Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 18 лютого 2020, 10:17
25941
10

Чому Азар не грає в Реалі

Чутки про зайву вагу занадто перебільшені. Все набагато складніше

| Оновлено 18 лютого 2020, 10:17
25941
10
Чому Азар не грає в Реалі
Твіттер Реала

«Реал» - улюблений футбольний клуб з дитинства, Зінедін Зідан - улюблений футболіст. Теж ще з дитинства. Це дуже коротка автобіографія Едена Азара. Здавалося б, після того, як збулася дитяча мрія найкращого бельгійського футболіста останнього п'ятиріччя - він нарешті одягнув «вершкову» футболку, а його дитячий кумир став його тренером, можна було стверджувати, що життя вдалося, а кар'єра вийде на якісно новий рівень. Але на жаль, цього не сталося. Того сонцеликого Едена, якого ми звикли бачити впродовж «надцяти» сезонів в АПЛ, в Ла-Лізі і вдень з вогнем не відшукаєш. Азар загубився, розчинився, злився з лавою для запасних «Мадрида». У нинішньому чемпіонаті Іспанії 29-річний бельгієць провів лише вісім матчів, в яких забив лише один м'яч і зробив три асисти (а турів було зіграно 23). Чому ж так? Чому ж футболіст дійсно найвищого рівня не може себе знайти в «Мадриді»? І чому тамтешні преса і публіка аж ніяк не лояльні до бельгійця?

На перший погляд, все просто. У сенсі, що узагальнена відповідь на всі ці та інші схожі питання лежить на поверхні. Еден Азар став головним придбанням «Реала» після КріРо. Більш того, президент «вершкових» Перес привіз на «Бернабеу» Едена як пряму заміну Роналду. Мовляв, «Мадрид» - це набагато більше, ніж Кріш, і Азар змусить мадридистів забути про феноменального португальця. Відповідним чином була обставлена ​​і презентація півзахисника в «Реалі»: на цей захід прийшли майже п'ятдесят тисяч уболівальників, які тепло вітали майбутнього кумира. Азар жартував, усміхався і жонглював м'ячем: він знайшов свій головний в кар'єрі причал. Еден тоді навряд чи міг уявити, що у цього мадридського парадного під'їзду може виявитися чорний хід. А дарма, адже цей «хід» був апріорі закладено вже в самому трансфері.

***

Бути як КріРо, бути краще за КріРо - ось очікування від приходу Азара в «Реал». Причому очікування як трибун «Бернабеу», так і Переса, який віддав Азару «сімку» Роналду, та й «Реала» як такого. Можливо, всі ці товариші з «вершковими» серцями розуміли, що Азар навряд чи зможе забивати за сезон п'ять десятків м'ячів. Але вони точно знали, що новачок стане безсумнівним лідером, мотором колективу, замінивши старіючих Модріча і Крооса.

В принципі, зрозуміти апологетів «Реала» просто. Якщо Азар феєрив в АПЛ, найсильнішій лізі світу, постійно виграючи титул найкращого футболіста англійського чемпіонату, та й у збірній Бельгії людина вже давно на п'єдесталі, чому ж тоді він не може провернути цей трюк в Ла-Лізі, в «Реалі»?

Відповідь на це, знову-таки, не найскладніше питання, частково дав сам Азар. Він не Роналду, він зовсім інший. З того погляду, що Еден - не машина для тренувань або забивання м'ячів. Якщо для Кріша найкращий відпочинок - це тренування або тренажерний зал, то для Едена не чужі звичайні радості. Вже стали притчею во язицех його прихильність до бургерів. Здавалося б, що тут такого, і хто з футболістів не грішний подібними «хобі»? Нічого такого. І майже всі грішать. Ось тільки не Роналду. Колишній лідер «Реала» навіть в страшному сні не міг приїхати після відпустки в команду з сімома «зайвими» кілограмами. А ось Азар приїхав. І відразу ж став головним об'єктом єхидства і глузувань в «Мадриді». Для затятих шанувальників «вершкових» в той час навіть ненависна «Барса» відійшла на другий план - їм дай по Азару потоптатися.


Твіттер Реала. Еден Азар

Але на те він і справді великий футболіст, який коштує свої сто мільйонів - Еден зумів-таки привести себе в функціональний порядок. Не за день-два, але все ж. Але тут прийшла інша біда - травма. Причому, що прикро до сліз, травмувався бельгієць на тренуванні своєї команди, перед стартовим туром Примери. Загалом, стартувати з місця в кар'єр у своїй новій обителі Азар не зміг. Він дебютував за «Реал» тільки в четвертому турі чемпіонату Іспанії. Але відразу стати лідером команди Едену не вдалося. І в зв'язку з цим виникають питання не тільки до футболіста.

За останні років п'ять всі ми звикли бачити Азара на лівому фланзі атаки, коли він, отримуючи м'яч, накручує двох-трьох опонентів, зміщуючись ближче до центру, і або віддає м'яч у вільну зону, або б'є по воротах, якщо дозволяє ситуація і дистанція. Так він діяв і в «Челсі», і в збірній Бельгії. І там, і там йому давали і свободу вибору, і простір. Тобто, від був таким собі лондонським/бельгійським Мессі. Потрібно ще врахувати, що і в матчах за «аристократів», і в поєдинках за свою національну збірну Азара дуже істотно підтримував партнер по лівому флангу. Тобто, Еден при необхідності міг обігратися зі своїм візаві, щоб отримати новий імпульс для атаки. Складно було уявити, що Азар буде робити флангову передачу/простріл або бити здалеку: він був заточений для інших прийомів, під іншу гру. Як взагалі неможливо було уявити, що головний тренер «Челсі» або збірної Бельгії, хто б ним не був, дозволить собі не випустити на поле Едена, коли він в повному порядку.

Але не тут-то було. Точніше, де завгодно, але тільки не в «Мадриді». Зідан міг собі дозволити істотну ротацію складу, причому не зовсім логічну і об'єктивну. Відновившись після травми і зігравши кілька поєдинків, Еден знову опинився на лаві. З тієї простої причини, що Зізу експериментував зі складом. Але це - півбіди. Біда в іншому: в манері гри нинішнього «Реала».

***

Азар в «Реалі» поки що не має стільки свободи і простору, скільки цього добра було у нього на колишньому робочому місці. У нього в «Реалі» немає когось на кшталт Маркоса Алонсо, нарівні з яким можна провернути флангову атаку. Еден повинен частіше грати на бровці, частіше рухатися, повинен частіше навішувати в штрафну, повинен намагатися частіше бити здалеку. До того ж, нинішньому «королівському клубу» не властива гра через центр. Всі ці атрибути для бельгійця - дійсно в дивину, дійсно нововведення, до якого він ще не звик.

Азар намагається вникнути в нову для нього модель, в нову гру, але не завжди виходить. Виконуючи тренерську установку - тобто розтягуючи фронт атаки на лівому фланзі, тим самим розтягуючи оборону суперника, Еден стає вузькопрофільним виконавцем. Точніше - суто фланговим півзахисником: доводиться частіше подавати і рідше бити по воротах. Його ККД від цієї трансформації різко впав. Це не той Азар, до якого ми звикли. Хоч і кажуть, що для хороших акторів немає поганих або другорядних ролей, але це, швидше за все, не той випадок. Тому що зараз на «Сантьяго Бернабеу» лише тінь Едена. А справжній Еден був на «Стемфорд Брідж».


Твіттер Реала

Чи розуміє це Зідан? Він розумний, не може не розуміти. Просто процес побудови построналдовського «Реала» з тих чи інших причин затягнувся. Напевно в наступному сезоні ми побачимо того, колишнього Азара - у всій його красі. Потрібно просто почекати, потерпіти - причому всім дійовим особам цього «спектаклю». До речі, Роналду після переходу з «МЮ» в «Мадрид» теж довелося пережити хворобу росту, коли його «ламали» з півзахисника на центрфорварда. Нічого, уламали, і Кріш став машиною для забивання голів, а «Реал» - машиною для завоювання титулів. Дуже навіть може бути, що і Азару вдасться звикнути до нових вимог нової команди і нового тренера.

Тільки ось новим Роналду він не стане ніколи. Навіть не сподівайтеся. І справа зовсім не в бургерах. Просто інша матерія. Інша кістка. Та й харизма теж. Таких вже не роблять, це правда.  

Валерій ВАСИЛЕНКО      

 
Оцініть матеріал
(85)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomarioUA
Почитав статью, понял, почему бревно Бензема так долго и плотно держится в основе Реала. Возможно, не такое он и бревно, просто на фоне КР бревном был. А на фоне Азара....
Mr.Value
Складывается ощущение, что после ухода Роналду Перес решил на эмоциях спонтанно купить первую попавшуюся звезду атакующего плана, так уж вышло, что этой звездой оказался Азар.
der_MaiStier
Азара просто неадекватно сприймають за його футбольними навичками і ігровим інтелектом. Він ніколи не був стрижневим гравцем, навколо якого будується система. Він єдинал, який вміє створювати собі моменти і набагато рідше - для інших. Як Саллах. Але для гарної команди від таких гравців користі небагато, адекватні командні гравці більш доречні
Футбол в квадрате
Немного жалко Эдена, что сразу не пошло... Но думаю он игрок с характером и должен еще все доказать-показать!
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Oleksandr Mazur
Валерій ВАСИЛЕНКО, може,через те,що Азар травмований три місяці?
Andy_P
Ему, как это ни странно, нужно было в Барсу. Его "почерк" как раз для них.
Саша Яковенко
может быть просто представители Испании и Франции в сговоре против лучшего футболиста Бельгии перед ЧЕ2020? При этом перегружают его на тренировках. Он там честно пашет. А когда выходит на поле во время матча, то чувствует себя как вареный рак. Ну, а после ЧЕ конечно же он вернётся на свой уровень.
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Всеволод Фомичев
Очень толковая и убедительная статья.
"Таких (как Роналду) уже не делают",- и это правда.
Феномен Роналду еще и в том, что таким уж "трудягой" он не выглядит.
Совсем наоборот, кажется, что всё ему легко даётся, и что он делает всё шутя.