори, враховуючи, як це виглядало в інших клубах, пройшли дуже гладко. Ми знайшли компроміс», - сказав президент клубу Конрад Пехоцький.

У «Гданську» скорочення зарплат було індивідуальним. Максимум воно склало 17% для гравців з найбільшими контрактами. «Розрив в оплаті праці досить значний. Для волейболістів, які заробляють багато грошей, втрата заробітку прийнятна», - сказав в інтерв'ю Sportowe Fakty президент клубу Даріуш Гадомський. Він очікує, що через коронавірусну кризу клуб втратить декількох спонсорів і партнерів, тому бюджет на наступний сезон скоротиться на 30%.

Найбільший скандал в останні тижні розгорівся навколо клубу «Катовіце». Все почалося з твіту американського ліберо Дастіна Воттена.

«Президент клубу дозволив мені поїхати до США. Сьогодні вранці я отримав запрошення зустрітися в клубі о 15:00. Звичайно, я не міг з'явитися в Катовіце, а вже о 16:00 я отримав заяву, в якій написано, що мій контракт на сезон 2020-2021 розірвано. Чесна гра?», - написав волейболіст. Головний тренер команди Даріуш Дашкевич, з яким розірвали контракт тим же способом, заявив, що замість переговорів «клуб використовував шантаж і залякування».

Агент Якуб Міхалак пояснив, в чому полягає шантаж: «Гравці повинні підписати заяву про відмову від бонусної частини контракту. Якщо вони цього не зроблять, клуб загрожує їм розірванням контрактів, що діють на наступний сезон». Раніше клуб, який займав 6-е місце на момент припинення турніру, скоротив основну частину контрактів на 18%.

Віце-мер Катовіце Вальдемар Боярун пояснив такі радикальні заходи необхідністю різкого скорочення зарплатної відомості на наступний рік, оскільки бюджет клубу буде істотно скорочено через кризу. «Фінансове становище клубу багато в чому залежить від фінансового становища міста. В контексті економічної кризи і витрат, пов'язаних з наслідками епідемії, є необхідність обмежити поточні витрати. Інші клуби, які залежать від державних коштів, знаходяться в аналогічній ситуації. Гравці повинні це розуміти. Якщо хтось вважає це несправедливим, є суд, який оцінить все неупереджено. Альтернативним такої економії рішенням може бути ліквідація клубу, але ми цього не хочемо», - сказав Боярун в інтерв'ю Sportowe Fakty, пішовши від усіх питань по стилю ведення переговорів з гравцями.

Німеччина

Чемпіонат Німеччини через коронавірусну кризу позбувся двох команд, причому австро-німецький клуб «Хіпо-Тіроль» взагалі припинив існування (нагадаємо, що ця команда в минулому сезоні в 1/8 фіналу Кубка ЄКВ вибила з розіграшу чемпіона України львівський «Барком-Кажани»). Проект був заснований в 2017 році в результаті співпраці німецького клубу «Унтерхакінг» з однойменного міста і чемпіона Австрії «Тіроля» з Інсбрука (відстань між містами 150 км).

«Коронавірусна криза - не єдина причина завершення проекту, але в кінцевому підсумку він став вирішальним фактором. Ми були успішними в спорті і завоювали визнання вболівальників, але не змогли досягти економічних цілей. З моменту створення клубу ми прагнули збільшити наш бюджет на 30 відсотків - до 2 мільйонів євро. Нам це не вдалося. Через кризу, пов'язану з коронавірусом, малоймовірно, що ми зможемо зберегти наш попередній бюджет. В цих умовах ризик надто великий, і ми не можемо на нього піти», - сказав керуючий директор клубу Ханнес Кронталер.

Раніше через фінансові проблем від виступу в німецькій бундеслізі відмовився «Ротенбург». Ще раніше стало відомо, що в лізі не зіграє «Ельтманн». Спонсор клубу Heitec в грудні подав документи на банкрутство.

Зарплати в європейських лігах падають і сильні гравці в цьому році буквально вишикувалися в чергу для участі в драфті корейської ліги, де можна заробити 350 тис доларів. На сім місць претендують 47 гравців, серед яких Давід Конарський, Мітя Гаспаріні, Розалін Пенчо, Амір Гафур, Родін Міскевич, Крістіан Фромм та інші.

ЄКВ
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

ГВАРДІОЛА: «Брайтон ніколи не здається. Ми обіграли хорошу команду»
Футбол | 26 квітня 2024, 01:42 1
ГВАРДІОЛА: «Брайтон ніколи не здається. Ми обіграли хорошу команду»

Іспанець задоволений перемогою над «Брайтоном»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.