Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 квітня 2020, 13:25
31010
45

Топ-10 гравців, які залишили Динамо в статусі вільних агентів

«Солодка парочка», опальні Леко і Хачеріді, улюбленець публіки Віда і, звичайно, Жуніор Мораес

| Оновлено 29 квітня 2020, 13:25
31010
45
Топ-10 гравців, які залишили Динамо в статусі вільних агентів
ФК Динамо. Жуніор Мораес і Дьємерсі Мбокані

Футболісти, які приходять в клуби в статусі вільних агентів, дуже часто є найбільш затребуваним товаром. Особливо на українському ринку, оскільки викупляти їхні права, платити за трансфер іншим клубам не потрібно. Але ось футболісти, які залишають свої клуби в цьому ж статусі - це окрема розмова, адже дуже часто клубне керівництво намагалося всіма правдами і неправдами утримати гравця, за якого були сплачені хороші гроші, та й зарплата була немаленька, але той наперекір всьому нагострив лижі на вихід.

Сьогодні ми згадаємо найвідоміших гравців київського «Динамо», які залишали столичний клуб з різних причин в статусі вільних агентів.

10. Тарас Михалик

Роки кар'єри: 2006-2013
Куди пішов: «Локомотив»

Справжній універсальний солдат. Починав як нападник. У своєму першому професійному клубі - «Закарпатті» - міг зіграти і плеймейкера, і правого півзахисника. Перший гол в елітному дивізіоні України забив у ворота своєї майбутньої команди - київського «Динамо».

До столиці України перебрався в 2006 році на запрошення Анатолія Дем'яненка. Наставник киян перекваліфікував Тараса на опорного півзахисника. Найбільш пам'ятний його матч за «Динамо» - в Суперкубку-2008 проти «Шахтаря», в якому він забив два м'ячі. З приходом в команду Сьоміна Михалик знову поміняв амплуа, ставши центральним захисником. У сезоні 2012/2013 Михалик втратив місце в основі «Динамо». 14 червня 2013 року йому було надано статус вільного агента. Кар'єру продовжив в Росії, підписавши контракт з «Локомотивом», за який виступав до 2019 року.

9. Дьємерсі Мбокані

Роки кар'єри: 2013-2018
Куди пішов: «Антверпен»

Форвард з відмінним набором ігрових якостей, але з дуже непростим характером. У «Динамо» прийшов з бельгійського «Андерлехта», вже сформованим футболістом. Швидкий, потужний форвард таранного типу, відмінно грає головою. На нього в Києві збиралися робити ставку. Про це зайвий раз свідчить і контракт на чотири роки. Але вже в серпні 2015-го був відданий київським клубом в оренду в англійський «Норвіч», після чого послідувала оренда в «Халл Сіті».

У 2017-му повернувся в «Динамо» і начебто взявся за голову. В одному з матчів - проти «Шахтаря» - забив переможний м'яч у ворота Пятова. Однак після закінчення сезону покинув столицю України. «Мбокані нам був не потрібен з його ставленням до команди. Він хотів грати у всіх матчах і тільки вдома» - це слова президента «Динамо» Ігоря Суркіса. Повідомлялося, що конголезець може продовжити кар'єру в «Шахтарі», але він повернувся до Бельгії - в «Антверпен».

8. Олександр Алієв

Роки кар'єри: 2005-2010, 2011-2013
Куди пішов: «Анжи»

У січні 2014-го Олександр Алієв підписав контракт з махачкалінським «Анжи». Термін угоди - два з половиною роки. У російський клуб екс-лідер «Динамо» перейшов на правах оренди. Так завершилася багата і неоднозначна кар'єра цього талановитого півзахисника в «Динамо».

Олександр - один з найбільш харизматичних і відомих (поряд з Мілевським) вихованців знаменитої динамівської академії Павла Яковенка. До першої команди «Динамо» йшов довго, через терни і Сабо. Грав на позиції плеймейкера, був майстром виконання стандартів, оскільки мав дуже сильний удар. У 2010-му перейшов в московський «Локомотив», але через рік знову повернувся в «Динамо», підписавши трирічний контракт. Але з другої спроби завоювати місце в основі «Динамо» не зміг. Був відданий в оренду до «Дніпра», але і там не зрослося. У грудні 2013 року був відпущений «Динамо» на вільні хліби.

7. Євген Макаренко

Роки кар'єри: 2010-2017
Куди пішов: «Кортрейк»

Вихованець «Динамо». У структурі київського клубу пройшов шлях від дитячих колективів до основи першої команди. Починав нападаючим. Трохи пізніше був переведений на лівий фланг півзахисту. Міг зіграти і на позиції атакуючого півзахисника. До основи «Динамо» Євгена підпускали поступово. Він довго не міг закріпитися, тому відгукнувся на пропозицію «Говерли», куди пішов в оренду. В ужгородському колективі зміцнів, став лідером команди. Повернувшись в «Динамо», нарешті зміг пробитися в основний склад, де його використовували на лівому фланзі оборони. В одному з матчів отримав серйозну травму, довго лікувався. «Динамо» запропонувало йому новий контракт, але з істотним зменшенням платні. Від такої пропозиції Макаренко відмовився. Кар'єру продовжив в бельгійському «Кортрейку».

6. Мігел Велозу

Роки кар'єри: 2012-2016
Куди пішов: «Дженоа»

Переходив в київський клуб в статусі зірки, основного гравця «Дженоа» і кандидата в збірну Португалії. Відповідною була і ціна, яку кияни заплатили за Мігела - близько десяти мільйонів євро. У «Динамо» заграв відразу. Використовувався найчастіше в центрі поля, хоча міг зіграти і в захисті. Відрізнявся прекрасним бачення поля, умінням вести гру і хорошим дальнім ударом. Міг би ще послужити «Динамо», але дуже хотів повернутися на Захід, тому не став продовжувати угоду з «біло-блакитними». Хоча, за словами президента «Динамо» Суркіса, «не продовжувати угоду з Велозу було рішенням тренерського штабу Реброва».

5. Євген Хачеріді

Роки кар'єри: 2007-2018
Куди пішов: ПАОК

Бог дав йому практично все, що потрібно класному футболісту: відмінну антропометрію, хорошу швидкість і фізику, бійцівські якості. Але, давши так багато, Творець напевно вирішив все це гарне врівноважити «ложкою дьогтю» - вибухонебезпечним характером, зайвою емоційністю. Що в ранньому віці, що в «пізньому» Хачеріді постійно страждав від своєї неврівноваженості. Він міг би стати одним з кращих захисників Європи, але якось потроху прогавив свій шанс. На піку кар'єри в «Динамо» мав пропозиції від європейських грандів. Та й «Шахтар» хотів його ангажувати. Але в підсумку опинився в грецькому ПАОКу, перед цим відмовившись від продовження контракту з «Динамо», через що довгий час був в опалі і у динамівського тренера, і у керівництва клубу.

4. Артем Мілевський

Роки кар'єри: 2002-2013
Куди пішов: «Газіантепспор»

Ще одне пташеня Павла Яковенка. Напевно, найталановитіший вихованець динамівської академії. У кращі роки - незамінний гравець атаки «Динамо» і збірної України. Відрізнявся відмінною технікою і феноменальною грою корпусом. Якби йому ще й швидкість - був би другим Шевченком. Але, поряд зі спортивними чеснотами, відрізнявся неабияким умінням порушувати спортивний режим. Його неодноразово намагалися перевиховати, відправляли в дубль, але марно. У 28 років, в розквіті сил, він пішов з «Динамо». 5 вересня 2013 року офіційний сайт київського клубу повідомив, що «ФК «Динамо» (Київ) повідомляє про звільнення спортсмена-професіонала Артема Мілевського в зв'язку з закінченням терміну дії контракту».

3. Йєрко Леко

Роки кар'єри: 2002-2006
Куди пішов: «Монако»

Півзахисника загребського «Динамо» хотіли бачити в своїх рядах обидва гранди українського футболу - «Динамо» і «Шахтар». Донеччани були готові заплатити хорватському клубу трохи більше, ніж кияни, але сам Йєрко вибрав Київ. У складі «біло-блакитних» Леко зайняв місце в центрі поля. Хорват в кращих матчах за «Динамо» буквально випалював центр поля. Чіпкий, жорсткий, витривалий півзахисник, з хорошим ударом і відмінною грою на «другому поверсі». Його хотів купити міланський «Інтер», пропонуючи «Динамо» вісім мільйонів євро, але кияни не відпустили хорвата. Однак Леко не захотів продовжувати контракт з «біло-синіми». Через цей демарш Леко півроку маринували в дублі, він був позбавлений ігрової практики, але рішення свого все одно не змінив. Після закінчення терміну угоди з «Динамо» Леко перейшов в «Монако».

2. Домагой Віда

Роки кар'єри: 2013-2017
Куди пішов: «Бешикташ»

Один із системоутворюючих футболістів «Динамо» «пізнього» Блохіна і «всього» Реброва. Відрізнявся хорошою працездатністю, вмінням зробити першу передачу і відмінною грою в повітрі. Його зв'язка в центрі оборони з Хачеріді була свого часу кращою в чемпіонаті України. Забивав нечасто, але часто - в ворота «Шахтаря», причому переможні голи. Як правило, Домагой відзначався після ударів головою.

Віду дуже любили і цінували не тільки тренери і керівники «Динамо», а й вболівальники столичної команди. Всі хотіли, щоб хорват продовжив угоду з клубом, але «Бешикташ» зробив Віді таку пропозицію, від якої він не зміг відмовитися. За повідомленням турецьких ЗМІ, стамбульський клуб пообіцяв хорвату три мільйони євро на рік. Віда був готовий залишитися в «Динамо», якби кияни платили йому стільки ж. Але Суркіс відмовився. І 27 грудня 2017 року Віда був представлений в якості гравця турецької команди.

1. Жуніор Мораес

Роки кар'єри: 2015-2018
Куди пішов: «Шахтар»

В Україні став відомим, захищаючи кольори донецького «Металурга». У 2015-му перейшов в «Динамо», хоча нібито мав пропозицію і від «гірників». З київським клубом підписав трирічну угоду. Спочатку не був гравцем основи - швидше гравцем ротації. Але поступово завоював місце в стартовому складі «біло-синіх». За три роки забив за «Динамо» не так вже й багато - 22 м'ячі в чемпіонаті країни. Однак, з відходом з київської команди багатьох провідних гравців, вважався головною надією в атаці.

«Динамо» ще до закінчення терміну угоди з Мораесом пропонувало форварду продовжити угоду, але він під різними приводами відмовлявся. У той же час чутки все частіше сватали Жуніора в «Шахтар», але він вперто їх спростовував. На початку червня 2018 року він покинув «Динамо», подякувавши всім, «з ким жив протягом цього часу, і особливо чудовим уболівальникам, які завжди були на моєму боці. Я також хотів би подякувати моїм товаришам по команді, співробітників і всіх тих, хто працює в клубі». Коли стало відомо, що бразилець таки перебрався в «Шахтар», «чудові» динамівські вболівальники йому це не пробачили. Втім, як і «всі ті, хто працював в клубі».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(171)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 45
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
А топ-то реально хороших игроков вышел
bzzzzz
Хачериди
"На пике карьеры в «Динамо» имел предложения от европейских грандов. "
это от каких там грандов он предложения имел... что аж в паоке оказался
axylinam
Хороший список потерянных денег
NestorMachno7
Динамо не умеет реализировать игроков, каких им бы не дай. Яркий пример с Мораесом - у киевлян был тенью, в Шахтере - 2 год подряд лучший бомбардир в УПЛ.
Вячеслав Самойлов
И вообще - в случае с ЭТИМ списком динамовцев - почти все нормально доработали до конца свой контракт (если не говорить об их УСПЕШНОСТИ, это было по-разному)...
Miroslav1981
Вида самый достойный из списка.. жаль что ушёл.
doktor09
Полярные совы, как всегда, врут! Суркис отказался продлевать контракт(почитайте прессу тех лет) из-за возраста Мораэса. Но при этом и не хотел(!), шо б тот ушёл в ШД. Это с каких х.ёв?
cavo33
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил