Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 25 лютого 2020, 20:11
5363
0

Хорхе Карраскаль: лев, який вчиться приручатися

Sport.ua - про нелегку кар'єру колишнього лідера «Карпат» і нинішнього таланта збірної Колумбії U-23

| Оновлено 25 лютого 2020, 20:11
5363
0
Хорхе Карраскаль: лев, який вчиться приручатися
deporterisaraldense.com. Хорхе Карраскаль

Напевно, в Україні мало хто стежив за Передолімпійським турніром КОНМЕБОЛ, який відбувся в Колумбії з 18 січня по 9 лютого і визначав дві команди, які представлять південноамериканський регіон на Олімпійських іграх в Токіо в нинішньому році. Вболівальники «Шахтаря», мабуть, чули про це змагання, так як від «гірників» на нього виклик до збірної Бразилії U-23 отримали фулбек Додо і хавбек Майкон, однак головним героєм з «навколоукраїнської орбіти» змагання стали зовсім не вони, а відомий за виступами у «Карпатах» колумбієць Хорхе Карраскаль. Він став третім в списку бомбардирів Передолімпійського турніру КОНМЕБОЛ, відзначившись 3 голами в 7 матчах, причому три м'ячі він забив в трьох перших поєдинках турніру, а потім, на жаль, втратив у результативності, через що дозволив випередити себе іншим гравцям.

Сьогодні ми згадаємо непросту історію Хорхе Карраскаля, який цілком міг піти іншим, аж ніяк не футбольним, шляхом у своєму житті...

На світ Хорхе Карраскаль з’явився 25 травня 1998 року в колумбійському місті Картахена - п'ятому за величиною населеному пункті країни. Однак дитинство Хорхе пройшло аж ніяк не в тих районах міста, які зазвичай відвідують туристи. Навколо Карраскаля була зовсім інша реальність - крадіжки, банди, алкоголь, наркотики, бійки, зброя... Словом, ще ті «мідні труби», пройти через які в різний час не вдавалося сотням тисяч хлопчаків зі схожою історією.


deporterisaraldense.com

З самого дитинства футбол приваблював Карраскаля і йому багато чого вдавалося на полі. Хорхе виділявся на тлі однолітків, хоча й не мав належного обмундирування через бідність своєї сім'ї. Одного разу Карраскаль в складі однієї з юнацьких команд Картахени відправився на турнір в Медельїн. Там хлопчаки зіткнулися з місцевою командою «Формар Антьокія» і до перерви безнадійно поступалися в рахунку - 0:3. Тренер картахенців був у нестямі від люті й намагався в відведені йому 15 хвилин підбадьорити команду. У цей момент з натовпу хлопчаків висунувся резервіст Карраскаль і сказав коучу: «Все, що відбувається зараз на полі виглядає вкрай огидно. Я збираюся показати вам, як потрібно грати, але мені потрібні бутси Nike, які є у вас в сумці. Дайте мені їх, і я виграю для вас цей матч».

Тренеру було нікуди діватися, і він повірив зухвалому хлопчикові. Вийшовши на другий тайм, Карраскаль розірвав оборону опонентів, відзначившись чотирма забитими м'ячами, які і принесли перемогу його команді над колективом з Медельїна – 4:3. Наставник «Формар Антьокія» був буквально загіпнотизований побаченим і хотів всіма силами переконати Хорхе залишитися в Медельїні, проте його команда майже відразу ж поверталася в Картахену. На щастя, коучу «Формар Антьокія» вдалося переконати молодого Карраскаля в тому, що в його команді футболіст отримає перспективу пробитися в академію одного з кращих клубів Колумбії, а потім, можливо, зможе переїхати і в один з клубів Європи.

Через пару днів Карраскаль мав на автобусі повернутися в Медельїн. Але в призначений час Хорхе так і не прибув на базу команди. Коуч запідозрив недобре і одразу ж організував пошуки хлопчика, викликавши на підмогу поліцейських. Яке ж було здивування наставників, коли Хорхе знайшли в одному з найближчих до автостанції будинків, де він в компанії з місцевими пацанами грав у Playstation. Після тиради тренерів про те, що вони запідозрили Карраскаля у зраді, Хорхе спокійно відповів: «Що ви, вчителю, я ж дав вам слово, що буду грати тут, і я не міг його не стримати».

Але історія Хорхе в Медельїні не була довгою. Клуб почав відчувати серйозні проблеми з фінансами, що позначилося і на матеріальному забезпеченні молодих футболістів. Крім того, навколо команди з'явилися люди з темною репутацією, які хотіли заробити на футболі через договірні матчі. Одну з таких ігор з сусідньою командою колектив, за який виступав Карраскаль, повинен був програти. На матч була поставлена ​​велика сума грошей, але Хорхе все зіпсував, вигравши його чи не самостійно. Після цього стало ясно, що Карраскалю потрібно терміново покидати Медельїн, адже за ним почалося справжнє полювання з боку вороже налаштованих до нього людей, яким він не тільки завадив зірвати великий куш з легких грошей, а й став причиною втрати солідної суми...

Так Хорхе повернувся в Картахену, де навколо нього відразу ж виникло чимало спокус. У 12 років Карраскаль був чудово знайомий з більшістю місцевих банд і вільно розгулював вулицями в нічний час доби. У нього була злість на суспільство, тому як в його будинку були проблеми, він бачив вуличні бійки і грабежі. Карраскаль ріс в дуже криміногенному районі, де кожен день бачив, як його однолітки й більш старші хлопці організовують банальні нальоти на громадян з метою відібрати у них цінне майно.

В один з моментів Карраскаль сам почав ходити по району з ножем і покурювати марихуану. Однак, на щастя, на шляху Хорхе вчасно виник Альбейро Жиральдо - тренер, який мав хороші зв'язки в колумбійському юнацькому футболі. Цей фахівець допомагав Карраскалю практично всім, чим міг. Як розповідали друзі Хорхе, Альбейро навіть купив для Карраскаля сумку для речей, так як в того банально не було в чому носити з собою футболки і бутси на тренування.

Завдяки Альбейро Жиральдо Карраскаль почав регулярно брати участь в юнацьких змаганнях, роз'їжджаючи по Колумбії. На одному з турнірів здатного хлопця запримітив Нейс Ньєто, який працював на той час скаутом в молодіжній команді «Мільонаріоса». Саме так Хорхе Карраскаль в 16 років опинився в рядах одного з найбільш титулованих клубів Колумбії.

«У «Мільонаріосі» Хорхе вночі тікав з бази, щоб мити автомобілі на найближчій спеціалізованій станції. Він хотів якомога швидше заробити грошей, щоб мати можливість купувати модний одяг і доглядати за своєю дівчиною. Це був непростий час», - розповідає друг дитинства Карраскаля Авеліно Вілламізар.

Досить швидко Карраскаль зміг дебютувати за першу команду «Мільонаріоса», а через кілька місяців після досягнення повноліття Хорхе забрала до себе «Севілья». Буквально за пару тижнів до переїзду до Іспанії Карраскаль отримав травму меніска, а лікування в Андалусії виявилося не найвдалішим, до того ж почав знову проявлятися непростий характер Хорхе. В результаті у іспанського клубу виник варіант з орендою для хавбека в «Карпатах», який і був прийнятий. В Україні Карраскалю вдалося нарешті серйозно заграти на дорослому рівні. За «біло-зелених» він провів більше 40 матчів, відзначившись 6 голами і 5 результативними передачами.

«Пам'ятаю, коли Хорхе приїхав у відпустку в Картахену, а потім повинен був повертатися назад в Україну, він почав плакати. Він розповідав, що там багато снігу і що він не хоче там жити. Мені здавалося, він хоче спробувати натиснути на «Карпати», але тоді я переконав Хорхе повернутися, тому що це було найкращим рішенням для його кар'єри», - знову згадує друг дитинства Карраскаля Авеліно Вілламізар.

На щастя для Карраскаля, у нього досить швидко виник варіант з «Рівер Плейтом», куди колумбієць і подався на правах оренди 31 січня 2019 року.


Твіттер Рівер Плейт

«Починаючи з його юності, ми виконали з Хорхе величезну роботу. За останні два роки він став куди більш зрілим і усвідомив, на чому дійсно повинен зосередитися. Він присвятив себе своєму таланту, своїй команді і своєму особистому росту», - говорить агент Карраскаля Норман Капуццо.

«Хорхе завжди був готовий десь загубитися. Це хлопчик, що прийшов у футбол з вулиці і не має базової академічної підготовки. Навколо нього були банди, наркотики, зброя... Я зустрів Хорхе, коли у нього були великі мрії, але він не розумів, які рішення потрібно приймати в житті. Нашим завданням було зробити так, щоб він не загубився у світі з великими грошима та славою. Він повинен був навчитися справлятися зі спокусами, щоб зосередитися на своєму розвитку. Я не скажу, що Карраскаль - це янгол, який не робить помилок, але він вже чітко розуміє, ким він може стати. Я б охарактеризував його як людину з внутрішньою силою, як у лева, але який вчиться приручатися», - говорить Серхіо Діас, керівник агентської компанії, послугами якої користується Карраскаль.

Якщо раніше Карраскаль потребував гучних вечірок, то зараз воліє зосередитися на футболі та родині. В його будинку в дитинстві далеко не все було ідеально. Але зараз він купив будинок для своєї бабусі Марго, а також при першій же можливості проводить час з матір'ю і двома братами - 14-річним Ромаріо і 11-річним Шейру, намагаючись прищепити тим своє розуміння життя, що в певній мірі вже стало зрілим.

«Остання відпустка, яку Хорхе провів в Картахені, говорить про трансформації, що відбулися в його житті. Він зосереджений на футболі і тепер чітко знає, що важливо, а що - ні. Раніше ми ходили з ним з вечірки на вечірку, а тепер він не відвідав жодного такого заходу за кілька тижнів. Він вважав за краще брати мене і братів для прогулянок по красивих місцях, багато спілкувався з нами, а ще тренувався», - розповідає Авеліно Вілламізар.


ФК Карпати. Хорхе Карраскаль

У «Карпатах» Хорхе Карраскаль також проявив свій характер з не найкращого боку, але вояж в Україну дозволив йому в якійсь мірі все переосмислити. Якби в житті Карраскаля не було «Карпат», то, швидше за все, зараз футболіст не грав би і в «Рівер Плейті». У свій 21 рік він знаходиться на хорошому рахунку в аргентинській команді, постарався допомогти Колумбії пробитися на Олімпіаду в Токіо, але зараз важливіше інше - здається, що Карраскаль багато усвідомив і готовий не повторити шляху Хуана Пабло Піно - ще одного уродженця Картахени, який зазнав запаморочення від успіхів у футболі, але в кінцевому підсумку погубив себе сам і виявився нікому непотрібним уже в 30 років. Нинішній Хорхе - це людина, яка почала найважливішу гру в житті: проти себе самого…

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.