Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 сiчня 2021, 22:20
19553
5

Молоді та ранні: 9 зірок футболу, які дуже рано дебютували в профі

Коли будете чути, що 21-річний гравець все ще молодий і перспективний, згадуйте цих хлопців

| Оновлено 09 сiчня 2021, 22:20
19553
5
Молоді та ранні: 9 зірок футболу, які дуже рано дебютували в профі
goal.com. Радамель Фалькао і Хамес Родрігес

Дуже часто в футболі, особливо вітчизняному, доводиться чути, що молодим гравцям потрібно чимало часу на адаптацію до дорослого футболу, причому навіть тим, хто дуже яскраво проявляв себе по юнаках. Питання психології, безсумнівно, первинні в цьому аспекті, проте далеко не очевидно, що за ними зацікавлені сторони просто не хочуть прикрити явну нездатність футболіста прогресувати на більш високому рівні, яким є професійний футбол.

У світі існує чимало прикладів, коли в дуже ранньому віці «спалахувала зірка» того чи іншого футболіста, який до самого завершення кар'єри опинявся здатний тримати планку на високому рівні. Приклад Пеле, який в 1958 році став чемпіоном світу в 17 років, є вже хрестоматійним, однак сьогодні ми не будемо глибоко занурюватися в історію, а виділимо дев'ять сучасних футболістів, які дуже рано дебютували на професійному рівні і досягли чималих висот в кар'єрі.

9. НЕЙМАР - 17 років 3 місяці 5 днів

Про талант Неймара, який виховувався в академії «Сантоса», заговорили досить рано. Ряд європейських топ-клубів розвідав, що цей хлопчисько володіє фантастичною швидкістю, технікою і розумінням гри, через що «Сантосу» довелося максимально швидко узгоджувати з Неймаром деталі першого професійного контракту, в якому відразу ж були прописані шалені для бразильського ринку відступні. Це на час відлякало охочих дістати таланта в свої ряди, але згодом всі ми знаємо, що влітку 2013 року «Барселона» заплатила за Неймара більше 88 мільйонів євро, що здавалося неймовірною сумою за 21-річного футболіста.

На професійному рівні Неймар дебютував за «Сантос» 10 травня 2009 року в матчі бразильської Серії А проти «Греміо» (1:1). На той момент гравцеві, якого Вагнер Мансіні випустив у стартовому складі, було лише 17 років 3 місяці і 5 днів. До своїх нинішніх 28 років Неймар встиг не тільки виграти з «Барселоною» і «Парі Сен-Жермен» чемпіонати Іспанії та Франції відповідно, а також в рядах «блаугранас» тріумфувати в Лізі чемпіонів, але й встановити світовий трансферний рекорд в 222 мільйони євро - саме за таку суму парижани викупили контракт бразильця у «Барси».

8. Кіліан МБАППЕ - 16 років 11 місяців 12 днів

Зірка Кіліана Мбаппе почала стрімко підніматися в «Монако», який в сезоні-2015/16 зайняв третю сходинку в чемпіонаті Франції, а через рік з відривом у 8 очок від «Парі Сен-Жермен» виграв турнір. Саме в чемпіонаті-2015/16 і відбувся професійний дебют Мбаппе в футболі. Творець успіху «монегасків» Леонарду Жардім випустив Кіліана в домашньому матчі команди проти «Кана» (1:1) на 88-й хвилині замість португальця Фабіу Коентрау. На той момент Мбаппе було лише 16 років 11 місяців і 12 днів.

Не минуло й двох років, перш ніж Мбаппе змінив «Монако» на «Парі Сен-Жермен». Парижани спершу взяли Кіліана в оренду, а потім викупили його контракт за 180 мільйонів євро. Така схема трансферу була потрібна лише для того, щоб клуб зі столиці Франції зміг вписатися в жорсткі вимоги з боку фінансового фейр-плей, що пред'являються з боку УЄФА.

7. Гарет БЕЙЛ - 16 років 9 місяців 1 день

В академію «Саутгемптона» Гарет Бейл потрапив 10-річним хлопчаком, а трохи менше ніж в 17-ть дебютував на професійному рівні. Тоді юний Бейл виступав ще на позиції лівого захисника, вирізняючись феноменальною швидкістю і відмінним виконанням стандартів. Менеджер «святих» тих часів Джордж Берлі повірив у талант Гарета і випустив його в стартовому складі на матч Чемпіоншипу проти «Міллуолла». Гра завершилася перемогою «Саутгемптона» з рахунком 2:0, а Бейл провів на полі всі 90 хвилин.

Через рік Бейл перебрався з «Саутгемптона» в «Тоттенхем» майже за 15 мільйонів євро. У Лондоні валлійцю вдалося розквітнути на повну, після чого за ним почали активне полювання ледве не всі топ-клуби континенту. Багато говорилося про «Манчестер Юнайтед», але в підсумку швидшим і більш вдалим за всіх виявився «Реал», який відвалив за право підписати Бейла рекордні на той момент для світового футболу гроші - 101 мільйон євро.

6. Алексіс САНЧЕС - 16 років 1 місяць 23 дня

Грати в футбол Алексіс Санчес починав в «Аурако» з рідної для нього Токопільї, проте в 16 років перебрався в чилійський же клуб «Кобрелоа», де дебютував на професійному рівні 12 лютого 2005 року в матчі проти «Депортес Темуко». Зумівши швидко стати одним з ключових гравців своєї команди, Санчес привернув увагу скаутів з Європи, що дозволило йому отримати контракт в «Удінезе», грати за який він почав після двох оренд в «Коло-Коло» і «Рівер Плейті».

Влітку 2011 року Алексіс Санчес перейшов в «Барселону», що заплатила за трансфер 26 мільйонів євро. Там непогано себе проявив, що дозволило «блаугранас» вигідно перепродати чилійця через три роки в «Арсенал» за 42,5 мільйони євро. У стані «канонірів» Санчес засяяв новими барвами, але наступне його кар'єрне рішення щодо переходу в «Манчестер Юнайтед» стало відверто невдалим. Нині Алексіс на правах оренди виступає за «Інтер», який, очевидно, не побажає викупити контракт південноамериканця у «червоних дияволів», і той в наступному сезоні продовжить свої бідолашні спроби довести право на місце в основному складі «Юнайтед».

5. Ерлінг ХОЛАНД - 15 років 9 місяців 21 день

Норвезький вундеркінд Ерлінг Холанд дуже рано потрапив у дорослий футбол. Починав він не в академії якогось гранда, а в досить скромному навіть за мірками Норвегії «Брюне», вищим досягненням якого за 94-річну історію клубу є одна перемога в національному кубку і два «срібла» елітного дивізіону. 12 травня 2016 року Холанд, якому на той момент було лише 15 років 9 місяців і 21 день, вийшов на поле в 7-му турі ОБОС-ліги (другий за рангом дивізіон системи футбольних ліг Норвегії) проти «Ранхейма». Холанда випустили на заміну на 69-й хвилині, але він не зміг допомогти своїй команді уникнути поразки (0:1).

Уже в лютому 2017 року Холанд за 100 тисяч євро перейшов в «Мольде», де провів трохи менше двох років, після чого за 8 мільйонів євро відправився в австрійський «Зальцбург». Там Ерлінгу потрібен був ще один рік, щоб дорости до рівня топ-ліг - в січні нинішнього року Холанд за 20 мільйонів євро переїхав в дортмундську «Боруссію», буквально відразу ж зачарувавши всіх уболівальників, відзначившись 9 забитими м'ячами в 8 стартових для себе матчах Бундесліги за «чорно-жовтих».

4. Мартін ЕДЕГОР - 15 років 3 місяці 27 днів

Вихованець норвезького «Стремсгодсету» Мартін Едегор застрибнув у дорослий футбол прямо з юнаків. На професійному рівні цей хавбек дебютував 13 квітня 2014 року в матчі проти «Олесунна», коли йому було всього-навсього 15 років 3 місяці і 27 днів. Незабаром він підписав перший професійний контракт в кар'єрі, а потім за 2,8 мільйони євро був проданий мадридському «Реалу».

У стані «бланкос» дебютував 23 травня 2015 року в матчі Ла Ліги проти «Хетафе» (7:3), вийшовши на 58-й хвилині на заміну замість Кріштіану Роналду. Втім, закріпитися в першій команді «Реалу» з першої спроби не зміг, і згодом пішов шляхом оренд - в «Херенвені», «Вітессі» та «Реал Сосьєдаді», де вельми яскраво проявляє себе в поточному сезоні.

3. Серхіо АГУЕРО - 15 років 1 місяць 3 дні

Вихованець академії аргентинського «Індепендьєнте» Серхіо Агуеро неймовірно рано дебютував у дорослому футболі. Сталося це 5 липня 2003 року в матчі проти «Сан-Лоренсо», коли футболісту було всього 15 років 1 місяць і 3 дні. Коуч «Індепендьєнте» тих часів Оскар Руджері випустив Агуеро на заміну в другому таймі, завдяки чому Серхіо побив рекорд Дієго Марадони, який був актуальним з 1976 року.

Влітку 2006 року Серхіо Агуеро перебрався до Європи, підписавши контракт з «Атлетіко» з Мадрида. «Матрацники» заплатили за трансфер майже 22 мільйони євро, але через п'ять років продали форварда за 40 мільйонів в «Манчестер Сіті», де Агуеро виступає і донині, встигнувши стати кращим голеадором в клубній історії «городян».

2. Хамес РОДРІГЕС - 14 років 10 місяців 9 днів

Футбольну кар'єру Хамес Родрігес починав на батьківщині в Колумбії в складі «Енвігадо». У лавах цієї команди він і дебютував на професійному рівні, зігравши перший свій матч 21 травня 2006 року, коли йому було менше 15 років! Дуже скоро Хамеса запримітили скаути аргентинського «Банфілда», куди хавбек і перебрався на початку 2008 року за скромні 280 тисяч євро.

Через два з половиною роки «Банфілд» перепродав Родрігеса в «Порту» за 7,35 мільйонів євро, який, в свою чергу, через три сезони відпустив колумбійця в «Монако» за 45 мільйонів. Однак рекордний в кар'єрі Хамеса Родрігеса трансфер відбувся влітку 2014 року, коли «Реал» заплатив за нього 75 мільйонів євро. З тих пір футболіст намагається довести своє право грати за «бланкос», але виходить це у нього, м'яко кажучи, не дуже...

1. Радамель ФАЛЬКАО - 13 років 6 місяців 18 днів

Блискучий колумбійський голеадор Радамель Фалькао, який прославився в Європі по іграх за «Порту», ​​«Атлетіко» і «Монако», народився 10 лютого 1986 року, а 28 серпня 1999 року в віці 13 з половиною років дебютував на професійному рівні за «Лансерос Бояку» , куди його відправив набиратися досвіду рідний «Мільонаріос». Згодом в Південній Америці Фалькао пограв ще й за аргентинський «Рівер Плейт», який і дав форварду путівку в європейський футбол, адже саме з лав цієї команди Радамель за 5,5 мільйонів євро переїхав в «Порту».

Влітку 2013 року в кар'єрі Фалькао стався найдорожчий перехід, коли його за 43 мільйони євро у «Атлетіко» викупив «Монако». Восени минулого року досвідчений форвард залишив стан «монегасків», перебравшись в «Галатасарай», де в свої 34 роки є дуже цінним гравцем першої команди, відзначившись 9 голами в 14 матчах Суперліги.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(103)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Триразовий переможець ЛЧ дуже близький до того, щоб очолити Баварію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:13 1
Триразовий переможець ЛЧ дуже близький до того, щоб очолити Баварію

Зінедін Зідан може повернутися до тренерської діяльності

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії
Футбол | 18 квітня 2024, 21:20 1
Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії

Рустам Худжамов висловився про останні успіхи кіпера збірної України

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SERGI KOVALOV
А я в возрасте Фалькао прогуливал школу и дрался с однокласниками.. о чем и сожалею.Все мы были молодыми
UKRAINE FAN
Фалькао рано начал и по сути рано закончил в большем футболе. А возможно его не зря подозревают в том что он занизил свой возраст!
OKs100
"Вонючие олесунцы". Кто смотрел сериал Heimebane поймёт.