Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 21 жовтня 2023, 23:01
7702
4

Прощай, Гаррі Грегг: скромний Герой Мюнхена, який став легендою ще за життя

Про гравця і людину, чиє ім'я надовго буде зразком неймовірної мужності...

| Оновлено 21 жовтня 2023, 23:01
7702
4
Прощай, Гаррі Грегг: скромний Герой Мюнхена, який став легендою ще за життя
Twitter. Гаррі Грегг

Гаррі Грегг був щасливий, що його пам'ятали як футболіста, воротаря, гравця «Манчестер Юнайтед» і збірної Північної Ірландії, але він завжди відчував себе ніяково, коли його називали «Героєм Мюнхена».

Той факт, що він цілком заслуговував такого опису, не підлягає сумнівам, хоча навіть ці слова не здатні відобразити всього героїзму вчинків Грегга. Його дії після авіакатастрофи в Мюнхені, коли він двічі повертався до палаючого фюзеляжу, щоб винести в безпечне місце товаришів по команді і абсолютно незнайомих йому людей, які також летіли в цьому літаку, були справжнім втіленням хоробрості і самовідданості.

Якщо б 6 лютого 1958 року на борту авіалайнера Airspeed AS.57 Ambassador, що здійснював рейс BE609 за маршрутом Белград - Мюнхен - Манчестер, не опинився б 25-річний Грегг, або якби він не пережив тієї катастрофи, то кількість загиблих не обмежилася б 23 людьми, а була б ще більшою...

Саме Грегг розшукав і доставив в безпечне місце майже 2-річну дитину, а також її важко поранену вагітну матір. Грегг буквально з вогню витягнув Боббі Чарльтона і Денніса Вайоллета, навіть не розуміючи в той момент, живі його товариші по команді чи ні.

Мужність Грегга, який 16 лютого помер в Північній Ірландії в віці 87 років, офіційно була визнана в Німеччині та Сербії, адже остання була батьківщиною врятованої Гаррі Віри Лукич - жінки югославського дипломата. За цей подвиг Грегга обожнювали в Північній Ірландії і, звичайно ж, на «Олд Траффорд» - домашній арені «Манчестер Юнайтед».

Історія, пов'язана з мюнхенською авіакатастрофою, була відтворена в кіно і переказана в безлічі матеріалів, які й донині передаються від покоління до покоління. Це хронологія одного з найбільш похмурих і трагічних днів у футбольній історії...

Однак сам Гаррі Грегг ніколи не намагався посилювати значення власного подвигу і в автобіографії, що вийшла під назвою «Гра Гаррі», написав про ті події наступне: «Мюнхен визначив мою особистість, і в цьому немає сумнівів. Але та «слава» мала свою певну ціну, оскільки Мюнхен кинув тінь на все моє життя, яку мені було важко розвіяти».

Ще одна трагедія спіткала Грегга через три роки після Мюнхена. Його перша дружина Мевіс померла від раку в 1961 році, а в 2009-му ця ж хвороба забрала життя у 50-річної доньки Гаррі Карен... У 2013 році вже сам Грегг переніс інсульт, через що він вже до самої смерті не мав можливості здійснювати свої улюблені ранкові пробіжки на пляжі. Незважаючи на всі напасті, Гаррі Грегг до самого кінця залишався активним учасником благодійних фондів та організацій, допомагаючи нужденним в Британії і по всьому світу.

Ім'я Грегга поважали, і цей факт додавав Гаррі гордості. У 2016 році його запросили взяти участь у відкритті «Віндзор Парк» - реконструйованої футбольної арени, розміщеної у столиці Північної Ірландії Белфасті. А на початку 2019 року Гаррі Грегг був удостоєний Ордена Британської імперії...

***

Гаррі Грегг з'явився на світ в Марафелті 25 жовтня 1932 року і був найстаршим з шести дітей у своїх батьків. Будучи підлітком, він поєднував навчання столярній справі з тренуваннями в молодіжних командах «Лінфілда» та «Колрейна». У підсумку футбол виграв у лісоматеріалів і в 20 років Грегг опинився в англійському «Донкастері», де провів хороших п'ять сезонів, перш ніж стати найдорожчим воротарем світу, коли в 1957 році менеджер «Манчестер Юнайтед» Метт Басбі і його клуб виклали за трансфер Грегга 23 тисячі фунтів стерлінгів.

У стані «червоних дияволів» Грегг провів дев'ять років і, хоча так і не виграв жодного трофею, але відзначився запаморочливою кар'єрою. Зрештою, далеко не кожна людина в футбольному світі могла б сказати, що її бутси чистив сам Джордж Бест...

Грегг залишається одним з еталонів воротарського ремесла для «Манчестер Юнайтед». Всього він провів за команду 247 матчів, включаючи неймовірну перемогу з рахунком 3:0 над «Шеффілдом» всього через 13 днів після мюнхенської трагедії. Із тих, хто пережив ту катастрофу, тільки Грегг та Білл Фоулкс вийшли в футболках «Манчестер Юнайтед» в офіційному матчі, який відбувся менш ніж через два тижні після трагедії.

Після відходу з «Юнайтед» Гаррі Грегг трохи пограв за «Сток Сіті», а потім подався в тренери, попрацювавши з такими командами, як «Шрусбері Таун», «Суонсі Сіті», «Кру Александра» та «Карлайл Юнайтед».

Незважаючи на те, що в «Манчестер Юнайтед» Грегг так і не зумів розжитися трофеями, шотландський менеджер «червоних дияволів» Алекс Фергсюсон, який працював з командою згодом, називав Гаррі не інакше, як «людиною, чиї заслуги перед клубом і футболом знаходяться за межею чогось легендарного», а також «найскромнішими героєм сучасності».

Очевидно, що Грегг дійсно гідний таких слів. Інші після авіакатастрофи і складного сезону напевно попросили б влітку кілька місяців на відпочинок, але Грегг в 1958-му взяв участь у складі збірної Північної Ірландії на чемпіонаті світу в Швеції. На тому турнірі Грегг був визнаний кращим воротарем, отримавши 478 голосів журналістів у відповідному опитуванні і всерйоз обійшовши кіпера збірної СРСР Льва Яшина, в активі якого було лише 122 голоси.

Зоряним часом Гаррі Грегга на ЧС-1958 став третій матч в групі А проти збірної ФРН. Той поєдинок завершився з рахунком 2:2, а форвард німців Уве Зеелер після гри охарактеризував Грегга не інакше, як «стрибаюча пантера». Ймовірно, цей опис своєї гри Гаррі зміг би прийняти, але на більше він ніколи не претендував. Втім, це не заважає всьому світу назавжди запам'ятати ім'я Гаррі Грегга як зразок неймовірного втілення мужності, виявленої в тяжкій ситуації. Спочивай з миром, Герой Мюнхена…

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо
Інші види | 25 квітня 2024, 20:47 3
Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо

23-річна українка в Загребі послідовно здолала 5 суперниць

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Belur
Один из лучших.Вечная память