Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 квітня 2020, 11:19
11169
23

Нова реальність. Матчі по 60 хвилин можуть врятувати футбол

Зміни здатні допомогти гравцям витримувати шалені навантаження й інтенсивні ігрові періоди

| Оновлено 16 квітня 2020, 11:19
11169
23
Нова реальність. Матчі по 60 хвилин можуть врятувати футбол
uefa.com

Футбол еволюціонує, як і багато інших явищ в людській цивілізації. Недавнє введення VAR ще якихось 10-15 років тому виглядало чимось диким і надто «комп'ютерним», проте зараз все більше та більше уболівальників і фахівців по всьому світу схиляються до того, що ця новинка робить футбол краще.

Якщо взяти найстаріший з існуючих на сьогодні в світі футбольний звід правил, то ми побачимо, що гра повністю змінилася. У тій чудовій рукописній брошурі під гордою назвою «Правила, положення та закони футбольного клубу Шеффілда», яка була створена в 1859 році і продана на аукціоні Sotheby's дев'ять років тому за неймовірні 881 250 фунтів, містилося чимало пунктів правил, з якими сучасні вболівальники аж ніяк не пов'яжуть гру в футбол.

Зокрема, тоді заборонялися підкати і удари по ногах, а ось руками навіть польовим гравцям користуватися можна було й досить активно. Наприклад, різні штовхання та пихання руками суперника не вважалися порушеннями, так само як і те, що польовий футболіст ловив м'яч в руки, якщо до цього він не торкнувся землі після удару ногою. Також участь в матчі брало по 20 гравців з одного боку, а самі поєдинки тривали по дві години з невеликою перервою між часовими відрізками (свого роду таймами).

Лише через чотири роки Футбольна асоціація Англії, заснована в жовтні 1863-го, випустила свій звід правил, хоча багато клубів в країні, як і раніше, вважали за краще проводити поєдинки, керуючись правилами ФК «Шеффілд». Згодом розуміння того, що розвиток футболу неможливий без єдності в правилах, призвело до уніфікації вимог до гри, проте зміни в цьому питанні відбуваються донині.

Зокрема, тривалість матчів в 90 хвилин була офіційно встановлена ​​в 1877 році, а через 140 років, напередодні проведення чемпіонату світу-2018, в ФІФА спантеличились питанням зменшення тривалості поєдинків. Тоді спеціально створена група проаналізувала ситуацію в футбольному світі, і прийшла до висновку, що середній час володіння м'ячем і ведення інтенсивної гри в сучасних матчах становить 59 хвилин і 23 секунди. Іншими словами, ще три роки тому в ФІФА задумалися над доцільністю зміни тривалості матчів з 90 до 60 хвилин, і як наслідок, таймів - з 45 до 30 хвилин кожен. Однак «рубати з плеча» в організації не стали, записавши в підсумковий протокол намірів на найближчі п'ять років пункт про проведення відповідних консультацій з усіма зацікавленими органами з приводу доцільності такого рішення.

Зараз, коли світ зіткнувся з пандемією коронавірусу, через яку футбольні поєдинки майже у всіх країнах вимушено перебувають на паузі, питання з «короткими матчами» здається як ніколи актуальним. Коли футбол на європейському континенті повернеться до колишнього життя - не знає ніхто, але навіть за попередніми підрахунками, в момент, коли подібне все ж трапиться, доведеться передбачати дуже щільні календарі матчів для більшості команд. Це означає, що гравці можуть зіткнутися з проблемою надлишку навантажень, за якою послідує інша неминучість - часті й серйозні травми...

Дослідження травматизму в УЄФА проводили ще за підсумками сезону-2013/14. Тоді більшість топ-клубів континенту надали організації дані, згідно з якими в середньому на кожні 1000 ігрових годин приходилося 22 травми у футболістів. Отже, зменшивши кількість проведеного гравцями на полі часу, теоретично можна буде розраховувати і на зниження числа пошкоджень. Але це надто спрощені припущення, так як для більш точних розрахунків буде потрібно створення математичних моделей, що враховують кореляційні залежності. Наприклад, логічно можна припустити, що в останні 30 хвилин матчів футболісти відчувають велику втому, через що найбільш схильні до травматизму саме в цей час.

Крім того, давайте дивитися правді в очі - багато 90-хвилинних матчів в сучасних реаліях виглядають абсолютно нудно. Виросло вже ціле покоління футбольних уболівальників, які активно стежать за грою, але лише по нарізках небезпечних моментів матчів, вважаючи за краще не витрачати час на повний перегляд поєдинків. Так звані «мілленіали» виросли зовсім в іншу епоху, коли спокус і напрямків для цікавого проведення часу куди більше, ніж за часів молодості їх батьків, не кажучи вже про дідусів і бабусь.

Проблема нудності матчів обговорюється в футбольному світі ось уже кілька років, причому на найвищому рівні. Наприклад, генеральний директор «Ліверпуля» Пітер Мур ще пару років тому говорив, що відчуває страх в питанні роботи з майбутніми поколіннями футбольних уболівальників.

«Дев'яносто хвилин - це дуже тривалий час для чоловіка з покоління «мілленіалів», який включає телевізор і сідає на диван. Коли я дивлюся на дані про відвідування «мілленіалами» наших матчів, то відчуваю занепокоєння, так як є керівником одного з футбольних клубів, в якому розраховують на активну підтримку наступних поколінь уболівальників», - заявив Мур.

Більш короткі матчі здатні не тільки стимулювати підвищення темпу гри, а також буквально змушувати тренерів та гравців робити ставку на швидкі голи, що дасть шанс на більшу кількість зустрічей з відкритим футболом, а й здатні стати вирішенням тимчасового цейтноту по дограванню поточного сезону в посткоронавірусну еру. Адже навіть, якщо сезони в європейських чемпіонатах вдасться закінчити до кінця липня, то виникає ще питання з єврокубковими турнірами, а там і про хоч незначну перерву для міжсезоння не варто забувати...

Читайте також: Три тижні божевілля. УЄФА придумав несподіваний план, як дограти єврокубки 

Наскільки реальний цей варіант вже в поточному сезоні? Немає нічого неможливого - саме про це говорить детальний аналіз діючих правил гри в футбол, сучасний варіант яких розроблений Міжнародною радою футбольних асоціацій (IFAB) і опублікований Міжнародною федерацією футболу (FIFA). Зокрема, в аспекті тривалості гри в правилах значиться наступне: «Футбольний матч складається з двох рівних таймів по 45 хвилин кожен, якщо суддя і команди-учасниці не погодили перед грою іншого варіанту. Будь-яка домовленість про зменшення часу тайму повинна бути досягнута до початку матчу і не повинна суперечити регламенту змагань».

Іншими словами, зменшити ігровий час з 90 до 60 хвилин теоретично можливо, але для цього національним лігам потрібно змінити власні регламенти, в яких дозволити догравати матчі чемпіонатів по «короткому варіанту». Хтось скаже, що регламент по ходу турніру не змінюють і буде абсолютно правий, проте будь-які правила і закони покликані працювати, перш за все, в «звичайних умовах», а коронавірус - це форс-мажор планетарного масштабу, через який в світі змінюються куди більш фундаментальні речі, ніж правила гри в футбол.

Звичайно, від подібних змін можуть залишитися незадоволені - наприклад, спонсори, або телемовники. Однак для них, якщо брати глобально, нічого не зміниться - вони зможуть демонструвати вболівальникам необхідні блоки реклами в перервах, тривалість яких не зазнає змін, а також до і після матчів. Так, на телекартинці під час самого футбольного матчу «миготіти» ті чи інші рекламні банери або слогани будуть рідше, але це вже технічні нюанси...

Підводячи підсумок, можна чітко сказати, що виходи з ситуації, що склалася, у світового і європейського футболу однозначно є. Один з них - варіант з «короткими матчами». Він не є чимось фантастичним, оскільки вже опрацьовувався в кулуарах раніше (як ті ж багаторічні дискусії про VAR до цього), та й самі правила гри в футбол, як не здавалися б неприступними до змін, а все-таки є всього лише плодом домовленостей, що й доводить банальне порівняння «споконвічного» варіанту від «Шеффілда» з поточною їх редакцією...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Опитування

Голосів 86
Ви би хотіли скорочення ігрового часу футбольних матчів до 60 хвилин?

Так

26 голосів 30.23 %

Ні

48 голосів 55.81 %

Важко сказати

12 голосів 13.95 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Дрон Дрон
Дуже... дуже часто найкращі моменти та й самі кращі( в плані видовищності і напруги) бувають після 60 хвилини матчу. Якщо хтось переживає за травми, то кількість їх не зменшиться. Для тих хто не може вибігати 90хв є заміни. Нудний футбол буває і всі 90 хвилин, а буває що 90 хвилин пролітають як 10. Я проти скорочення.
Paha_Dnipro
Ну тогда уж давайте использовать только "чистое время", как в других видах. А то некоторые будут валяться на поле 15 минут- а это пол тайма)))
Dinamo-fan
Я не уверен, что уменьшение матча с 90 до 60 минут приведет к увеличению голов. Если посмотреть на статистику голов, очень много их приходится на концовки таймов когда команды уставшие. В 30 минутных таймах игроки могут держать оборону без риска усталости и оборонительные команды от этого только выиграют.
Лучше ввести ротацию составов во время игры вместо ограничения на только 3 замены. Если посмотреть на все другие игровые виды спорта, то массовая ротация присутствует и в хоккее и в баскетболе и в бейсболе и в американском футболе, причем нет практически никаких ограничений и ротацию можно проводить при любой остановке игры, а в хоккее даже без остановки.
Это во первых решит проблему усталости футболистов, так как позволит им брать передышки, снизит количество травм, повысит интенсивность игры, получит возможность широкой вариации тактики во время матча, увеличит составы команд и позволит командам с более длинной скамейкой наконец то реализовывать это преимущество не на словах а на деле.
euro2012_za_2012euro
Перевести на чистое время 60 минут. Так и сейчас получается в среднем 55-65 минут.
Vik Bistritskiy
Херньою хлопці страдать робити їм нема заре чого от і придумують хрень всяку
Муґунот Уух
автору:
"поздравляю тебя, Шарик. ты - балбес"(с)
ManUtd
В самый раз будет 60 минут основного и 30 минут компенсированного времени)
zac1310
БРЕД!!! СРАНЫЙ ГРЁБАНЫЙ ИДИОТИЗМ!!!
Даёшь Матч с десятью таймами по 5 минут!
Долбаный маразм!
euro2012_za_2012euro
Или как в дворовом футболе - 10 минут или до 2-х голов
UKRAINE FAN
Новая реальность это бред который спорт юа публикует каждый день!
pl2012ua
"БешеНые" - с одной "н"
Istm
Угу, і ще зміни по ходу матчу. "На траву виходить перша трійка нападаючих"
babovoz
І треба приписать в правилах, щоб футболісти обовязково ходили пішком, а не бігали, тоді появиться шанс піднятися до топ ліг світу
Alex86 1
Та чего уж, давайте вообще 1 тайм и по домам + без зрителей и тд и тп, кому оно только надо будет
Argon
На мою суб"єктивну думку- скоротити час матчу необхідно для того,щоб дограти цей чемпіонат і кубки у стислі терміни ( за місяць-півтора). А в наступних чемпах і взагалі матчах міняти нічого не потрібно. Як ви собі представляєте, наприклад, минулорічний матч Україна-Сербія 60 хвилин, та я б волів щоб цей екстаз продовжувався вічність, принаймні 90 хв.
babovoz
Зробити більше замін, як в НХЛ, ( але футболіста міняти тільки раз, а не конвеєром) і футболісти не так будуть заморюваться. Спочатку буде незвично, але потім привикнуть
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yass
Самый скучный футбол наблюдается, когда обе команды устраивает текущий счет (ничейный). И правда, зачем перенапрягаться? Поэтому ничейный счет нужно исключить.
Поэтому перед матчем пробиваем серию пенальти и победителю серии даем условные 0,5 гола. Игровое время начинается со счета 0,5:0 в пользу одной из команд и счет никогда не становится ничейным. Ок, можно сократить игровое время до 60 минут, но это будет нескучный футбол.