Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 11 березня 2020, 01:55
8435
1

Бітлз замість Елвіса. Кого Тоттенхем купив за гроші Бейла, і що вийшло

Із сімки гравців, що прийшла тоді, нині в стані «шпор» залишився тільки один футболіст...

| Оновлено 11 березня 2020, 01:55
8435
1
Бітлз замість Елвіса. Кого Тоттенхем купив за гроші Бейла, і що вийшло
Твіттер Тоттенхема

Літо 2013 року видалося для «Тоттенхема» по-справжньому спекотним. Боси клубу нарешті вирішили піти назустріч побажанням тодішнього головного тренера Андре Віллаш-Боаша, посиливши менеджмент італійським фахівцем Франко Бальдіні, який отримав посаду технічного (спортивного) директора. Це призвело до неймовірної активності «шпор» на ринку - сім вхідних трансферів на загальну суму в більш ніж 100 мільйонів євро. Натомість «Тоттенхем» в останній день роботи літнього вікна вирішив відпустити в «Реал» свою головну зірку - валлійського вінгера Гарета Бейла, виручивши від його продажу 101 мільйон євро. Ця сума досі залишається рекордною для «Тоттенхема», а також однією з найвищих в історії світового футболу.

Після того, як літнє трансферне вікно в 2013 році було закрито, відомий у минулому форвард «Тоттенхема» Гарт Крукс сказав фразу, що вмить стала майже крилатою: «Тоттенхем» продав Елвіса і купив «Бітлз».

Що ж, згадаймо всіх, хто прийшов в стан лондонців на «гроші Бейла», а також простежимо, як склалася їхня доля...

Насер ШАДЛІ

Прийшов з «Твенте»
Сума трансферу: 8,15 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 3 сезони: 119 матчів, 25 голів, 16 асистів
Нині грає за «Андерлехт»

Сім років тому Насер Шадлі був одним з найбільш багатообіцяючих молодих вінгерів континенту. Він блискуче проявляв себе в Нідерландах в рядах «Твенте», у зв'язку з чим існувало чимало чуток про інтерес до Шадлі з боку цілого ряду європейських топ-клубів. Були плітки навіть про те, що підписати Шадлі хоче «Шахтар», але до чогось реального в тій історії справа так і не дійшла.

«Тоттенхем» заплатив за Шадлі вельми скромні 8,15 мільйонів євро, отримавши в цілому досить якісного виконавця. Перший сезон у Насера ​​пішов на адаптацію, а от у другому він проявив себе дуже непогано - 45 матчів у всіх турнірах і 13 забитих м'ячів. Однак потім Шадлі втратив місце в основі, у зв'язку з чим влітку 2016 року керівництво «шпор» погодилося продати бельгійця в «Вест Бромвіч», зумівши, до того ж, ще й солідно заробити на угоді, адже в казну «Тоттенхема» надійшли 15,2 мільйонів євро.

Нині Шадлі 30 років, і він виступає в Бельгії за «Андерлехт» на правах оренди з «Монако». Монегаски ще влітку 2018 року викупили контракт вінгера за 12 мільйонів євро, але в їх рядах Шадлі так і не зміг знайти себе. А ось в «Андерлехті» у Насера ​​виходить досить непогано, щоправда, навряд чи бельгійці виявляться здатні домовитися з «Монако» про повноцінний викуп прав на Шадлі.

Влад КІРІКЕШ

Прийшов з «Стяуа»
Сума трансферу: 9,5 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 2 сезони: 43 матчі, 2 голи, 1 асист
Нині грає за «Сассуоло»

Фактурний центральний захисник Влад Кірікеш влітку 2013 року був одним із найбільш ласих шматочків на трансферному ринку для клубів, які не бажали смітити грошима. Подейкували, що інтерес до цього футболіста проявляла навіть «Барселона», але не виключено, що румунська преса таким чином банально підігрівала інтерес інших учасників ринку до свого захисника. До слова, прослизали в ЗМІ повідомлення й про нібито бажання «Шахтаря» підписати Кірікеша, що на той момент пояснювалося дуже просто - головним тренером «гірників» був земляк захисника Мірча Луческу.

Однак в результаті Влад Кірікеш подався до «Тоттенхема», де види на нього мав Андре Віллаш-Боаш. Втім, португалець був звільнений вже в грудні, а потім не на користь Кірікеша зіграв скандал навколо нічного клубу. «Тоттенхем» на пару днів дозволив румунові відправитися на батьківщину на вихідні, а той потрапив там в неприємну ситуацію, будучи викритим журналістами неабияк напідпитку на виході з дискотеки. Все це сталося напередодні матчу «шпор» проти «Манчестер Сіті», в якому «Тоттенхем» на своєму полі був буквально розмазаний суперником - 1:5.

Влітку 2015 року «Тоттенхем» погодився продати Кірікеша в «Наполі» за 7 мільйонів євро. На жаль, в Італії багатообіцяючий колись захисник також все ніяк не може проявити себе, хоча частенько у нього є об'єктивні причини - травми. Зокрема, пошкодження підколінного сухожилля заважає 30-річному Кірікешу в нинішньому сезоні заявити про себе в «Сассуоло», куди «Наполі» відправив румуна в оренду...

Етьєн КАПУ

Прийшов з «Тулузи»
Сума трансферу: 11 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 2 сезони: 36 матчів, 2 голи, 2 асисти
Нині грає за «Вотфорд»

Французький опорний півзахисник Етьєн Капу зумів заявити про себе в «Тулузі», вихованцем академії якої він і є. У Франції футболіст провів шість років, протягом яких відіграв за свою команду під дві сотні поєдинків у всіх турнірах.

Переїзд в «Тоттенхем», що обійшовся скарбниці лондонців в 11 мільйонів євро, не став ривком в кар'єрі Капу. У стані «шпор» цей футболіст з'являвся на полі досить рідко, не зумівши стати одним з важливих гравців команди ні при Віллаш-Боаші, ні за його наступників. Не дивно, що вже через два роки після покупки «Тоттенхем» погодився розлучитися з Капу за 8,9 мільйонів євро, відправивши того до «Вотфорда».

Нині Капу вже 31 рік, і трансфер у «Вотфорд» благотворно позначився на його кар'єрі. В рядах «шершнів» французький хавбек швидко зумів завоювати місце в основі, і з тих пір на протязі ось вже п'ятого сезону є одним з беззаперечно ключових виконавців команди.

Крістіан ЕРІКСЕН

Прийшов з «Аяксу»
Сума трансферу: 14,15 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 6,5 сезонів: 305 матчів, 69 голів, 89 асистів
Нині грає за «Інтер»

Ще до свого переїзду в Англію Крістіан Еріксен був відомою фігурою на європейському трансферному ринку. Зовсім ще юним цей футболіст стажувався в академіях «Челсі» та «Барселони», але в стані лондонців його порахували недостатньо розвиненим фізично, а каталонці довго думали, хоча Крістіан і викликав у них певний інтерес. В результаті спритнішим за всіх виявився «Аякс», в якому данець і розцвів у всій красі.

У серпні 2013 року «Тоттенхему» пощастило підписати Еріксена, причому за досить адекватну суму. Цей трансфер став одним з найбільш успішних в сучасній історії «шпор», а сам Еріксен шість з половиною сезонів своєю грою надихав уболівальників команди і додавав їм віри в здатність «Тоттенхема» все-таки виграти якийсь серйозний трофей.

В кінці минулого року керівництво «Тоттенхему» провело безрезультатні перемовини з Еріксеном про продовження контракту. Щоб не втратити гравця безкоштовно, вже в січні «шпори» погодилися відпустити датчанина в «Інтер» за 20 мільйонів євро. Нині Еріксену 28 років, і в Мілані він спробує дещо перезавантажити свою кар'єру, щоб розжитися як мінімум парою-трійкою серйозних титулів і нагород.

ПАУЛІНЬО

Прийшов з «Корінтіанса»
Сума трансферу: 19,73 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 2 сезони: 67 матчів, 10 голів, 7 асистів
Нині грає за «Гуанчжоу Евергранд»

До 25 років про Пауліньо в Європі мало хто чув, хоча на старті своєї кар'єри він спробував заграти в Литві та Польщі, але потім повернувся до Бразилії, де розкрився в «Корінтіансі». Саме вдала гра за цю команду дозволила хавбеку дебютувати за «селесао», що привернуло увагу величезної кількості скаутів.

Влітку 2013-го «Тоттенхем» погодився задовольнити фінансові апетити керівництва «Корінтіанса», внаслідок чого Пауліньо перебрався до Англії. Там він провів дуже сильний перший сезон, а от у другому переважно виходив на поле з лави запасних. Коли в липні 2015-го китайські гінці з «Гуанчжоу Евергранд» приїхали з пропозицією в 14 мільйонів євро за Пауліньо, боси «шпор» не сумнівалися і підмахнули угоду. Знали б вони, що через два роки «Барселона» віддасть китайцям за бразильського хавбека всі 40 мільйонів...

У січні минулого року Пауліньо повернувся в «Гуанчжоу Евергранд». У Китаї він відчуває себе дуже комфортно, і не припиняє розповідати, як чудово до нього ставляться. Нині йому 31 рік, а контракт з клубом розрахований ще на чотири роки. Мабуть, якби не проблеми з коронавірусом, то питання про те, де Пауліньо завершить кар'єру, й зовсім не стояло б, а так - хто знає, як може обернутися ситуація вже, наприклад, цього літа...

Роберто СОЛЬДАДО

Прийшов з «Валенсії»
Сума трансферу: 30 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 2 сезони: 76 матчів, 16 голів, 11 асистів
Нині грає за «Гранаду»

Іспанський нападник зовсім приголомшливим чином заявив про себе в «Валенсії», де був справжнім бомбардиром. «Кажани» в результаті змогли зробити хороший бізнес на Сольдадо. Купували вони цього футболіста у «Хетафе» за 10 мільйонів євро, а ось продати в «Тоттенхем» змогли втричі дорожче.

На жаль, в Лондоні покладених надій Сольдадо не виправдав. У першому сезоні в 28 матчах АПЛ (22 - в стартовому складі) Роберто зумів забити лише 6 м'ячів. Недивно, що в наступному розіграші іспанець отримав роль резервіста, виходячи на поле з лави запасних. Втім, «джокером» для «шпор» Сольдадо також стати не зумів - 1 гол в 24 поєдинках (7 - в основі). У серпні 2015 року «Тоттенхем» погодився продати іспанця в «Вільярреал» за 16 мільйонів євро, втративши солідну суму на цьому трансфері...

З липня минулого року 34-річний Сольдадо знову виступає на батьківщині. Після не дуже вдалого періоду в «Фенербахче» Роберто прийняв рішення повернутися до Іспанії, де його прихистила «Гранада». Втім, результативністю Сольдадо своїх уболівальників як і раніше не балує, змушуючи з ностальгією згадувати його період кар'єри в «Валенсії»...

Ерік ЛАМЕЛА

Прийшов з «Роми»
Сума трансферу: 30 млн євро
Провів у «Тоттенхемі» 6,5 сезонів і виступає до цього дня: 213 матчів, 33 голи, 47 асистів

Вихованець «Рівер Плейта» Ерік Ламела досить в ранньому віці перебрався до Європи. Коли футболістові було 19 років, він за 17 мільйонів євро перейшов в «Рому», де провів два дуже непоганих сезони. Особливо вдався Ламелі розіграш Серії А-2012/13, в якому вінгер відзначився 15 забитими м'ячами в 33 матчах.

Успіх посприяв тому, що влітку 2013-го «Тоттенхем» віддав за Ламелу 30 мільйонів євро. У свої ряди «шпори» придбали дуже якісного й талановитого гравця, але не врахували однієї обставини - схильності Еріка до травм. Коли Ламела відчуває себе в порядку, він - один з найкращих в «Тоттенхемі» і, можливо, всій Прем'єр-лізі, але коли у нього щось не так, то аргентинцеві доводиться надовго лягати у лазарет. Зокрема, через проблеми зі стегном, в лондонському етапі кар'єри Ламели вже траплялася перерва більш ніж в один рік. Ерік не виходив на поле з жовтня 2016 по листопад 2017 року, пропустивши 57 поєдинків своєї команди...

Нині саме Ламела залишається останнім з «чудової сімки» гравців, які прийшли в «Тоттенхем» в те трансферне вікно, коли «шпори» вирішили розпрощатися з Гаретом Бейлом. Як бачимо, вкрай вибоїстим видався не тільки шлях валлійця в Мадриді, але й гравців, яких «Тоттенхем» підписав в той період для посилення складу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pol Chopa
Ну-да через некоторое время про это Д.Леви заявит *пустой тратой денег* и дальше уже сам все покупает и продает,мало кого слушает включая тренеров как то Почеттино,а теперь и Маур туда вляпался.