Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 09 лютого 2020, 03:33
15519
3

Три причини, чому Джона Джонса не можна вважати найкращим бійцем сучасності

Сергій Лебедєв – про неприємні моменти в кар'єрі бійця, який вийде в октагон UFC 247

| Оновлено 09 лютого 2020, 03:33
15519
3
Три причини, чому Джона Джонса не можна вважати найкращим бійцем сучасності
essentiallysports.com. Джон Джонс

Найближчої недільної ночі за центральноєвропейським часом арена «Toyota Center», що в Х'юстоні (штат Техас, США), прийме великий турнір UFC 247. В одному з них Джон Джонс проведе свій 15-й поєдинок за титул UFC. Претендент на його пояс - голодний і непереможений Домінік Рейєс.

Дуже багатьма фанатами і експертами в області ММА багаторічний домінант напівважкого дивізіону Джон Джонс вважається найсильнішим бійцем на даний момент незалежно від вагової категорії. У чоловічому паунд-фо-паунд UFC Джонс на першому місці, випереджаючи Хабіба Нурмагомедова і Генрі Сехудо. Більш того, його вже ставлять в один ряд з «безсмертними» - Жоржем Сен-П'єром, Андерсоном Сільвою і Федором Ємельяненком - вважаючи, що Джонс має право претендувати на звання найкращого бійця в історії змішаних єдиноборств.

Але чи дійсно ми можемо вважати Джонса кращим від світу ММА сучасності? Є як мінімум три причини проти цього.

Позитивні допінг-тести

Найбільший мінус в бійцівському резюме Джонса - це те, що на відміну від своїх конкурентів за лідерство в світових ММА він провалив тестування на заборонені WADA препарати. Що ще гірше, «Bones» здав позитивний допінг-тест у двох окремих випадках, і це навіть не беручи до уваги його позитивний тест на кокаїн у 2015 році.

Вперше Джонс провалив перевірку на допінг перед запланованим титульним реваншем у напівважкій вазі з Деніелом Корм’є на UFC 200 в липні 2016 року. За лічені дні до бою стало відомо про те, що в аналізах Джона виявлені сліди двох заборонених препаратів - кломифена та летрозола. Бій в результаті було скасовано, а боєць, що завинив, отримав один рік дискваліфікації.

Рік по тому Джонс повернувся після відсторонення, щоб нокаутувати Корм’є і повернути собі титул UFC у напівважкій вазі. Але через кілька тижнів після цього було оприлюднено факт, що допінг-проба Джонса, взята перед боєм, містить сліди анаболічного стероїду туринаболу. Результат поєдинку був змінений на «no contest», пояс повернули Корм’є, а Джонса відсторонили на 15 місяців.

Джонс відновив виступи в грудні 2018 року на UFC 232, побивши Александра Густафссона в реванші і знову повернувши свій пояс. Але все ж «Bones» не був повністю чистим. Незадовго до бою один з допінг-тестів знову показав присутність туринаболу в його організмі, але через незначний вміст препарату в аналізах, йому дозволили вийти в октагон.

Поневіряння поза кліткою

Крім вживання кокаїну, в біографії Джонса є й інші неприємні сторінки. У 2015 році він проїхав на червоне світло і протаранив два інших автомобілі, після чого просто взяв і втік на своїх двох. Однією з потерпілих стала вагітна жінка, яка отримала перелом руки. Джонс, все ж, повернувся, але тільки для того, щоб забрати готівку зі своєї машини і знову втекти.

В автомобілі бійця було знайдено люльку з марихуаною всередині. Після такого проступку в UFC вирішили позбавити Джона поясу чемпіона в напівважкій вазі. Йому загрожувало реальне ув’язнення, але судовий вердикт був вельми м'яким - 18 місяців випробувального терміну.

А вже в 2019 році Джонса звинувачували в нападі на офіціантку. Нібито він насильно поцілував її, давши при цьому ляпаса і взявши на задушливий прийом. Джонс, не визнавши себе винним, відбувся легким переляком.

Сумнівний рекорд

На перший погляд, у Джонса один з найбільш вражаючих рекордів в історії ММА. Зараз він у нього 25-1 з одним «no contest» - той самий виграний бій у Корм’є, результат якого був змінений після оприлюднення результатів допінг-тестування. А єдиної поразки він зазнав у 2009 році в бою проти Метта Хемілла, де рефері Стів Маццагатті дискваліфікував його, з чим дуже багато хто до сих пір не згодні.

Але скількох відомих бійців Джонс бив у той час, коли вони перебували на піку? Не дуже-то й багато. «Шогун» Руа був переможений після тривалої паузи через операцію на коліні, а Райан Бейдер на момент зустрічі з Джонсом ще не досяг свого розквіту.

«Ремпейдж» Джексон ще до бою з Джонсом демонстрував не найкращу форму, Ліото Мачіда програв два з трьох попередніх боїв, в той час як Чейл Соннен і Вітор Белфорт піднімалися з середньої ваги. Його недавні опоненти Тіаго Сантос і Ентоні Сміт до того, як стати претендентами на пояс, вважалися не більше, ніж джорніменами.

По суті, у Джонса тільки кілька справді вартісних побитих супротивників - Рашад Еванс, Александр Густафссон, Деніел Корм’є і Гловер Тейшейра.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maradona
В часи Дона Фрая, Ігоря Вовчанчіна, Марка Керра, Кевіна Ренделмана, двох Шемроків, Дена Северна, Марка Коулмена, Тіто Ортіза, Вандерлея Сілви, Ренді Кутюра, Чака Ліддела, Мірко Кро-Копа - ММА були іншими
K_Sarioglo@i.ua
Второе это полный бред, моральные качества человека не имеют никакого отношения к спортивным навыкам.
Третье тоже такое себе, уже одного оставленного автором более чем хватает, кроме того не думаю что есть бойцы ММА дерущиеся с топ-соперниками только на пике.
А вот первое - да, аргумент имеет место быть. Хотя все равно,ИМХО Джонс лучший. Или во всяком случае был лучшим к началу 2019 так сейчас у него явно намечается тенденция спада.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил