Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 березня 2020, 14:30
7054
0

Реал проти Барси, Малiновський проти Шахова

Віталій Пасічний розповідає про найцікавіше, що відбулося в топ-лігах за минулі вихідні

| Оновлено 03 березня 2020, 14:30
7054
0
Реал проти Барси, Малiновський проти Шахова
ФК Аталанта

Можливо, наявність 29 лютого винувато, але останній європейський вік-енд вийшов на рідкість конфліктним. Вся Бундесліга тряслася через протести фанатів, в Іспанії насмерть рубалися «Барселона» та «Реал» – навіть наші бійці зійшлися лицем до лиця.

Гра вік-енду

Хто б ще не грав на вихідних, скільки б м'ячів не було забито в інших матчах і які блискучі камбеки не відбулися б в них, футбольним матчем №1 в Європі було класико. Воно в цей раз дійсно вийшло яскравим: з безліччю гольових моментів до останніх хвилин, класної атакуючої грою, яскравими ролями другого плану. Чого вартий, наприклад, сейв тер Штегена після відмінного обвідного удару Іско!

Мабуть, головний підсумок матчу: провал Ліонеля Мессі. Найяскравіший хайлайт за участю кращого бомбардира і кращого асистента ліги в одній особі – жовта картка за фол в центрі поля. Можливо, це найгірше класико в кар'єрі аргентинця, особливо якщо згадати, що навіть в юнацькому віці Лео міг врятувати матч проти «Реала» хет-триком (3:3). Зрозуміло, що кілька загострючих передач Мессі все одно віддав, але від нього завжди чекаєш на порядок більш яскравого перформансу. А без нього команди заграли цілком на рівних.

Виграв і на перше місце «Реал» вийшов за рахунок замін, причому не тільки своїх. Вінісіус Жуніор отримав гольовий момент, який реалізував, за рахунок того, що в обороні недопрацював Мартін Брайтвейт. Саме колишній нападник «Леганеса» проспав пас за спину, саме його був змушений кидати в бій Кіке Сетьєн, намагаючись врятувати матч, який почав складатися невдало. І саме його придбала «Барселона», намагаючись залатати дірки в складі посеред лютого.

Справа не в Брайтвейтi, він грає як уміє. Але коли команда витрачає значно більше двохсот мільйонів на посилення атаки, а потім її в класико виходить виручати новачок з «Леганесу», з нею явно щось не так. У «Реала», для порівняння, вийшли Модріч і Маріано Діас, а на інших позиціях гравців основи підпирають Ферлан Менді і Гарет Бейл. «Барселона» ж втратила купу сил і часу, абсолютно не пiдсилившись. Команда, як і раніше, залежить від старих лідерів: Мессі, Бускетса, Піке, Альби. Коли у них йде гра, «блаугранас» перемагають – але коли немає, команда стає безпорадною.

Скандал вік-енду

У черговому турі Бундесліги «Баварія» буденно втоптує в газон «Хоффенхайм» (3:0 до п'ятнадцятої хвилини, 5:0 до п'ятдесятої), як раптом нагадали про себе її фанати. Ультрас «Шикерiї» вивісили образливий банер на адресу власника «Хоффенхайма» – 79-річного Дітмара Хоппа, супроводжуючи його відповідними скандуваннями.

Гра переривалася, «Баварія» навіть здорово пройшла по лезу технічної поразки. Останні чверть години команди перепасовувалися один з одним, що призвело до деяких статистичних аномалій: у Тьяго Алькантари, наприклад, на п'ять передач своїм припали п'ятнадцять чужим. Але після цього по всій Бундеслізі пройшла така хвиля обурення, що будь-яка футбольна статистика відійшла на другий план.

Проти Хоппе, федерації футболу Німеччини або Хоппе з федерацією футболу Німеччини виступило стільки фанатів, що можна йти за алфавітом.

«Аугсбург»:

«Бохум»: «Сучий син ображений – вся Німеччина в шоці. Расизм щодня – нікого не хвилює».

«Дармштадт»: «Наша критика зачіпає тебе? А ваші штрафи зачіпають нас усіх! ».

«Дуйсбург»: «Якщо у Діттмара достатньо грошей, то для його благополуччя і захисту, той, чия думка нічого не значить, буде знову забанений» (в оригіналі це читається як вірш).

І так далі і тому подібне. Виділилися на цьому плані інші «знедолені»: фанати «РБ Лейпциг» виступили на підтримку клубу з Зінсхайма:

Історія, яка лежить в основі цієї істерії, потужніший за «Фауста» Гете, і йде вона глибоко-глибоко в минулі роки. Бізнесмен Дітмар Хопп витратив десятиліття й десятки мільйонів євро, щоб вивести команду з рідного села на рівень Бундесліги і навіть ЛЧ. У 2015-му році йому було надано виняток в традиційному правилі «50% +1», яке забороняє одному інвестору володіти більш, ніж половиною клубу – з тих пір Хопп володіє 96% «Хоффенхайма».

Так звані «традиційні» клуби, які живуть за рахунок своїх уболівальників, піддають «Хоффенхайм» тиску – і першою ластівкою в тиску на клуб Хоппа стала зовсім не «Баварія», а дортмундська «Боруссія». У лютому на матчах «Хоффенхайм» - «Боруссія» (Д)) на три найближчі сезони була заблокована гостьова трибуна – за інший банер образливого змісту:

Ситуація розгортається прямо зараз, і складно передбачити, у що виллється так жорстко розгорівся конфлікт чиновників і фанатів. В одному можна бути впевненим: оскільки контракт SAP (тієї самої компанії Хоппа, яка принесла йому сотні мільйонів) з Німецьким футбольним союзом закінчується буквально днями, той зробить все, щоб виправдати довіру і не втратити гроші.

Головне питання, яке виникає за мотивами вивчення всіх сторін конфлікту: що, на думку фанатів, повинен був робити Хопп, щоб і опинитися у великому футболі, і сподобатися їм? Хто-хто, а «Хоффенхайм» з восьмого дивізіону точно не піднявся б наверх без серйозних вливань. Фінансовому фейр-плей клуб Хоппа, звичайно ж, відповідає з величезним запасом: команда прекрасно розкриває таланти, заробляє великі гроші і взагалі, ймовірно, вже давно виправдала всі стартові інвестиції. Складається відчуття, що уболівальникам просто прикро, що мільярд Хоппе пройшов повз їх команду.

Сенсація вік-енду

«Ліверпуль» приїжджав в передмістя Лондона як практично коронований чемпіон. Всі можливі рекорди за набором очок оновлені командою Клоппа, в 27 матчах здобутi 26 перемог і одна нічия, фанати вважають дні до чемпіонства… І в суперниках «Вотфорд» із зони вильоту. Команда Найджела Пірсона в попередніх матчах поступилася «Евертону», «МЮ», «Астон Віллі», не змогла обіграти «Брайтон» – здавалося б, ну що вона може ловити в грі з володарем Кубка Чемпіонів?

На ділі ж перемога вийшла абсолютно по грі. «Вотфорд» чудово зіграв від суперника: ідеальна щільність і компактність, класний пресинг, тиск на флангах. При цьому, звичайно ж, підсумкових 3:0 не було би без провалу «Ліверпуля», у якого весь лютий гра була значно гірша за результати. Сильно не вистачало Хендерсона і Гомеса, причому першого ще й підмінив гравець не першого вибору: Набі Кейта та Джеймс Мілнер теж були відсутні.

До речі, дуже може бути, що такий склад був сформований не тільки травмами: кубковий матч з «Челсі» вже завтра, і відомо, що Мілнер з Гомесом зможуть взяти в ньому участь. Але в будь-якому випадку, навіть виступи тих гравців, які вийшли проти «Вотфорда», не витримують жодної критики. Та ж легендарна трійка Салах – Фірміно – Мане не показала практично нічого, загубившись на тлі Ісмаїла Сарра, Жерара Деулофеу та Троя Діні.

Не гірше перформансу «шершнів» їх реакція на перемогу. Пірсон: «Обіграти «Ліверпуль» для нас було важливо, але це всього лише одна перемога. У минулому турі ми програли і не грали добре, а тому прагнули показати себе сьогодні. Все в наших руках. Потрібно грати так само добре від туру до туру». Діні: «Перемога над «Ліверпулем» не буде нічого значити, якщо ми, в кінцевому підсумку, вилетимо в Чемпіоншип. Ми повинні продовжувати працювати, насолоджуватися тим, що є сьогодні і повернутися на тренувальну базу в понеділок вранці».

«Наші хлопці» вік-енду

Прямо скажемо, не такою ми бачили роль що Євгена Шахова в «Лечче», що Руслана Малiновського в «Аталанті». Обидва українських півзахисники сидять на лавах запасних своїх клубів і задовольняються виходами на заміну. Втім, під час очної зустрічі двох «українських» команд Серії А обидва гравці отримали час, а Руслан навіть забив:

Якраз завдяки голу Малiновського «Аталанта» підтвердила свій аномально результативний статус. Матчів iз сімома і більше забитими м'ячами у бергамаскiв стільки ж, скільки… у всіх інших команд європейських топ-чемпіонатів, разом узятих – по три. «Лечче» програв команді Гасперіні 2:7, «Удінезе» – 1:7, «Торіно» – 0:7.

Гол вік-енду

Мені здається або за кількістю потраплянь в цю рубрику лідирує «Кальярі»? Раніше диво-голи забивав Наінгголан, а в приголомшливою перестрілці з «Ромою» відзначився Жоау Педру:

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону
Футбол | 27 квітня 2024, 01:36 0
Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону

«Салернітана» в гостях поступилася «Фрозіноне» у 34-му турі чемпіонату Італії

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.