Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 травня 2020, 15:57
6447
15

СУРКІС: «Сезон треба дограти. Для нас УЄФА – це тато, а ФІФА – мама»

Президент київського «Динамо» розкритикував керівництво УАФ за мовчання

| Оновлено 06 травня 2020, 15:57
6447
15
СУРКІС: «Сезон треба дограти. Для нас УЄФА – це тато, а ФІФА – мама»
ФК Динамо Київ. Ігор Суркіс

Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс відповів на питання про поточну ситуацію в клубі і необхідність дограти чемпіонат України в ефірі програми «Циганик Live»:

– Ігоре Михайловичу, як ви себе почуваєте?
– Оптимістично. Я, як і всі, на карантині.

– Футболу вам не вистачає?
– Це як ніби у мене відняли праву руку. Тим більше, коли розумієш, що він повинен бути, але втрутилася така річ, як коронавірус, яка не дає можливості проводити в світі футбольні матчі, і не тільки. Це трагедія, і ми зараз повинні думати про те, щоб це все скоріше закінчилося, і ми відновили футбол і в світі, і в Україні.

– Ігоре Михайловичу, ви вірите в те, що цей чемпіонат буде дограний?
– Я можу вірити і хотіти, щоб чемпіонат був дограний. І чемпіонат повинен бути дограний, якщо буде можливість його дограти. Якщо такої можливості не буде, то, природно, він не буде дограний. Але навіть УЄФА, з джерел, які я читаю, пропонує різні терміни, але ми про них не знаємо, дізнаємося новини тільки з преси. З нами не зв'язується Асоціація футболу, ніхто з нами не говорить. Таке враження, що у нас кожен живе сам по собі. Прем'єр-ліга зрозуміло, там зараз немає президента, але є УАФ, яка веде прямий діалог з УЄФА. Напевно, там щось обговорюється, щось рекомендується. Можна було зробити, як Олімпійський комітет, нарада по скайпу, зробити нараду з клубами. 

Добре, що «Динамо», «Шахтар» не потребують їхньої допомоги, але є у нас інші клуби, які потрапили в цю непросту ситуацію, і я розумію, наскільки їм важко. Вони повинні розуміти, як вести себе далі. Іспанська федерація, наприклад, збирала представників клубів, і вони обговорювали, що за два тижні до відновлення чемпіонату федерація про це оголосить, давши клубам час на підготовку. Ви ж прекрасно розумієте, якщо завтра розпочнеться чемпіонат, ми його почати не зможемо, оскільки футболісти перебувають не в тих фізичних кондиціях. Ми не можемо ризикувати їхнім здоров'ям. Їм потрібно дати деякий час на підготовку.

Не знаю скільки потрібно, 10 днів або 15, це все потрібно обговорювати. Але ця ініціатива повинна виходити від керівництва УАФ, щоб ми провели таку нараду. Крім усього іншого, є і гравці національної збірної, про які вони так піклуються.

Виходить, що на даному етапі ви не знаєте, чого чекати?
– У нас немає ніякої інформації. Повторюся, УАФ зараз розмовляє з УЄФА, ФІФА, які дають якісь рекомендації, про щось говорять. Ми уривками з преси щось дізнаємося, а президент УАФ в ефірі каже, що вони з усіма клубами в контакті. В якому контакті? Зі мною ніхто не говорив. Я в контакті з нашим головним тренером Олексієм Михайличенком чотири рази на тиждень мінімум. Я в контакті з футболістами, лікарями, а також співробітниками клубу, які сьогодні обслуговують базу, і низький їм уклін за це.

На базі проводиться дезінфекція, щоб футболісти, які приїжджають по 1-2, могли займатися в тренажерному залі. Після них проводиться дезінфекція, і заходять наступні футболісти тренуватися. Вони роблять це на свій страх і ризик, але база для них відкрита. Там можна випити чай, каву. Це героїчні люди, які взяли на себе таку відповідальність. У всіх сім'ї, ніхто не хоче ризикувати своїм здоров'ям. Тренерський штаб і я розмовляли з Сидорчуком, Циганковим, Бєсєдіним. Я розмовляю з хлопцями і підтримую їх, як можу. Але сьогодні ми повинні розуміти, куди ми йдемо. 

Не кажучи вже про те, що всі прекрасно знали, що граємо без глядачів, у світі скасували чемпіонати. І ми мали грати далі, після завершення першого етапу. Зараз мене можуть звинуватити в тому, що я відстоюю позицію, що «Динамо» має бути на другому місці. В жодному разі я це не відстоюю. Я говорю про те, як мало би бути за правилами. Сьогодні та ж «Зоря», яка на сьогоднішній день обіграла «Шахтар», може сказати, що згідно турнірному становищу може і наздогнати донецький клуб, посівши перше місце. Тоді була б ідея, розум в голові. Закінчили перший етап. УЄФА, скажіть, ми можемо по першому етапу дати остаточну таблицю чи ні? Якщо ні, то дограємо. Бельгія прийняла такий формат.

Ми повинні бути в курсі, з нами мають зв'язуватися співробітники федерації, які в цьому розуміють, давати рекомендації, піклуватися про гравців збірної. Ось так має бути побудована робота, як я розумію.

– Що футболісти роблять на даному етапі? Де знаходяться легіонери?
– Усі наші легіонери давно знаходяться в Києві, і всі дотримуються карантину. О дев'ятій ранку дзвонить лікар команди Андрій Шморгун і питає про стан їхнього здоров'я. Вони йому доповідають температуру, вагу та інше. Всі відповідально до цього ставляться, у мене немає до жодного футболіста претензій. Кожні чотири дні отримую від Андрія Шморгуна повний список людей, які знаходяться вдома зі своїми родинами, хто як тренується. Бущан був у своїх батьків в Одесі – ми знали, що він там, все було під контролем. Попов був у батьків в селі – ми знали про це. Знаємо кожне переміщення наших футболістів. По одному, по двоє вони приїжджають на базу, беруть м'яч і тренуються. Знаю, що тренувався Бущан. Футболісти, як то кажуть, тренують самі себе.

Коли обмежувальні заходи будуть зняті, і нам скажуть, що можна тренуватися по три-чотири футболісти, це все потрібно узгоджувати з вищестоячою організацією, яка називається УАФ. А її немає, вона не існує, таке враження, що вони ховаються і бояться, що заразяться.

Я впевнений, якщо ви зателефонуєте Сергію Палкіну, він розуміє, що приблизно буде з єврокубками. Він розуміє, тому що його це цікавить, і він у змозі сам зв'язатися з УЄФА. Все одно остаточне рішення буде приймати УАФ, консультуючись з УЄФА. Є різні варіанти, і можливо, є клуби, які сьогодні потребують допомоги. Польська федерація футболу виділила своїм клубам фінансову допомогу. Мені не потрібна допомога УАФ, але ми повинні розуміти, на якому світі знаходимося, і щоб наша федерація думала про свої клуби.

– Чи обговорювалося питання контрактів з футболістами в нинішніх умовах? Можливо, хтось сам хоче піти на якісь поступки?
– Ми це не обговорювали, я не можу сьогодні свого футболіста змусити отримувати через форс-мажор меншу зарплату, якщо він сам на це не погодиться. Але я йому і запропонувати нічого не можу, оскільки не знаю, як діяти в такій ситуації. Погодьтеся, ми вперше опинилися в такій ситуації. Говорити поки про те, що у нас чемпіонат закритий на тривалий період, я теж не можу. Змагання були перервані менше місяця назад. Контракти, як президент клубу, поки я у змозі, буду виконувати.

– Ви готові грати далі?
– Я вважаю, що в такому форматі, у якому припинений чемпіонат, він зобов'язаний бути дограний. У будь-який час. Як повинно було бути: відбулася телефонна розмова між УАФ і УЄФА. Наша федерація представляє український футбол. Дайте звіт, про що ви говорили. Якщо ви боїтеся заразитися по телефону, дайте звіт. Ми порадимося. Я не відстоюю свою позицію, як єдину правильну, але є певна логіка. Ми зіграли перший етап, повинні перерозподілитися на шістки. Якби всі клуби проголосували, що 7 і 8 місце бореться за єврокубки, потрібно було б провести всього чотири гри. А так потрібно догравати всі 9 турів, плюс ці матчі. А мені кажуть, що якби цей тур не провели, можливо, ми б потім не встигли. Це смішно.

Повірте мені, сьогодні футболісти так скучили за грою, що готові грати через два дні на третій, навіть не через три на четвертий, а через два на третій. Аби закінчити чемпіонат і було все чесно: ось «Шахтар» виграв чемпіонат, питань немає. Якби так було, я б першим сказав, що «Шахтар» – заслужений чемпіон. І ми б на цьому зупинилися: зіграно 22 тури, «Шахтар» – чемпіон, «Динамо» – друге, «Зоря» – третя, «Десна» – четверта, «Олександрія» – п'ята. «Дніпро» і «Маріуполь» грають перехідні матчі. А зараз як це потрібно розуміти? Сьогодні «Карпати» розуміють, що у них усього 14 очок, але грати ще 9 турів.

– Потрібно шукати компроміс у такій ситуації...
– Зачекайте. Шукати компроміс: ставити клуби до відома про те, що відбувається в європейському футболі. Ми не знаємо про це, до нас жоден документ за цей час не прийшов. У нас, донорів клубів, немає великих грошей від трансляцій, від продажу атрибутики, квитків, але є єдине – ставлення до своїх улюблених команд. Ми хочемо розуміти, що рекомендує УЄФА. Я не хочу нікого принизити або критикувати, але я кажу про те, що сьогодні думають усі клуби. Я переживаю не тільки за свою команду, а й за весь український футбол. Ми в футболі 27 років, навіть більше.

Всі потрапили до тяжкої ситуації. Хтось м'язи показує, хто кому більше або менше допоміг. Повірте мені, ту допомогу, яку ми надаємо країні в цей час, хотів би, щоб відзвітували не в процесі, а коли поборемо хворобу. «Динамо» працює щодня. Якщо я сьогодні буду давати звіт, скільки, скажімо, миючих засобів, масок завезли в громадські організації, то з мене будуть сміятися. Футболісти мої сьогодні допомагають. Якщо ви читали в інтернеті, молоді гравці виходять і безкоштовно роздають маски.

Ми повинні сьогодні говорити про те, чи нам потрібен український футбол, чи не потрібен. Якщо потрібен, давайте робити відеоконференції, спілкуватися, щоб кожен президент висловлював свою думку, тому що кожен із них переживає за свій клуб. Без «Шахтаря», «Колоса» та інших команд немає «Динамо». Ми самі з собою грати не можемо.

– У вас були розмови з іншими президентами клубів?
– Ми дружимо з президентом «Зорі» Геллером, обговорювали багато футбольних моментів буквально тиждень тому. Говорили з Сергієм Палкіним за день до їхнього виїзду на матч із «Вольфсбургом», обговорювали ряд питань. Щоправда, тоді не було такої критичної ситуації. У нас батьки забрали додому 66 дітей, які навчаються в школі-інтернаті, тому що я не можу нести відповідальність, якщо діти раптом захворіють.

Президент України сьогодні майже кожні два дні звертається до свого народу, пояснює, що відбувається. Невже ми не заслужили, щоб УАФ в особі якогось чиновника вийшла з нами на зв'язок і пояснила все. Ми ж повинні розуміти, як будемо жити далі. Коли починати збирати команду, як збирати? Коли можна буде починати тренуватися в групах? Для мене завжди в пріоритеті було здоров'я.

Ви самі прекрасно розумієте, що на такому рівні розпочати завтра з чистого аркуша чемпіонат неможливо. Чи можливо за кілька днів підготувати команди до матчів? Чи потрібно дати людям втягуючий збір? Не знаю. Це наукові групи кожного клубу повинні висловити свою думку. Кожна команда готувалася до сезону, був тренувальний процес, але як потрібно зробити, аби потім, після того, як поборемо коронавірус, наші футболісти не отримали травми. Я зацікавлений у цьому питанні як президент клубу.

– Ви готові дограти чемпіонат, якщо буде прийнято рішення провести матчі без глядачів?
– Я готовий догравати чемпіонат, навіть якщо буде прийнято таке рішення. Тут потрібно розглядати два варіанти: таблиця зі спортивним принципом і без. Люди, дивлячись матчі по телевізору, будуть розуміти, що цей сезон буде дограний, навіть без уболівальників. Але дограний – це головне! Більш того, якщо взяти турнірну таблицю, то «Десна» в праві претендувати і на третє місце – пряме попадання до Ліги Європи. Три очки різниці. Зараз така ситуація, що ряд клубів, у тому числі і «Олександрія» (відставання 6 очок від «Зорі»), можуть сказати, мовляв, 9 турів ще попереду, про що ви говорите? Розігрується ще 27 очок.

– Важливо зазначити, що мова йде про великі гроші – потрапляння до Ліги Європи, Ліги чемпіонів. Ті ж бельгійці зараз можуть дати задній хід, якщо УЄФА наполягатиме...
– Якщо це прийнято на рівні клубів, то дадуть задню. Федерація футболу Бельгії буде орієнтуватися на УЄФА. Тому що для нас УЄФА – це тато, а ФІФА – мама, або навпаки. І вони орієнтуються на своїх дітей. А у нас є старший брат УАФ, який з нами не спілкується, не розмовляє. Ображений він. Так тут всі образи потрібно відкинути. Потрібно зберегти футбол, тому що, якщо ми наш футбол не збережемо, УАФ буде сама з собою грати на тих полях, які не вони побудували.

Я зараз говорю не про гроші, а говорю серцем про наш футбол. Я говорю про те, що вкладено – своє здоров'я, сиве волосся. Запевняю вас, якщо ви додзвонитеся президенту «Шахтаря», який у футболі стільки ж часу, скільки і ми, він відповість теж саме. У мене складається враження, що нашій УАФ не до футболу на сьогоднішній день, вони займаються якимись своїми іншими справами.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
doktor09
В июне даже игры сборных отменили. О каких 10-15 днях базарит Суркис? Карантин ещё минимум до 9-го мая обеспечен. Явно проскальзывает тоска по тем временам, когда брательник возглавлял УАФ...
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UKRAINE FAN
Вывод правильно только так как выгодно Суркису. Все остальное просто жуть по версии Суркиса!
Вячеслав Самойлов
Та дай бог, чтоб хотя бы к июню прояснилась ситуация и начала спадать эпидемия! Успеют и собраться, и договориться о том, как дальше быть с соревнованиями.
Если и в Европе еще неясно и с еврокубками - неясно, то что СУРКИС хочет от футбольных функционеров по чемпионату СЕЙЧАС???
Вячеслав Самойлов
"...я бы первым сказал, что «Шахтер» – заслуженный чемпион. И мы бы на этом остановились: сыграно 22 тура, «Шахтер» – чемпион, «Динамо» – второе, «Заря» – третья, «Десна» – четвертая, «Александрия» – пятая."
А я бы - с интересом послушал, о чем бы "пел" Суркис, если бы ситуация изменилась НАОБОРОТ: бывшее на 3-м месте Динамо вышло на 2-е место по результату игры в 23-м туре...
Ведь говорил бы тогда о другом совсем, а не об "окончить чемпионат после 22-го тура..."
Владимир Копяк
То, что в УАФ сидят случайные и некомпетентные люди - ни для кого не секрет. Один Костюченко с его липовым дипломом чего стоит. Им сейчас не до футбола, сейчас идет судорожная работа по заметанию следов воровства бюджетных денег. И сдвиги есть к лучшему - Зеленский договорился с Порошенко, что людей с окружения бывшего гаранта трогать не будут. А Павелка - один из первых в списке. Так что, по всей вероятности, футбольная Украина еще помучается с этим кадром...
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
comentraktor
Отсосуркис
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jimmi
Так расформируйте эту с*аную УАФ и соберите нормальную структуру/организацию которая будет работать.