Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 02 березня 2020, 16:31
37716
4

Фініш Підручного з прапором України, самостріл Підгрушної і фіаско у вікенд

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події чемпіонату Європи-2020

| Оновлено 02 березня 2020, 16:31
37716
4
Фініш Підручного з прапором України, самостріл Підгрушної і фіаско у вікенд
Український біатлон. Дмитро Підручний

З 26 лютого по 1 березня в білоруських Раубічах проходив чемпіонат Європи-2020 з біатлону. Практично всі збірні традиційно виступили на цих змаганнях резервними складами. Винятком стала Білорусь, яка, як це часто буває у країн-господарок, поставила перед своїми спортсменами завдання виграти медальний залік.

Також винятком стала збірна України. Наша команда традиційно привезла на європейську першість найсильніший склад, щоб завоювати медалі, які дозволять федерації отримати хороше фінансування на наступний сезон, а самим спортсменам - стипендії. І якщо в першій частині чемпіонату Європи, поки наші лідери не покинули Раубічі, Україна вигравала медалі в кожній гонці і до екватора програми лідирувала в медальному заліку, то у вік-енд все кардинально змінилося.

Про всі головні події минулої європейської першості пропоную ознайомитися в традиційному огляді.

Перенесення чемпіонату

Спочатку біатлонне Євро повинно було пройти в естонському Отепяя, але в зв'язку з відсутністю снігу, змагання перенесли в містечко під Мінськом. Цікаво, що республіканський центр олімпійської підготовки з зимових видів спорту в Раубічах приймав уже третій великий турнір за останній рік. У лютому минулого року тут же проводився чемпіонат Європи-2019, а минулого літа пройшов літній чемпіонат світу.

У Раубічах протягом усього чемпіонату був стабільний «плюс» за Цельсієм. Напередодні змагань в комплекс завезли багато снігу і виклали з нього лижну трасу, але проблему це не вирішило. Біатлоністам доводилося бігти по «каші», часто траса була розбита ще до початку гонок. Загалом, м'яко кажучи, задоволення спортсмени не отримали.

Нововведення чемпіонату

В цьому році вперше в програму чемпіонату Європи була включена дисципліна суперспринт, яка раніше проводилася на етапах Кубка IBU, а також на літньому чемпіонаті світу-2019. Дисципліна поділена на дві частини: кваліфікацію та фінал. У кваліфікації біатлоністи бігли з роздільним стартом в інтервалі 15 секунд три кола по 1 км кожен.

На кожній з двох стрільб (лежачи і стоячи) у спортсменів було по одному запасному патрону. Якщо шістьма пострілами не вдавалося закрити всі мішені, потрібно було пробігти 75 додаткових метрів штрафу (за кожну незакриту мішень).

Якщо кваліфікація нагадувала укорочений спринт, то фінал - мас-старт. 30 фіналістів стартували разом і пробігли п'ять кіл по 1 км, на кожному з чотирьох вогневих рубежів у випадку промаху також використовувався запасний патрон. Коло штрафу становило ті ж 75 метрів. Все відбувалося неймовірно динамічно: переможець фінальної частини гонки був визначений вже через 14 хвилин після її початку.

Результати чоловічого суперспринту

Непоганий початок чемпіонату

Збірна України не стала відкладати медальні завдання в довгий ящик, і вже в першій дисципліні завоювала дві медалі. Дмитро Підручний в чоловічій гонці фінішував третім, програвши лише півсекунди переможцю гонки Сергію Бочарнікову з Білорусі. Причому на останньому колі українець досить багато відіграв і якби дистанція була на пару сотень метрів довшою, то саме українець став би першим в історії чемпіоном Європи в суперспринті.

Дмитро Підручний

У жіночому суперспринті українки могли завоювати відразу пару медалей. У фіналі після заключної стрільби три наших біатлоністки боролися за срібну і бронзову нагороди. На жаль, медаль вдалося здобути лише одну. Олена Підгрушна стала віце-чемпіонкою Європи, на фініші вона програла трохи менше трьох секунд Євгенії Павловій. Росіянка стріляла ідеально і практично не залишила шансів суперницям.

На бронзову нагороду претендували Валя Семеренко і Анастасія Меркушина. Насті не вистачило сил на останнє коло, вона фінішувала шостою. А ось Валя боролася, але зупинилася за крок від трійки призерів, пропустивши вперед француженку Хлоє Шевальє. Якби не було кола штрафу на третій стрільбі, Валя боролася б за перемогу, а так лише четверте місце.

Результати жіночого суперспринту

Самостріл чемпіонату

Цікаво, що золоту медаль могла б виграти і Олена Підгрушна, але помилка на одному з рубежів не дозволила їй цього зробити.

«На другій стрільбі лежачи, поки укладалася, «вмощувалася» (сміється) на килимок, у мене вийшов самостріл, тобто я першим пострілом ще не встигла прицілитися, а просто зірвала пальцем спусковий гачок», - розповіла Підгрушна після гонки «Українському біатлону».

33-річна біатлоністка пов'язує цю помилку зі стресом і втомою. Після гонки тренерський штаб вирішив, що Олена виконала завдання-мінімум, і відпустив її додому. У наступних дисциплінах наша команда виступала без неї, але головні медальні успіхи були попереду.

Фінішний спурт чемпіонату

У другій змагальний день відбулися одиночна і класична змішані естафети. У сингл-міксті Україну представляли Анастасія Меркушина та Руслан Ткаленко.

Українці використали на двох сім запасних патронів і практично всю гонку були в числі лідерів. На останньому колі Ткаленко боровся за срібну медаль з німцем. В якийсь час Руслан навіть обігнав суперника, але в фінішному спурті виявився слабшим.

Анастасія Меркушина і Руслан Ткаленко

Втім, Ткаленко продемонстрував, що може включати швидкість в потрібні моменти, нехай навіть це боротьба з не найсильнішими суперниками. Дуже показовий момент, який додав позитиву до бронзової нагороди.

Результати сингл-міксту

Гонка чемпіонату

Найкращою гонкою чемпіонату Європи в Раубічах стала класична змішана естафета. Принаймні, для збірної України так точно. Нашу команду представляли Валя Семеренко, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний.

Всю гонку Україна боролася за перемогу зі збірною Білорусі, і боротьба ця тривала аж до заключної стрільби. На останньому рубежі Підручний відстрілявся без промахів, в той час як білорус Сергій Бочарніков відправився на коло штрафу. Після фіаско суперника, для Підручного останні два кілометри дистанції стали колом пошани. Дмитро фінішував першим з прапором України.

Бочарніков ж на останньому колі ділив срібло і бронзу з росіянином і норвежцем. В результаті у білоруса на фінішний спурт просто не залишилося сил. Росіянин фінішував другим, а норвежець третім. Але «поділ» бронзових медалей на дистанції не закінчився.

Результати класичного міксту

Протест чемпіонату

Менш ніж через годину після завершення змішаної естафети, Міжнародний союз біатлоністів (IBU) анулював результат збірної Норвегії після протесту команди Білорусі. Нібито фінішер скандинавів Александер-Ф'єльд Андерсен наступив на лижу Сергію Бочарнікову, а потім виштовхнув його з траси.

Це дозволило білорусам стати бронзовими призерами, однак через кілька годин журі розглянуло апеляцію Норвегії, змінило свою думку і відновило початкові результати гонки.

Осад від цієї ситуації залишився не тільки у білорусів, а й в наших біатлоністів і уболівальників. У зв'язку з протестами, церемонію нагородження перенесли на суботу, коли половина наших новоспечених чемпіонів Європи вже покинули Раубічі. Медалі їм, звичайно, передадуть, але емоції будуть вже не ті.

Провал чемпіонату

Лідери збірної України Дмитро Підручний та Артем Прима після перемоги у змішаній естафеті отримали від тренерського штабу додатковий відпочинок перед березневими етапами Кубка світу і покинули Раубічі.

В ослабленому складі України вперше на цьому чемпіонаті Європи залишилася без медалі. Найкращим в нашій команді став Сергій Семенов, який з одним промахом в пасиві зайняв 22 місце. Руслан Ткаленко пробіг два кола штрафу і показав 33-й підсумковий час.

Зовсім провальним став спринт для Антона Дудченка та Богдана Цимбала. Перший несподівано провалив стрільбу, не закривши чотири мішені. Цимбал стріляв краще, але ходом виглядав просто жахливо. Обидва українці не потрапили в топ-60 і тим самим не кваліфікувалися в гонку переслідування.

Результати чоловічого спринту

Стійка чемпіонату

У жіночій спринтерській гонці всі українки мали проблеми зі стрільбою стоячи. Меркушина, Журавок і Блашко залишили незакритими по одній мішені, а сестри Семеренко допустили відразу по дві помилки. Саме стрільба стоячи стала каменем спотикання, який завадив Меркушиній і Валі Семеренко поборотися за медаль.

Решта крім невдалої стрільби показували ще й слабку швидкість на лижні, через що не мали перспектив на успіх в гонці переслідування. Також була заявлена ​​на гонку Юлія Джима, але не стартувала. Перед спринтом вона разом з Валею Семеренко отримала золоту медаль за перемогу в змішаній естафеті.

Юлія Джима і Валя Семеренко

Результати жіночого спринту

Білоруський чемпіонат

У неділю чемпіонат Європи завершився гонками переслідування. Україну представляли тільки Сергій Семенов, Анастасія Меркушина та Валя Семеренко - ті, хто за підсумками спринту мав найреальніші шанси зачепитися за медаль. Решта на старт гонки за рішенням тренерського штабу не вийшли.

На жаль, українці поповнити свою медальну скарбничку не змогли. Натомість господарі змагань завершили домашній чемпіонат Європи двома жирними золотими точками. Сергій Бочарніков, який здобув перемогу у суперспринті, виграв ще й золото в персьюті, а в жіночій гонці переслідування сенсаційно тріумфувала Олена Кручінкіна, що закрила всі мішені. Це дозволило Білорусі виграти медальний залік.

Результати чоловічого персьюта

Результати жіночого персьюта

Медальний залік

# Країна Gold medal icon.svg Silver medal icon.svg Bronze medal icon.svg Всього
1 Беларусь Білорусь 3 0 1 4
2  Росія 2 2 0 4
3  Норвегія 1 2 3 6
4  Україна 1 1 2 4
5  Швеція 1 0 1 2
6 Чехия Чехія 0 1 0 1
 Німеччина 0 1 0 1
 Латвія 0 1 0 1
9  Франція 0 0 1 1

Збірна України посіла 4 місце в підсумковому медальному заліку. Наша команда завоювала чотири медалі: одну золоту, одну срібну та дві бронзові.

Стільки ж нагород виграли і білоруси, але у них найбільше золотих медалей. За кількістю нагород лідирують норвежці, у яких їх відразу шість, однак лише одна золота, тому скандинави замкнули топ-3.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Al Zolo
Провальный чемпионат.....наши дублеры вообще не готовы к большим соревнованиям-без Джимы с Пидгрушной и Пидручного с Примою-сборной Украины не существует
Владимир Копяк
Главному тренеру сборной глубоко плевать, что будет со сборной после его ухода, он живет одним днем, текущим...
Василий Будник
На выходных никто уже жилы не рвал. Да и элемент невезения где-то сработал. А начинали красиво!
Tileguy
Як так??? "Дмитро Підручний (нар. 5 листопада 1991, с. Острів, Тернопільський район, Тернопільська область, Україна..." А інтерв'ю російською. Англійської ще не знає, української вже не знає. Сумно. Зато з прапором.