Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 18 квітня 2020, 12:05
3383
1

Сімейний клуб Ракітичів з п'ятої ліги Швейцарії. Все про Пажде Мелін

Sport.ua розповідає про клуб, створений батьком Івана Ракітича в швейцарському містечку Мелін

| Оновлено 18 квітня 2020, 12:05
3383
1
Сімейний клуб Ракітичів з п'ятої ліги Швейцарії. Все про Пажде Мелін
Твіттер Барселони. Іван Ракітич

Приїхавши в швейцарське містечко Мелін, чиє населення становить близько 10 тисяч мешканців, ви побачите багато полів й старовинних дерев'яних споруд, а на його околиці обов'язково звернете увагу на сучасний спортивний комплекс «Штайнлі». Він є домівкою для місцевого клубу «Пажде Мелін», що виступає аж у п'ятій за силою лізі країни. Здавалося б, що тут може бути цікавого? Нічого, якщо не брати до уваги того, що належить він родині Ракітичів.

Президент «Пажде Мелін » - Лука Ракітич , батько знаменитого півзахисника «Барселони», а головний тренер - Деян Ракітич, старший брат Івана.

Лука Ракітич народився в 1962 році в хорватському селі Сікіревчі. Жити було особливо нема на що, тому практично вся працездатна молодь усіма силами намагалася емігрувати. Спочатку Лука не хотів залишати Югославію, адже грав за юнацьку збірну країни з футболу, та мав непогані задатки. Однак заграти на високому рівні йому так і не вдалося, а в віці 22 років він переїхав до Швейцарії. Пізніше до нього переїхала і дружина Ката з трирічним сином Деяном .

У 1988 році в Меліні народився Іван Ракітич, а в 1989 Лука заснував «Динамо Мелін», клуб-попередник «Пажде». Це були дуже важкі часи для хорватського народу, який через війну був змушений покидати рідні місця. У зв'язку з цим «Динамо Мелін» стало притулком для багатьох хорватів, які втратили будинки. Лука дав їм роботу в клубі та допоміг вижити.

У 1993 клуб був перейменований в «Пажде», що в перекладі з хорватської означає «друзі».

Перебуваючи в Швейцарії, батько Ракітича завжди продовжував відчувати зв'язок з батьківщиною. Саме тому емблема клубу максимально схожа на логотип Федерації футболу Хорватії, присутні навіть знамениті шашечки. Так що, коли перед Іваном постав вибір, яку збірну представляти на міжнародному рівні, батько зробив все, щоб він виступав за історичну батьківщину.

Зв'язок «Пажде Мелін» з Іваном Ракітичем

Офіційно віце-чемпіон світу не має ніякого відношення до клубу свого батька. Однак, по всій базі «Пажде Мелін» висять його фотографії. Іван - гордість Меліна. Людина, яка прославляє це місце.

Раз на два тижні Іван надсилає батькові гроші на утримання клубу. Він вклався в поліпшення бази клубу, а також забезпечив новими будинками всю свою родину, включаючи сестру Ніколь. Іноді гравці «Пажде Мелін» всім складом літають в Барселону, щоб наживо побачити гру місцевої легенди.

Але сам Іван не любить згадувати про це. «Пажде Мелін» - проект, в який душу і серце вклав його батько. Він просто відчуває борг перед ним, тому ніяк не афішує свою допомогу.

Можливо, після закінчення кар'єри Ракітич повернеться в рідні місця, та успадкує справу батька. Але поки що про це говорити зарано.

Суперники дуже не люблять «Пажде Мелін»

Клуб Ракітичів відрізняється від більшості аматорських клубів Швейцарії, адже у нього є своя філософія. У гравців, які не володіють особливою майстерністю, з самого початку закладається, що вони не мають права програвати без бою. Через це «Пажде Мелін» має репутацію однієї з найбільш жорстких команд у всій країні.

Апогеєм став інцидент у вересні минулого року. «Пажде Мелін » на виїзді програв одній з найсильніших команд ліги «Цофінгену», але гравці були вкрай незадоволені діями арбітра. Настільки незадоволені , що вирішили напасти на нього, та побити. Бідоласі довелося тікати в свою кімнату від усієї команди. Щоб врегулювати ситуацію, в справу навіть втрутилася поліція.

Цей інцидент потрапив на головну сторінку всіх провідних спортивних видань Швейцарії, створивши клубу негативний імідж. Дійшло навіть до того, що двоє організаторів бійки були відсторонені від футболу до травня 2021 року. Клубу все ж вдалося виграти апеляцію, скоротивши термін дискваліфікації до шести місяців. Однак негативний слід все одно залишився.

«Пажде Мелін» - чемпіони світу та Європи

Так-так. Мало клубів можуть похвалитися подібним статусом. «Пажде Мелін» - може.

Справа в тому, що Федерація футболу Хорватії регулярно проводить чемпіонати світу та Європи серед клубів, заснованих хорватськими громадами. Так ось «Пажде Мелін» є діючими тріумфаторами обох турнірів.

Успіхи в цих чемпіонатах дуже важливі для Луки Ракітича. Завдяки таким турнірам, хорвати з усього світу об'єднуються, та ще сильніше відчувають зв'язок з батьківщиною. Деякі вважають, що участь в них для президента клубу важливіше, ніж ігри регулярного сезону в п'ятій лізі.

Сам Лука неодноразово заявляв, що «Пажде Мелін» відкритий для футболістів всіх національностей, але реальність така, що в заявці клубу значаться тільки чотири гравці з швейцарським паспортом та один бразилець. Решта - хорвати (відразу сім гравців), серби, чорногорці, боснійці та словенці.

Так що як би не склалася подальша доля «Пажде Мелін», він назавжди залишиться сімейним клубом з особливими цінностями і традиціями.

Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Кенев
Очень хороший проект!!!!!!!!!Браво Ракитичи!!!!!!!!!!Этому можно позавидовать!!!!!!!!!!!БРАВО!!!!!!!!!!!