Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 квітня 2020, 22:10
821
2

КУЛИБА: «Динамівці на карантині працюють над розвитком слабких сторін»

Тренер з фізпідготовки розповів про особливості роботи на карантині

| Оновлено 26 квітня 2020, 22:10
821
2
КУЛИБА: «Динамівці на карантині працюють над розвитком слабких сторін»
ФК Динамо Київ. Віталій Кулиба

Тренер з фізичної підготовки київського «Динамо» Віталій Кулиба розповів про особливості підготовки в умовах карантину:

«Така ситуація у моїй роботі вперше, як, напевно, у багатьох. Найголовніше для футболістів зараз – продовжувати регулярно тренуватися. У будь-якому випадку, робити це потрібно щодня, підтримуючи роботу над усіма компонентами – і витривалістю, і силовими характеристиками, і швидкісними. Робота має бути спрямована на розвиток і підтримку всіх фізичних якостей.

Зараз ми підбираємо роботу відштовхуючись від теперішніх кондицій гравців. Звісно, у кожного гравця свій режим відповідно до його поточної форми. Дуже важливо зберегти оптимальний функціональний стан кожного і по можливості попрацювати над розвитком слабких сторін. Для розвитку зараз якраз є час.

Та робота, яка виконується вдома, в основному, покладається на довірі. Хоча гравці надсилають нам деякі відео своїх домашніх тренувань. За прикладом деяких клубів, ми розглядали і варіант проводити онлайн тренування, з використанням відеозв'язку, хоча це все одно не замінить повноцінних тренувань у команді, адже в домашніх умовах можна виконувати тільки не спеціальну роботу. Що стосується бігової роботи, ми її контролюємо. Гравець приїжджає на базу, попередньо записавшись на певний час, аби не перетинатися з іншими. Потім він надягає GPS-датчик, пульсометр, і після ми дивимося як він виконував роботу, аналізуємо її, на основі результатів складаємо програму подальших тренувань.

Мабуть, не існує універсального тренування, яке вирішить всі завдання. Так, цей різновид тренування дуже ефективний для розвитку силової витривалості. До того ж, таке тренування, згідно з дослідженнями, досить добре розвиває аеробну потужність. Хоча, звичайно, певні недоліки присутні і в такому режимі тренувань. Певна вправа, наприклад, присідання, виконується 20 секунд з максимальною інтенсивністю, потім 10 секунд дається на відпочинок. І так вісім серій поспіль протягом чотирьох хвилин. У такому режимі дуже швидко настає втома, а внаслідок страждає техніка виконання.

Так, ми намагаємося міняти вправи і тренування щотижня для різноманітності тренувального процесу. Головна мета роботи зараз – аби гравці постійно перебували в тонусі, і не було великих проміжків відпочинку, а організм не відвикав від тренувань.

У такому режимі форму можна підтримувати хоч все життя. Але вони професійно займаються футболом, а це зовсім інша робота. Це не просто підтримка тонусу і хорошої функціональної форми для себе. Все одно має бути спеціальна робота з м'ячем, певні вправи, робота в команді. Але для цього необхідні інші умови, командні тренування, повноцінний тренувальний процес.

Усе залежить від того, скільки триватиме карантин, а також від того, наскільки сумлінно хлопці виконували всю ту роботу, яку ми їм запропонували. Грубо кажучи, після двомісячного карантину команді, думаю, знадобиться пара тижнів на підготовку до ігор. Може, за цей час вони встигнуть підготуватися не на сто відсотків, але принаймні наберуть певну форму для того щоб підтримувати ігровий ритм – усі 90 хвилин матчу. Щоб організм витримував таке навантаження без надмірного ризику отримати травму». 

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pl2012ua
действительно смешная формулировка
rugby1970
" по возможности поработать над развитием слабых сторон " - ха-ха-ха! Им уж точно надо и дальше развивать их СЛАБЫЕ СТОРОНЫ