Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 14 лютого 2020, 21:18
17951
20

Пристрасті навколо Вихриста, або Що чекає Віктора у профі

Лев Кравців про скандал і те, чи може з цього щось вийти

| Оновлено 14 лютого 2020, 21:18
17951
20
Пристрасті навколо Вихриста, або Що чекає Віктора у профі

Провідний український суперважковаговик-любитель Віктор Вихрист перейшов у професіонали. Розбираємося чому, навіщо і чи є в цьому сенс?

Що сталося?

Віктор Вихрист - головний боксер-суперважковаговик України - несподівано перейшов у професіонали. До кваліфікаційних турнірів на Олімпіаду залишалося кілька місяців, до самої Олімпіади менше ніж півроку.

У самому кінці січня Віктор оголосив, що він тепер «Фауст» - таке прізвисько взяв українець для спрощення і більш швидкого запам'ятовування його фанатами, епічно презентувався в маловідомій німецькій промоутерській компанії і заявив, що пропозиція була чудовою:

«Пропозиція контакту була приголомшливою. Настільки, що я вирішив зробити цей крок. Дуже задоволений тим, що мене порівнюють з Кличком.

Це стимул для мене працювати старанно, щоб в якийсь момент стати навіть кращим за нього», - заявив Віктор під час презентації.

Промоутер Ерол Джейлан розсипався в компліментах:

«У Віктора була путівка на Олімпіаду, але ми настільки вразили його своєю пропозицією, тому він вибрав нас. Його підписання повинно стати першим кроком у новій історії нашої компанії.

З такими боксерами ми зможемо вигравати великі бої в Лас-Вегасі».

Вже восьмого лютого Віктор дебютував у професіоналах, хоча, що це було, зрозуміти складно. У першому ж раунді білорус Андрій Мазаник з відповідним першому поєдинку рекордом 13 перемог, 10 поразок, 10 перемог нокаутом, впав практично одразу.

Віктор навіть не встиг подихати. Суперник зробив кілька кроків, пропустив один удар, потім другий, закрив обличчя, пропустив ще і впав. На нокаут пішло трохи більше тридцяти секунд, хоча, з огляду на відліки рефері та інші зволікання, записали це, як 55 секунд.

А що за скандал навколо Вихриста?

Після переходу Віктора в професіонали на нього накинулася Федерація боксу України. Звинуватили його в невиконанні контракту, в тому, що на нього розраховували, а він пішов прямо перед турнірами, в тому, що так робити не можна і покарали всіх, хто потрапив під руку. По-перше, самого Вихриста, ніби він планував повертатися. По-друге, його менеджера, Андрія Котельника. По-третє, ще й тренера Вихриста.

Тепер Котельник три роки не має права брати участі у всіх заходах Федерації боксу України. Тренер Віктора, Олександр Ляхов, три роки не може приїжджати на змагання, які організовує ФБУ в якості тренера або секунданта. А Віктор - і зовсім зрадник Батьківщини.

В офіційних заявах звучали такі формулювання, як непрофесіоналізм, неспортивна і неетична поведінка. Та інші звинувачення в бік боксера. На думку ФБУ, Вихрист повинен був повідомити тренерському штабу і федерації про свої наміри, оскільки Федерація витратила за весь цей час на нього купу грошей, часу і коштів. А також, тому що вони на нього розраховували напередодні Олімпіади.

Хто правий, а хто винен, не зовсім зрозуміло. Андрій Котельник каже, що ФБУ не виплатила Віктору призові за Європейські ігри і досі не розрахувалася з боргами за «Українських отаманів». Федерація наполягає на перспективах країни у відборі на Олімпіаду, мало не зраді з боку боксера і порушенні домовленостей.

Зараз головний підсумок:

- Вихрист у профі і вже виграв.

- Федерація боксу заборонила всьому його оточенню бути присутнім на турнірах.

- Адміністрація Кременчука відбирає у Віктора квартиру і стипендію в розмірі шести тисяч гривень, посилаючись на контракт, умови якого боксер не виконав.

- Андрій Котельник збирається судитися з Федерацією боксу України через заборону.

Хто тепер буде в збірній?

Зараз у збірній є Рогава Цотне. Він колишній кікбоксер, причому виступав навіть серед професіоналів. Останні кілька років він активно пробує свої сили ще й у боксі. Рогава молодший за Вихриста на рік.


Boxingnews. Рогава Цотне

Крім цього, Цотне їздив на чемпіонат світу в Росію, куди основа збірної не поїхала. Там він програв чинному професійному боксеру з Узбекистану. Так, професіоналам тепер можна боксувати по любителях, якщо ви раптом прогавили цей момент.

Крім цього, Рогава перемагав Віктора на чемпіонаті України минулого року. Вихрист навіть побував в нокдауні і, в цілому, мав гірший вигляд. А ще одесит їздив на престижний турнір Кубок Странджа разом з основою збірної. Тобто, цей варіант активно перевірявся.

Відео фіналу чемпіоната України Вихрист - Цотне

Про це сказали і в Федерації. За їхніми словами, основна ставка робилася саме на Вихриста, але, якби він не отримав ліцензію на Олімпіаду, далі свої сили пробував би Цотне. Тепер на один варіант у України стало менше. Критично це? Якщо одесит отримає ліцензію, ні. Якщо не отримає, хвиля хейту в бік Вихриста знову підніметься.

А як там з перспективами в профі?

Насправді, все дуже туманно. Віктор, звичайно, боксер хороший. Все ще не топ-рівня - в збірній і «Отаманах» був другим-третім номером, але хороший. У нього відмінні габарити, важкий удар і типова школа з відмінним джебом і правим прямим а-ля Кличко.

За першим поєдинком судити не варто взагалі ні про що. Німцям потрібно було презентувати нового бійця, якому придумали нове прізвище і якого назвали новим Кличком. Ну ось, тримайте все в їхніх найкращих традиціях. Брати лупили своїх суперників в першому-третьому раунді досить довго.

У Віктора непоганий вік для суперважковаговика. Це все індивідуально, але, як правило, розквіт представника хевівейту починається біля і трохи пізніше за тридцять років. Віктору - 27. Є і коли взяти участь ось у таких незрозумілих боях, і коли набирати обертів.

Але зараз це все лише припущення. Те, що Віктор був не першим у любителях, не означає, що він не стане дуже крутим у професіоналах. І навпаки - якщо б він був генієм у любителях, це нічого не значило б. Вихристу належить пройти серйозну конкуренцію. У суперважковаговиках є двоє українців приблизно його ж віку і відразу кілька перспективних величезних хлопців, з якими не буде просто.

Але це через рік-два в найкращому випадку. Зараз ми будемо насолоджуватися швидкими нокаутами від Віктора в Німеччині і хайлайтами, в яких він валить одного опонента за іншим.

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dima_zp
Правильно поступил Вихрист. Он посредственный боксер, середняк. На олимпиаде - туманные перспективы, квартира в Кременчуге - тоже не мотивация вообще)). А тут немцы, явно перепутав Витю с Вовой и Виталиком Кличко, предложили точно неплохой контракт. Молодец, я поддерживаю! Будет поднимать украинский флаг в профи ринге, а не в любителях.
Tanok1975
А что тут странного? Ставим на весы: с одной стороны перспектива и реальные деньги - с другой не первый номер сборной, долги по прошлым премиальным и соответственно сомнительные будущие выплаты. Да и если б отслюнявил Продиусу как Глазков в свое время, то и вони не было б.
Лео Леон
Ну это его дело.Олимпиада значит не прельщала его.А выбрал он дорогу ведущую к званию чемпиона мира среди профессионалов.Нужно поддержать.
Василий Будник
Это его жизнь. Его карьера. Время рассудит.
Al Zolo
на крайнем чемпионате мира Виктор неучаствовал а на предыдущем никак себя не проявил-счего такая уверенность что на Олимпиаде он бы попал в призы? Так он с реноме 2-кратного чемпиона Европы может выйти на более денежные бои-нежели после возможной неудачи на Олимпиаде
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Viktor Pron
Олімпіада це мрія всіх боксерів
сергей богданов
Да ничего серьезного не ждёт его в профи, будет Фауст на потеху немцев мешки околачивать, но при этом заработает бабла
korsun_skif
Жаль конечно
генадий павленко
долбодятлы в федерации повыкидывали хороших тренеров на улицу как отработанный материал, как мусор, в чем тренер виноват??? он его уговаривать должен?-его дело тренировать и все
да поступил выхрист плохо, подставил сборную видимо, немного кинул всех
НО может для этого были причины? ( выгоднее предложение, или его кидали на деньги в федерации?
все идет к тому, мол заключайте договора, и играйте по ним, никому верить нельзя ни федерации ни боксеру, каждый свою жопу хочет нагреть ( есть пункт забрать квартиру?- забирайте, если положено)
gvs58
Молодець! Правильно все зробив! Державі на тебе насрати! 6000 грн в місяць? і однокімнатна квартира (це означає, що спальні не має)! Це все?? Та він за один бій отримає грошей більше чим це коштує!!! А чиновники забзділи... ? Правильно, вони ж патріоти своїх кишень!!! а тут облом, на Вихристі не зароблять!!! А все тому, що в ФБУ сидять п'явки, які нічого не можуть, крім як висмоктувати гроші з спортсменів!!! А, взагалі, то так майже у всіх федераціях!!!
Кирилл Бондаренко
Почему столько внимания,к посредственному боксеру🤔
Не факт,что он пробился бы на Олимпиалу,если даже такое и произашло,то его максимум,это 1/4 финала,это при удачном жребии.
Нужно принят тот факт,что таких как брятья Кличко,уже не появятся.
Это явление,которое может быть,раз в сто лет появляется...
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил