Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 08 квітня 2020, 16:31
5082
24

Знайомтеся, Бурунді - країна, де грають у футбол, незважаючи на коронавірус

Це єдиний чемпіонат на просторах Африки, який не був зупинений через COVID-19

| Оновлено 08 квітня 2020, 16:31
5082
24
Знайомтеся, Бурунді - країна, де грають у футбол, незважаючи на коронавірус
fifa.com

Бурунді - невелика держава в центральній частині африканського континенту, яка за класифікацією ООН входить в когорту найменш розвинених країн світу. До недавнього часу ця країна залишалася однією з небагатьох на планеті, де не було виявлено і підтверджено жодного випадку захворювання на коронавірус COVID-19. Станом на сьогодні, про що свідчать дані університету Джонса Хопкінса, в Бурунді зареєстровано всього 3 випадки інфікування коронавірусом, проте нам цікавіше не це, а те, що ця країна є однією з небагатьох у світі, де продовжують грати в футбол, причому з глядачами!

Збірна Бурунді займає 149 місце в останньому рейтингу ФІФА (за лютий 2020 року), і не має ніяких більш-менш значущих досягнень. Більш того, бурундійці навіть не завжди брали участь у відборах на чемпіонат світу чи Кубок африканських націй - в силу різних факторів в історії зафіксовано чимало випадків, коли збірна Бурунді банально знімалася з кваліфікаційних турнірів.

Однак зараз до Бурунді волею-неволею прикута увага певної частини футбольних вболівальників з усієї планети. Це, перш за все, ті шанувальники «гри мільйонів», яким нецікаво дивитися ретро-матчі, або ж азартні фанати, які люблять дивитися футбол і робити ставки на нього. На жаль, коронавірус практично повністю вичистив лінії букмекерів, а тому чемпіонат Бурунді - одна з небагатьох опцій, які залишилися до уваги для контор та їх клієнтів.

Наприклад, в минулі вихідні в Лізі А (елітний дивізіон системи футбольних ліг в Бурунді) були зіграні поєдинки 27 туру, в яких лідер турніру «Ле Мессежер Нгозі» сенсаційно на виїзді розійшовся нічиєю з «Вітал'О» (0:0), а в боротьбі аутсайдерів «Олімпік Стар» каменя на камені не залишив від «Лідії Лудік» (6:0).

 

 

Після поєдинків звітного туру керівництво місцевого футболу провело нараду з міністром охорони здоров'я і боротьби зі СНІДом Таддеусом Ндікуманою, в результаті якого сторони дійшли висновку про можливість продовжити розіграш першого і другого дивізіонів чемпіонату Бурунді по футболу «при дотриманні гігієнічних заходів на етапі організації і проведення змагального процесу». Зокрема, всіх футболістів перед виходом на поле зобов'язали ретельно мити руки.

Але не поспішайте сміятися з африканців. Бурунді стала однією з перших країн континенту, які звернулися до Конфедерації африканського футболу з проханням перенести проведення запланованих на березень матчів відбору на Кубок африканських націй. Така пропозиція була викликана рішенням керівництва Федерації футболу Бурунді відмовитися від виклику до головної команди легіонерів. До речі, таких чимало, адже близько половини футболістів зі складу збірної Бурунді виступають за кордоном - від Кенії до Литви, Австрії та США.

Ще 13 березня в Бурунді був введений досить жорсткий режим карантину - міжнародний аеропорт Бужумбури приймає тільки вантажні літаки, а будь-який бурундієць, який перетнув державний кордон по суші, в обов'язковому порядку направляється на двотижневий карантин.

«Ми поважаємо заходи уряду. Я вважаю, що проблема полягає в глобальному характері поширення вірусу. У той же час футбол, як і меси, в багатьох країнах призупинені, але в Бурунді все триває. У нас немає підстав для серйозних обмежень звичного життя населення», - коментує ситуацію виконавчий секретар Федерації футболу Бурунді Джеремі Маніракіза.

Також в Бурунді в звичайному порядку проводяться обряди одружень, ділових конференцій та інших масових заходів. Це не має широкого засудження в суспільстві всередині країни, а тому питання скасування футбольних турнірів всерйоз на порядку денному поки не стоїть, так само як і припинення змагань з баскетболу, пляжного футболу та волейболу, які також проводяться в штатному режимі.

У той же час воротар збірної Бурунді Джастін Ндікумана зіткнувся з іншим тлумаченням ситуації навколо коронавірусу. 27-річний страж воріт виступає за клуб «Софапака» з Кенії, де ідентифіковано вже 158 випадків зараження COVID-19 (в 50 разів більше, ніж в Бурунді), причому 6 осіб померли.

«У Бурунді досі зафіксовано лише кілька випадків зараження коронавірусом, хоча там немає ще повноцінної офіційної інформації і вона знаходиться на стадії верифікації. Саме з цієї причини в моїй країні життя йде своєю чергою. Так, вони закрили кордони і навіть аеропорт, але тільки для того, щоб уникнути припливу заражених людей ззовні. Такі обмеження працюють, адже в країну менше можливості потрапити інфікованим. Почекаємо кілька місяців, щоб побачити, які заходи будуть ефективними. Поки ніхто нічого не може говорити однозначно», - зазначає Ндікумана.

У той же час воротар підкреслює, що в Кенії масові заходи, в тому числі і футбол, були заборонені після ідентифікації всього трьох випадків зараження коронавірусом. «У Кенії як тільки з'явилися випадки заражень, уряд відразу ж прийняв рішення про скасування всіх масових заходів, тому як інфікування має тенденцію до дуже швидкого поширення», - заявив Ндікумана.

Однак далеко не всі бурундійці, які покинули рідну країну, схильні довіряти офіційним даним. Наприклад, 30-річний форвард збірної Бурунді Лауда Мавуго, який виступає за «Напсо Старс» із Замбії, вважає, що керівництво держави не розкриває всю правду своїм громадянам.

«Вони говорять, що в Бурунді немає ознак пандемії, але я так не вважаю. Звичайно, є чимало випадків, але я не знаю, чому влада вважає за краще замовчувати про них. Це дійсно шокує, так як я боюся за свою країну і співвітчизників. Зрештою, мої рідні і близькі живуть в Бурунді. Багато хто навколо говорить, що Бог захистить нашу країну, але це не привід продовжувати грати в футбол і робити вигляд, що нічого не відбувається», - говорить Мавуго.

В кінцевому підсумку, рішення про припинення розіграшу чемпіонату Бурунді по футболу, так само, як і про скасування інших масових заходів в країні, має прийматися на самому верху. У випадку з Бурунді, мова йде не тільки про офіційний уряд, а й про впливову в цій країні католицьку церкву. Зокрема, в минулі вихідні архієпископ Бужумбури Жерве Баншиміюбуса закликав людей молитися про боротьбу з коронавірусом, але наполіг на тому, що церковні двері не будуть закриті, а меси не будуть скасовані. Єдине, на що пішли поки бурундійські церковники - це введення певних обмежувальних заходів, таких як уникнення будь-яких дотиків людей один до одного під час проведення служб, а також недопущення в приміщення церкви людей з явними ознаками респіраторних захворювань.

У зв'язку з цим є відчуття, що в країні, де католицька церква має настільки серйозний вплив на громадську думку, саме Баншиміюбуса й інші впливові сановники і будуть визначати момент, коли суспільне життя в Бурунді може зазнати змін. Поки ж все виглядає таким чином, що ця африканська країна виявиться чи не останньою в світі, де припинять проводити офіційні футбольні поєдинки через острах широкого поширення коронавірусу, тим більше, що до завершення сезону в Лізі А залишилося зіграти всього-навсього три тури...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MyIqIsYourScore
Играют и играют, чё бухтеть-то?
DKTheBest2
Врачи нескольких больниц в Минске и Витебске,что медучреждения "забиты пациентами со странной двусторонней пневмонией".
"Но мы же понимаем, что это. Рассказывать об этом нельзя", - заявил один из собеседников. По его словам, коллеги по больнице массово пишут заявления на отпуска, следом сразу - на отпуск за свой счет: "И уже стопки этих заявлений".
Еще один медик признался журналистам, что уже написал заявление на неоплачиваемый отпуск и что не боится остаться без работы, так как врачи нужны везде.
"Я готов лечить, но нормально, а не в условиях, когда пациент с инфекцией лежит в кожно-венерологическом", - заявил источник.
Вот и геройский бацька.
Finger
А ще вони, нещодавно, з мокшанами договір підписали про нерозповсюдження космічної зброї )))
Lucky Lucky
Они там соседей на завтрак едят, зачем на них вообще смотреть?)
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sauron
Отлично.
Победителю матча "чемпийон Беларуси" - "чемпийон Бурунди" можно вручать межконтитентальный кубок
Саша Яковенко
Как говпривал их воШьдь: "А бурундийцам на миру и смерть красна".
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил