Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 20 лютого 2020, 10:36
6041
4

РБ Лейпціг - аутсайдер плей-оф Ліги чемпіонів. У нього дуже багато проблем

Говоримо про проблеми «РБ Лейпциг», а також оцінюємо шанси команди на успіх наприкінці сезону

| Оновлено 20 лютого 2020, 10:36
6041
4
РБ Лейпціг - аутсайдер плей-оф Ліги чемпіонів. У нього дуже багато проблем
Твіттер РБ Лейпциг

Ще за підсумками 15-го туру Бундесліги відрив «РБ Лейпциг» від «Баварії» становив цілих шість очок. Але все дуже швидко змінилося. До очної зустрічі в 21-му турі лідером з відривом в одне очко підходила вже «мюнхенська машина». «Бикам» вдалося зіграти в нульову нічию, але все одно дивує, як легко вони розгубили свою перевагу.

Що сталося з «РБ Лейпциг» напередодні історичного для клубу плей-оф Ліги чемпионів проти «Тоттенхема»? Поговоримо про основні проблеми і моменти.

«РБ Лейпциг» зіткнувся з великими проблемами в центрі оборони

У минулому сезоні основну пару центрбеків «РБ Лейпциг» утворили Віллі Орбан та Ібраїма Конате . У такому поєднанні команда Юліана Нагельсманна починала й поточну кампанію, але вже наприкінці жовтня втратила обох через важкі травми, від яких вони не відновилися досі.

З того моменту й почалися великі проблеми наймолодшої команди Бундесліги. Без Орбана з Конате «РБ Лейпциг» відіграв на нуль лише три матчі у всіх турнірах. З них два припали на останні два тури. До цього «бики» оформили кліншит лише в грі з однією з найгірших команд ліги - «Фортуною».

Вся справа в тому, що фактично Нагельсманн залишився з одним номінальним центрбеком в основній обоймі - Дайо Упамекано. Орендований у «Челсі» 19-річний валлієць Ітан Ампаду абсолютно не користується довірою, зігравши лише 78 хвилин. У підсумку тренерський штаб повинен був постійно експериментувати з другим центрбеком , але нічого доброго з цього не виходило.

Взимку клуб намагався купити у «Фрайбурга» захисника збірної Німеччини Робіна Коха, але головний тренер середняків Бундесліги Крістіан Штрайх не дозволив відпустити одного з лідерів.

Нагельсманн знайшов рішення. Але воно поки спрацювало лише в двох матчах

Фактично, через цих травм «РБ Лейпциг» став перетворюватися в команду саме Юліана Нагельсманна . З 2016 року за всіх тренерів «бики» діяли за схемою 4-2-2-2, але наймолодший наставник Бундесліги почав перебудову.

Проти «Баварії» «бики» вперше вийшли за схемою 3-4-3, яка без м'яча трансформувалася в 5-3-2. Разом з Упамекано в центрі вийшли номінальні флангові захисники Лукас Клостерманн і Марсель Халстенберг, правого латераля зіграв Норді Мукіеле, а зліва з'явився орендований у «Манчестер Сіті» Анхеліньо.


Твіттер Лейпцига. Анхеліньо

Саме завдяки іспанському новачкові тренерський штаб «биків» зміг вдатися до такої трансформації. Раніше у «РБ Лейпциг» банально не було гідної альтернативи Халстенбергу на лівому фланзі. Але в останні години трансферного вікна, зрозумівши, що Коха вже не підписати, клуб зумів оформити дуже важливу оренду.

Для Нагельсманна ця модель гри, м'яко кажучи, не нова. Саме за такою схемою весь час грав його «Хоффенхайм», який двічі фінішував в топ-4 і кілька разів обігрував «Баварію». 32-річний фахівець знає, як її використовувати, і робив це з куди менш слабким підбором футболістів.

Але видно, що ще далеко не всі гравці «РБ Лейпциг» розуміють нові вимоги Нагельсманна . Особливо це стосується дій в атаці. Проти «Баварії» відсоток точних передач команди дорівнював катастрофічним 60%, тоді як раніше в середньому він становив 83%.

У тому ж останньому матчі проти «Вердера» (3:0) у «биків» були очевидні проблеми з креативом, а два перші м'ячі були забиті в результаті стандартів, що не властиво цій команді.

Так що поки що рано робити висновки про нову модель гри «РБ Лейпциг». Але очевидно, що сьогодні в Лондоні він вийде саме за такою схемою.

«РБ Лейпциг» банально занадто молодий

«Філософія «РБ Лейпциг» не має на увазі трансфери Мессі або Мбаппе . Клуб буде продовжувати купувати молодих футболістів», - сказав нещодавно хавбек команди Еміль Форсберг.

І тут нічого не поробиш. «РБ Лейпциг» не планує відходити від своєї філософії, перетворившись на класичний грошовий мішок.

Середній вік заявки «биків» на сезон - 23,5 років. Менше, ніж у кого-небудь в топ-5 ліг Європи. Другою з показником в 23,7 років йде «Ніцца». Найдосвідченіший в складі «РБ Лейпциг» - 34-річний третій голкіпер Філіп Чаунер. Тоді як з тих, хто хоча б раз виходив на поле в цьому сезоні, немає футболістів, які досягли віку 30 років.

Той же 25-річний хавбек Марсель Забітцер вважається одним з головних ветеранів команди. У будь-якому іншому клубі така ситуація банально неможлива.

Наївно буде вважати, що настільки молодій команді під силу змагатися з «Баварією» на довгій дистанції. Якщо «РБ Лейпциг» раптом і виграє чемпіонат, то це трапиться тільки за вини самих «рекордмайстерів».

Очевидно, що проблеми виникнуть не тільки в чемпіонаті. Команда Юліана Нагельсманна не звикла в повній мірі битися навесні на два фронти. Одного разу «РБ Лейпциг» вже грав в плей-оф Ліги Європи, але тоді він робив ставку на чемпіонат. Тепер же доведеться розриватися, а правильно розподілити сили на дистанції буде дуже важко.

Чого зовсім не сказати про «Тоттенхем», який вже не перший раз грає в плей-оф, а в минулому сезоні взагалі дістався фіналу. Та й Жозе Моурінью відмінно вміє готувати команди до кубкових матчів.

«РБ Лейпциг» занадто залежний від декількох футболістів

Стандартна проблема для подібних клубів. У випадку з «биками», вони занадто залежні від того, в якій формі перебувають Тімо Вернер та Марсель Забітцер.


Твіттер РБ Лейпциг. Марсель Забітцер (ліворуч) та Тімо Вернер

Практично всі атакуючі дії команди заточені під те, що потрібно вивести Вернера на забійну позицію. Дуже часто це спрацьовує. Але, наприклад, в матчі з «Баварією» зірковий форвард «РБ Лейпциг» 5 разів бив по воротах, але в площину влучив лише один раз. Тімо запоров як мінімум 3 шикарних моменти, які могли стати вирішальними.

Аналогічна ситуація і з Забітцером . Він є мозком і самим креативним півзахисником команди. Якщо той же Крістофер Нкунку, в більшій мірі, домагається успіху за рахунок швидкості, то австрієць відмінно пасує в один дотик і здатний видати точну передачу на будь-якій дистанції. У «РБ Лейпциг» є тільки один гравець з подібним набором навичок - куплений влітку у «Ред Булла» із Зальцбурга Ханнес Вольф. Але проблема в тому, що через травми він зіграв лише 14 хвилин в Бундеслізі.

Тоттенхем - РБ Лейпціг. Прогноз і анонс на матч Ліги чемпіонів

Все вищеназване робить «РБ Лейпциг» очевидним аутсайдером чемпіонської гонки та дуелі проти «Тоттенхема». Але, як показали недавні приклади «Лестера» та «Аякса», в сучасному футболі може статися що завгодно.

Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вихід Шахтаря в основу ЛЧ – під запитанням. Боруссія Д може все зіпсувати
Футбол | 08 травня 2024, 06:45 43
Вихід Шахтаря в основу ЛЧ – під запитанням. Боруссія Д може все зіпсувати

У випадку тріумфу Боруссії Д місце володаря трофея виявиться зайнятим

ФОТО. Обличчя та емоції Луніна після виходу Реала у фінал Ліги чемпіонів
Футбол | 09 травня 2024, 02:04 0
ФОТО. Обличчя та емоції Луніна після виходу Реала у фінал Ліги чемпіонів

Андрій відіграв обидва матчі проти Баварії та допоміг команді пробитися у фінальний поєдинок

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viktor Kovtun
Про Аякс тоже такую чушь писали совсем недавно 😂😂😂😃😃😆😆
Макс Максов
Ну с Шпорами, Лейпциг точно потягается! Если пройдут, там глядишь и попрет, плюс возможен удачный жребий...
Pol Chopa
Хм,в одних проблеми с защитой,у шпор проблеми с нападением,но полагаю что все одно будет Игра,Моура и наверное Ламела должны доказать что *не лыком...*они иногда выстреливает,ждемсь.