Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 11 березня 2020, 20:59
7681
0

Футбольні гени та життєва драма. Все, що потрібно знати про Джованні Рейну

Розповідаємо про 17-річного вундеркінда дортмундської «Боруссії» Джованні Рейну

| Оновлено 11 березня 2020, 20:59
7681
0
Футбольні гени та життєва драма. Все, що потрібно знати про Джованні Рейну
Твіттер Боруссії Д. Джованні Рейна

Важко не знаходитись в тіні, коли тобі лише 17 років, а в твоїй команді грають 19-річні Джейдон Санчо та Ерлінг Холанд. Саме це зараз й відбувається з Джованні Рейною. Американський тінейджер взимку увірвався в першу команду дортмундської «Боруссії», але основна увага уболівальників та преси прикута не до нього. Поки що. Прийде час, коли й про цього американського півзахисника буде говорити весь світ.

Вперше про Рейну в Німеччині заговорили ще влітку. Хавбек перебрався в Дортмунд з академії «Нью-Йорк Сіті», і відразу ж відправився в турне по США з першою командою клубу. Уже в другій грі Рейна, який з'явився з перших хвилин, відзначився блискучою гольовою передачею на Пако Алькасера . Все б нічого, та ось тільки суперником був сам «Ліверпуль», а Джованні на той момент виповнилося лише 16.

Після завершення зборів Люсьєн Фавр заявив, що з радістю задіяв би Рейну з самого старту сезону. Швейцарець відзначав надзвичайну сміливість, високу координацію і відмінне бачення поля, якими володіє Рейна. Але закон Німеччини забороняє підписувати контракти й платити гроші особам, які не досягли віку 17 років. Отож Фавру довелося трохи почекати.

18 січня цього року Рейну став третім наймолодшим футболістом за всю історію виступів «Боруссії» Д в Бундеслізі, випередивши свого співвітчизника Крістіана Пулішича. На момент дебюту в матчі проти «Аугсбурга» (5:3) американцеві виповнилося лише 17 років, 2 місяці та 5 днів. Молодші за нього в цьому рейтингу лише Нурі Шахін та Ібраїм Танко.

Фавр продовжив довіряти своєму таланту, випускаючи його на останні 10-25 хвилин в матчах у всіх турнірах. В результаті Рейна примудрився відзначитися красивим забитим м'ячем у своєму першому матчі Кубка Німеччини з «Вердером» (2:3). Тим самим він став наймолодшим автором гола в історії проведення цього турніру!

 

 

18 лютого Джованні підкорився ще один рекорд. Рейна став не тільки наймолодшим футболістом в історії «Боруссії» в Лізі чемпіонів, а й наймолодшим представником США. У тому ж матчі Джованні зумів й відзначитися результативною дією. Саме з його передачі Ерлінг Холанд забив той самий чудовий другий гол у ворота «ПСЖ».

 

 

Приголомшливі показники як для хлопця, якому лише в листопаді виповнилося 17 років.

Все йде до того, що незабаром Рейна дебютує за головну збірну США. Як мінімум до цього кроку головного тренера команди Грегга Берхальтера підбивають дуже багато експертів та аналітиків.

«Джованні - природжений плеймейкер. Якщо він продовжить розвиватися з таким же запалом, стане винятковим футболістом. Берхалтер зобов'язаний викликати його до збірної. Більш того, завдяки своєму таланту Рейна зобов'язаний перебувати в стартовому складі. Часи змінилися, і навіть 17-річний гравець зараз здатний творити чудеса», - сказав в ефірі ESPN екс-форвард збірної США та «Лос-Анджелес Гелаксі», а нині експерт на TV, Еркулес Гомес.

Віковий рекорд Фредді Аду (16 років і 7 місяців) Рейна вже не поб'є, а ось випередити Пулішича і тут йому цілком під силу. Крістіан дебютував у віці 17 років і 6 місяців. Якщо Берхальтер викличе Джованні на березневі товариські матчі проти Нідерландів і Уельсу, то він стане другим наймолодшим гравцем в історії збірної США.

Насправді, футбол буквально тече в крові Джованні. Його батько - Клаудіо Рейна. Колишній півзахисник та легенда збірної США. На міжнародному рівні він зіграв 112 матчів, будучи капітаном команди на чемпіонатах світу в 2002 й 2006 роках. Непогано склалася й його клубна кар'єра. Клаудіо Рейна пограв в «Байєрі», «Вольфсбурзі», «Рейнджерс», « Сандерленді » та дошейховому «Манчестер Сіті».


Twitter. Клаудіо Рейна

До слова, кар'єра батька вплинула на те, яке ім'я він дав своєму синові. Джованні Рейна названий на честь Джованні ван Бронкхорста, з яким Клаудіо разом грав в Шотландії. З тих пір вони є дуже близькими друзями.

Мати Джованні Даніелле Рейна (в минулому Іган ) також була футболісткою збірної США. Правда, вона зіграла на міжнародному рівні лише 6 матчів, а після весілля з Клаудіо завершила кар'єру, присвятивши себе родині.

Цікаво, що в теорії Рейна міг би виступати за збірні Аргентини або Португалії. Дід Джованні емігрував в США з Аргентини, а його бабуся має португальське коріння. Але про це мова не йде, оскільки Джованні хоче грати за ту ж збірну, що і його батько.


Твіттер Боруссії Д

На жаль, зараз Джованні є старшою дитиною в сім'ї. На жаль, тому що до дев'яти років у нього був старший брат Джек. Вони росли пліч-о-пліч, і Джек завжди був прикладом для Джованні. Однак у 2010 році у нього виявили гліобластому (надскладна форма раку головного мозку). Через два роки Джека не стало.

Для Джованні його втрата стала великим ударом, та він ледь не залишив свою мрію стати професійним футболістом. Благо, під впливом батька Рейна все ж продовжив займатися, ставши одним з найталановитіших футболістів світу. Та й до того ж він не хотів подавати поганий приклад своєму молодшому братові Джоану-Мікеле та сестрі Кароліні.

Отже маємо: кілька вікових рекордів за місяць, місце в основній обоймі «Боруссії» Д та футбольні гени. Так що не дивуйтеся, якщо років через чотири Джованні буде проданий в один з грандів за 100+ мільйонів євро. Де-де, а в Дортмунді дуже добре вміють працювати з такими талантами.

Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24
Футбол | 16 квітня 2024, 07:32 0
Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24

Коул Палмер оформив покер за «Челсі» у ворота «Евертона» і обійшов відразу 5 гравців

Талант без мізків не потрібен нікому. Як Жерсон Родрігеш вбиває кар'єру
Футбол | 16 квітня 2024, 11:50 9
Талант без мізків не потрібен нікому. Як Жерсон Родрігеш вбиває кар'єру

Олексій Сливченко пропонує згадати найбільш резонансні історії дивацтв люксембуржця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.