Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 06 липня 2021, 22:43
2421
0

Суперліга. Скорер із Миколаєва, провал Мурзіна та нестабільні Мавпи

Sport.ua підводить короткі підсумки короткого сезону баскетбольної Суперліги

| Оновлено 06 липня 2021, 22:43
2421
0
Суперліга. Скорер із Миколаєва, провал Мурзіна та нестабільні Мавпи

Немов несподіваний баззер-бітер зі своєї половини майданчика минулого тижня всіх любителів баскетболу в нашій країні облетіла новина про дострокове завершення сезону в українській Суперлізі. Двадцять дев'ятий чемпіонат України тільки вступив в свою найбільш захоплюючу фазу, як через пандемію коронавірусу довелося в екстреному порядку згортати змагання.

Спочатку таке рішення від ФБУ здавалося дещо поспішним. На момент оголошення рішення про завершення чемпіонату Україна стала першою країною в Європі, де було прийнято такі радикальні заходи. Способів вирішення проблеми і варіантів зміни регламенту на той момент бачилося безліч, наприклад, відмова від четвертого кола і перехід до плей-офф відразу ж після паузи, ущільнення календаря після карантину і скорочення постсезону, ігри без глядачів, розіграш чемпіонства в форматі Фіналу чотирьох або ж Фіналу восьми і так далі. Кожен з цих варіантів мав свої плюси і мінуси. Тепер же, коли пандемія набрала ще більших обертів, прийняте рішення бачиться далеко не найгіршим, всі отримали визначеність (нехай і не для всіх бажану) і дуже багато питань і проблем самі собою зникли.

Чи правильним було це рішення чи ні - покаже час, але, поки можна сказати, що для дев'яти команд Суперліги сезон офіційно завершено і можна підбивати перші підсумки, чим ми і займемося.

9 місце. «Харківські Соколи» - 26 ігор, 4 перемоги, 22 поразки

Головний аутсайдер сезону. І цим все сказано. Новачок Суперліги заходив в турнір з небезпідставними сподіваннями дати бій корифеям чемпіонату і пробитися до плей-оф, але не склалося. «Соколи» стали тим самим зайвим, дев'ятим елементом пазлу постсезону і якби чемпіонат дограли - на 99% ним би і залишилися.

Перед сезоном клуб провів гідну трансферну кампанію і підписав досить міцний колектив для того, щоб боротися за вихід до плей-оф. Але з самого початку сезону політ «соколів» не склався, і команда свою першу перемогу здобула лише в десятому матчі. На той час в Харкові вже сталася тренерська відставка: Володимира Коваля змінив Євген Мурзін, але очікуваних дивідендів поява колишнього головного тренера збірної України не принесла і харків'яни все більше зміцнювалися на останньому місці. Після низки поразок настала і черга Мурзіна поступитися місцем на тренерській лаві. Третім рульовим «соколів» у сезоні став Олег Манойленко. Під завершення чемпіонату харків'яни стрепенулися, розгромили «Прометей», виграли два останні матчі з трьох, а завершальну для себе гру проти «Київ-Баскета» програли лише в овертаймі, але відставання від МБК «Миколаїв» було занадто великим.

Найкращий гравець - Делван Грем. З'явившись в команді в кінці грудня, Делван швидко освоївся в колективі і почав штампувати очки і підбирання. Його середні цифри в чемпіонаті лише трохи не дотягують до дабл-дабл за гру (20,3 очок + 9,4 підбирання). З огляду на те, що Делван Грем вже другий сезон поспіль демонструє високий рівень гри в Суперлізі і вже прекрасно адаптований до українського баскетболу, дуже хотілося б побачити його в українській команді, яка претендує на щось більше, ніж просто вихід до плей-оф.

8 місце. БК «Запоріжжя». 26 ігор, 8 перемог, 18 поразок


БК Запоріжжя

У нинішньому сезоні запоріжці стали в деякій мірі заручниками свого успішного минулого сезону. У минулому чемпіонаті підопічні Валерія Плеханова зайняли сенсаційне для себе третє місце, і в нинішньому чемпіонаті від них очікувався виступ не гірше. Але і за результатом, і за якістю показаної гри БК «Запоріжжя» в нинішньому сезоні став гіршим себе самого минулорічного зразка. Тріо запорізьких легіонерів минулого сезону Холтон-Хілл-Трент переважило нинішнє в особі Рендольфа-Сталлворта-Сіммонса і за вмінням приносити результат команді, і за якістю особистої гри (можливо, з мінімальними нюансами). Українці Шевченко і Мироненко хоч і часом виглядали непогано, але на якісно новий рівень не вийшли, а Дмитро Липовцев і Джервон Преслі, які з'явилися по ходу сезону,  при всій повазі, можуть витягнути окремий матч, але не сезон. Чемпіонат БК «Запоріжжя» завершив на восьмому місці. З огляду на те, що вище за сьоме місце підопічні Плеханова і не піднялися б, вони отримали б в суперники на стадії чвертьфіналу кого-небудь з фаворитів нинішнього сезону, так що шанси на прохід до півфіналу у минулорічних бронзових призерів були б мінімальні.

Найкращий гравець - Брендон Рендольф. Складно виділити когось персонально в складі запоріжців, хороші і провальні матчі траплялися у всіх гравців команди. Але, коли явного лідера в такій суперечці немає, на допомогу завжди може прийти статистика. Брендон Рендольф став найрезультативнішим гравцем команди (19,8 очок) і найкращим в Запоріжжі за рейтингом ефективності (19 балів за гру). Дуже часто американський захисник загравався і тягнув ковдру на себе, часто створювалася видимість, що Брендон більше думає про персональну статистику, але вагомий внесок в командні досягнення у нього вийшло внести.

7 місце. МБК «Миколаїв». 26 ігор, 8 перемог, 18 поразок

Сезон миколаївці почали дуже мляво, і подумалося, що це буде ще один блідий чемпіонат для команди з великою історією. Але в середині жовтня «корабели» підписали Квентіна Пітерсона, який став головним відкриттям сезону. Після підписання американця, який спокійно набирав тридцять очок за матч і радував публіку ефектними хайлайтами, сезон для команди засяяв новими перспективами. Так тривало недовго, команди пристосувалися до ігрової манери захисника і стали приділяти йому більше уваги в обороні, просів і сам відсоток реалізації кидків у Квентіна. Досягати результату миколаївцям ставало все складніше і складніше.

Визначальною стала дуель в чвертьфіналі Кубка України з «Київ-Баскетом». Вигравши перший матч з шістнадцатиочковою перевагою, в другому команда поступилася в двадцять на своєму майданчику. Після цього в 2020 році команда видала серію перемог/поразок 1-9 і втратила шанси на високі місця за підсумками регулярки. Правда, два останні матчі в сезоні команда виграла (вже з добре інтегрованим в гру бігменом Райаном Андерсоном) і показала, що від неї можна було очікувати сюрпризів у плей-оф, але змогли б «корабели» їх піднести чи ні, ми вже не дізнаємося.

Найкращий гравець - Квентін Пітерсон. Баскетболіст, який перевернув для команди сезон з ніг на голову. Гравець швидко став лідером команди, але так і не зміг повністю подолати своє его і підпорядкувати свої власні інтереси, ігровий стиль і статистику інтересам команди. У будь-якому випадку, на Квентіна ходили вболівальники, а 29,5 очок в середньому за гру і 26,9 балів рейтингу ефективності говорять самі за себе. Також Пітерсон став власником призу Олександра Сальникова - нагороди, яка вручається найкращому скореру сезону, незважаючи на те, що американець провів у регулярному чемпіонаті лише 18 матчів.

6 місце. «Черкаські Мавпи». 24 гри, 12 перемог, 12 поразок


БК Черкасские Мавпы

Сезон для черкащан вийшов досить посереднім. Склалося враження, що команда дуже довгий час перебувала в пошуку себе, і цей квест не закінчився на момент зупинки турніру. Команда то «Прометей» з «Київ-Баскетом» обіграє, то «Харківським Соколам»  і БК« Запоріжжя» влетить. Запоріжці взагалі стали в цьому сезоні злим генієм для підопічних Міхельсона, тричі в трьох поєдинках обігравши їх по ходу сезону. Володіючи підбором гравців вище середнього по мірках Суперліги, «Мавпи» показали дуже посередній результат, який знайшов відображення навіть в 50%-му співвідношенні перемог і поразок.

На початку сезону команду тягнула на собі пара великих Райт-Хаджифейзовіч. На рівні відіграли українці Олександр Кольченко та Олександр Бєліков, під кінець сезону розігрався Джейлен Ейрінгтон. Але, все це врівноважується програними кінцівками, матчами з низьким відсотком результативності та нездатністю перебудовуватися по ходу зустрічі.

Найкращий гравець - Діон Райт. Американець приходив в команду як статусний для нинішнього рівня Суперліги гравець, і він цей статус підтвердив. З 23 ігор у нього було тільки три з результативністю менше десяти очок. Підсумкова середня результативність в 16,5 очок за гру і 20,7 балів рейтингу ефективності виглядають не так яскраво, як у того ж Квентіна Пітерсона, але і «Мавпи» в цьому сезоні не були командою одного гравця.

Про першу п'ятірку Суперліги незабаром читайте в другій частині матеріалу.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.