Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 02 лютого 2021, 17:00
43816
11

Що являє собою Вольфсбург і які шанси у Шахтаря

Експрес-представлення наступного опонента «гірників» в плей-оф Ліги Європи

| Оновлено 02 лютого 2021, 17:00
43816
11
Що являє собою Вольфсбург і які шанси у Шахтаря
Twitter

«Гірники» проти «вовків» - таку пару визначила сьогодні неупереджена процедура жеребкування 1/8 фіналу Ліги Європи. «Шахтар» і «Вольфсбург» раніше ніколи в історії не перетиналися в офіційних матчах, а тому новий досвід буде цікавим для обох клубів. Що за суперник випав підопічним Луїша Каштру і чи є шанси у «гірників» на вихід в чвертьфінал, зараз і спробуємо з'ясувати...

Шлях «Вольфсбурга»

На відміну від попереднього суперника донеччан «Бенфіки», що, як і «Шахтар», спустилася в Лігу Європи після групового раунду Ліги чемпіонів, «Вольфсбург» свій єврокубковий шлях в нинішньому сезоні почав саме в другому за престижністю міжнародному турнірі континенту. Українські вболівальники навіть могли бачити як мінімум два поєдинки «вовків» в поточному розіграші, так як «Вольфсбург» був одним із суперників «Олександрії» по групі I.

У своєму квартеті «Вольфсбург» посів друге місце, поступившись лідерством «Генту» (німці набрали 11 очок, бельгійці - 12). У прем'єрному матчі цього розіграшу «вовки» на своєму полі здолали «Олександрію» 3:1, хоча команда Шарана виглядала вельми гідно і змогла доставити клопоту супернику. У Львові німці також виявилися сильнішими за нашого повпреда, але перемога їх була мінімальна - 1:0, а після матчу Володимир Шаран заявив про симпатії, які, на його думку, були у бригади арбітрів по відношенню до «Вольфсбурга».

Крім двох перемог над українською командою, «Вольфсбург» також в групі на своєму полі виграв у «Сент-Етьєна», двічі зігравши внічию на виїзді проти тих же французів і «Гента». А ось в домашньому матчі бельгійцям «вовки» поступилися (1:3), через що, по суті, й позбулися першого рядку в групі.

В 1/16 фіналу «Вольфсбург» не мав серйозних проблем з ще однією знайомою за нинішнім євросезоном українським уболівальникам командою - «Мальме». Шведи виграли групу, де грало «Динамо», але передбачувано спіткнулися вже на першому ж опоненті в плей-оф. Власне, це і є повний шлях в єврокубках «Вольфсбурга» до дуелі проти «Шахтаря».

Персона тренера

Очолює команду 45-річний австрійський фахівець Олівер Гласнер. Фактично він не має серйозного досвіду роботи в європейських топ-чемпіонатах, а також виступів в єврокубках. У «Вольфсбург» Гласнер прийшов влітку минулого року, змінивши біля керма Бруно Лаббадію, під керівництвом якого «вовки» фінішували шостими в минулому розіграші Бундесліги й отримали право зіграти в Лізі Європи.

Гласнер цікавий, перш за все, тим, що є свого роду творцем нинішнього австрійського ЛАСКа, який в поточному сезоні всерйоз бореться з «Зальцбургом» за титул чемпіона країни, а також продовжує боротьбу в Лізі Європи, де в 1/8 фіналу зійдеться з «Манчестер Юнайтед». У ЛАСК Гласнер прийшов перед початком сезону-2015/16, коли команда грала в другій австрійській бундеслізі. У першому ж сезоні «чорно-білі» фінішували другими, а вже через рік змогли виграти лігу і здобути путівку в елітний дивізіон. Там ЛАСК в перший рік здобув четверте місце й путівку в Лігу Європи, а потім і друге, яке дало можливість «чорно-білим» зіграти в кваліфікації Ліги чемпіонів. Вже без Гласнера ЛАСК в найпрестижнішому клубному турнірі континенту спершу сенсаційно прихлопнув «Базель», а потім все ж поступився дорогою в груповий етап «Брюгге».

Нині в Бундеслізі «Вольфсбург», по суті, йде на рівні минулого сезону. Команда займає сьоме місце, відстаючи від шостого рядку на два очки. Поборотися за більш високу позицію «вовкам» навряд чи вдасться, так як розрив між ними і «Байєром», що йде п'ятим, складає 9 пунктів. Втім, як для дебютанта Гласнер зовсім непоганий - в Бундеслізі його команда в середньому здобуває по 1,48 очка за матч, що ненабагато гірше статистики «вовків» в минулому сезоні під керівництвом Лаббадії - 1,62.

Лідери команди

Перш за все, захисникам «Шахтаря» варто звернути увагу на результативного нідерландського форварда «Вольфсбурга» Ваута Вегхорста. Цей 27-річний футболіст є найбільш дорогим футболістом «вовків», якщо спиратися на дані Transfermarkt - 27 мільйонів євро, хоча влітку позаминулого року дістався «Вольфсбургу» практично втричі дешевше - за 10,5 мільйонів. У минулому розіграші Бундесліги Вегхорст відзначився 17 голами в 34 матчах, в нинішньому на його рахунку вже 10 забитих м'ячів в 22 поєдинках.

Багато що в грі «Вольфсбурга» залежить також від 27-річного лівого захисника Жерома Руссільйона та 29-річного опорного півзахисника Жозуа Гілавогі. Другий, до слова, є капітаном команди і до теперішнього моменту провів більше за інших гравців «вовків» хвилин в нинішньому розіграші чемпіонату Німеччини - 1970. Що правда, в середині лютого обидва отримали травми, через що Руссільйон вже пропустив 2 останніх матчі «Вольфсбурга», а Гілавогі й зовсім був відсутній у 3 поєдинках. У німецькій пресі мало інформації про характер пошкоджень футболістів і терміни їх відновлення, але існує ймовірність, що як мінімум перший поєдинок проти «Шахтаря» хтось із цих лідерів команди може пропустити.

Нарешті, не можна обійти увагою 28-річного швейцарця Адміра Мехмеді, прекрасно відомого вітчизняним шанувальникам футболу по іграх за «Динамо» з 2012 по 2013 рік. Ще в 2014 році кияни продали Мехмеді за 6 мільйонів євро «Фрайбургу», звідки Адмір через сезон за 8 мільйонів перейшов в «Байєр», а з січня 2018-го захищає кольори «Вольфсбурга». Не можна сказати, що Мехмеді - ключовий гравець нинішніх «вовків», але на його рахунку в Бундеслізі-2019/20 15 матчів, 2 голи і 2 результативні передачі.

Ігровий почерк

У нинішньому сезоні «Вольфсбург» при Гласнері вже продемонстрував тактичну гнучкість, використавши чималу кількість розстановок. Почали сезон «вовки» з формації 3-4-2-1, яку часто міняли на 3-4-3. Ці дві схеми «Вольфсбург» використовував аж до середини грудня, коли Гласнер вирішив все-таки перейти на гру в чотири захисники.

З тих пір «вовки», в залежності від суперника, змінюють тактичну схему гри досить часто. Проти «Боруссії» з Менхенгладбаха, наприклад, «Вольфсбург» зіграв в 4-1-4-1, проти «Баварії» - в 4-2-3-1, а проти «Падеборна» - в 4-3-1-2 , яка в домашньому матчі з «Мальме» потім трансформувалася в повноцінні 4-3-3 з Брекало та Мехмеді у вигляді флангових нападників. Але вже в гостьовій зустрічі зі шведами німецька команда відіграла з номінальною схемою 4-2-3-1, приділяючи більше уваги стримуванню суперника та контратакам.

Якщо оцінювати роботу з м'ячем і гру в пас обох команд, то помітно, що «Шахтар» в поточному євросезоні трохи активніший у виконанні передач. При цьому, в «гірників» більше число пасів назад і поперек поля, а ось вперед віддають частіше якраз гравці «Вольфсбурга».

Також можна виділити, що «вовки» частіше використовують довгі передачі й паси в останню третину поля. А ось за так званими «розумними» пасами (або як їх ще називають статистики - небезпечними передачами) кількісно між майбутніми суперниками дотримується рівність, а ось якісно перевага за «Шахтарем». Іншими словами, в завершальних стадіях атак футболісти «гірників» частіше знаходять правильні рішення, ніж німці, хоча будь-яких далекосяжних висновків на цій підставі робити не варто.

Які шанси?

Не будемо гадати на кавовій гущі, а довіримося котируванням букмекерів в цьому питанні. У фахівців зі світу ставок саме «Шахтар» є фаворитом цієї пари, але перевага «гірників» досить відносна. Втім, не дивно, якщо ви зустрінете й абсолютно рівні коефіцієнти на «Вольфсбург» та «Шахтар».

Все це говорить про те, що в середині березня на «гірників» чекає ще одна вкрай непроста «заруба» в Лізі Європи, а на нас - можливість поспостерігати матч за участю української команди, де дійсно обіцяє бути напруження й серйозна боротьба. Відвиклому від подібного в чемпіонаті України «Шахтарю» такі поєдинки нині - як ковток свіжого повітря, не інакше...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(139)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
odiniznashih
Вольфсбург, я думаю, выбрал лимит везения на этот сезон.
Главное для Шахтера настроиться хорошо
на игру и не допускать таких промахов в обороне, как в последнем матче.
Надо отрываться от турков.
AЛВ
Шахтар буде в 1/4 ЛЄ.!!!
tank72063
Голубые ушлепки после "Луганы" не обсохли,еще"Днепр" им сегодня навалял--не оно на ветку "Шахтера" прилезло и смердит ...ущербные чмошники...
Ruud
не самый худший вариант, не англичан, не испанцы, не итальянцы, хотя могло быть и чуть лучше, я болельщик Днепра, но в Европе все болеем за Шахтер!!!
Rostislav Zdorenko
Уже дерьнамовские говноеды говорили про Бенфику...И? Собаки лают - караван идёт.
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Натянут немцы кротов на свой пенис как мохнатый презерватив.