Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 березня 2020, 20:35
732
1

Тренер Київ-Баскета: «Багатскіс не вимагає неможливого»

Артем Сліпенчук розповів про кар'єру, натуралізацію Шефферда і підготовку до гри з «Каршиякою»

| Оновлено 04 березня 2020, 20:35
732
1
Тренер Київ-Баскета: «Багатскіс не вимагає неможливого»
БК Київ-Баскет

Кореспондент Sport.ua побував на відкритому тренуванні «Київ-Баскета» перед матчем плей-оф Кубка ФІБА з «Каршиякою», де поспілкувався з помічником Айнарса Багатскіса - Артемом Сліпенчуком.

- Артеме, ви показували три або чотири тактичних вправи баскетболістам, хто в «Київ-Баскеті» їх складає?
- Для цього є головний тренер. Природно, якісь тактичні моменти обговорюються в команді тренерів (Багатскіс, Яйло, Сліпенчук). Але останнє слово завжди за ним. Є мої вправи, є його вправи, але саме головний тренер дає вказівку, хто вправи буде проводити з командою і як це буде виглядати.

- Максим Пустозвонов - душа компанії?
- Максима давно знаю, ми разом починали грати в баскетбол в Білій Церкві. Завжди відкритий хлопець. Так, він - душа компанії, позитивна людина і хороший баскетболіст.

- Згадайте, як вибрали для себе баскетбол?
- В 6 років мене батько привів на секцію баскетболу. Я був наймолодшим, доводилося грати з хлопцями старшої вікової категорії. І відразу перше тренування дуже сподобалося. А потім - пішло-поїхало.

- Ви грали в Америці. Як виник варіант з переїздом за океан?
- Завдяки агенту - Борису Каребіну. Я залишився без клубу і перший погляд був на студентський баскетбол, на Америку. Потім у моєму житті з'явився Борис Каребін. Він допоміг перебратися в College Basketball у «Чиполу».

- Ви провели в США один рік. Чому вирішили повернутися в Україну?
- Не було основної причини. Той рік я мало грав, був наймолодшим, мені було 17 років, хлопцям в команді - по 20-21. Не витримував конкуренції в силу віку. Зараз ці баскетболісти з коледжу побудували досить хороші кар'єри в Європі і продовжують грати на високому рівні. Після закінчення сезону в Америці з'явилася пропозиція від «Будівельника». Хотілося назад додому. Порадився з рідними і вирішив повернутися.

- У чому відмінність американських гравців від українських?
- Жив там трохи більше року. В Америці - інше середовище, баскетбол трошки на іншому рівні - є баскетбольна культура. У нас, в Україні, з цим інакше. Але не можна сказати, що у американських хлопців більше професіоналізму в ставленні до баскетболу, ніж у наших. У нас теж є гравці, які вимогливі до себе: стежать за тілом, за своїм харчуванням, займаються відновними процедурами і взагалі, живуть баскетболом і люблять його. Кому-то дано більше таланту, комусь менше, так, як і в США - вся справа в тому, як людина використовує свій талант.

- На зламі десятиліть ви грали за два українські гранди, «Будівельник» і «Азовмаш», а зараз тренуєте «Київ-Баскет» (друге місце в лізі). Порівняйте, будь ласка, рівень флагманів нашого чемпіонату десятирічної давнини і зараз.
- Тоді була складна ситуація - одночасно проводилися два різних чемпіонати. Важко порівнювати. «Будівельник» - це ім'я, бренд для нашої країни, частина її історії. Якраз тоді до керівництва клубом прийшов Богдан Гулямов. Він сам грав у баскетбол і був дуже захоплений клубом. Зараз - «Київ-Баскет» існує тільки третій рік і вже вийшов до плей-оф Європейського кубка ФІБА. Це успіх для такого молодого клубу.

- Чи «Будівельник» -2008 сильніший за «Київ-Баскет»-2020?
- Не думаю, що той «Будівельник» був сильнішим. Так, було багато легіонерів, хороших українських хлопців було менше. Зараз по українцях у нас сильніше склад, ніж тоді був в «Будівельнику». А за якістю легіонерів плюс-мінус однаково, просто в ті роки їх було більше. Хотілося б виділити Томаса Делінінкайтіса, який грав за «Жальгіріс» і збірну Литви, вигравав трофеї. Таких зірок у нас зараз немає, але зате є свої плюси в наших нинішніх іноземців: вони працездатні, вони голодні, намагаються вийти на новий рівень. Так що, думаю, у наших легіонерів в цьому плані все попереду. «Київ-Баскет» зараз сильніший, ніж той «Будівельник».

- Чи є тенденція зростання українського чемпіонату?
- Думаю, так. У будь-якому випадку вона є позитивною. Чемпіонат зростає, і це об'єктивно. Фінансова сторона, заробітні плати теж ростуть. Відчувається стабільність у розвитку клубів. І це почалося за Михайла Бродського, тоді, коли він став головою Федерації баскетболу України. Раніше була плачевна ситуація, багато клубів залишилися без спонсора, додайте сюди війну на Донбасі і окупацію Криму. А зараз ми маємо 9 команд, хотілося б більше, але час покаже, що буде далі. З тих пір чемпіонат виріс і збірна України на хорошому рахунку, є сильні гравці і хороший склад в цілому.

- Чому ви закінчили кар'єру так рано?
- А я завжди хотів бути тренером. Років з 22-х. Намагався вчитися у хороших тренерів, у яких грав, з 18-и років писав конспект кожного свого тренування, їздив на навчальні семінари в Італію, Сербію, на стажування. Ближче до кінця кар'єри їздив в Америку на тренувальні табори з дітьми та юнаками. Довго до цього йшов. Плюс до всього я був розігруючим, а це - тренер на майданчику, і мені було легше перейти на тренерську роботу. Кар'єра тренера почалася в Китаї з місцевим клубом і після успішного початку сезону пропонували залишитися головним тренером, але довелося повернутися на два тижні додому. А потім виник варіант з «Київ-Баскетом».

- Розкажіть про свої обов'язки в столичній команді.
- Аналіз і звітність по опонентах. Ця посада дозволяє рости тактично. Зараз граємо з «Каршиякою» - це дуже сильна команда. А так, що скаже головний тренер, то і роблю. Варто віддати належне Айнарсу: він не просить неможливого, разом обговорюємо тактичні моменти, є свій тренерський консиліум. Він - людина з ім'ям, працював в Євролізі, у нього великий досвід.

- Кейсі Шефферд стане українцем? Клуб веде з ним такі розмови?
- Розмови такі були, але всіх деталей не знаю. Поки, як видно, в збірній його немає. Час покаже.

- Що б ви порадили молодим хлопцям, які хочуть рости в баскетболі і йти до своєї мети?
- Перш за все, хочеться подякувати моєму батьку. Він привів мене в баскетбол, ганяв за навчання. Чим більш освіченою є людина, тим легше їй приймати рішення в житті. Пораджу вкладатися в навчання. І це не просто порожні слова, що потрібно ходити в школу, отримувати оцінки. Наприклад, Максим Пустозвонов, чому він побудував успішну кар'єру? Він є дуже освіченою людиною і багато чого розуміє, швидко приймає правильні рішення на майданчику. Молодим хлопцям важливо почати з навчання, а все інше прийде з часом, і баскетбол, і кар'єра, і все інше. І другий пункт - мови. Чим більше людина знає мов, тим більше вона розуміє і розвивається, тим більше нових знайомств. Вивчив одну мову - вчи другу. І ніколи не зупиняйся.

Матч плей-оф Кубка ФІБА «Київ-Баскет» - «Каршияка» пройде в середу, 4 березня, в спорткомплексі «Меридіан». Початок о 19:00.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Al Zolo
дай-то бог нашому теляти вовка зьисти.....та не верится.... Турки в этом кубке по составу выше всех раза в два-команда игравшая в Евролиге-с Реалом-Барсой и т.д.