Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 квітня 2020, 09:03
6369
1

600 лимонів на всіх. Найдорожчі гравці в історії країн Південної Америки

Згадуємо всі рекордні угоди в історії південноамериканського футболу

| Оновлено 15 квітня 2020, 09:03
6369
1
600 лимонів на всіх. Найдорожчі гравці в історії країн Південної Америки
uefa.com. Неймар

Коли мова заходить про футбол Південної Америки, більшість уболівальників волею-неволею згадують про Бразилію та Аргентину. Саме ці дві країни не втомлюються поставляти у світовий та європейський футбол талантів, які своєю грою прикрашають найсильніші турніри планети. Однак Бразилія та Аргентина - далеко не єдині країни на континенті, управління футболом на якому довірено Конфедерації південноамериканського футболу, що більш відома за абревіатурою КОНМЕБОЛ.

У КОНМЕБОЛ входить 10 асоційованих членів, що відповідають за розвиток і управління футболом в кожній з країн. Про найбільш дорогих гравців з кожної країни Південної Америки за реально заплаченими сумами (не за оціночною вартістю, а як раз за сумою трансферу!) сьогодні і поговоримо.

10. БОЛІВІЯ: Марсело Морено – 9 млн євро

Болівійський футбол не рясніє талантами, а тому суми, сплачені за тамтешніх гравців, виглядають дуже і дуже скромно, особливо за нинішніми мірками. Найбільш дорогим футболістом в історії Болівії до сих пір є форвард Марсело Морено, за якого влітку 2008 року «Шахтар» заплатив «Крузейро» 9 мільйонів євро. Як відомо, кар'єра у Марсело в стані «гірників» не склалася, але що цікаво, в списку найдорожчих угод в історії болівійського футболу цьому футболісту належить не тільки перший, але й наступні три рядки. Справа в тому, що на початку 2012 року «Шахтар» продав Морено в «Греміо» за 6 мільйонів євро, а через три роки бразильці відпустили Марсело в китайський «Чанчунь Ятай» в обмін на 2,47 мільйони євро. На четвертій же сходинці болівійських трансферів також значиться угода за участю Марсело Морено - за його піврічну оренду в сезоні-2009/10 «Вердер» заплатив «Шахтарю» 1,5 мільйона євро. До слова, нещодавно Морено повернувся до Бразилії, підписавши контракт з усе тим же «Крузейро».

9. ПЕРУ: Хуан Мануель Варгас – 12 млн євро

Найдорожчим футболістом в історії перуанського футболу ось уже більше десяти років залишається Хуан Мануель Варгас, за якого влітку 2008 року «Фіорентина» заплатила «Катанії» 12 мільйонів євро. У стані «фіалок» лівий фулбек, що був здатний зіграти і на фланзі півзахисту, провів 8 років, відігравши 186 матчів (25 голів і 27 результативних передач). Під кінець кар'єри Варгас повернувся до Перу, де два роки провів в «Універсітаріо», перш ніж повісити бутси на цвях на початку 2019-го.

Номінально найдорожчим футболістом Перу можна також називати Андре Каррільо, за якого минулого літа «Аль-Хіляль» віддав «Бенфіці» 9,5 мільйонів євро. У цю суму клубу з Саудівської Аравії обійшлися лише 70% економічних прав на футболіста, а тому повний трансфер Каррільо теоретично коштує дорожче угоди по Варгасу, але це лише теоретично.

8. ВЕНЕСУЕЛА: Саломон Рондон – 18,27 млн ​​євро

Форвард, який у 2008 році прибув з батьківщини до Іспанії на правах вільного агента, через чотири роки приніс 9 мільйонів євро бюджету «Малаги», що продала Рондона в «Рубін». У Росії Саломон провів три роки, згодом змінивши Казань на пітерський «Зеніт» за 18 мільйонів євро, однак найдорожчий трансфер в футбольній історії його батьківщини відбувся минулого літа, коли англійський «Вест Бромвіч» продав Рондона за 18,27 мільйонів євро китайському клубу «Далянь Іфань». У другій частині минулого сезону венесуельський форвард встиг провести 11 матчів в китайській Суперлізі, відзначившись 5 голами, а ось новий сезон в Піднебесній поки так і не розпочався через спалах пандемії коронавірусу.

7. ЕКВАДОР: Антоніо Валенсія – 18,8 млн євро

Лідером для цієї країни по сплаченій сумі трансферу також досить давно є Антоніо Валенсія, за якого влітку вже досить далекого 2009 року «Манчестер Юнайтед» заплатив «Вігану» 18,8 мільйонів євро. У стані «червоних дияволів» еквадорець виграв два титули чемпіона Англії ще за Фергюсона, ставши згодом одним з незамінних гравців першої команди. Несподівано для багатьох Валенсія відіграв за «Манчестер Юнайтед» аж 10 років, записавши на свій рахунок 339 матчів, 25 голів і 62 результативні передачі. Влітку минулого року Антоніо повернувся на батьківщину, де нині дограє в рядах одного з провідних клубів Еквадору «ЛДУ Кіто».

6. ПАРАГВАЙ: Хуан Ітурбе – 24,5 млн євро

Вже у 18 років цей парагвайський вінгер потрапив в систему «Порту», ​​де з часом зміг вийти на пристойний рівень, що дозволило йому за 15 мільйонів євро перебратися до «Верони», яка спершу орендувала Хуана, а через сезон викупила його контракт. Що правда, «синьо-жовті» буквально через пару тижнів після покупки Ітурбе вирішили вигідно перепродати парагвайця в «Рому», яка щедро відвалила за можливість здійснення угоди 24,5 мільйони євро. На контракті в клубі зі столиці Італії Ітурбе провів чотири роки, але його кар'єра не була там успішною, у зв'язку з чим «вовки» віддавали вінгера в оренду «Борнмуту», «Торіно» та мексиканській «Тіхуані». Останній клуб в підсумку в 2018 році викупив контракт Хуана за 3,83 мільйони євро, а з початку лютого нинішнього року Ітурбе числиться гравцем іншої мексиканської команди - «Пачуки».

5. ЧИЛІ: Алексіс Санчес – 42,5 млн євро

Алексіс Санчес є одним з найбільш неоднозначних гравців сучасності. Мабуть, всі пам'ятають, як він блискуче стартував у Європі, де пройшов шлях від «Удінезе» до «Барселони». Виступи в каталонському топ-клубі істотно відбилися на ціннику футболіста, у зв'язку з чим влітку 2014 року «Арсенал» заплатив «блаугранас» 42,5 мільйони євро за трансфер Санчеса. Перші три сезони за «канонірів» Алексіс провів на дуже пристойному рівні, а потім взяв участь у сумнівному обміні між «Арсеналом» та «Манчестер Юнайтед», внаслідок якого лондонці розміняли Санчеса на Генріха Мхітаряна. У Манчестері кар'єра в Алексіса не склалася, він часто наражався на критику, адже є одним з найбільш високооплачуваних гравців команди. Це спонукало босів «червоних дияволів» минулого літа прилаштувати чилійця в оренду в «Інтері», але міланці, найімовірніше, викуповувати 31-річного ветерана з сумнівним майбутнім не будуть.

4. КОЛУМБІЯ: Хамес Родрігес – 75 млн євро

Молодий хавбек яскраво стартував в європейському футболі в «Порту», ​​внаслідок чого влітку 2013 року за 45 мільйонів євро перейшов до «Монако», звідки лише через сезон за 75 мільйонів євро подався в «Реал». Однак в Мадриді у Хамеса вдалося непогано себе проявити лише в дебютному сезоні, після чого послідували певні пробуксовки. Недивно, що в 2017 році «бланкос» погодилися віддати Родрігеса на два роки в оренду «Баварії», яка згодом не побажала викуповувати трансферні права на цього футболіста. Влітку минулого року Хамес Родрігес повернувся в «Реал», але в поточному розіграші Ла Ліги провів лише 7 матчів і відзначився 1 забитим м'ячем. У липні йому виповниться 29 років, але чекати якоїсь зоряної гри від цього південноамериканця, мабуть, вже не варто...

3. УРУГВАЙ: Луїс Суарес – 81,72 млн євро

Кар'єра Луїса Суареса в Європі бачиться чи не еталоном для молодих гравців, які приїжджають на континент з Південної Америки. Спершу він перейшов в «Гронінген», де за рік встиг заявити про себе і за 7,5 мільйонів євро податися в «Аякс», не змінюючи при цьому лігу. Після ще трьох з половиною сезонів Луїса Суареса за 26,5 мільйонів євро підписав «Ліверпуль», де форвард за ті ж три з половиною роки забив 82 голи і віддав 47 результативних передач в 133 матчах в рамках всіх турнірів. Така гра привернула увагу до Суареса з боку «Барселони», де не стали розмінюватися на дрібниці й влітку 2014 року виплатили «червоним» майже 82 мільйони євро. У той час ця сума здавалася колосальною, але Луїс Суарес вже встиг відпрацювати її сповна. У свої 33 роки він залишається одним з ключових гравців команди, що правда, з січня перебуває на лікарняному ліжку, намагаючись залікувати травму коліна.

2. АРГЕНТИНА: Гонсало Ігуаїн – 90 млн євро

Лише через те, що «Барселона» навідріз відмовляється навіть розглядати варіанти з продажем Ліонеля Мессі, лідером в аргентинському футболі за сумою трансферу з літа 2016 року є Гонсало Ігуаїн. Тоді 90 мільйонів євро за «Піпіту» заплатив «Ювентус», змусивши керівництво «Наполі» пасти під натиском такої вигідної з економічної точки зору пропозиції. Втім, фанати неаполітанського клубу досі не пробачили цієї зради Ігуаїну, і при першій же можливості показують своє негативне ставлення до Гонсало. До слова, в «Юве» у аргентинця все теж далеко не так гладко - наприклад, минулий сезон він на правах оренди відіграв відразу в двох командах («Мілані» та «Челсі»), а влітку 2019-го ходили активні чутки про бажання босів «Старої синьйори» продати високооплачуваного форварда, тим більше, що в рядах команди раніше з'явився Кріштіану Роналду. Але Ігуаїн залишився і до теперішнього моменту на його рахунку 5 голів в 23 матчах Серії А-2019/20 - далеко не видатний показник, що дозволяє зробити висновок про швидкий від'їзд 32-річного форварда в менш конкурентну лігу, ніж італійська.

1. БРАЗИЛІЯ: Неймар – 222 млн євро

Влітку 2013 року «Барселона» віддала «Сантосу» майже 89 мільйонів євро за Неймара, якого преса та фахівці йменували справжнім вундеркіндом. Цю суму бразилець повністю відпрацював, забивши за «блаугранас» безліч важливих голів, проте в «Барселоні» у Неймара виникла одна проблема - як би він не грав, але вийти з-за спини Ліонеля Мессі в тій команді не міг ніхто. Так чи інакше, бразилець періодично давав зрозуміти, що хотів би пограти десь «першою скрипкою», а тому коли боси «Парі Сен-Жермен» погодилися активувати його клаусулу, Неймар перебрався в Париж. Тоді (та й зараз) 222 мільйони євро за одного футболіста здавалися повним божевіллям і знущанням над самою сутністю футболу. Але такі реалії, що подібні угоди цілком можуть відбуватися. Втім, трансфер не допоміг Неймару просунутися вперед до бажаного «Золотого м'яча». Нині в ПСЖ він також далеко не на ключових ролях, так як в цій команді є інший герой нашого часу – Кіліан Мбаппе...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст
Футбол | 28 березня 2024, 09:16 10
Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст

Кевіном Келсі всерйоз цікавляться за океаном

Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»
Футбол | 28 березня 2024, 15:15 21
Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»

Микита Швець розповів, як участь на чемпіонаті Європи збільшить вартість українських гравців

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alexey Antonenko
400 апельсинов и 100 кг имбиря.