Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 07 квітня 2020, 12:39
2679
4

Як Ханс-Дітер Флік пройшов шлях з низів до тренера Баварії

Sport.ua розповідає про головного тренера «Баварії», з яким клуб днями продовжив контракт

| Оновлено 07 квітня 2020, 12:39
2679
4
Як Ханс-Дітер Флік пройшов шлях з низів до тренера Баварії
Твіттер Баварії. Ханс-Дітер Флік

Щоб втілити мрію в життя, завжди потрібно мати дуже багато терпіння. А коли з'являється можливість, важливо зловити правильний момент, і скористатися нею. Це все вдалося зробити Хансу-Дітеру Фліку, який нещодавно остаточно став головним тренером «Баварії». Боси клубу продовжили угоду 55-річного фахівця до літа 2023 року.

Упевнений, до осені минулого року на території України про Фліка ніхто толком і не чув. Але не в Німеччині. У себе на батьківщині колишній центрхав давно на слуху. Але проблема Фліка полягала в тому, що він завжди залишався на других ролях. Рівно до того моменту, коли йому випав шанс стати головним тренером «Баварії».

Флік мріяв про цю роботу, а отримавши її, відразу закохав у себе всіх, кому небайдужий мюнхенський гранд. «Рекордмайстери» стали все більше нагадувати ту саму легендарну команду Юппа Хайнкеса, розмови про конфлікти всередині колективу випарувалися, а шосте місце в Бундеслізі змінилося на перше. Але перед цим Флік пройшов величезний шлях.

Початок

Як зараз дуже модно говорити: у Фліка є ДНК «Баварії». Будучи футболістом, він грав за мюнхенців з 1985 по 1990 рік. Під керівництвом легендарних Удо Латтека та Хайнкеса він виграв чотири титули Бундесліги та один Кубок Німеччини.

Хансі Флік виступав на позиції опорного півзахисника, а іноді займав місце в центрі оборони. Але регулярну ігрову практику він мав тільки в сезонах-1987/88 (27 матчів у Бундеслізі) та 1988/89 (30 матчів у Бундеслізі).

Здебільшого, він виконував чорнову роботу, яка була не так помітна неозброєним оком, тоді як на першу роль виходили Лотар Маттеус, Дітер Хенесс, Клаус Аугенталер та Роланд Вольфарт.

У 1990 році Флік перебрався в «Кельн», де в ньому бачили майбутнього лідера команди, але постійні травми не дозволяли розкритися повністю. У перші два сезони Флік виходив лише в половині матчів, а після цього проблеми з коліном його остаточно доконали . На старті сезону-1992/93 Флік зіграв в чотирьох стартових матчах, й порвав хрестоподібні зв'язки. Це призвело до того, що в віці 28 років Хансі був змушений повісити бутси на цвях.

Старт тренерської кар'єри в самих низах

Пам'ятаєте, як в одному з останніх матчів «Баварії» фанати мюнхенців влаштували травлю власника «Хоффенхайма» Дітмара Хоппа? Одним з тих, хто першим побіг їх заспокоювати був саме Флік. І неспроста.

Колишній хавбек «Баварії» стояв біля витоків становлення «селян», коли ті ще бовталися в підвалі німецької футбольної піраміди. Після успішної роботи з аматорським «Бамменталєм» Хопп запросив Фліка в «Хоффенхайм». У першому ж сезоні молодий спеціаліст вивів скромний клуб в третю лігу, що сталося вперше в його історії.

Під керівництвом Фліка «Хоффе» двічі посідав п'яте місце в Регіональлізі Зюд, а також фінішував сьомим та 13-м. У ті часи це було солідним успіхом, адже у команди був один з найслабших складів в лізі, а Хопп ще не почав масово вкладати гроші.

У 2005 році Флік покинув «Хоффенхайм», аби стати помічником Джованні Трапаттоні в «Ред Буллі» із Зальцбурга. Іронічно, що тоді одним з підопічних Фліка був Ніко Ковач, якого він в 2019 році змінить в ролі головного тренера «Баварії».

Але в Австрії Флік пропрацював лише 11 матчів. Все через те, що Ханс-Дітер отримав пропозицію, від якої неможливо відмовитися. Він став одним з помічників Йоахима Льова в збірній Німеччини.

Ідеальний союз з Льовом

Поступовий регрес збірної Німеччини почався після тріумфу на чемпіонаті світу, коли команда Льова досягла свого піку. Не в останню чергу, це пов'язано й з уходом Фліка на пост спортивного директора збірної.


НФС. Йоахім Льов і Ханс-Дітер Флік

Колишній півзахисник був «правою рукою» Йогі. Він відповідав за тренування захисників та відпрацювання стандартних положень, а також служив сполучною ланкою між командою й тренерським штабом.

Як зізнаються деякі футболісти, Льов занадто помішаний на тактиці, та йому дуже не вистачає вміння знайти спільну мову з гравцями. Яскравою демонстрацією цього стало те, яким чином він попрощався з Томасом Мюллером, Жеромом Боатенгом та Матсом Хуммельсом. Просто приїхав на базу «Баварії» перед 1/8 фіналу ЛЧ з «Ліверпулем», та поставив перед фактом. Ніякого урочистого прощання, прес-конференцій та теплих слів.

Та й провал на чемпіонаті світу-2018, в першу чергу, пов'язаний з конфліктом всередині колективу. Багато гравців залишилися незадоволені фотографією Месута Озіла з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом й підписом «Мій президент». Команда поділилася на два табори, та Льов так і не зумів її склеїти. Судячи з гри, не вдалося це йому й досі.

До слова, це не єдине, що пов'язує Фліка з Льовом. Коли він переходив в «Баварію» з «Зандхаузену», на його зміну клуб підписав Маркуса Льова - рідного брата нинішнього наставника збірної Німеччини.

Запрошення до «Баварії»

У 2017 році Флік покинув пост спортдира збірної Німеччини, зайнявши аналогічну посаду в не чужому для нього «Хоффенхаймі». Але вже на той момент його амбіції були куди вищими. Хансі Флік не став зволікати, коли мюнхенці запропонували йому увійти до тренерського штабу Ніко Ковача. 

Після відходу Ковача і декількох матчів біля керма «Баварії» він заявив, що не збирається повертатися до ролі помічника, якщо клуб зробить вибір на користь іншого фахівця. Фліку набридло перебувати на другому плані. Він чітко дав зрозуміти, що тепер хоче керувати процесом, а не бути десь за кадром.

Поки що все, що робив Флік на чолі «Баварії» викликає тільки захоплення. Тільки вдумайтеся в цю статистику: 21 матч, 18 перемог, 1 нічия і 2 поразки! Ханс-Дітер ідеально вирішив всі кадрові проблеми, заграв в команді молодих Альфонсо Девіса та Джошуа Зіркзее. А такі ветерани як Томас Мюллер та Жером Боатенг почали повертатися на колишній рівень, чого навіть і близько не було за Ковача.

Не дарма сам Юпп Хайнкес наполягав на тому, щоб «Баварія» зробила усе, аби продовжити співпрацю з Фліком. І щось підказує, що триватиме вона довше, ніж до 2023 року.

Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стимуляція конкурента Шахтаря. Зоря була близька до подвійної премії
Футбол | 23 квітня 2024, 11:12 6
Стимуляція конкурента Шахтаря. Зоря була близька до подвійної премії

Ймовірно, Динамо пообіцяло клубу велику суму за матч із Шахтарем

Партнер Зінченка заступився за свою дівчину, яку захейтили через вагу
Футбол | 22 квітня 2024, 15:32 4
Партнер Зінченка заступився за свою дівчину, яку захейтили через вагу

У Деклана Райса та Лорен Фраєр у 2022-му народилася дитина

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
Одного не могу понять,
почему после провала на ЧМ не уволили Лёва ?
Игры у немцев не было, Лёв принимал явно неверные решения (например не взять Сане, которые провёл блестящий сезон в Сити)
Michael Savchyn
те саме: Гайнкесс, Гоффенгайм, Гопп, Гуммельс..
Michael Savchyn
правильно ім'я Ганс.
ну, вже трешово якось транскрибувати оце банальне і традиційне німецьке ім'я як Ханс...