Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 06 квітня 2020, 13:08
9746
1

Кличко домінував у бою з Пьюрітті, але той переміг за рахунок міцної голови

Лев Кравців - про першу поразку в кар'єрі молодшого з братів

| Оновлено 06 квітня 2020, 13:08
9746
1
Кличко домінував у бою з Пьюрітті, але той переміг за рахунок міцної голови
Boxing Scene. Росс Пьюрітті

Поки великий бокс, як і весь інший спорт через пандемію коронавіруса на паузі, оглядач Sport.ua згадує знакові бої за участю українців. Сьогодні - про першу поразку Володимира Кличка в професіоналах.

Володимир Кличко разом з братом довгий час перемагали суперників своєю фізичною силою, навичками і потужністю ударів. Першим поразки зазнав саме молодший брат. У дебютному поєдинку в київському Палаці спорту, в якому виступав і Віталій, Володимир зазнав програв у поєдинку, в якому він брав раунд за раундом.

Що являли собою Кличко і Пьюрітті до того самого бою?

Володимир до 5 грудня 1998 року підійшов без поразок з красивим рекордом: 24 перемоги, з них 21 нокаутом і 0 поразок. Кличко все ще був молодим і перспективним, але вже бився за другорядні пояси і повинен був розбирати міцного, але не топового американця на очах у рідної публіки.

Росс вже до того моменту мав силу-силенну поразок і далеко не ідеальний рекорд. Пьюрітті вважався відмінною перевіркою для молоді. Він досвідчений, фізично міцний, відмінно тримає удар, але далеко не найвміліший боєць. Американець програвав багатьом топам. Тому ж Коррі Сандерсу (за рік до цього бою) або Крісу Берду (цього ж року декількома місяцями раніше).

Статистика Росса перед поєдинком з Кличком пригнічувала: п'ять поєдинків, три поразки. Але важливим було ще дещо - жодної дострокової поразки, в той час, як перемоги тільки нокаутом. У Пьюрітті завжди все було відмінно і з ударом, і з тим, щоб його витримати. Залишалося лише донести свій кулак до цілі у поєдинку з молодим і перспективним.

Шоу в Києві було створено спеціально під братів. Обидва боксували за другорядні пояси і повинні були побити великих хлопців. Володимир збирався розчавити Пьюрітті, Віталій - Франческо Спінеллі. Другий впорався зі своїм завданням на відмінно, а ось перший підкачав у самому кінці поєдинку.

Як проходив поєдинок?

Повний київський Палац Спорту гнав Володимира вперед з перших секунд. З огляду на те, що брати привезли справжній великий професійний бокс в Україну, ажіотаж був очікуваним. Кличко не збирався пасувати і виступати перед рідною публікою погано. Та й не вмів він тоді сушити бої за джебом і клінчем, працюючи на весь свій зріст і арсенал.

З перших же секунд українець кинувся бити американця важким джебом, убивчими правими і всім, що влучало в ціль. Голова Росса виглядала страшно, коли літала з боку в бік, але сам Пьюрітті показував лише впевненість. Він ніби знав, за чим йшов, і як це все закінчиться.

Раунд за раундом Кличко клав до своєї скарбнички, навіть незважаючи на непогані контрвипади Росса. Спочатку атаки американця летіли мимо, ближче до середини бою все більше в блок. А далі Володимиру доводилося рятуватися втечею. Ось тут-то і проявився той самий мінус, про який говорили ще до поєдинку.

До цього бою Володимир далі 8 раунду не заходив ніколи. Пьюрітті ж занадто дубоголовий і упертий, щоб впасти відразу. І чим далі поєдинок пробирався за екватор, тим сильніше втомлювався Кличко. Це було очевидно по пересуваннях по рингу, коли українець плутався в ногах або просто біг спиною вперед. Це було видно по захисту, який ставав все більш хистким. І по тому, що Володимир все голосніше і важче дихав.

Росс же випромінював упевненість в собі, в своїх силах і тому, що все йде за планом. Навіть тоді, коли Кличко буквально вкарбовував його обличчя в рукавички, і воно перетворювалося на відбивну, Пьюрітті не переставав тиснути на суперника. Найчастіше він йшов без удару, але все більше включався і з затяжними атаками, які вимотували опонента сильніше і сильніше.

До десятого раунду Володимир все ще вів на записках суддів і влучав більшу частину ударів, але стало очевидно, що сили покинули його. Потрібно було відбігати і відпрацювати в клінчі, але тоді Кличко ще не вмів так зв'язувати, його джеб не був настільки страшним, а робота ніг ніколи не була головною фішкою українця.

Спочатку Пьюрітті влучив неприємно, але нокдауну не було - Володимир підсковзнувся. Потім влучив боляче і нокдаун відрахували - справжнісінький. Кличко не захищався і просто плив уздовж канатів, поки американець біг, перебираючи ногами і намагаючись дістати мішень, що відповзала. Українця врятував гонг і залишилася надія лише на швидке відновлення, яким Володимир не славився ніколи навіть у подальшому.

Одинадцятий раунд тривав недовго. Росс просто продовжив те, що робив до цього - став накидатися і за рахунок великої фізичної сили лупив по Володимиру. Той уже не міг ані захищатися, ані йти, ані намагатися пов'язати гостя, який розійшовся, в клінч. Серія точних влучань, що спричинила ривок Фріца Здунека - тренера Кличка - в ринг, який вимагав зупинити побиття. Технічний нокаут в одинадцятому раунді і перша поразка в кар'єрі Володимира.

І що далі?

Коли перспективний боксер виправдовує ваші побоювання - це недобре. До нього після цього ставитися так, як і раніше, вже не вийде. Володимир виправдав, підсівши фізично після середини бою. Сам він пояснив це бажанням потішити публіку і поганою фізичною готовністю:

«Я хотів справити враження на київську публіку, але у мене не було належної концентрації. Я не підготувався до бою фізично і психологічно, як було потрібно, і в результаті просто розтратив всі сили. Я був нахабним і самовпевненим 22-річним боксером, відчував себе непереможним і вважав, що зі мною нічого не може статися. Ось і заплатив за це високу ціну».

Володимир після цього повернувся і переміг цілу колекцію боксерів, одним з яких став Пае Вольфграм, котрого Кличко перемагав у фіналі Олімпіади. Там все закінчилося в першому ж раунді. А потім ще й за брата помстився, розбивши Кріса Берда і ставши чемпіоном світу. Відгукнеться ця поразка пізніше - після програшів Сандерсу і Брюстеру. Тоді почнуть згадувати і погану фізичну підготовку, про яку «всі знали ще після Пьюрітті», і нібито відсутність характеру, яку всі побачили ще тоді.

Росс пішов своїм шляхом, то перемагаючи, то програючи до 2007 року. А ось Фріца Здунека дискваліфікували на кілька років через те, що він вибіг у ринг. Хоча, по суті, вибігши, він врятував здоров'я підопічного, тому що рефері знаходився далеко і спиною до їхнього кута.

Читайте також: Програвши Берду, Кличко дізнався новий рівень. Перемогти завадила травма

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sssss2009
две бестолковых обезьяны.