Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 лютого 2020, 00:19
11593
2

Дебют ВАР, порятунки Динамо і Шахтаря, школярі на трибунах, шедевр Марлоса

Найцікавіші події 19-го туру УПЛ - в нашому традиційному огляді

| Оновлено 25 лютого 2020, 00:19
11593
2
Дебют ВАР, порятунки Динамо і Шахтаря, школярі на трибунах, шедевр Марлоса
facebook.com/fcdynamoua

Зимові «канікули» нарешті закінчилися і для чемпіонату України. Перший після тривалої перерви тур став не тільки по-своєму історичним, а й багатим на красиві голи. А ще впертим: перемоги здобувалися виключно з мінімальним рахунком.

Промах туру

Весняна частина чемпіонату України стартувала в Маріуполі. Тамтешній однойменний клуб приймав «Зорю». Матч вийшов живим, інтенсивним і багатим на події. Гра була, взагалі-то, рівна, але більше пощастило гостям, які здобули три очки. Господарі мали реальний шанс відігратися на фінішному відрізку матчу. «Маріуполю» вдалася зразкова триходівка: фланговий навіс в штрафний майданчик, далі скидка головою під удар. Все в цій комбінації було добре. Крім завершального удару: Чоботенко знаходився в зручному положенні, в декількох метрах від воріт, але примудрився пробити вище, хоча, як здавалося, в тому моменті простіше було поцілити у ворота.

Відео з 4:02

Помилка туру

Один з двох пропущений м'ячів «Маріуполя» - на совісті голкіпера. На 67-й хвилині Гальчук пропустив після удару Леднєва зі штрафного. Взагалі-то, півзахисник «Зорі» - відомий виконавець стандартів, у нього сильний поставлений удар. Але, здається, не в цьому випадку. До воріт було дуже далеко, пробив Богдан нехитро, і м'яч летів в той кут, де і знаходився голкіпер. Але відбити м'яч Гальчук чомусь не зумів.

Історія туру

Вперше в історії чемпіонатів України була застосована система ВАР. Сталася ця знаменна подія на поєдинку «Динамо» - «Ворскла». Нагадаємо, що протягом першої частини сезону система ВАР посилено тестувалася на матчах УПЛ. Тобто, відеоасистенти рефері в спеціальному «вагончику» мали можливість спостерігати за ходом поєдинку і фіксувати суддівські помилки. Але тільки фіксувати: допомагати судді в полі тоді ще не можна було. І ось зараз - можна.


1927.kiev.ua

Правда, дебют системи ВАР виявився непоміченим: арбітр Віталій Романов за весь матч так жодного разу і не скористався «послугами» своїх невидимих ​​помічників. Може, воно й на краще.

Ноу-хау туру

Матч «Динамо» - «Ворскла» повинен був пройти за порожніх трибун. Таким був вердикт КДК УАФ - через так званий расистський скандал за участю київських уболівальників в матчі «Шахтар» - «Динамо». Однак столичний клуб знайшов лазівку в регламенті, що дозволяє провести матч без глядачів з глядачами. Справа в тому, що на такі поєдинки можна пропускати дітей до 14-ти років при належному супроводі дорослих. І діти на матч таки прийшли. Не так багато, як хотілося, але тим не менше. Все ж краще, ніж зовсім порожні трибуни.

Курйоз туру

Незважаючи на те, що «Динамо» було фаворитом у протистоянні з «Ворсклою» - все-таки зустрічалися один з лідерів з одним з аутсайдерів, матч для господарів склався дуже непросто. У першому таймі взагалі була рівна гра. Кияни відкрили рахунок на 50-й хвилині зусиллями Буяльського. Віталій, перебуваючи неподалік від кутового прапорця, вирішив чи то пробити по воротах, то чи зробити навісну передачу. Так чи інакше, м'яч по високій дузі, обійшовши голкіпера полтавчан, залетів у дальній кут. Щось середнє між шедевром і курйозом.

Рятівник туру

До останніх хвилин матчу з «Динамо» «Ворскла» стримувала і атакуючу спритність суперника, і нічийний результат. І коли здавалося, що гості поїдуть з Києва зі щитом, динамівцям нарешті вдалося забити переможний м'яч. Першим підкараулив відскок м'яча від воротаря Вербич. Словенський півзахисник забивав майже бісіклетою. У будь-якому випадку, вийшло красиво.

Сенсація туру

П'ять останніх виїзних матчів «Колос» незмінно програвав. У той же час «Олександрія» останні шість поєдинків в рідних стінах виграла. Загалом, в матчі між цими командами «читалася» перемога господарів. Але вийшло навпаки. Гості першими відкрили рахунок в дебюті другого тайму, але олександрійцям вдалося його зрівняти. І коли здавалося, що матч так і закінчиться нічиєю, що влаштовує всіх, ковалівці зусиллями Смирного на другій компенсованій хвилині до другого тайму вирвали перемогу.

Герой туру


ФК Колос. Євген Смирний

Перемогу в Олександрії, а разом з нею і підвищення на шосте місце, яке дає на даний момент право зіграти в «верхній» шістці, «Колосу» приніс Смирний. Спочатку Євген сильним ударом з-за меж штрафного майданчика застав голкіпера господарів Паньківа зненацька. Все ж здавалося, що воротар «Олександрії» міг взяти цей м'яч, адже удар був в ближній кут. А переможний гол Смирний забив на останніх секундах матчу після стрімкої атаки лівим флангом, коли отримав ідеальну передачу в центр штрафного майданчика під удар. Євген і на цей раз не підвів.

Бан туру

У матчі «Олександрія» - «Колос» на полі з'явилися майже всі новачки ковалівської команди, які прийшли в зимове міжсезоння. А ось в команді Шарана новачків не було. І не тому, що бронзові призери минулого сезону вирішили заощадити. Ні, новобранці в цей зимовий антракт у «Олександрії» були. Але клубу заборонили їх реєструвати. А все тому, що свого часу «Олександрія» не розрахувалася зі своїм вже колишнім гравцем Барішичем. Поки олександрійці не вирішать це питання, Вантух, Гордієнко і Мишенко не зможуть дебютувати за команду Шарана.

ВАР туру

У першому з двох поєдинків туру, на яких застосовували систему ВАР - «Динамо» - «Ворскла» - арбітру зустрічі Романову допомога відеоасистентів не знадобилася. А ось у другому поєдинку - «Шахтар» - «Десна» рефері матчу Арановський був змушений вдатися до допомоги «невидимих ​​месників». На 63-й хвилині гості забили гол - відзначився Гуцуляк. Але цей м'яч був скасований після консультацій з відеоасистентами: виявилося, що форвард Філіппов, який брав участь в гольовій атаці, перебував в офсайді.

Матч туру



ФК Шахтар

У Харкові зійшлися чемпіон і одноосібний лідер «Шахтар» і не приховуюча своїх медальних амбіцій «Десна». Чернігівська команда серйозно підсилилася в зимовий антракт, до того ж донеччани діяли на тлі втоми після матчу з «Бенфікою». Але і це ще не все: наставник «гірників» Каштру вирішив провести ротацію напередодні матчу-відповіді з португальським чемпіоном. Словом, у «сіверян» був непоганий шанс відібрати очки у «Шахтаря». І вони були дуже близькі до цього. В середині другого тайму гостям вдалося відкрити рахунок - м'яч на рахунку новачка «Десни» Гуцуляка, але після консультацій з «ВАРівцями» цей м'яч був скасований через офсайд. Після цього моменту господарі активізувалися. Але створити по-справжньому небезпечний момент їм довго не вдавалося. Вирвав перемогу для «Шахтаря» Марлос на третій компенсованій до другого тайму хвилині.

Гол туру

Гол на останніх хвилинах зустрічі, та ще й вирішальний - вже сама по собі подія знаменна. А якщо він ще й забитий в красивому стилі - то й поготів. «Шахтар» забив єдиний (він же і переможний) гол «Десні» саме так: і на останніх хвилинах, і дуже красиво. Цей гол зробили два бразильці: Тайсон і Марлос. «Їхній» віддав хорошу передачу, «наш» красиво пробив у дальній кут п'ятою.

Тренер туру

«Олімпік» можна назвати неофіційним чемпіоном зимового міжсезоння: донецька команда здобула дев'ять перемог в десяти спарингах, лише раз зігравши внічию. Не в останню чергу такий прогрес «олімпійців» пов'язаний з ім'ям їх наставника. Гомес кардинально перетворив команду, яка з аутсайдера виросла в міцного середняка. «Олімпік» прагне потрапити в верхню шістку. Для цього команді потрібно було перемагати «Львів», який хоч і піднісся після приходу в команду Мелікяна, але все ще знаходиться в зоні аутсайдерів. Незважаючи на статус фаворита, господарі не змогли зломити опір гостей. Більш того, львів'яни дуже грамотно побудували свою гру, що і вилилося в підсумкову перемогу. І роль в цій перемозі тренера гостей Мелікяна складно переоцінити.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
wicker
Нашим "портним" суддям VAR ПОХ... м'яч потрапив до гравця Десни від гравця Iахтаря, НІЯКОГО положення поза грою у таких випадках не фіксують, бо гравець Шахтаря ЗІГРАВ у м'яч, про те нашим ПОХ.... якщо мова іде про Шахтар, АУКНЕТЬСЯ у Європі, бо БОГ не фраєр усе БАЧИТЬ.