Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Формула 1
| Оновлено 05 травня 2020, 16:44
2549
2

Від Сенни до Бьянкі. Як смерть пілотів впливає на безпеку в Формулі-1

Трагічні аварії допомагають Формулі-1 підвищувати норми безпеки

| Оновлено 05 травня 2020, 16:44
2549
2
Від Сенни до Бьянкі. Як смерть пілотів впливає на безпеку в Формулі-1
Sky Sports

Якщо спробувати вибрати найгірший вікенд в історії Формули-1, то перше місце можна сміливо віддати Гран-прі Сан-Марино 1994 року. Рівно 26 років тому протягом одного етапу загинули відразу два гонщика, а один отримав травми. Під час практичних заїздів в серйозну аварію потрапив зовсім ще молодий Рубенс Баррікелло, який навіть втратив свідомість, отримав пошкодження, але вижив.

У кваліфікації сталося аварія за участю Роланда Ратценбергера. На боліді австрійця відвалилося переднє антикрило і машина на швидкості за 300 км/год влетіла в бетонну стіну. Незважаючи на загибель пілота, наступного дня, 1-го травня, гонка стартувала і на 7-му колі в аварію потрапив легендарний Айртон Сенна. Знову виліт з траси і удар в бетонну стіну на швидкості близько 210 км/год.

Загальновідомо, що більшість норм безпеки в різних аспектах життя (ті ж авіаперельоти) пишуться кров'ю, і ситуація з Гран-прі Сан-Марино прискорила введення нових правил і в екіпіровці пілотів, і в дизайні болідів. Причиною смерті Ратценбергера і однією з причин загибелі Сенни став перелом основи черепа, і нові заходи безпеки були спрямовані на зменшення такої загрози. При серйозній аварії голова гонщика з великою швидкістю нахиляється вперед, а потім після зупинки машини вона з такою ж швидкістю повертається назад, що призводить до важких травм черепа.

Ще в 1987 році в США почали розробку системи HANS (Head And Neck Support device, система підтримки голови і шиї). Зараз вона виглядає так, і все давно звикли до цього пристосування на голові пілотів.

formula1.com

Про використання цієї системи почали говорити як раз після чорного вікенду в Сан-Марино, проте повноцінне застосування в Ф-1 вона знайшла тільки з 2003 року. І лише з 2008 року ФІА зробила HANS обов'язковою для всіх гоночних серій.

«Проблему почали обговорювати після низки аварій у великих гоночних серіях. Ратценбергер загинув через перелом основи черепа. Думаю, у Сенни було таке ж пошкодження, хоча помер він не від нього. Гонсало Родрігес загинув від цієї травми, а також було багато подібних інцидентів в NASCAR. Люди усвідомили необхідність такого пристрою», - сказав Роберт Хаббард, винахідник HANS.

Важливими стали не тільки екіпірування гонщиків, але і надійність самих болідів. Крім зниження загальної швидкості машин були посилені норми проходження краш-тестів, укріплений монокок, в якому знаходиться пілот, і задіяні інші заходи для безпеки спортсменів. Багато хто звинувачує Формулу-1, мовляв, норми безпеки скоро стануть важливішими за гонки, а пілоти повинні ризикувати і все в такому дусі. Однак на прикладі навіть однієї аварії видно, що сучасні норми безпеки працюють. Наприклад, абсолютно жахлива аварія Роберта Кубіци в Канаді в 2007 році.

Дуже сумнівно, що в 90-х пілот зміг би вижити після такого. І порівняйте відео з аварією Сенни (перехід на Youtube). Здається, якщо сучасний болід потрапив би в таку аварію, то пілот хіба що засмутиться, що вибув з гонки. Кубіца ж отримав тільки розтягнення ноги і через етап повернувся в машину.

Після смерті Сенни безпосередньо в офіційних гонках Ф-1 смертельних інцидентів не було до 2014 року (були смерті в заходах під егідою ФІА та інших серіях). Коли здавалося, що пілоти захищені максимально можливо, з огляду на всі ризики гонок, стався ряд диких випадковостей, які знову змусили працювати над збільшенням безпеки.

На Гран-прі Японії під час дощу з траси вилетіла машина Адріана Сутіла. Для того, щоб прибрати болід, виїхав спеціальний евакуатор, і саме в нього врізалася машина Жюля Бьянкі, який на мокрій трасі не впорався з керуванням. На жаль, болід Ф-1 сам по собі дуже низький, і передня його частина увійшла під трактор, завдавши французу важкі ушкодження голови. Довгий час Бьянкі знаходився в штучній комі, але 17-го липня 2015 року сім'я пілота оголосила про його смерть.

motorsport.com

Не можна сказати, що саме ця аварія призвела до появи системи Halo, але явно прискорила її впровадження в Ф-1. В цілому, ідею захисту голови пілотів в машинах з відкритими колесами почали просувати ще в 2011 році, а в 2016 асоціація пілотів Ф-1 зажадала від ФІА активніше ворушитися в цьому напрямку. До слова, можна згадати і менш трагічні епізоди, що вплинули на заходи безпеки в Ф-1. У 2009 році на Гран-прі Угорщини деталь від машини Рубенса Баррікелло потрапила в шолом Феліпе Масси, пробила захист і завдала пошкодження голови.

Пілот тоді пропустив залишок сезону, а в конструкцію шоломів внесли ряд змін.

Незважаючи на невдоволення багатьох уболівальників, яким не подобається зовнішній вигляд болідів з Halo, з 2018 року система захисту голови стала обов'язковою і, мабуть, її вже навіть не помічають. Система кілька разів виручала пілотів, в тому числі, в нижчих серіях. Важливо, що Halo встановлений на машинах Формули-2 і Формули-3. Правда, не варто думати, що на цьому питання з безпекою більш-менш вирішене.

Менше року тому перед Гран-прі Бельгії відбувся заїзд Ф-2, і в страшній аварії загинув гонщик Антуан Юбер. Навіть міцний корпус машини не витримав удару і розвалився, хоча основні правила безпеки спрямовані якраз на те, щоб кокпіт був максимально захищеним для пілота.

Як бачимо, навіть найжорсткіші заходи не гарантують безпеку гонщиків, тому можна не сумніватися, що в майбутньому будуть і трагічні аварії, і нові способи захистити пілотів.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил