Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 05 травня 2020, 17:36
7558
8

Хто перший номер Р4Р прямо зараз?

Лев Кравців намагається розібратися за допомогою математики

| Оновлено 05 травня 2020, 17:36
7558
8
Хто перший номер Р4Р прямо зараз?
Top Rank. Сауль Альварес і Василь Ломаченко

Перший номер рейтингу pound-for-pound - обговорювана тема з, найчастіше, суб'єктивним підсумком. Навіть намагаючись оцінити рівень боксу, перемоги, рівень суперників і завойовані трофеї, бути об'єктивним неможливо. Як і уявити, що таке «поза ваговою категорією».

Теоретично це означає, що перший номер рейтингу був би також хороший і в легкій вазі, і в супертяжах, але як реально уявити Ломаченка важковаговиком? А Вайлдера в легкій? Саме так.

Сьогодні спробуємо зіграти в Boxrec - головний сайт боксерської статистики, чиї рейтинги складає комп'ютер, ґрунтуючись на математичній моделі. Система складна для пояснення в двох словах, але, якщо все скоротити до елементарного - перемагаєш суперника, який знаходиться досить високо в рейтингах Boxrec, - набираєш більше балів і підіймаєшся по таблиці. Передбачається, що високо в рейтингах знаходяться чемпіони, які перемагали крутих бійців.

Але ми не будемо розписувати складні математичні стратегії і довго рахувати коефіцієнти. Не вміємо, і це до боксу має далеко не найперше відношення. Зробимо простіше: візьмемо трьох бійців, які присутні в топ-3 частіше за інших: Василь Ломаченко, Теренс Кроуфорд, Сауль Альварес.


Василь Ломаченко

Оцінимо їх за трьома критеріями:

1. Виступи в головному бою вечора за останні два роки. Це дозволить нам оцінити їхню популярність і значущість в сучасному боксі.
2. Кількість поясів, які були завойовані за всю кар'єру.
3. Кількість перемог у чемпіонських боях.

Лідеру в кожному з показників присуджується 3 бали, другому місцю - 2 бали, третьому - 1 бал. У підсумку, рахуємо бали і отримуємо трійку найкращих боксерів світу на поточний момент.

Виступи в головному бою вечора за останні два роки

Абсолютно рівний компонент для всіх трьох. Безумовно, Сауль приносить в рази більше грошей, ніж Ломаченко і Кроуфорд, але зараз розмова про інше. Коли говорять, що Василь проводить мало поєдинків, на відміну від інших, просто нагадайте тому, хто говорить: Альварес, Ломаченко і Кроуфорд за останні два роки проводили однакову кількість поєдинків - по два на рік.

Це не Василь мало виходить в ринг, а просто темп виходів у ринг в рази зменшився, в порівнянні з тими ж вісімдесятими.

За останні два роки Василь Ломаченко переміг Хорхе Лінареса (нокаутом в десятому раунді), Хосе Педрасу (одноголосним рішенням суддів), Ентоні Кроллу (нокаутом в четвертому раунді) і Люка Кемпбелла (одноголосним рішенням суддів). Сауль Альварес розібрався з Геннадієм Головкіним (за очками за результатами дванадцяти раундів), Рокі Філдінгом (нокаутом в третьому раунді), Даніелем Джейкобсом (одноголосним рішенням суддів) і Сергієм Ковальовим (нокаутом в одинадцятому раунді). На рахунку Кроуфорда перемоги над Джеффом Хорном (технічним нокаутом в дев'ятому раунді), Хосе Бенавідесом (технічним нокаутом в дванадцятому раунді), Аміром Ханом (технічним нокаутом в шостому раунді) і Егідіусом Каваляускасом (технічним нокаутом в дев'ятому раунді).

Чий рекорд крутіший - вирішувати кожному з вас. Ломаченко з чотирьох поєдинків двічі зустрівся з чемпіонами та двічі з першими номерами рейтингів. Кемпбелл і зовсім олімпійський чемпіон 2012 року. Альварес боровся за вагові категорії - у нього чемпіонства вже в чотирьох. Кроуфорд просто розчавив усіх своїх суперників - жоден з них не почув фінального гонгу і не чекав на рішення суддів.

Але ми просто роздамо всім по 3 бали – за рівну кількість боїв у головних поєдинках вечора.


Сауль Альварес

Кількість поясів за всю кар'єру

Василь Ломаченко - чемпіон в трьох вагових категоріях. Він почав у напівлегкій вазі. Звідти перебрався в другу напівлегку, а зараз утримує пояси в легкій вазі. Василь - чемпіон світу вже шість років. Прощаючись із поясом в одній вазі, він тут же бере новий у наступній. Сумарно на рахунку Ломаченка шість чемпіонських поясів:

- WBO в напівлегкій;
- WBO у другій напівлегкій;
- WBA, WBO, WBC і The Ring в легкій.

Канело - абсолютно схиблений на чемпіонствах боксер. Він переходив через дві категорії, аби увійти в історію і стати чемпіоном ще й у п'ятій вазі. Не будемо рахувати його молодіжний пояс. Хоча і без нього у Сауля їх ціла колекція:

- WBA, WBC, WBO і The Ring в першій середній вазі;
- WBC, WBA, IBF і The Ring в середній вазі;
- Регулярний чемпіон WBA в суперсередній вазі;
- WBO в напівважкій вазі.

Разом: 10 поясів на рахунку Сауля Альвареса.

Теренс Кроуфорд теж встиг завоювати три ваги і навіть побути трохи абсолютним чемпіоном світу. На рахунку чудового американця:

- WBC, WBA, WBO, IBF і The Ring в першій напівсередній вазі;
- WBO в легкій вазі;
- WBO в напівсередній вазі.

Разом: сім поясів за всю кар'єру на рахунку Кроуфорда.

Василь Ломаченко поступився всього на один пояс, але залишився третім - йому один бал. Кроуфорд - два бали за сім поясів. Саулю Альваресу три бали за нереальні десять поясів до двадцяти восьми років.


Теренс Кроуфорд

Кількість перемог у чемпіонських боях.

Все гранично просто: багато боксуєш, багато перемагаєш на найвищому чемпіонському рівні - набираєш найбільше балів. Знову-таки, Канело тут просто ураган. Рано почавши професійну кар'єру (Саулю не було й вісімнадцяти), Альварес встиг перемогти у 53 поєдинках при 1 поразці і 2 нічиїх.

Другий, природно, Кроуфорд. У нього на рахунку 36 перемог в 36 поєдинках. Ломаченко - третій. 14 перемог у 15 поєдинках. Але важливо враховувати момент із чемпіонськими поєдинками, до яких українець увірвався з перших секунд кар'єри. Виходить наступний список:

- Сауль Альварес - 17 перемог у титульних боях;
- Теренс Кроуфорд - 14 перемог у титульних боях;
- Василь Ломаченко - 13 перемог у титульних боях.

Картина не змінилася, але з огляду на різницю в кількості поєдинків і роки, проведені в профі, Ломаченко вражає. Проте, оскільки домовилися рахувати бали без емоцій, знову Лома - 1, Кроуфорд - 2, Канело - 3.

Підсумок:

Сауль Альварес - 9 балів і перше місце в Р4Р.
Теренс Кроуфорд - 7 балів і друге місце в Р4Р.
Василь Ломаченко - 5 балів і третє місце в Р4Р.

Дані підрахунки - черговий доказ необ'єктивності будь-якого підходу до визначення найкращого. У багатьох показниках Василь був не гіршим за двох лідерів із перших поєдинків у профі, але, використовуючи математику, він не зайняв перше місце через менший час у рингу.

Чи справедливий такий математичний підхід до визначення найкращого в боксі? І, на вашу думку, як повинен виглядати топ-5 найкращих боксерів світу на поточний момент?

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тренер Бенфіки пояснив, чому залишив Трубіна в запасі
Футбол | 15 квітня 2024, 18:35 7
Тренер Бенфіки пояснив, чому залишив Трубіна в запасі

Рогер Шмідт вирішив застосувати ротацію складу

Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро-1 втратив шанс наблизитися до Кривбасу
Футбол | 16 квітня 2024, 06:30 1
Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро-1 втратив шанс наблизитися до Кривбасу

До топ-3 входять: донецький Шахтар, київське Динамо та криворізький Кривбас

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Akella_147
Васю поставлю на первое место из-за антропометрических данных, ведь в последней его весовой, он боксирует против бойцов которые больше, выше и мощнее него (Крола на в счёт) и все эти бои он выиграл исключительно своим скилом. Посмотрим на Альвареса, когда он он поднялся к Ковалеву, то ничем не отличался от него, а даже и помощнее был, и как он победил.. челяба просто выдохнулся от старости! Кроуфорд техничен конечно, но у последних двоих соперники, если скиллом ниже, то антропометрически, точно не сильнее!
jimmymelchenko72
Как то все забыли про Роя Джонса Мл., у него не много поясов, не был абсолютным чемпионом, да и титульных поединков не много, НО! Для меня ( мне почти 50) это реальный P4P без ни каких подсчетов, да и время какое было....
K_Sarioglo@i.ua
Ну, мое мнение по топ-5 на данный момент:
1. Альварес- даже не столько по количеству категорий(4 против 3) сколько по именитости оппонентов. Глупо даже сравнивать Педрасу,Постола,Хорна,Индонго, Рассела или даже Линареса с Головкиным,Джекобсом(ну этот еще ладно) и Ковалевым.
2-3. Лом и Теренс. Между ними выбрать лучшего на данный момент не представляется возможным.
4. Иноуэ. "Монстр" крушит практически всех подряд и является бесспорным доминантом своего веса, а также входил в лидеры всех весовых где выступал.
5.Фьюри. Тайсон конечно дикий разгильдяй и морально неустойчив. Но победы над Владимиром и Уайлдером стоят поболее побед иных лидеров рейтинга. Будь британец не таким раздолбаем вполне мог бы и на лидерство претендовать.
sportik.ua
"Зробимо простіше: візьмемо трьох бійців, які присутні в топ-3 частіше за інших: Василь Ломаченко, Теренс Кроуфорд, Сауль Альварес."
Можна було на цьому й зупинятися.
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил