Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 11 лютого 2020, 14:25
9346
6

Герта: Нью-Васюки чи новий Лейпциг?

У «старої дами» з'явилися серйозні гроші і амбіції

| Оновлено 11 лютого 2020, 14:25
9346
6
Герта: Нью-Васюки чи новий Лейпциг?
Твіттер Герти

Чотирнадцяте місце після 21-го туру Бундесліги, до зони вильоту не так вже й далеко - якихось шість очок. Саме таке становище нинішньої «Герти» - справжнього середняка німецького футболу останніх років. Але саме цей непоказний середняк підірвав останнє трансферне вікно, ставши самим витратним клубом континенту. Англійські та італійські гранди залишилися далеко за спиною «старої дами» в «Юріїв день» 2020-го. За один лише сiчень «Герта» придбала одразу чотирьох кваліфікованих виконавців, яким би позаздрили і більш статусні клуби.

Судіть самі. У «Ліона» був куплений півзахисник Тузар за чималі 25 мільйонів євро. Ще один гравець суміжної позиції був придбаний у «Штуттгарта» - Аскасібар за 11 мільйонів. Далі - за 18 млн берлінці викупили у «Лейпцига» форварда Кунью, ну а справжнім знаком оклику стала покупка в останні дні «вікна» ще одного нападника - Пентека з «Мілана». На «другого Андрія Шевченка» серйозно претендували клуби Англії та Іспанії, але пропозиція «Герти» виявилася найпривабливішою і для поляка, і для його колишнього клубу (сума угоди - 27 мільйонів).


Твіттер Герти. Кшиштоф Пентек вже дебютував в новому клубі.

Показово, що в це зимове вікно «Герта» двічі переписувала в бік збільшення свій трансферний рекорд, спочатку купивши Тузара, а потім заангажувавши Пентека. До цього найдорожчим придбанням «дами» був нападник Лукебакіо, куплений минулого літа у «Уотфорда» за 20 мільйонів.

Правда, поки що дорогі новачки не стали для «Герти» справжньою новою кров'ю. У 21-му турі берлінці без особливих шансів поступилися в рідних стінах сусідові по турнірній таблиці - «Майнцу» - 1:3. Але в «Герті» трагедії з цієї поразки не роблять. Там витає інший настрій: клуб має серйозний намір в найближчому часі стати реальним претендентом в боротьбі за «Срібну салатницю».

Абсурд, маячня? Ні в якому разі. У «Герту» прийшли гроші. Дуже серйозні гроші.

***

Влітку минулого року відомий німецький підприємець і інвестор Ларс Віндхорст за 125 мільйонів євро придбав 37,5 відсотків акцій «Герти». Причому, що цікаво, в даному випадку можна говорити, що інтерес до «зближення» у «Герти» і бізнесмена був обопільним: клуб в такий ось нехитрий спосіб знайшов нове джерело фінансування, герр Ларс теж не приховує, що шукає свою вигоду від цієї угоди. Практично відразу ж Віндхорст збільшив свою клубну частку до максимально можливих за німецьким футбольним законодавством 49,9 відсотків акцій, що додатково йому коштувало ще сто мільйонів євро. Акціонер на цьому зупинятися не хотів і мав намір придбати весь пакет акцій, але не зміг це зробити через існуючий у футбольній Німеччині закон, згідно з яким 51 відсоток акцій футбольного клубу повинен належати вболівальникам цього самого клубу.

Однак і без цього Віндхорст може вважати себе практично повновладним господарем «Герти». Він підкупив всіх одним залізобетонним аргументом: бажанням серйозно витрачатися на потреби команди і клубу. А ще обіцянкою, що через пару-трійку років «Герта» стане серйозною бойовою одиницею не тільки в Бундеслізі, а й в Європі.

Хто ж цей берлінський «Монте Крісто»? Ларс Віндхорст - відомий далеко за межами Німеччини мільярдер, який створив свій перший мільйон ще в шкільному віці, торгуючи комп'ютерами і комплектуючими. На початку дев'яностих років минулого століття оборот його фірми становив сто мільйонів доларів в рік. Нині він є лідером німецького ринку не тільки електроніки, а й сфери IT.


Твіттер Герти. Ларс Віндхорст і Юрген Клінсман

Але чому «нувориш» вибрав саме «Герту» - клуб без переможних традицій, без славного минулого і трофеїв (чемпіоном Німеччини берлінська команда була ще до Другої світової війни, а після - ні, кубок країни не вигравала взагалі, нема в неї і настільки помітних перемог на євроарені)? Та все дуже просто: Віндхорст впевнений, що в столиці Німеччини набагато простіше і швидше створити успішний і привабливий футбольний проект, ніж на периферії. Він згоден вкладати серйозні кошти в команду, яка гратиме в привабливий футбол. І на яку будуть ходити вболівальники. Не за горами відкриття нового стадіону «Герти» (орієнтовно - через три-чотири роки), і Віндхорст сподівається, що фани будуть приносити в клубну касу дуже хороші гроші, заплативши не тільки за вхідний квиток або абонемент, але і за атрибутику, пресу, їжу і напої. Ларс вважає, що берлінські футбольні вболівальники за своєю платоспроможності не гірше, ніж вболівальники «ПСЖ» або «Челсі», стало бути, через кілька років «Герта» вже буде приносити серйозні дивіденди своєму головному акціонеру. За одним суттєвим застереженням: якщо команда буде регулярно виступати в єврокубках. Бажано - в Лізі чемпіонів.

***

І ось для вирішення серйозних турнірних висот фінансовий ділок, який не особливо розбирається в тонкощах «гри мільйонів», запросив в команду легендарного Юргена Клінсмана. Важко переоцінити вплив цього колись найкращого форварда свого покоління на розвиток німецького футболу. Але ось в якості головного тренера Юрген особливих почестей не здобув. У 2006 році він очолював збірну Німеччини на домашньому чемпіонаті світу, але тріумфатором тоді не став, фінішувавши на третьому місці. Після цього був невеликий, але провальний досвід в «Баварії», і великий, але не дуже значимий на посаді наставника збірної США. Протягом останніх трьох років Клінсман взагалі ніде не тренував - подейкували, він зав'язав з цим. І ось як сніг на голову - призначення в «Герту».


Твіттер Герті. Юрген Клінсман

Зі «старою дамою» новоспеченого тренера пов'язує давній ментальний зв'язок. Справа в тому, що батько Юргена був відданим уболівальником саме «Герти», та й сам майбутній чемпіон світу свій перший футбольний матч на стадіоні побачив у виконанні саме «Герти». Крім того, в берлінській команді пробував себе син Юргена - Джонатан, який намагався грати воротаря. Правда, безуспішно. Віндхорст, ангажуючи Клінсмана, зіграв на патріотично-ностальгічних почуттях останнього. І напевно не прогадав. «Я радий стати частиною самого захоплюючого футбольного проекту в Європі, і зроблю все від мене залежне, щоб він виявився успішним» - саме ці слова промовив під час своєї «тронної промови» нинішній наставник «Герти». І хоча футбол у виконанні його нинішніх підопічних вже встигли охрестити «найнуднішим в Німеччині», Клінсман не впадає у відчай. Як і його роботодавець. За планами берлінських «революціонерів», герр Юрген в нинішньому сезоні повинен уберегти «Герту» від вильоту у другу Бундеслігу. Влітку, якщо все піде за планом, Клінсман залишить тренерське крісло і перебереться в куди більш зручне - функціонерське: стане членом ради директорів «Герти», який відповідає за всі кадрово-інфраструктурні питання.

А головним тренером «Герти» нібито повинен стати екс-наставник «Баварії» Ніко Ковач, під якого Віндхорст готовий виділити значний кадровий транш. У «Герті» чекають чергових зіркових гравців, серед яких вже зараз називають Гетце, Джаку і Дракслера.

Цілком може бути, що вже в наступному сезоні оновлена ​​«Герта» стартує з місця в кар'єр і зможе пробитися в єврокубки. У всякому разі, Віндхорст і компанія готові витрачатися і терпіти. Як готові терпіти і берлінські вболівальники.

Хоча всі вони повинні розуміти, що немає гарантій, що цей проект може стати успішним. Типу РБ «Лейпциг». У Німеччині з цього приводу знають і ще один приклад - «Мюнхена».

Що в підсумку вийде - подивимося, але поки що досить цікаво.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»
Футбол | 27 березня 2024, 17:23 10
Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»

Голкіпер збірної України прокоментував перемогу над командою Ісландії

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 8
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lucky Lucky
Клинсман не оценил потуги)
D.Lanskoy
Немецкая Бундеслига самая здоровая топ-лига с точки зрения финансов, довольно мощная, но не раздутая и живущая по средствам. Только АПЛ сильнее ее в этом смысле, но там гранды в основном живут на деньги олигархов, увы. Мне нравится, что в Бундеслиге появится еще одна мощно финансируемая команда, тем более, в Берлине, давно пора.
Evgene Boykinyuk
У «старой дамы» появились серьезные деньги и большие амбиции
---
О_о я кажется знаю какой следующий клюб Ярмоленко будет
digsum
>> Что в итоге получится – посмотрим, но пока что весьма интересно
>
Ничего. Интересно станет, когда вместо Клинсманна кого-то поприличнее позовут.