Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 10 березня 2020, 10:56
30051
23

Тріумф українців в естафеті, падіння Юрлової не без участі Валі Семеренко

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події етапу Кубка світу в Нове-Мєсто

| Оновлено 10 березня 2020, 10:56
30051
23
Тріумф українців в естафеті, падіння Юрлової не без участі Валі Семеренко
Український біатлон. Валя Семеренко

З 5 по 8 березня в чеському Нове-Мєсто проходив сьомий етап Кубка світу з біатлону сезону 2019/20. Минулі шість гонок були багатими на події, з найцікавішими можна ознайомитись в нашому традиційному огляді.

Коронавірус етапу

Напередодні гонок в Чехії знайшли перших заражених коронавірусом, і в зв'язку з загрозою поширення інфекції, розглядалося навіть скасування етапу. Чеська влада все ж прийняла рішення провести змагання в Нове-Мєсто, але без глядачів на стадіоні і трасі. IBU був тільки «за» і до того ж скасував прес-конференції. Журналістам заборонили підходити до спортсменів ближче, ніж на 1,5 метри.

Багато українських вболівальників, які заздалегідь купили квитки, вирішили все ж приїхати в Нове-Мєсто. Вони підтримували біатлоністів за парканом, під наглядом стюардів. Спортсмени під час гонок на певних ділянках чули підтримку, чітко було чути імена і під час трансляцій по телебаченню. А з огляду на гарний виступ українців, навряд чи хтось із тих, хто приїхав в Нове-Мєсто, пошкодував про незвичайну поїздку.

Старт етапу

Почався етап в Нове-Мєсто спринтами. У четвер відбулася жіноча гонка з роздільним стартом, в якій впевнену перемогу здобула німкеня Деніз Херрманн. Друге місце зайняла француженка Анаіс Бескон, а замкнула трійку призерок чешка Маркета Давідова, яка не закрила одну мішень. Лідер загального заліку Кубка світу Доротея Вірер з трьома промахами розташувалася лише на 24-му рядку фінішного протоколу.

Незважаючи на відсутність уболівальників на трибунах, всі українки помилялися на вогневих рубежах. Найкращою в команді Валерія Лєснікова стала Валя Семеренко, яка з одним промахом в пасиві зайняла 12 місце. Завдяки цьому результату Валя кваліфікувалася до мас-старту як одна з п'яти кращих серед тих, хто не входить в топ-25 тоталу.

Валя Семеренко

Результати жіночого спринту

У чоловічому спринті для завоювання медалі потрібно було не лише показати відмінну швидкість на лижні, але й закрити всі мішені. Представники України, як і в жіночій гонки, з цим завданням не впоралися.

Як не дивно, після двох кіл штрафу Сергій Семенов показав найкращий особистий результат сезону на Кубку світу, посівши 24 місце. Дмитро Підручний з трьома промахами в пасиві став 35-м, а Дудченко та Прима опинилися за межами топ-40.

Брати Бьо разом піднялися на п'єдестал пошани: Йоханнес на першу сходинку, а Тар'єй на третю. Між ними в фінішному протоколі розташувався француз Кантен Фійон Майє.

Результати чоловічого спринту

Розчарування етапу

У жіночій естафеті збірна України, яку представляли Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Підгрушна, більшу частину гонки боролася не тільки за медалі, а й за перемогу. Все складалося практично ідеально до шостої стрільби, поки Валя Семеренко не використала три запасних патрони на останню мішень і підпустила до себе норвежку і француженку.

Капітан Олена Підгрушна на останню стрільбу прийшла разом з Екгофф і Бескон. Як не дивно, краще за всіх відпрацювала норвежка, і доля золотих медалей була вирішена. Француженка обійшлася без кола штрафу і спокійно поїхала до срібла, бо Підгрушна пішла на коло штрафу. Для Олени же вся боротьба тільки починалася.

На останнє коло Підгрушна пішла четвертою, за спиною у Резцової. Обійти росіянку для українки не склало труднощів, проте лише в дев'яти секундах позаду була німкеня Херрманн. Підгрушна боролася за бронзу аж до фінішного спурту, але в підсумку втратила перевагу.

Олена Підгрушна

Четверте місце до початку гонки вважалося цілком прийнятним результатом, але після такого розвитку подій, по завершенню залишився гіркий осад.

Серія етапу

Норвежки черговим тріумфом в естафеті продовжили свою переможну серію до семи гонок поспіль на етапах Кубка світу і чемпіонатах світу. І це незважаючи на те, що одна з лідерів команди Марте Олсбю Ройселанд пропустила минулий етап.

Останній раз жіноча збірна Норвегії фінішувала нижче першого місця в лютому 2019 року на етапі Кубка світу в канадському Кенморі, тоді Екгофф і компанія пропустила вперед збірну Німеччини з Лаурою Дальмаєр.

Результати жіночої естафети

Герої етапу

Артем Прима, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко і Дмитро Підручний стали справжніми героями етапу Кубка світу в Нове-Мєсто. На чоловічу естафету багато збірних виставили не найсильніші склади, але це ніяк не применшує заслуг українців. Тим більше, команда Юрая Санітри після чемпіонату світу виступала ще й на європейській першості в Раубічах в той час, коли всі інші спокійно відпочивали від біатлону.

Українська команда провела ідеальну гонку і завоювала срібні медалі. На чотирьох українці використовували лише п'ять запасних патронів і стали одними з кращих снайперів гонки. Ідентичний показник стрільби у норвежців, яким не було рівних.

На останній стрільбі було відразу п'ять претендентів на срібло і бронзу. Білоруси через коло штрафу у виконанні Єльотнова вилетіли з боротьби, інші продовжували ділити нагороди. І Підручний, незважаючи на 15 секунд відставання на старті етапу, вийшов з цієї боротьби переможцем, випередивши шведа Понсілуому, росіянина Халілі і німця Долля.

Варто відзначити, що українці скористалися помилками суперників. Одні з фаворитів гонки французи заробили дві хвилини штрафу на другому етапі через те, що Емільєн Жаклен забув використовувати запасний патрон, і вилетіли з боротьби за високі місця. Були проблеми також у німців.

Для України це історичний успіх і повторення рекорду. У 2000 році В'ячеслав Деркач, Андрій Дериземля, Олександр Біланенко та Руслан Лисенко вперше фінішували другими в Хохфільцені. 20 років українці не піднімалися так високо в естафеті, і ось нарешті це сталося!

 

Результати чоловічої естафети

Падіння етапу

Жіночий мас-старт запам'ятався нестандартною ситуацією. Під час гонки між Валею Семеренко і росіянкою Катериною Юрловою-Перхт сталося зіткнення лижами. В результаті Семеренко спокійно продовжила гонку, а Юрлова-Перхт впала і ледь не вилетіла за межі траси.

 

 

Валя Семеренко оставила незакрытыми три мишени и заняла девятое место. Также могла представить Украину в заключительной дисциплине Елена Пидгрушная, но тренерский штаб решил поберечь её на следующие этапы.

Юрлова, кстати, смогла продолжить гонку и добралась до финиша 17-й. А победу одержала норвежка Тириль Экхофф, которая единственный промах,

 

вполне могла себе позволить, допустила на последней стрельбе.

Валя Семеренко провела непогану гонку, на лижні на перших колах бігла на хорошому рівні. З трьома промахами в пасиві вона фінішувала дев'ятою. Юрлова-Перхт також зуміла продовжити участь і дісталася до фінішу 17-ю.

Також від України відібралася в жіночий мас-старт Олена Підгрушна, але тренери вирішили поберегти капітана для гонок на наступних етапах.

Не було рівних Тіріл Екгофф. Єдиний промах норвежка допустила на останньому рубежі, але цю помилку вона цілком могла собі дозволити. Також по одному промаху у Ханни Еберг і Франціски Пройсс: шведка завоювала срібло, а німкеня стала третьою.

Результати жіночого мас-старту

Інтрига етапу

Завершувала сьомий етап Кубка світу чоловіча гонка з масового старту, в якій Україну представляли Дмитро Підручний та Артем Прима, які кваліфікувалися в неї завдяки місцях в топ-25 загального заліку Кубка світу.

На останньому колі особливої ​​боротьби за перші два місця не було. Норвежець Йоханнес Бьо навіть після трьох кіл штрафу був свіжішим за невдаху чоловічої естафети Емільєна Жаклена. Француз, закривши всі мішені, став одним з кращих стрільців мас-старту, але на останньому колі не зміг нав'язати боротьбу Бьо-молодшому, як би не намагався.

А ось в боротьбі за бронзу зав'язався справжній трилер, і інтрига зберігалася аж до фінішної прямої. Українець Підручний, норвежець Бьонтегор і німець Пайффер протягом усього останнього кола бігли разом, час від часу намагалися один від одного втекти, але в основному безуспішно. Недалеко від них були Дале, Крістіансен і Фійон Майє, які також були проти поборотися за місце на подіумі.

Все ж перед фінішною прямою Пайффер зумів вирватися вперед і завоював бронзову медаль. Підручний та Бьонтегор розіграли між собою четверте і п'яте місця, переможця в цьому протистоянні визначив лише фотофініш, який показав, що трохи раніше перетнув стрічку черевик українця.

Лідери етапу

На перших місцях жіночого і чоловічого загальних заліків продовжують залишатися італійка Доротея Вірер і француз Мартен Фуркад. Але норвежці Тіріл Екгофф і Йоханнес Бьо після етапу в Нове-Мєсто зуміли скоротити відставання від лідерів і повернути інтригу в боротьбу за Великі кришталеві глобуси. Екгофф позаду від Доротеї Вірер на 69 очок, між Бьо-молодшим і Фуркадом лише 43 пункти.

Оновлені загальні заліки Кубка світу

Далі в біатлонному календарі восьмий етап Кубка світу, який вже 12 березня стартує чоловічим спринтом. До фінського Контіолахті коронавірус поки не дістався, так що будемо сподіватися, що вже скоро вболівальники зможуть знову безперешкодно підтримувати спортсменів.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mustapha
Ну і яка участь Семеренко в падінні Юрлової?Тільки казламорда вата зможе там розгледіти щось протизаконне.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mustapha
Не треба бути ясновидячим,щоб не помітити-сайт окупований казламордими ватниками.та плазуючими перед ними манкуртами.Це просто повзуча по всьому світові коричнева чума.
adler05
Короче...Слава Україні!
Александр Ад
Чому автор пише шо Перх вилітила с траси?Вона проста впала підкатилася до краю,но всеж не злетіла з неї.
euro2012_za_2012euro
Осталось по 5 личных гонок (2 спринта+2 преследования+масс-старт).
При окончательном подсчёте не принимаются в расчёт две гонки, принесших наименьшее число очков.
С вычетом этого имеем на данный момент:
Женщины- шансы имеют трое:
1 Италия Доротея Вирер 741
2 Норвегия Тириль Экхофф 707
3 Швеция Ханна Эберг 705
4 Германия Дениз Херрман 660
5 Норвегия Марте Олсбю-Ройселанн 597
6 Франция Жюстин Бреза 503
7 Норвегия Ингрид Тандревольд 493
8 Словакия Паулина Фиалкова 489
9 Германия Франциска Пройс 487
10 Франция Жюли Симон 469.
///////////////////////
Мужчины- чисто в теории, тоже трое, но Йося опередил Фуркада и пойдет в отрыв ,печаль.
Мартен-хорош, а Й.Бе-великолепен.
Хотелось, конечно чтобы Мартен взял БХГ...Но:
1 Норвегия Йоханнес Тинес Бё 810
2 Франция Мартен Фуркад 797
3 Франция Кантен Фийон Майе 753
4 Норвегия Тарьей Бё 677
5 Франция Эмильен Жаклен 630
6 Франция Симон Дестьё 610
7 Россия Александр Логинов 568
8 Норвегия Йоханнес Дале 566
9 Германия Бенедикт Доль 552
10 Норвегия Ветле Шостад Кристиансен 491.
Michael Savchyn
як вернувся Йоганнес Бьо, то Мартен Фуркад здув си.
там ще мінусується одна найгірша гонка, у Бьо немає що мінусувати, бо два етапи пропусти у зв'язку з народженням дитини, тому мабуть у Контіолахті Бьо вже обійде Фуркада
Владимир Копяк
Как нре крути. а сезон провальных... Все эти призовые места наши сборники получали в случае неучастия ведущих биатлонистов. Олимпиада покажет настоящее лицо нашего биатлона. Если Брынзак останется - мы лица вообще не увидим, но это дело чиновников министерства спорта...
Василий Будник
Уточню: моментик там есть. когда пятеро ждут чемпиона, и тут он проходит, стуча всем по кулакам. Кроме Пидручного..