Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 березня 2020, 08:21
3758
13

Томас ГРІММ: «В українському футболі є багато різних авантюрних історій»

Президент УПЛ підбив підсумки своєї роботи на посаді, яку він незабаром покине

| Оновлено 29 березня 2020, 08:21
3758
13
Томас ГРІММ: «В українському футболі є багато різних авантюрних історій»

Швейцарський функціонер Томас Грімм, який останні два роки відпрацював на посаді президента української Прем'єр-ліги, в спілкуванні з західними журналістами підвів підсумки свого періоду роботи в українському футболі.

- Томас, ви вже два роки є президентом української Прем'єр-ліги. Перше питання: як ви справляєтеся з коронавірусом?

- Уряд спочатку був не проти проведення матчів без глядачів протягом трьох тижнів. Тому 14 і 15 березня все ще можна було грати. Однак 17 березня уряд вирішив заборонити масові скупчення людей, участь в яких приймають понад 10 осіб. Як наслідок, ліга більше не могла продовжувати грати. Коли я останній раз був в Києві, а це сталося в кінці лютого, то ситуація була абсолютно нормальною. Тепер суспільне життя в Україні також обмежене. Метро закрито, а наші співробітники працюють з дому. Крім того, я як іноземець, зараз не можу в'їхати в Україну.

- Ви плануєте повернутися на початку квітня. Чому?

- Я більше не буду балотуватися на переобрання. Через два роки я прийшов до висновку, що українську Прем'єр-лігу не можна вивести на рівень чемпіонату Швейцарії при даних обставинах. Я перебуваю в Києві кожні два тижні протягом трьох днів, регулярно відвідую футбольні матчі у вихідні, але цього було недостатньо. І так, в українському футболі є багато різних авантюрних історій, які не полегшують роботу президента ліги.

- Ви говорите про спроби підкупу?

- Ні, це ніколи не було проблемою. Я говорю більше про власників клубів в Україні. Це неймовірні історії для нас, швейцарців.

- Розкажіть.

- Наприклад, власник полтавської «Ворскли» знаходиться в розшуку по українській лінії Інтерполу. Його звинувачують в незаконному привласненні 2,5 мільярдів гривень. Він був керівником головного спонсора клубу. Згодом в клубі був призначений керуючий директор, але ця людина залишилася власником клубу. Але, принаймні, в цій ситуації хоча б всі про це знають.

- Що ви маєте на увазі?

- У «Десни» є неофіційний власник, який ніде не фігурує в клубних документах. Його звуть «алкогольним королем України», і він мав добрі контакти з колишнім президентом країни Януковичем. Всі знають, що клуб належить саме йому. У «Львові» є власник, але на сайті клубу навіть немає його фотографії. У Маріуполі клуб належить іноземцю, якого ніколи не бачили в Україні. У «Карпатах» власник два роки тому збив на смерть жінку, а потім покинув країну і тепер перебуває в розшуку, а йому належить 50% клубу. І так, ще потрібно говорити, що два олігархи чинять на весь футбол в Україні величезний вплив.

- Тобто?

- Кажуть, другим власником «Карпат» є олігарх Ігор Коломойський, якому також належить «Дніпро-1». Кажуть, статки Коломойського становлять до 6 мільярдів доларів, але тут залежить від того, якому джерелу вірити. І він допоміг Володимиру Зеленському перемогти на виборах президента України.

- Як саме?

- Зеленський був коміком, а «Слуга народу» - це була назва його сатиричного серіалу. Це дійсно зробило його дуже популярним. Він також виграв в українській версії «Танців із зірками». Обидві програми транслювалися на «1+1» - одному з найбільших телевізійних безкоштовних каналів України. Він належить Коломойському, який так чи інакше конкурує з іншим олігархом Рінатом Ахметовим.

- Йому належить «Шахтар».

- Вірно. А Ахметов, в свою чергу, володіє платними телеканалами «Футбол», і іншими каналами. Тепер ви повинні представити ситуацію: ми підписуємо футбольний контракт з каналами «Футбол», який був затверджений керівництвом українського футболу, але потім приходять п'ять клубів і кажуть, що не будуть виконувати цю угоду. Тому що Коломойський і його безкоштовні телеканали зробили свій вплив на ці клуби. Важко реалізовувати свої ідеї в такій ситуації.

- Наскільки чисті гроші в українських клубах?

- Я не можу відповісти на це питання. Асоціація здійснює ліцензування - ліга не має уявлення щодо кінцевих документів.

- Ви вивчили українську мову за два роки?

- Я наймав приватного репетитора, але так і не освоїв необхідний рівень.

- Що ви хочете робити зараз?

- Зараз я дивлюся в різні напрямки. Звичайно, я б хотів знову працювати в клубі, лізі або асоціації. Можливо також, що я продовжу працювати в Україні в якості консультанта. Переговори тривають.

- Що вам вдалося зробити?

- Я сподіваюся, що зміг хоча б показати їм, що без згоди з ключових питань, таких як маркетинг телевізійних прав, і без певної згуртованості, ніякого прогресу не буде. Ви повинні розуміти, що це не один клуб, а об'єднання - ліга. Я хотів продемонструвати, що на першому місці має бути централізований продаж телевізійних прав. Кожен клуб в інтересах ліги повинен підпорядковувати свої інтереси загальним. Можна сказати, що розуміння цього в Україні ще не настало. Сподіваюся, що це розуміння прийде рано чи пізно. Це я зрозумів за два роки. Коли я кілька разів питав своїх помічників, чому мої ідеї не працюють, то вони відповідали мені: «Ласкаво просимо в Україну». Країна має величезний потенціал в області футболу, але його потрібно навчитися реалізовувати.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що вибори президента УПЛ перенесені з 7 на 27 квітня.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Циганков знову зумів повноцінно потренуватися у Жироні. Коли повернеться?
Футбол | 25 квітня 2024, 04:07 0
Циганков знову зумів повноцінно потренуватися у Жироні. Коли повернеться?

Віктор провів заняття другий день поспіль, українець може зіграти вже у суботу, 27 квітня

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Весь украинский футбол-это одна сплошная авантюра,
Bolshoi
Я нахожусь в Киеве каждые две недели в течение трех дней, регулярно посещаю футбольные матчи в выходные, но этого было недостаточно.
-------------------------
Чувак решил, что только своим присутствием он оказывает благотворное влияние на организацию футбола?
За такие деньги, я готов находиться в Киеве 300 дней в году. Как выставить свою кандидатуру на выборы?
Муґунот Уух
о том, что его назначение и "деятельность " на должности президента УПЛ такая же авантюра, скромно умолчал
Neirobi
- Вы выучили украинский язык за два года?
- Я нанимал частного репетитора, но так и не освоил необходимый уровень. Коломойский и Ахметов и тут мне помешали!
dd dent
Томас ГРИММ: «Мое назначение? - хм ... даром выброшенные деньги".
Fangold
Власник Маріуполя іноземець, якого ніхто не бачив, ахахахахахаха))
Bolshoi
Евреи консолидируются только во время общей беды. Если же у них всё нормально, то в борьбе за деньги они будут гадить друг другу пока кто-то кого-то не сожрёт. А посему, никогда не будет порядка ни в футболе, ни в государстве.
Сергій Похила
На мою думку, він просто заробляв бабло, навіть не намагаючись щось суттєво змінити. Жив в Швейцарії, час від часу навідуючись в Україну, щоб зробити видимість роботи.
Владимир Копяк
По поводу этого швейцарца. Может он и был хорошим парнем, не воровал по жизни, был честным и принципиальным... Но меня насторожили его слова, что он готов, даже если уйдет с должности, работать у нас, даже консультантом... Похоже, что и его поразил вирус договорняков и ставок на тотализаторах, это ведь какие легкие деньги! И налогов платить не надо, супер страна!
Alan Wake
Клубы поднимаются и уходят в зависимости от политической конъюнктуры, иными словами, все клубы - политические проекты. О каком футболе вообще идет речь?
Макс Руденко
Хто це такий? Хто його коли бачив де? Що він сказав для вболівальників? Суркісо Ахметовські авантюри. Футбол? Не чув.
JulikoB
На алкаша похож.