Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 лютого 2020, 14:14
37720
30

Як весною виглядатиме атака Динамо

На контракті багато гравців, але особливого вибору в Михайличенка немає

| Оновлено 11 лютого 2020, 14:14
37720
30
Як весною виглядатиме атака Динамо
ФК Динамо. Віталій Русин

Оглядач Sport.ua розбирається, чому «Динамо» увійде в сезон з обмеженим числом форвардів..

Артем Бесєдін викритий у застосуванні заборонених медичних препаратів. В кінці лютого з цього приводу нарешті повинна настати хоч якась ясність. За тими крихтами інформації, яку вдалося зібрати, можна припустити, що динамівський форвард отримає «бан». І навіть якщо заборона на гру у Артема буде нетривалою, все одно можна стверджувати, що як мінімум в нинішньому сезоні Бесєдіна ми не побачимо на полі.

Ібрагім Каргбо, новачок «біло-синіх» в нинішнє міжсезоння, провів зі своєю новою командою перший міжсезонний збір. І своєю грою залишив досить приємне враження. У бельгійця хоч і немає спринтерської швидкості, але він хороший в єдиноборствах, а головне - вміє опинятися там, де потрібно. Але тут інша біда: виявляється, Каргбо в нинішньому сезоні вже був заграний за дві команди, тому за третю за правилами ФІФА (а «Динамо» якраз третя) грати не зможе. Можливо, тому він «вибув» якраз до закінчення нинішнього сезону.

Жерсон Родрігеш, універсальний солдат збірної Люксембургу, попив досхочу нашої крові в двох недавніх поєдинках відбору на Євро-2020, перейшовши в «Динамо», аж надто швидко «забив» на свої професійні обов'язки. Лише в матчі проти «Шахтаря» Жерсон, який вміє зіграти і на фланзі півзахисту, і в нападі, зіграв на пристойному рівні. А далі явно не заладилося. З одного боку, динамівські тренери його нібито використовували не та «тій» позиції, а з іншого - люксембуржець часто порушував спортивний режим (назвемо це так). Тому, від гріха подалі, було вирішено спровадити норовливого футболіста в турецьку оренду.

Владислав Супряга, ще один нападник з динамівським контрактом, намагається довести свою профпридатність у більш ближчій з точки зору географії оренді - в «Дніпрі-1».

Беніто, якого нарешті представили в якості офіційного новобранця «Динамо», за його ж словами, найбільш комфортно почувається на фланзі півзахисту, хоча при гострій необхідності може зіграти і на вістрі атаки (функціоналом він чимось нагадує Родрігеша). Але цього гравця вже відрядили в молодіжну команду «Динамо» (U-21).

У підсумку до другої частини сезону, в якій динамівцям потрібно вирішувати серйозні завдання - посісти друге місце і перемогти в національному Кубку, команда входить з двома номінальними форвардами, формально здатними зіграти в режимі «тут і зараз» - Назарієм Русиним, якого Олексій Михайличенко в екстреному порядку повернув з оренди в «Зорі», і Франом Солем. Виходить, що зовсім недавно на позицію форварда у «Динамо» був надлишок конкурентів, зараз же взагалі немає альтернативи. Чи, все ж, є?

***

І в чемпіонаті, і на тренувальних зборах в Туреччині Олексій Михайличенко награвав одну і ту ж ігрову схему - 4-2-3-1. Тобто, немає підстав припускати, що другу частину чемпіонату України динамівці почнуть грати за іншою схемою. Скажімо, в два нападника. Ні, в даному випадку нічого не зміниться, і на вістрі атак «біло-синіх» буде один форвард. В принципі, для такої моделі може вистачити і двох кваліфікованих нападників - грати-то залишилося якихось три місяці. Але питання в тому, що у «Динамо» зараз просто немає в наявності двох форвардів високого класу.

Соль, який з приходом Михайличенка втратив місце в основі, все одно отримував ігрову практику в першій частині сезону. Але, м'яко кажучи, не досяг успіху - нуль забитих голів. Не краще йдуть справи у іспанця і під час зборів: один гол, хоча грає регулярно (благо, що Михайличенко на зборах дає можливість зіграти всім). Така беззуба і непереконлива гра Франа вже стала приводом для критики як уболівальників команди, так і Михайличенка. Бачиться, Соль просто не вписується в формулу нинішнього динамівського наставника - коли потрібно самому шукати м'яч, коли залежний від флангових передач, коли потрібно грати не на п'ятачку, а на просторі.


ФК Динамо. Фран Соль 

Скоріше за все, «Динамо» не проти позбутися іспанця, відправивши його хоч куди-небудь в оренду, але бажаючих немає. Очевидно, виною тому не найменша заробітна плата, яку іспанець вибив при підписанні контракту рік тому. Особисто він точно не зацікавлений йти з «Динамо».

Які його перспективи? Фран отримував місце на полі і на першому тренувальному зборі, має він ігровий час і на другому. Але ось розраховувати на те, що в офіційних весняних поєдинках саме Соль вийде в якості єдиного нападника, не доводиться: він просто програє конкуренцію Русину. Причому не тільки за кількістю результативних ударів (1:3), а й практично за всіма іншими статистичними показниками. Навіть не знаю, що має статися, щоб Соль почав забивати і отримав довіру тренера. Напевно, він прийшов не в той час і не в ту команду.

Тому залишається єдиний варіант в атаці - Русин? Якщо Назарій не травмується до кінця зборів, і продовжить забивати хоча б в колишньому режимі (поки що на його рахунку три голи в контрольних поєдинках), то саме він повинен стати головним динамівським форвардом. Бажання, працездатність, бачення поля - все це у Назарія є. І в цьому він чимось схожий на Бесєдіна. Але, в той же час, потрібно визнати, що божевільною швидкістю цей нападник не відрізняється, та й дриблінгом теж. До того ж потрібно враховувати, що за «Зорю» Русин грав трохи в інший футбол (в порівнянні з тим, який культивує Михайличенко). Та й не факт, що «опцій» одного тільки Русина в атаці буде досить в матчах, коли команди поділяться на шістки. Тоді напевно для «Динамо» кров з носу повинна бути варіативність на «передньому краю». Тобто, у Михайличенка в зв'язку з цим повинен бути під рукою не тільки «мертвий» Соль, але і хтось ще, більш «живий», здатний підсилити, змінити гру.

***

У цій частині є тільки два способи вирішення проблеми. Перший - до закриття нашого трансферного вікна придбати ще одного нападника. Але, чесно кажучи, в такий поворот подій не дуже віриться. Класний форвард - такий продукт, що на прилавку зараз не залежується. До того ж, навряд чи Михайличенко захоче кота в мішку, що не провів з командою тренувальних зборів. Так що залишається більш реальний варіант: вишукувати приховані внутрішні резерви. Простіше кажучи, знову перекваліфікувати Вербича в нападника. Беньяміну це не дуже подобається, але тут, як то кажуть, не до жиру. До того ж, при такому розкладі за місце лівого крайнього переживати не варто, адже зараз де Пена в повному порядку.


ФК Динамо. Беньямін Вербич

Як варіант можна спробувати зліпити форварда з гравців групи атаки, які з тих чи інших причин не проходять в основу. Наприклад, Цитаішвілі або Шапаренка. Однак, як і у випадку з варіантом виходу на трансферний ринок, цей розклад бачиться малоймовірним з огляду на тимчасові обмеження. Та й аж надто прагматичним бачиться Михайличенко, щоб припускати, що він захопиться таким вельми специфічним, а може і сумнівним експериментом.

Куди більш реальна пропозиція - підпускати до основи пацанів з дубля. У двох спарингах на другому турецькому зборі - проти «Олімпії» і «Стремсгодсета» - тренер киян випускав молодого нападника Сухоручка. І, судячи з побаченого і почутого, Данило каші не зіпсував, на полі не загубився. Звичайно, на нього ще рано розраховувати в якості повноцінного гравця першої команди, але в якості гравця ротації він цілком може бути.

На цьому, здається, все. Інших варіантів і альтернатив в динамівській атаці другої частини сезону 2019/2020 бути не повинно: Русин в якості форварда номер один, Вербич при необхідності швидко перекваліфікується в нападника, Сухоручка як підстрахування поступово підводять до основи, а Соля - поступово від неї відводять.

Інші розклади зараз бачаться малоймовірними.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Когда брали соля не знали его особенности как форварда? о_О
Вернули русина который вообще не футболист как говорил хац?
супряга перепиаренный наш Шева № 2, что там?
родригеса брали исключительно потому что возил СБУ и это все на что был рассчет?
про селюковские креатуры говорить рано, но в чудо верится с трудом.
Вербич игрок +, но он не форвард, хоть и может забивать ...
_________________________________________________
В итоге, соль, родригес, супряга - 10500 статей на всех ресурсах, восторг, оргазмы (преждевременные), анонсы и ожидания ... на деле же что?
_________________________________________________
Надоело уже.
korsun_skif
Короче Динамо до лета будет играть без нападающего.
Vbolivalnyk-Peter
Ще можна Бущана випустити на вістрі атаки - він же ж розпочинав свою футбольну кар'єру саме у якості форварда...
rugby1970
"Статья" - большая, но ни о чем! будет выглядеть - НИКАКУЩЕ!
Муґунот Уух
а с Бесединым то что не ясно?- все, зе энд.
tank72063
Мдаа,кто автор статьи-василенко..очередной бред..Соля наигрывайте...хотя
BaZia
Считаю этот период нужно переждать и уже в новом сезоне Каргбо подтянется, будет чуть проще. А там захотят и Родригешу ещё один шанс дадут
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Виктор Андрущик
Если уж проблема только в форварде а все остальное линии в порядке, то выход только один: не знаю ничего о Сухоручко,но если он себя на сборах проявил хорошо надо обстревать его то есть давать ему шанс показать себя, насчёт Русина и Соля будем видеть то что уже видели,только Цытаишвили пусть тянет,а он сможет пусть доверят и через пару игр все поймут что может не стоит и тратится на разную х....,надо что бы была команда-семья с добрым отцом,а так ребята не знают где они и что делать.Клуб есть а команды нет.Хватит уже экспериментов,один форвард погоды не сделает и не спасет.В Динамо есть все а проблема эта .
George Abuladze
Посмотрите матчи Динамо 2003-2004, когда тренером был Миха, вот так и в 2020 будут играть
DYNKYIVPIK
«мертвий» Соль. Нажаль, не тільки він...
Evgene Boykinyuk
какая атаку у динамо весной будет не сильно то важно, всё-равно уже выбыли из еврокубков, а в чемпионате прямого конкурента уже ослабили. надо будет постараться чтобы не занять второе место. хотя зачем оно им непонятно, ну да ладно.