Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 25 березня 2020, 17:16
19375
8

П'ять біатлоністів, які в наступному сезоні можуть увірватися в еліту

Можливо, одному з них через пару років вдасться нав'язати Йоханнесу Бьо боротьбу за ВКГ

| Оновлено 25 березня 2020, 17:16
19375
8
П'ять біатлоністів, які в наступному сезоні можуть увірватися в еліту
Petri Kiukas. Теро Сеппяля

Нещодавно ми виділили п'ятірку біатлоністок, які вже в наступному році можуть завоювати медаль на чемпіонаті світу. У чоловічому біатлоні конкуренція значно вища, ніж в жіночому, тому пророкувати подіум головного старту сезону-2020/21 наведеним нижче перспективним спортсменам не будемо.

Всі вони поки не мають особистих медалей Кубка світу, але якщо цього літа плідно попрацюють над своїми слабкими сторонами, то вже взимку зможуть показувати високі результати в більшості гонок. Запам'ятайте ці імена. Можливо, одному з них вдасться замінити Мартена Фуркада, що нещодавно завершив кар'єру, і через пару років нав'язати Йоханнесу Бьо боротьбу за Великий кришталевий глобус.

Якуб СТВРТЕЦКІ, 21 рік, Чехія

Точність стрільби: 71,9%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 6,7 сек
Загальний залік Кубка світу: 54 місце
Найкращий особистий виступ: 16 місце (Ансі-2020, спринт)

Чеху Якубу Ствртецкі вже давно пророкують велике майбутнє. Ще в сезоні 2018/19 він замість того, щоб виступати на юніорському Кубку IBU, бігав гонки Кубка світу, і показував непогані як для свого віку результати (4 потрапляння в топ-50), хоч і жодного разу не забіг в залікову зону.

У минулому сезоні Ствртецкі шість разів потрапив до топ-40, а на етапі у французькому Ансі взагалі став 16-м у спринті, встановивши персонал бест. Але відсутність медалей на юніорському чемпіонаті світу-2020, на якому він також виступив, трохи спустило з неба на землю амбіції чеських вболівальників.

Можливо, Якуб не стане другим Йоханнесом Бьо, але вийти як мінімум на рівень своїх співвітчизників Міхала Крчмаржа і Ондржея Моравеца має всі шанси. А це теж досить непогано, адже титуловані чехи вигравали медалі як на чемпіонатах світу, так і на Олімпійських іграх. Зараз у нього є відмінна можливість перейняти у них досвід, адже Крчмарж і Моравець продовжують виступати.

Фелікс ЛЯЙТНЕР, 23 роки, Австрія

Точність стрільби: 82,2%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 5,4 сек
Загальний залік Кубка світу: 22 місце
Найкращий особистий виступ: 4 місце (Холменколлен-2019, мас-старт)

Австрійський біатлоніст Фелікс Ляйтнер вже другий сезон провів на досить високому рівні. У березні 2019 року він сенсаційно фінішував четвертим в гонці переслідування на етапі Кубка світу в норвезькому Холменколлені, і в минулому сезоні довів, що той успіх не був випадковим.

Так високо Фелікс забігти після того не зміг, зате фінішував шостим в мас-старті на чемпіонаті світу в Антхольці, а в спринті і персьюті був дев'ятим. Якщо Ляйтнеру вдасться зробити прогрес в точності стрільби, то медалі на Кубку світу від нього нікуди не втечуть.

А поки у нього 22 місце в підсумковому загальному заліку Кубка світу і дві медалі в естафетних гонках. Для 23 років - дуже навіть непогано. Можливо, колега по збірній Сімон Едер навчить його вигравати у суперників на вогневих рубежах, і тоді особисті п'єдестали пошани Фелікса точно будуть не за горами.

Антон СМОЛЬСЬКИЙ, 23 роки, Білорусь

Точність стрільби: 82,4%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 7,3 сек
Загальний залік Кубка світу: 36 місце
Найкращий особистий виступ: 14 місце (Контіолахті-2020, гонка переслідування)

Антон Смольський вже до 23 років встиг стати лідером збірної Білорусі. У минулому сезоні він чотири рази забіг в топ-20, хоча до цього навіть 25 місце йому жодного разу не підкорювалося.

Смольський вийшов на пік форми до кінця сезону, і найкращий результат в кар'єрі показав на заключному етапі в Контіолахті, фінішувавши 14-м в гонці переслідування. Завершив сезон Смольський на 36-му рядку загального заліку Кубка світу.

Кумиром в біатлоні Смольський називає свого тезку Шипуліна. На юніорському рівні повторити успіхи титулованого росіянина Антону не вдалося, в його активі лише одна бронза на ЮЧС-2017 в персьюті. Можливо, в дорослому біатлоні справи йтимуть краще.

Поки Смольському є куди прогресувати як в плані швидкості на лижні, так і в точності стрільби. Білоруські любителі біатлону покладають на нього великі надії.

Теро СЕППЯЛЯ, 24 роки, Фінляндія

Точність стрільби: 73,7%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 5,2 сек
Загальний залік Кубка світу: 37 місце
Найкращий особистий виступ: 7 місце (Нове-Мєсто-2020, спринт)

Після відходу Кайси Макаряйнен з великого спорту, стає тривожно за біатлон в Фінляндії. Але, можливо, в чоловічій збірній з'явився перший за довгі роки перспективний біатлоніст?

У Теро Сеппяля, як і у Кайси, часто виникають проблеми зі стрільбою, але в ті рідкісні моменти, коли йому вдається відстрілятися без промахів, він за рахунок хорошої швидкості здатний боротися за високі місця. Так було в спринті на етапі Кубка світу в Нове-Мєсто, де він показав персонал бест, ставши сьомим. Завершив сезон Теро на рекордному для себе 37 місці загального заліку.

До речі, Теро є сином колишнього фінського біатлоніста Тімо Сеппяля. Його батько брав участь на Олімпіаді-1994, де посів шосте місце в естафеті. Зважаючи на відсутність сильних партнерів по команді, побити чи хоча б повторити головне досягнення батька йому навряд чи вдасться, але взяти особисту медаль Кубка світу - цілком під силу. Головне - навчитися стріляти.

Фаньмін ЧЕН, 26 років, Китай

Точність стрільби: 78,2%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 6,7 сек
Загальний залік Кубка світу: 53 місце
Найкращий особистий виступ: 16 місце (Нове-Мєсто-2020, спринт)

У 2022 році Зимова Олімпіада пройде в Пекіні, тому цілком очевидно, що Китай має намір успішно виступити на домашніх Іграх, в тому числі і в біатлоні. Для досягнення успішних результатів, китайці запросили до збірних легендарних Уле-Ейнара Бьорндалена та Дар'ю Домрачеву, і запропонували їм пост старших тренерів, на що ті погодилися.

Бьорндален, очевидно, ще під час своїх виступів активно стежив за іншими біатлоністами, інакше як пояснити той факт, що він згадав про Фаньміна Чена, якого мало хто взагалі знав?

Чен в період з 2013 по 2015 рік періодично безуспішно виступав на Кубку IBU, також провів кілька гонок на юніорському рівні, а потім безслідно зник. І повернувся в біатлон лише минулого сезону, але зробив це дуже яскраво, змусивши звернути на себе увагу. Очевидно, що китаєць підтримував форму, інакше як пояснити 22 місце в дебютній гонці на Кубку світу? Всього за сезон він лише чотири рази потрапляв в залікову зону, а найкращий результат продемонстрував в спринті на етапі в Нове-Мєсто, де показав 16-й результат.

Конкурентоспроможної естафетної команди у китайців поки немає, але один хороший біатлоніст з'явився, тож фундамент закладений. Чен уже в минулому сезоні успішно боровся з суперниками на першому етапі естафетних гонок. Якщо не в наступному році, то до Олімпіади-2022 цей біатлоніст має вийти на топ-рівень.

Денис ШАХОВЕЦЬ

Оцініть матеріал
(115)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Антонов
Ляйтнер может вырасти в топа (на смену Ландертингеру, Эдеру и Эберхарду). Остальные - под большим сомнением.
euro2012_za_2012euro
Через пару лет бороться за БХГ с Йосей?
Не там ищем!
Надо поискать среди норвежцев, французов и немцев.
Ляйтнер уже достаточно хорош, но это максимум Топ-10.
fanat1972
Только ляйтнер может войти в ТОПы
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Дудченко забыли-молодой и перспективный
Василий Будник
Чан его знает..