Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 10 травня 2020, 22:05
6326
1

Вернер правильно відмовився від Баварії. Він потрібен Клоппу

Sport.ua розбирається, чому Тімо Вернер зробив правильний вибір на користь «Ліверпуля»

| Оновлено 10 травня 2020, 22:05
6326
1
Вернер правильно відмовився від Баварії. Він потрібен Клоппу
Твіттер РБ Лейпциг. Тімо Вернер

«РБ Лейпциг» існує трохи більше десяти років, але навіть за такий короткий термін у нього з'явилася своя легенда, ікона та символ успіхів клубу - Тімо Вернер. До 24 років він встиг забити 88 м'ячів та віддати 39 асистів за 150 матчів! Вражаючі показники.

Однак для Тімо вже настав момент, коли потрібно зробити крок уперед. При всіх своїх амбіціях «бики» ще не так міцно вкоренилися в статусі топ-клубу, хоч вже й мають статус чвертьфіналіста поточної ЛЧ. Як зізнається сам Вернер, він дозрів для нового виклику. Бажано, за межами Німеччини.

Ось уже кілька років ім'я Вернера найчастіше згадують у зв'язку з двома клубами: «Баварією» та «Ліверпулем». З мюнхенцями все дуже зрозуміло, адже вони намагаються переманити до себе будь-якого талановитого німецького футболіста. Найсвіжіший приклад - Олександр Нюбель з «Шальке». Будучи основним в Гельзенкірхені й молодіжній збірній Німеччини, гравець свідомо погодився на роль безпросвітного дублера Мануеля Нойєра.

З Вернером, звичайно, все було б не так однозначно, але в глобальному сенсі він «Баварії» просто не потрібен. По-перше, у неї є Роберт Левандовскі. Якщо поляк у формі, то його не зможе витіснити з основи жоден нападник світу. З огляду на те, що через травми Роберт ніколи не пропускав більше двох матчів Бундесліги, перспективи у його конкурентів за місце у старті не дуже райдужні. Для такої ролі куди логічніше використовувати того ж молодого Джошуа Зіркзеє, який встиг забити 3 м'ячі за 170 хвилин в Бундеслізі - в середньому 57 хвилин на 1 гол!

У «Штутгарті» Вернер починав на позиції правого форварда, але й тут у «Баварії» місце в старті міцно заброньовано за Сержем Гнабрі. В теорії, Тімо можна використовувати і під нападаючим, але і для цього у мюнхенців є найкращий асистент Бундесліги Томас Мюллер, який недавно підписав новий контракт.

Ще в свій перший сезон за «РБ Лейпциг» Тімо розповідав, що він намагався бути схожим на Лукаса Подольські. Так що нічого дивного, що своєю манерою гри Вернер дійсно дуже нагадує «Принца Польді». Вернер - не класичний центрфорвард в сучасному розумінні цієї позиції. Він взагалі не підходить для гри за схемою в одного чистого нападника.


Твіттер РБ Лейпциг. Тімо Вернер

Чітко це можна побачити в матчах збірної Німеччини, в більшості з яких Вернер просто розчиняється на полі. Йоахим Льов вперто продовжує ставити його на вістря атаки, а Тімо за рахунок низького зросту та недостатньої фізичної міцності не справляється із завданням. Головні козирі Вернера – дистанційна швидкість, вміння швидко прийняти рішення, та здатність забивати практично з будь-якої позиції в карній зоні. Для творчості Тімо потрібен простір, і якщо він кинутий в атаку поодинці - толку від нього мало.

Саме з цієї причини в «Баварії» й провалився Лукас Подольські. Він категорично не вписувався в модель гри клубу. У той час мюнхенцям в атаці потрібен був умовний Лука Тоні, який вміє продавлювати оборону, а не вихованець «Кельна».

У тому ж «РБ Лейпциг» Вернер весь час грає за схемою в два форварда. Найчастіше, він вривається в штрафну зону з глибини, тоді як простір для нього звільняють Патрік Шик або Юссуф Поульсен. У «Баварії» нічого подібного у Тімо не було б.

Інша справа - «Ліверпуль». Не дарма Юрген Клопп особисто хотів зустрічі із зіркою «РБ Лейпциг», щоб переконати його перебратися саме на «Енфілд». Та й сам Вернер, судячи з усього, хотів би попрацювати під його керівництвом.

Високу конкуренцію в «Ліверпулі», звичайно, ніхто не відміняв. Атакуюче тріо Салах - Фірміно - Мане по праву вважається одним з найефективніших в світі. Але команда не буде прогресувати, якщо її не оновлювати. За останні два трансферних вікна мерсисайдці купили для основної обойми тільки Такумі Мінаміно. Харві Еліот та Зепп ван ден Берг - трансфери на перспективу.

Саме Вернер може стати тим самим нападником, який ідеально освіжить атаку лідерів АПЛ.

Якщо комусь в «Ліверпулі» й варто побоюватися приходу Вернера, то це Роберто Фірміно. При всій своїй крутості та багатофункціональності, бразилець жодного разу в кар'єрі не забивав більше 16 голів за один чемпіонат - за « Хоффенхайм » в Бундеслізі-13/14. В АПЛ його найкращий показник - 15 м'ячів в сезоні-2017/18.


Твіттер Ливерпуля. Роберто Фірміно

У «Ліверпулі» куди більш важливу роль відіграють Салах та Мане, які регулярно вриваються в штрафну зону з флангів. Завдання Фірміно - звільняти для них простір. Ті ж самі функції зможе виконати і Вернер, але він, на відміну від бразильця, більш швидкий та витривалий.

Ні, прихід Вернера не означатиме, що Фірміно ось-ось покине «Енфілд». Але у Юргена Клоппа з'явиться куди більше опцій в атаці. З огляду на те, що в перспективі всім клубам світу світить просто шалений календар, хороша лава запасних буде відігравати важливу роль.

До того ж, в системі гри Клоппа, Вернер успішно може виконувати функції Мане або Салаха, якщо хтось із них отримає травму або вирішить покинути клуб. Тімо відмінно працює обома ногами, та по ходу атак в «РБ Лейпциг» може нести загрозу з обох флангів.

Отже купівля Вернера стане для «Ліверпуля» відмінною інвестицією в майбутнє. Тімо доріс до цього рівня, і зможе принести мерсисайдцям дуже багато користі.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перемога не без пригод. Олександрія здолала Кривбас у Кривому Розі
Футбол | 28 вересня 2024, 15:02 15
Перемога не без пригод. Олександрія здолала Кривбас у Кривому Розі

На диво, жодна повітряна тривога не переривала хід запеклого протистояння

«Пощастило бути свідками його гри». Артета – про найкращого гравця у світі
Футбол | 28 вересня 2024, 08:15 0
«Пощастило бути свідками його гри». Артета – про найкращого гравця у світі

Іспанець – про спадщину Ліонеля Мессі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Dio_gen
Дуже хотілося б побачити Вернера в Ліверпулі