Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 березня 2020, 08:46
3978
21

У 35 ягідка знову, або Як змінювалася гра ЛеБрона Джеймса

Оглядач Sport.ua - про те, як трансформувалась гра Леброна Джеймса впродовж кар'єри

| Оновлено 10 березня 2020, 08:46
3978
21
У 35 ягідка знову, або Як змінювалася гра ЛеБрона Джеймса
nba.com. Леброн Джеймс

Після невдалого минуло сезону лідер «Лейкерс» знову на коні і веде свій колектив до перемоги на Заході в регулярному чемпіонаті НБА. Який він, новий ЛеБрон?

Фінал НБА-2007 показували по телевізору і згадується фраза коментатора одного з матчів між «Клівлендом» і «Сан-Антоніо»: «Хіба можна його зупинити? Коли на тебе несеться шафа вагою понад 110 кілограмів і зростом понад 2 метри - стає не по собі». У цих словах вся суть гри Джеймса від самого початку його кар'єри в НБА. І правда, в ті часи позиція легкого форварда не припускала таких габаритів у поєднанні з космічною швидкістю нашого героя. Порівняйте ЛФ команд, головних суперників «Кевс» за плей-офф-2007: Дельфіно (198 см; 104 кг) і Прінс (206; 98) з «Детройта», Джефферсон (201; 104) з «Нью-Джерсі» і Боуен (201; 84) з «Сан-Антоніо».

ЛеБрон просто використовував свої головні переваги над прямими опонентами (вони ж кращі захисники своїх колективів) - габарити, природну силу і швидкість. Мабуть, на його грі позначився досвід виступу за шкільну футбольну команду (американський футбол), де наш герой виступав на позиції ресивера. Завдання даної позиції полягало в тому, щоб швидко вирватися вперед, відкритися для передачі, зловити кинутий йому м'яч і занести його до очкової зони. Тут грали важливу роль ті ж принципи - швидкість і фізична сила. Але про американський футбол ми поговоримо трохи пізніше. А зараз з'ясуємо, невже цього досить для домінування в лізі?

Початок кар'єри: віддайте м'яч Леброну, і він все зробить сам

У 2003-му «Клівленд» став найгіршою командою НБА, здобувши лише 17 перемог у регулярці. Тим дивніше було перетворення колективу в наступному році: 35 перемог і 9-е місце на Сході. Команда фінішувала на відстані однієї виграної гри від плей-оф. А роком пізніше було здобуто вже 42 перемоги і лише за додатковими показниками «Кавальєрс» поступилися 8-м рядком Східної конференції «Нью-Джерсі». Відчуйте різницю. За великим рахунком, одні й ті ж хлопці з ЛеБроном в складі до останнього боролися за вихід у постсезон.

Відсоток триочкових від всіх кидків баскетболіста (в перші два роки в лізі) становив лише: 14.5% і 18.3%. І гра «Кевс» того часу зводилася до того, щоб віддати м'яч Джеймсу. А він уже вривався в трисекундну зону опонента і забивав м'яч у кільце  або стягував на себе всю оборону суперника і пасував на вільного партнера, або обігрувався з Жидрунасом Ілгаускасом.

Особливо варто виділити гру «Короля» в швидкому нападі. ЛеБрон біг, а разом з ним біг і «Клівленд». Основну частину його кидків становили середні і ближні. На відсоток з-за дуги дивитися було боляче - 29% у першому сезоні НБА.

Перехоплював, блокував і втрачав м'яч Джеймс приблизно однаково по кар'єрі. А ось із результативними передачами в найкращій лізі світу спочатку було зовсім непросто - 5.9 в середньому за матч у першому сезоні. У ті роки він був, скоріше, наконечником атак «Клівленда» - ресивером. Але чотириматчева дуель з командою Поповича в 2007-му багато що змінила.

«Клівленд» - претендент, ЛеБрон - асистент

Повернемося ще раз до фіналу-2007. У тих іграх у нашого героя мало що виходило: більше 35-ти очок за гру він не набирав (27.3 очок в середньому за матч того сезону), а відсоток реалізації кидків з гри був жахливим. І що ж вирішує робити «Король»? Він починає більше задіювати партнерів по команді своїми передачами. А менеджери клубу робили все, щоб ці самі партнери були максимально якісного рівня. Так, у сезоні 2007/2008 в команду прийшли Воллі Щерб'як, Бен Воллес і Делонті Вест, а снайпер Деніель Гібсон отримав величезний кредит довіри, який відобразився на підвищенні його ігрового часу.

Результат? У наступних трьох сезонах Джеймс віддає 7.2, 7.2 і 8.6 результативні передачі за матч, що абсолютно не позначається на його результативності, яка склала більше 29-ти очок за вказаний проміжок часу. Його команда вважається контендером на титул на постійній основі, а в сезонах 2009 і 2010 «Кавальєрс», посилені Шаком і Джеймісоном, і зовсім виграють свою конференцію.

Варто додати, що другими найкращими помічниками в команді Леброна були: Вест - 4.5 (2008) і Мо Вільямс - 4.1 (2009) і 5.3 (2010) результативні передачі в середньому за матч.

Трансформація в «Маямі»

Три лідери в одному клубі, «Хіт» -2010, як вам таке? А як щодо того, що двоє з трьох найкращих баскетболістів того часу перебували в одній команді? Та ще й звикли грати в схожому ключі. Як вони поділять м'яч або коли їхній союз розпадеться?

І знову програний фінал НБА став переломним в кар'єрі Джеймса - в міжсезоння-2011 він почав більше працювати над своїм тілом, а найголовніше, тренуватися з Хакімом Оладжьювоном. Гра спиною до кільця, кидки після розвороту, філософія Хакіма (чемпіона НБА 1994 і 1995 рр.) допомогли побачити нам нового ЛеБрона. Сильного духом і тілом. Його силовий баскетбол став більш раціональним. Баскетболіст почав використовувати свої сильні якості вже в іншому ракурсі - гра з отримання під кільцем. Звідси і зниження кількості результативних передач (за 3 наступні роки в середньому він набирав 6.8 асистів за гру). Так, проходи в трисекундну зону все ще залишалися його головною зброєю, але атаки кільця опонентів після отримання «на вусах» були виведені на новий рівень точності (рекорд - 56.7% влучання з гри). А в період з 2011-2014 років відсоток використання дальніх кидків становив лише 18% від усіх його кидків.

Але код баскетболу вже був зламаний Греггом Поповичем, Марком Джексоном і Дерілом Морі. НБА почала плавно переходити на атаки з-за дуги, як найефективніший спосіб заробляння очок. І наш герой після чергового програшу у фіналі зробив відповідні висновки.

Повернення до «Клівленду», і знову за навчальну парту

Ось тут уже чверть своїх кидків Джеймс навчався робити з-за дуги. І у нього непогано виходило - майже в кожному сезоні після повернення в «Кевс» він закидав більше 35% дальніх. А оточений снайперами, ЛеБрон вивів свою здатність знаходити відкритих партнерів по команді своїми точними передачами на зовсім космічний рівень! У сезонах 2017 і 2018 «Король» ставив індивідуальні рекорди за асистами: 8.7 і 9.1 відповідно. І це при тому, що партнери Джеймса по команді відверто не тягнули рівень гри свого лідера. Лав регресував, перетворюючись на хорошого рольовика, але позбавленого швидкості та абсолютно не здатного захищатися проти більш рухливих опонентів; Томпсон, отримавши жирний контракт після чемпіонського сезону, перестав грати зовсім; Кайри міг вистрілити, а міг і провалитися, а в захисті його і так ховали. Джей Ар Сміт вартий окремої згадки, а саме, його гра у фіналі-2018

Хто дивився той фінал, знає: забий він тоді, і «Клівленд» цілком міг поборотися з «Голден Стейт» за підсумкову перемогу в плей-оф.

Нова команда, новий ЛеБрон Джеймс

Перший сезон в «Лос-Анджелес Лейкерс» до розрахунку брати не будемо. Баскетболіст провів у ньому лише 55 ігор і нічим не здивував, продовживши грати один за всіх, як і роком раніше в «Клівленді»: 27.4 очок; 8.5 підбирань; 8.3 результативних передач в середньому за гру. Отже, в сезоні 2018/2019 наш герой взяв відпочинок. Ймовірно, в цьому сезоні у ЛеБрона Джеймса підібралася найсильніша команда за всю його кар'єру баскетболіста. Сильний оборонний тренер Фогель, перший його помічник - Кідд. Були зібрані елітні гравці, що вміють захищатися: Денні Грін, Реджон Рондо, Двайт Ховард, Евері Бредлі і був продовжений Кентавіус Колдуелл-Поуп. Довгорукий МакГі показує феноменальну гру. І команда зараз йде 6-ю за пропущеними м'ячами! Додайте сюди ще перехід Девіса.

Як наш герой поводиться на майданчику зараз? Заграє партнерів по команді - 10.7 асистів у середньому за гру (перший показник в лізі з відривом)! Часто атака кільця опонентів «Лейкерс» йде відразу після пасу ЛеБрона: Грін відкривається під кільцем за спинами захисників, і атакує з ближньої дистанції; двієчка з Ховардом або Девісом - і м'яч у кільці; прохід і скидка на периметр - відкритий кидок. А центрові підчищають можливий промах своїх снайперів. Гравці «ЛАЛ» знаходяться в постійному русі і пошуку позиції під передачу Джеймса, а він виводить свого напарника на легкий кидок. Будь то передача через сито захисників або це бек-дор з тим же Гріном.

До речі, «Лейкерс» зараз перші за відсотком влучання з гри (48.7%) і на 7-му місці за набраними очками (114.6). При тому, що вони грають в середньому темпі, 13-і в лізі. Другі за очками з «фарби». І другі за очками другого шансу! Важливо відзначити, що команда зараз знаходиться на першому місці за очками в швидких відривах. Джеймс все ще здатний бігти (добре відпочив у минулому сезоні) і забивати згори. Особливо, якщо команді терміново потрібно набрати очки. І швидкість, і фізична сила залишилися в арсеналі баскетболіста. І зараз він використовує, мабуть, головну свою перевагу над рештою ліги - баскетбольний інтелект і читання гри. І це добре видно на прикладі його взаємодії з Ентоні Девісом: будь то накидання на кільце, пас у трисекундну зону або асист Джеймса через весь майданчик на Девіса, це дозволяє бути команді дуже ефективною.

Вам це нічого не нагадує? Американський футбол і позиція квотербека, який шукає передачами ресиверів, які відкриваються під нього. В молодості ЛеБрон Джеймс міг зробити кар'єру в американському футболі. Але вибрав баскетбол і став великим. А в 35 він вже сам зламав код баскетболу, поєднавши його з футболом. Наскільки ця тактика здатна принести результат, покаже час. Зараз у лізі дуже багато сильних команд, але та сила, з якою грає «Лос-Анджелес Лейкерс», вражає.

І будьте впевнені: до початку плей-оф Джеймс тільки розминається!

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василь Острозький
"А Казінс уже одужує." То нічого страшного, якщо його відрахували з ростеру команди Замість нього прийшов старий знайомий ЛеБрона Діон Вейтерс
Lion
После неудачного прошлого сезона лидер «Лейкерс» снова на коне и ведет свой коллектив к победе на Западе в регулярном чемпионате НБА. Какой он, новый ЛеБрон?
--------------------------
Как всегда вся слава Леброну, а почему прошлый сезон неудачный потому что не было Антони Девиса, и почему этот сезон удачный потому что есть Давис!
max171717
Нормальная статья,но правильно пишется ролевик,а не роливек