Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:23
36970
3

7 останніх трансферів Гвардіоли в Барселоні. Хто вони і де зараз?

Sport.ua згадує останні покупки Пепа під час перебування його біля керма «блаугранас»...

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:23
36970
3
7 останніх трансферів Гвардіоли в Барселоні. Хто вони і де зараз?
ФК Барселона

Хосеп Гвардіола - один із найкращих тренерів сучасності. Його погляди на футбол багато в чому визначили розвиток гри і її сутність. Нині бути схожим на Гвардіолу прагне переважна більшість тренерів в світовому футболі, причому незалежно від віку і стажу роботи.

Свою тренерську кар'єру Гвардіола починав в дублі «Барселони», звідки досить швидко зміг перебратися в першу команду «блаугранас». Саме з нею Пеп досяг неймовірних вершин (три титули чемпіона Іспанії, два кубка Ліги чемпіонів і ще цілий ряд більш «дрібних» трофеїв), провівши спершу серйозну чистку складу, а потім і явивши футбольному світу «тікі-таку», що стала вже легендарною.

Для здійснення своїх задумів у життя Гвардіолі були потрібні футболісти з певними здібностями і характеристиками. Таких клубні боси намагалися постачати для Пепа регулярно, хоча космічних вкладень все-таки не здійснювали. Що ж, давайте згадаємо останні сім трансферів Гвардіоли в «Барселоні», а також простежимо, як склалася доля цих футболістів згодом...

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ (Україна)

Маршрут трансферу: «Шахтар» - «Барселона»
Дата трансферу: 31 серпня 2009 року
Сума трансферу: 25 мільйонів євро
Кар'єра в «Барселоні»: 14 матчів

Влітку 2009 року 22-річний український центрбек «Шахтаря» Дмитро Чигринський здавався ласим шматочком на європейському трансферному ринку. Якісна позиційна гра захисника в сукупності з його феноменальною здатністю видавати точні довгі передачі робили Чигринського привабливим варіантом для багатьох клубів, але спритнішою за всіх виявилася «Барселона». Пеп Гвардіола дуже хотів бачити Дмитра в своїй команді і вірив в світлі перспективи українця під своїм керівництвом.

На жаль, зробити велику кар'єру Чигринському в «Барсі» не вдалося. Нездатність швидко освоїти мову, помножена на ряд відверто невдалих матчів і певні проблеми зі здоров'ям, призвели до того, що вже через рік боси «блаугранас» погодилися відпустити українця назад в «Шахтар», але в обмін вже на 15 мільйонів євро. Повернутися на колишній рівень Чигринському не вдалося вже і в стані «гірників», після чого він спробував було закріпитися в «Дніпрі», але клуб спіткав фактичний розвал. З літа 2016 року Чигринський виступає в Греції за АЕК. У сезоні-2017/18 він виграв в стані «жовто-чорних» титул чемпіона Греції і в цілому перебуває в команді на непоганому рахунку. Щоправда, про кар'єру на топ-рівні Чигринський вже, напевно, і забув. Що й казати, якщо останній матч Дмитра в національній збірній України датований вже далеким жовтнем 2011 року...

Давід ВІЛЬЯ (Іспанія)

Маршрут трансферу: «Валенсія» - «Барселона»
Дата трансферу 1 липня 2010 року
Сума трансферу: 40 мільйонів євро
Кар'єра в «Барселоні»: 119 матчів, 48 голів, 24 асисти

Іспанський бомбардир Давід Вілья є одним з найдорожчих придбань Хосепа Гвардіоли під час перебування тренером «Барселони» (дорожче за нього каталонцям обійшовся тільки Златан Ібрагімович, за покупку якого довелося викласти «Інтеру» 69,5 мільйонів євро). Потрібно сказати, що Вільї вдавалося виправдовувати довіру тренера, під керівництвом якого він провів 76 матчів і відзначився 32 голами та 15 асистами.

«Барселону» Давід Вілья залишив влітку 2013 року, коли Гвардіола після року відпочинку якраз очолив «Баварію». Що правда, форвард перейшов не вслід за своїм колишнім коучем, а в мадридський «Атлетико», де провів всього один сезон, а потім відправився догравати за океан - до лав американського «Нью-Йорк Сіті». Завершив же кар'єру Вілья в 38 років в Японії на початку нинішнього року, наостанок вигравши Кубок цієї країни з «Віссел Кобе».

АДРІАНО (Бразилія)

Маршрут трансферу: «Севілья» - «Барселона»
Дата трансферу: 14 липня 2010 року
Сума трансферу: 9,5 мільйонів євро
Кар'єра в «Барселоні»: 189 матчів, 17 голів, 23 асисти

Талановитий, але схильний до травм лівий фулбек, провів в «Барселоні» шість сезонів, два з яких - під керівництвом Гвардіоли. Пеп регулярно задіював цього бразильця в матчах своєї команди, а після його відходу це робили і Тіто Віланова, і Херардо Мартіно, і Луїс Енріке. Пішов з «Барселони» Адріано влітку 2016 року, будучи проданим в «Бешикташ» за скромні 2,3 мільйона євро. Втім, в складі «блаугранас» бразилець провів майже дві сотні поєдинків, що є вартим поваги показником.

У Туреччині Адріано провів три роки, а влітку минулого на правах вільного агента перебрався в «Атлетико Паранаенсе». Нині футболістові вже 35 років і він має діючий контракт з бразильським клубом до кінця року. Не виключено, що найближчі місяці виявляться для Адріано останніми в професійному футболі в якості гравця.

Хав'єр МАСКЕРАНО (Аргентина)

Маршрут трансферу: «Ліверпуль» - «Барселона»
Дата трансферу: 28 серпня 2010 року
Сума трансферу: 20 мільйонів євро
Кар'єра в «Барселоні»: 334 матчі, 1 гол, 8 асистів

Придбавши влітку 2010 року у «Ліверпуля» чіпкого опорного півзахисника Хав'єра Маскерано, здатного при необхідності зіграти і в центральній зоні захисту, «Барселона» на довгі роки закрила питання про те, хто замінить в команді івуарійця Яя Туре, який якраз відбув до «Манчестер Сіті». Маскерано буквально зацементував опорну зону «блаугранас», ефективно забезпечуючи зв'язок між обороною і атакою команди. Пройти цього хавбека вдавалося далеко не всім опонентам «Барселони», а тому не дивно, що він регулярно потравляв у склад та за сім з половиною сезонів провів за каталонців більше трьохсот матчів у різних турнірах.

У січні 2018 року «Барселона» продала Маскерано в китайський «Хебей Чайна Форчун», де віковий аргентинець провів два роки, а в перших числах 2020-го повернувся на батьківщину, підписавши контракт з «Естудіантесом». Незважаючи на те, що Маскерано влітку нинішнього року виповниться вже 36, боси аргентинського клубу підмахнули з ним трудову угоду, розраховану на півтора сезони.

Ібрагім АФЕЛЛАЙ (Нідерланди)

Маршрут трансферу: ПСВ - «Барселона»
Дата трансферу 1 січня 2011 року
Сума трансферу: 3 мільйони євро
Кар'єра в «Барселоні»: 35 матчів, 2 голи, 1 асист

Вихованець ПСВ досить швидко привернув до себе увагу топ-клубів континенту. У сезонах-2004/05 і 2005/06 Афеллаю вдавалося ставати кращим асистентом чемпіонату Нідерландів, а за підсумками сезону-2006/07 його визнали найкращим молодим футболістом цієї ліги. Не дивно, що в «Барселоні», яка завжди славилася досить успішною роботою з гравцями з Нідерландів, забажали отримати молодого Ібрагіма. Зробити це вдалося за досить скромні 3 мільйони євро, і почав Афеллай в стані «блаугранас» досить непогано.

Однак восени 2011 року Афеллай отримав травму хрестоподібних зв'язок, яка вивела його з ладу більш ніж на півроку. Повернутися на колишній рівень футболіст так і не зміг. Через кілька місяців після відновлення каталонці відправили Ібрагіма в оренду в «Шальке», потім - в «Олімпіакос», поки нарешті в липні 2015 року хавбек на правах вільного агента не покинув «Барсу» назовсім, підписавши угоду зі «Сток Сіті». У січні минулого року хавбек виявився непотрібним уже і «гончарам», після чого півроку перебував без клубу, поки нарешті не домовився про повернення в рідний ПСВ. Зараз 33-річний Афеллай практично не грає і в Нідерландах, а тому вже влітку, ймовірно, покине клуб через завершення терміну дії контракту. Можливо, відразу за цим послідує і оголошення про завершення кар'єри...

Алексіс САНЧЕС (Чилі)

Маршрут трансферу: «Удінезе» - «Барселона»
Дата трансферу 21 липня 2011 року
Сума трансферу: 26 мільйонів євро
Кар'єра в «Барселоні»: 141 матч, 47 голів, 35 асистів

Чилійський вінгер Алексіс Санчес став одним з лише двох підписань, які схвалив Хосеп Гвардіола в своєму останньому сезоні в «Барселоні». Швидкий, цілеспрямований і вибуховий футболіст справив враження на коуча своїми виступами в Італії в рядах «Удінезе». Представнику Серії А вдалося виручити за трансфер чилійця 26 мільйонів євро. Втім, і в «Барсі» Санчес не загубився. Він провів три досить непоганих сезони, після чого клуб вирішив погодитися на пропозицію «Арсеналу» про продаж вінгера за 42 мільйони євро.

У Лондоні Алексіс Санчес провів ще більш чудові три перші сезони, а потім покинув стан «канонірів» заради переїзду в «Манчестер Юнайтед». В рядах «червоних дияволів», очолюваних тоді Жозе Моурінью, кар'єра Санчеса і пішла на спад. Він не зміг завоювати місце в складі «Манчестер Юнайтед», будучи влітку минулого року відправленим в оренду в «Інтер». Але в Італії справи Алексіса поки йдуть також далеко не райдужно. Через це «нерадзуррі» навряд чи будуть робити спроби викупити контракт чилійця, і тому доведеться повернутися на «Олд Траффорд» влітку, де до того моменту, можливо, вже станеться чергова зміна тренера...

Сеск ФАБРЕГАС (Іспанія)

Маршрут трансферу: «Арсенал» - «Барселона»
Дата трансферу: 15 серпня 2011 року
Сума трансферу: 34 мільйони євро
Кар'єра в «Барселоні»: 151 матч, 42 голи, 51 асист

Вихованець легендарної академії каталонців «Ла Масіі» Сеск Фабрегас в юному віці покинув «Барселону», перебравшись на Туманний Альбіон до лав «Арсеналу», де йому місце в складі пообіцяв тодішній коуч «канонірів» Арсен Венгер. Звичайно, француз не міг відразу ж кидати в бій 16-річного підлітка, але поступово підводив його до ігор першої команди, а потім Сеску досить швидко вдалося завоювати роль ключового футболіста «Арсеналу». В Англії Фабрегас був одним з найяскравіших гравців Прем'єр-ліги, а тому повернення його на «Камп Ноу» чекали всі шанувальники «блаугранас».

Гвардіолі вдалося не тільки повернути Фабрегаса в «Барселону», але й гармонійно вписати його в команду. Втім, в Іспанії Сеск провів всього три сезони, після чого захотів повернутися в Англію, де його в своїх рядах побажав бачити «Челсі». За «синіх» іспанець досить регулярно виступав до сезону-2018/19, після чого став непотрібним і змушений був шукати інші шляхи продовження кар'єри. З січня минулого року Сеск виступає за «Монако», але нині ця команда не може похвалитися серйозними досягненнями...

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(204)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»
Футбол | 28 березня 2024, 15:15 24
Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»

Микита Швець розповів, як участь на чемпіонаті Європи збільшить вартість українських гравців

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 23
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Evgene Boykinyuk
Карьера в «Барселоне»: 334 матча, 1 гол, 8 ассистов
---
Я понимаю опорник, но даже для опорника как-то слишком слабо, даже наш тимощук бы больше забил.