Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 22 лютого 2020, 07:53
47581
10

Поза часом. Десять найдорожчих футболістів з урахуванням інфляції

Віталій Пасічний розповідає про трансферні бомби минулого

| Оновлено 22 лютого 2020, 07:53
47581
10
Поза часом. Десять найдорожчих футболістів з урахуванням інфляції
ФК Ювентус

В епоху Відродження полотно Рафаеля коштувало в 23 рази дешевше, ніж дзеркало того ж розміру. До 1778 року в Іспанії указом короля було обов'язково топити всю виявлену платину – як брак при видобутку срібла. Аляска була продана за 7.2 млн доларів, а острів Манхеттен – взагалі за кілька ковдр і дрібничок. Інфляція диктує свої порядки, речі, продукти і вміння людей в різні часи цінуються принципово по-різному.

Звичайно ж, футболісти не є винятком. Футбол відкриває нові ринки, завойовує нову аудиторію. Тільки за Венгера і Фергюсона англійські клуби почали працювати з фанатами на Сході, а зараз неможливо уявити топ-клуб без міцних контактів у Китаї. Зарплати і суми трансферів ростуть як на дріжджах, рекорди б'ються кожні кілька років… Але скільки б коштували генії минулих десятиліть при нинішньому фінансовому кліматі?

На наше щастя, знайшлися майстри, які зуміли це підрахувати досить об'єктивно. Нейромережi, масив у вигляді сум десятків тисяч угод дозволяють з достатнім ступенем точності визначити, у скільки разів умовний мільйон за зірку 10 і 20 років тому був більш значущий за мільйон зараз. Як наслідок, перед вами десятка найдорожчих футболістів в історії зі зкидкою на епохи.

Жан-П'єр Папен

Звідки: «Марсель»
Куди: «Мілан»
Коли: 1992 рік
За скiльки: еквівалент 10 800 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 152 008 497 фунтів

Папен був справжньою зіркою футболу початку дев'яностих – неймовірно обдарованою і при цьому стабільною. П'ять останніх сезонів перед переходом Жан-П'єр незмінно ставав найкращим бомбардиром чемпіонату Франції, чотири останні роки вигравав лігу з «Марселем», а в 1991-му додав до нагород ще й Золотий М'яч. Все у нього було, за єдиним винятком пiд назвою Кубок Чемпіонів. Навіть там француз три сезони поспіль ставав найкращим бомбардиром турніру, але програвав то фінал «Црвені Звєзді», то півфінал «Бенфіці».

А про «Мілан» тієї пори говорили, що хто сьогодні заб'є клубу Берлусконі, завтра одягне його футболку. Навіть нинішні «Ман Сіті» і «ПСЖ» відпочивають на тлі того, як «россонері» купували зірку за зiркою: на момент переговорів з Папеном на «Сан-Сіро» вже грали ван Бастен, Райкаард, Гулліт, Бобан і Джанлуїджі Лентіні, якому тільки автокатастрофа завадила стати настільки ж великим гравцем. Все це при великому Фабіо Капелло, який склав з Тассотті, Костакурти, Барезі і Мальдіні, можливо, найсильнішу оборону в історії футболу.

Папен в першому ж сезоні розділив з ван Бастеном статус найкращого бомбардира команди, але таким же значущим гравцем в новому клубі не став. Багато в чому йому завадили травми і ліміт на легіонерів: тоді в європейських чемпіонатах не можна було випускати на поле більше трьох іноземців. Проте, своєї мети він домігся: в сезоні-93/94 «Мілан» виграв Кубок Чемпіонів, а француз забив чотири голи в шести матчах. Після цього Жан-П'єр поїхав в «Баварію» за ціною, що приблизно в п'ять разів поступалась тій, яку за нього викладав «Мілан».

Ален Бокшич

Звідки: «Марсель»
Куди: «Лаціо»
Коли: 1993 рік
За скiльки: еквівалент 9 900 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 153 164 269 фунтів

І ще один трансфер з «Марселя» в Італію. Parmalat тільки-тільки освоювався в Римі: тим же літом на «Олімпіко» переїхали П'єрлуїджі Казірагі, Роберто ді Маттео й Лука Маркеджані, але головним уловом Серджо Краньотті виглядав саме Бокшич. Найкращий бомбардир переможця Ліги чемпіонів – чи потрібно що-небудь до цього додавати?

Додам, втім, що Ален забив 23 голи за сезон Ліги 1, а в ЛЧ відзначився шістьма голами в восьми матчах. На момент переходу йому було всього 23 роки, він вже зарекомендував себе на топ-рівні – тобто не дивно, що за нього виклали гроші в районі світового рекорду. Той факт, що у Бокшича була велика історія травм (наприклад, сезон-91/92 він майже повністю пропустив) панів з «Лаціо» не бентежив.

Що сказати: вони помилилися. Сезон в «Марселі» так і залишився єдиним, по ходу якого Бокшич зіграв хоча б в тридцяти турах чемпіонату – ані в «Лаціо», ані в «Ювентусі», ані в «Міддлсбро» Ален не зміг на сто відсотків реалізувати свій талант через травми. Безумовно, Ален був дуже корисним гравцем на полі і допоміг обом італійським грандам виграти скудетто, але… Просто подивіться на суму з урахуванням інфляції. «Лаціо» виплачував колосальні гроші, щоб роздобути лідера на довгі роки, а Бокшич забив за клуб лише 43 голи за шість сезонів.

Роналдо

Звідки: «Інтер»
Куди: «Реал»
Коли: 2002
За скiльки: еквівалент 40 500 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 155 210 616 фунтів

Якщо Бокшичу травми завадили заграти в «Лаціо», то Зубастику – ймовірно, стати найвеличнішим гравцем в історії футболу. Саме в «Інтері» він отримав свої найжорстокіші травми, після яких ребром постало питання: чи здатний бразилець в принципі витримувати навантаження професійного спорту. Але коли Роналдо чудово відіграв чемпіонат світу-2002, додав до золотої медалі турніру статус кращого бомбардира і міг рахувати дні до вручення йому Золотого М'яча, стало ясно – він в змозі пiдсилити будь-яку команду.

За фактом, Роналдо став передостаннім перед Бекхемом трансфером для «Галактікос» й останнім однозначно успішним. Два чемпіонські титули, 118 голів у 194 матчах, перемога в бомбардирських перегонах Прiмери в сезоні-2003/04 – його зв'язка з Раулем була чудовою. Ішов Зубастик через конфлікт з Капелло, який здорово його обмежував, але й це вийшло на краще: возитися зі старіючим і хворим бразильцем довелося вже «Мілану».

Зінедін Зідан

Звідки: «Ювентус»
Куди: «Реал»
Коли: 2001
За скiльки: еквівалент 69 750 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 157 531 382 фунти

«Реал» купував не гравця – він купував місце в пантеоні. За попередні два сезони «бланкос» виграли Лігу чемпіонів і чемпіонат – і ви можете собі уявити, щоб, наприклад, «Ліверпуль» цього літа погодився б бити всі трансферні рекорди заради, наприклад, Мессі? Флорентіно Перес створював на «Бернабеу» справжнє сузір'я – він і Фігу відразу після перемоги в ЛЧ підписав головним чином з цією метою.

Команда мрії з Зіданом, Фігу, Раулем, Роберто Карлосом, а через рік і Роналдо була створена. Вона виграла тільки одну Лігу чемпіонів, а в гірші часи переживала і боротьбу за зону ЛЧ з Кейрушем, і дві зміни тренера за сезон, але успіх тих «Галактікос» значущий за будь-яких кубків і медалей. Завдяки сузір'ю великих майстрів на «Бернабеу» «Реал» завоював величезну кількість фанатів по всьому світу, що дозволяє завжди, незалежно від результатів, бути одним з найприбутковіших клубів світу. І, звичайно, в цьому величезна заслуга людини, який переїхав в Мадрид у статусі чемпіона світу і Європи, а потім подарував «Реалу» дев'ятий Кубок Чемпіонів, забивши геніальний гол «Байєру».

Ріо Фердiнанд

Звідки: «Лідс Юнайтед»
Куди: «Манчестер Юнайтед»
Коли: 2002 рік
За скiльки: 41 400 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 158 659 741 фунт

Як же довго цей трансфер був найдорожчим в історії футболу для захисників! «Лідс», який за рік до цього грав у півфіналі Ліги Чемпіонів, йшов на дно під гнітом величезних фінансових боргів: протягом року команду покинули ще й Роббі Кін, Джонатан Вудгейт, Лі Бойєр і Роббі Фаулер. За Фердiнанда «павичі», проте, торгувалися до останнього: всім було абсолютно очевидно, що у них в команді є захисник з потенціалом ідеальної гри на років десять. Вийшло навіть більше: за дюжину років на «Олд Траффорд» Ріо допоміг виграти шість чемпіонських титулів і викликав серйозні нарікання хіба що в останній сезон, при Мойесi.

Гарет Бейл

Звідки: «Тоттенхем»
Куди: «Реал»
Коли: 2013
За скiльки: 90 000 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 166 605 071 фунтів

Думка, що «Реалу» не варто було купувати Бейла, стала останнім часом занадто поширеною. Звичайно, контракт з Гаретом не варто було продовжувати – тоді б «бланкос» не вели б зараз принизливі переговори з гравцем, який готовий хоч жодної гри в найближчі два роки не провести, тiльки б викачати з клубу максимум грошей. Втім, ніхто про це не згадував, коли ідеальний атлет, який витягав в ЛЧ навіть бездарний «Тоттенхем» Віллаш-Боаша, виграв чотири ЛЧ за п'ять років і здорово допоміг в завоюванні як мінімум двох «капловухих».

Ромаріо

Звідки: ПСВ
Куди: «Барселона»
Коли: 1993 рік
За скiльки: еквівалент 10 800 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 167 088 293 фунти

Це той випадок, коли суму, виплачену за гравця, варто привести і в оригінальній валюті. В історію увійшли слова Христо Стоїчкова: «Трясця! На нього витратили 600 мільйонів песет! Краще б взяли 200 мільйонів і купили Любослава Пєнєва». У 1993-му році «Барселона» зважилася посилити атаку зіркою збірної Бразилії, яка п'ять попередніх сезонів провела в ПСВ.

Результат можна описати просто: Ромаріо подарував казку. Слів недостатньо, щоб описати всю ту магію, яку творив бразилець в синьо-гранатовiй футболці – часом здавалося, що впоратися з ним неможливо. І це не мої слова - сам Алекс Фергюсон висловився про зв'язку бразильця з Стоїчковим: «Не уявляю, як їх зупинити». Як наслідок, «Барселона» виграла чемпіонат, здобувши в тридцяти останніх турах 28 перемог, а Ромаріо став найкращим бомбардиром з тридцятьма м'ячами. Не пощастило бразильцеві, що 1994-й рік став останнім, коли Золотий М'яч вручали тільки європейцям – титул пішов Стоїчкову, але немає ніяких сумнівів, що якби розширення до світового масштабу відбулося трохи раніше, дорогоцінний титул дістався б бразильцю.

Але, як завжди в таких випадках, було одне «але». Ромаріо не просто не цікавив режим – як висловився Стоїчков, «Його цікавили тільки футбол і секс. У нього були великі проблеми через його спосіб життя». Він не заїжджав на базу перед матчами, вимагав від Кройфа відпустити його на карнавал і в упор не помічав партнерів, окрім Христо. Остаточно перестав цікавитися європейським футболом Ромаріо після перемоги на чемпіонаті світу – тоді він спочатку повернувся в «Барсу» з запізненням, а потім просто зажадав себе продати. Більше на такий рівень він так ніколи і не вийде: буде грати яскравими, але відрізками, внаслідок чого навіть не потрапить на ЧС-2002.

Кріштіану Роналду

Звідки: «МЮ»
Куди: «Реал»
Коли: 2009 рік
За скiльки: 84 600 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 195 166 553 фунтів

Ось він, гравець, стосовно якого навiть розпухла завдяки інфляції сума не залишає сумнівів: хто-хто, а він ці гроші відпрацював. Егоманьяк, який ніколи не визнавав і не визнає, що в світі є хтось кращий за нього, вже приїжджав на «Бернабеу» видатним гравцем, але примудрився стати там ще краще. Гра головою, атлетизм, грамотність пересувань серед оборонних порядків суперника – все це у Роналду в білій футболці стало ще краще. Як підсумок – 450 голів за «Реал», чотири перемоги в Лізі Чемпіонів і стільки ж Золотих М'ячів.

Неймар

Звідки: «Барселона»
Куди: «Парі Сен-Жермен»
Коли: 2017 рік
За скiльки: еквівалент 199 800 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 202 025 615 фунтів

Бразилець, між іншим, набив за новий клуб вже сто очок за системою «гол плюс пас», причому для цього йому знадобилося всього 75 ігор. Він дійсно крутий і по техніці, і по розумінню гри, і по вмінням вирішити конкретний епізод… І, тим не менш, все цеані краплі не допомагає відігнати думку, що разом «ПСЖ» і Неймар просто даремно витрачають один на одного час.

Скандал з Кавані з приводу того, хто заслуговує виконувати пенальті; абсолютно унікальні привілеї на кшталт заборони іншим гравцям грубо грати проти нього на тренуваннях; загадкові травми кожен березень, коли його сестра відзначає день народження… Перебування Неймара в Парижі включило в себе стільки нефутбольних моментів, що це більше нагадує якусь мелодраму, а не спорт.

Неймар був щасливий в «Барселоні». Він грав в атаці з ідеальними партнерами, вигравав титули і показував свій максимум, був головним претендентом на те, щоб перервати двовладдя Мессі і Роналду на футбольному троні. Він купився на гроші «ПСЖ», почав заробляти величезні гроші, але тепер не головна зірка навіть в своєму клубі. Тому він і хотів минулого літа повернутися в «Барсу», тому й не хоче продовжувати контракт… Любов не можна купити і в футболі теж.

Джанлука Віаллі

Звідки: «Сампдорія»
Куди: «Ювентус»
Коли: 1992 рік
За скiльки: еквівалент 14 850 000 фунтів
З урахуванням інфляції: 209 011 684 фунтів

І все ж найбожевільнiша трата в історії – це не Неймар. Це підступний хід, практично диверсія для команди, за яку тільки закінчував перший сезон Олексій Михайличенко.

«Ювентус» не просто прагнув стати сильніше – він намагався позбавити головного козиря одного з конкурентів. Такої зв'язки, як Віаллі-Манчіні, не було та до переходу Ромаріо не буде у всій Європі – «Сампдорія» без Джанлуки фактично позбавлялася статусу суперклубу. «Я завжди говорив йому, що Роберто пощастило грати зі мною – я можу забити навіть після найбільш корявого пасу», - жартував Віаллі. «А я говорив, що це йому пощастило – після моїх передачі залишалося тільки підставити ногу» - відповідав Манчіні.

Ні до, ні після «Сампдорія» не була настільки сильна, як з цією парою. З нею та Вуядіном Бошковим біля керма генуезцi виграли єдиний Кубок Кубків у сезоні-89/90, єдиний чемпіонат в сезоні-90/91 і вийшли в єдиний свій фінал Кубка чемпіонів у сезоні-91/92. А «Ювентус» закінчував тим часом уже шостий сезон без чемпіонства і потребував топ-пiдсилень…

Сума, яка була за мірками 1992 року просто неймовірною, включила всі можливі націнки: за зірку, за трансфер з суперклубу, за трансфер до клубу, який був явно слабкіший на момент переходу. Результат? Результату довелося почекати ще два роки: через адаптацію і травми Джанлука за цей час забив всього десять разів, але його 17 м'ячів в чемпіонаті-94/95 дозволили «Юве» повернути нарешті скудетто, а два голи «Нанту» в півфіналі ЛЧ допомогли виграти єврокубок, який досі залишається для «бьянконері» останнім в історії.

Дорослішання дель П'єро не залишило 32-річному форварду місця в складі «Ювентуса». Він поїхав до «Челсі», де встиг попрацювати навіть граючим тренером і саме в такій якості привів «синіх» до виграшу Кубка Англії і Кубка Кубків. За фактом, Джанлука провів на «Делле Альпі» всього два хороших сезони, але… Не все вимірюється цифрами та балами. Такі угоди, як Віаллі, повернули «Ювентус» на вершину.

Оцініть матеріал
(288)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aka_MIK
Странно считают
Когда: 2001
Почем: эквивалент 69 750 000 фунтов
С учетом инфляции: 157 531 382 фунта
Когда: 2002 год
Почем: 41 400 000 фунтов
С учетом инфляции: 158 659 741 фунт
Фунт за год вырос в цене почти вдвое?
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Кирилл Бондаренко
Как же,Буффон,как же Креспо,Фигу?
По нынешним меркам,они как минимум в топ 10 должны быть.
Юра Вареник
Переход Шевченко за 43,3 Млн в 2006 год с Милана в Челси Это эквивалент 162 млн , статистика на 2018 год , на 2020 еще больше .
VovaSV
За Шеву Мілан віддав в 1999 25 миліонів доларів, з урахуваням середнього курсу долара до євро 1,55-1,65 це десь 15-16 миліонів фунтів. Якщо брати за приклад ціну на Зідана як найближчу по часу то інфляцію вони рахують приблизно як 2,3-2,6. Тобто це десь 35-42 міліона. Це так плюс мінус.
VovaSV
В 2006 30 міліонів це десь приблизно 75-85 міліонів з урахуваням інфляції.
Український Крим
Неймар в цьому списку зайвий надутий пузир! Виглядає неначе впихнули племінника президента УЄФА
Matroskin
Кайфонул от нарезки финтов Роналдо.