Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 лютого 2020, 07:57
20436
17

Схоже, в Вест Хемі не розраховують на Ярмоленка. Чому так відбувається?

Чутки про літній від’їзд українця, очевидно, мають під собою підгрунтя...

| Оновлено 08 лютого 2020, 07:57
20436
17
Схоже, в Вест Хемі не розраховують на Ярмоленка. Чому так відбувається?
whufc.com. Андрій Ярмоленко

На «стрічці» роботи січневого трансферного вікна в англійській Прем'єр-лізі «Вест Хем», кольори якого захищає Андрій Ярмоленко, підписав 23-річного вінгера «Халла» Джаррода Боуена. Трансфер недешево обійшовся «молотобійцям», тому як за одного з кращих снайперів нинішнього розіграшу Чемпіоншипа довелося заплатити трохи більше 21 мільйона євро (19,2 мільйона фунтів, якщо орієнтуватися на валюту, про яку йде мова в розрізі клубів з Туманного Альбіону).

Історія Боуена в «Вест Хемі» тільки починається. Він ще не провів жодного поєдинку за «молотобійців» і, можливо, отримає шанс дебютувати в найближчій календарній грі проти «Манчестер Сіті». Однак уже зараз в Англії багато хто говорить, що перехід Боуена стане заходом кар'єри в «Вест Хемі» для Андрія Ярмоленка. Не дивно, що недавно в пресу вже просочилися плітки про готовність «молотобійців» прийдешнім літом розлучитися з українцем, причому за значно менші гроші, ніж були витрачені на його покупку в дортмундської «Боруссії».

«Вест Хем» взагалі в останні роки не надто успішно працював на трансферному ринку. Як наслідок - склад команди рясніє гравцями, які отримують хорошу зарплату, але не поспішають (або не здатні) конвертувати її в результат на полі. Саме тому легко зрозуміти, чому нині «молотобійці» готові піти на продаж того ж Ярмоленка за суму меншу, ніж витрачена на покупку. Однак саме у випадку з Боуеном в Англії більшість аналітиків сходяться на думці, що ця угода може стати поворотним моментом для роботи «Вест Хема» на ринку. У 23-річного Джаррода дійсно вірять, тому як за останні два з половиною сезони в «Халлі» він відзначився 52 забитими м'ячами в 117 поєдинках, граючи зовсім не на позиції центрфорварда, а справа на фланзі. Подібна результативність для вінгера - привід для гордості, нехай навіть мова йде не про АПЛ, а про Чемпіоншип.

Наприклад, в нинішньому розіграші Чемпіоншипа Боуен йде п'ятим у рейтингу футболістів за очікуваними голами. В активі Джаррода 12,99xG при 16 забитих м'ячах. У лідируючого в цьому компоненті Патріка Бемфорда з «Лідса» показники значно скромніші - лише 12 голів при 19,5xG. Та й інші три футболісти, які перебувають в рейтингу між Бемфордом та Боуеном є, як і представник «Лідса», центрфорвардами, а ніяк не атакуючими півзахисниками.

Про що це говорить? Про відмінну та стабільну роботу новобранця «Вест Хема» на завершальних стадіях атаки. Так, до травми Андрій Ярмоленко також демонстрував досить непогані цифри в Прем'єр-лізі, але це пошкодження, найімовірніше, і виявиться тією самою злощасною випадковістю, яка спричинить літній відхід українця зі стану «молотобійців». Той же Боуен нині матиме фору перед Ярмоленком через те, що раніше отримає можливість проявити себе у складі «Вест Хема». Як відомо, відновлення Андрія після травми м'яза стегна знаходиться на завершальній стадії і його повернення в стрій очікується до кінця лютого. Це означає, що як мінімум в двох, а то й трьох матчах АПЛ, шанс проявити себе на правому фланзі атаки отримають Боуен й інші конкуренти Ярмоленка, яких і так чимало - Снодграсс і Антоніо, як то кажуть, завжди на замітці у Моєса.

Важливою перевагою Боуена над Ярмоленком, Снодграссом та Антоніо зараз також бачиться вік цих гравців. Якщо Джарроду тільки 23 роки, то Андрію - 30, Роберту - 32, а Мічейлу - 29. Таким чином, в найближчій перспективі ставку краще робити саме на більш молодого Боуена, який знаходиться в самому розквіті сил і енергії, ніж на його конкурентів, якщо ті не будуть здатні виглядати на голову сильніше опонента.

Не варто забувати, що під час перебування футболістом «Халла» Джаррода Боуена нерідко порівнювали з неперевершеним голландцем Ар'єном Роббеном. За стилем гри вони дійсно дуже схожі - гарне прискорення, прекрасна робота з м'ячем на швидкості, здатність зміщуватися в центр для нанесення хльостких і сильних ударів, або ж гострий прохід по флангу з хитрими пасами в район штрафного або назад на набігаючих партнерів.

Підписуйтеся на канал >>> SPORT.UA в YOUTUBE

Що ще може вигідно виділяти Боуена на тлі того ж Ярмоленка, так це нахабство на полі в гарному розумінні цього слова. Джаррод не боїться приймати миттєві і часом непередбачувані рішення. Замість того, щоб приймати м'яч, обробляти його, отримуючи тим самим певний час на роздуми, Боуен часто здатен чинити ірраціонально. Він багато б'є в дотик, робить акцент на грі один-в-один, що і дозволяло Джарроду «робити різницю» під час перебування гравцем «Халл Сіті».

За кількістю ударів по воротах Боуен на поточний момент - третій в Чемпіоншипі. На його рахунку 96 спроб, що лише на чотири менше, ніж у Саїда Бенрахми з «Брентфорда» і на три - ніж у вже згадуваного вище Патріка Бемфорда з «Лідса». Причому, це як раз той випадок, коли кількість конвертується в якість. А ось у «Вест Хема» в нинішньому розіграші Прем'єр-ліги немає в складі жодного футболіста, який би потрапляв навіть у топ-30 гравців турніру, які найбільше б'ють по воротах суперників. Знову-таки показник, який буквально наштовхує на те, щоб давати час і шанси Боуену в основі.

Але якщо дивитися на ключові показники для атакуючого півзахисника, а також брати до уваги різницю в рівні гри в Прем'єр-лізі і Чемпіоншипі, то тут відмінності між Ярмоленком та Боуеном не здаються настільки фатальними для українця. Навпаки, за багатьма компонентами Андрій виглядає навіть краще більш молодого конкурента. Наприклад, Ярмоленко частіше грає на команду (звідси більше число передач, в тому числі в штрафний суперника), в той час як у Боуена видно більший перекіс у бік індивідуальних дій.

У будь-якому випадку Девід Моєс буде буквально змушений ставити Боуена до складу «Вест Хема» в найближчих матчах. Адже не для того «молотобійці» витрачали кілька десятків мільйонів євро, щоб такий довгоочікуваний новобранець полірував «банку». І тут все буде залежати вже від результатів, які зможе продемонструвати екс-гравець «Халла». Плюсом для нього є абсолютна відсутність необхідності тривалої адаптації - Боуен англієць, а тому мова, середовище та інші аспекти абсолютно ніяк не позначаться на ньому, з чим доводилося стикатися тому ж Ярмоленку. Мінус тільки в тому, що далеко не всі лідери Чемпіоншипа залишалися здатні демонструвати футбол такого ж високого рівня і в Прем'єр-лізі - приклад того ж Че Адамса, який в минулому сезоні забив 22 голи в 46 матчах Чемпіоншипа за «Бірмінгем», а нині ніяк не може відзначитися навіть дебютним забитим м'ячем в 19 поєдинках у складі «Саутгемптона», показовий.

З урахуванням того, що Андрій Ярмоленко в «Вест Хемі» куди більше лікується, ніж грає, шанси на потрапляння до основного складу не тільки на сьогодні, а й в аспекті найближчого майбутнього, у Боуена бачаться незрівнянно вище. Крім того, фактор індивідуальності також ніхто не відміняв, а тут англієць, мабуть, дасть фору українцю, адже Джаррод здатен працювати з м'ячем куди ефектніше і в більшості випадків ефективніше за Андрія. Сидіти за спиною 23-річного вихідця з Чемпіоншипа - мабуть, найгірше, що можна уявити в найближчому майбутньому для кар'єри Ярмоленка. А значить вибір невеликий - або українець покаже абсолютно феноменальний рівень гри у ті пару місяців, що залишилися до кінця сезону, або влітку йому прийдеться підшукувати новий клуб. І це як раз той випадок, коли будуть збігатися інтереси як самого Ярмоленка, так і «Вест Хема»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

 
Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная
Футбол | 23 квітня 2024, 16:36 19
Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная

Але футболісти закарпатської команди відмовили в «співпраці» Сергію Третьяку

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
как можно рассчитывать на того кто постоянно травмируется, даже если технически он тянет АПЛ, а толку, полгода тянет, полгода лечит травмы.
Alex86 1
Почему не получается у машины ездить которая стоит на ремонте - нонсенс
Александр Бондарь
Я болельщик Динамо ,мне не мало лет.Но когда блядь он был высококласным футболистом?
Александр Бондарь
Потому что дерево
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trollface
Физуха подводит, скорости нет, заигрывается с мячом. Отобрать не может, как и отдать нормальный пас.
Александр Бондарь
Это профессиАнальный спортсмен,который режим поддерживает.Но не футболист,что время и показало.
aka
Это такое шуточно название статьи "почему"? Это полено сгодится на дистанцию в 5 игр. Защищаться не умеет, скорость как у мерина после откорма, манера бегать "приступочкой" -все это подходит против Волыни и Люксембурга при попутном ветре. У него был один шанс -уехать до 23 в надежде на хорошего тренера,который переучил бы его дворовые навыки, но куда - " это же чудо с 101 километра". Очередной талант засунутый в анус и дополнение в список "Самые провальные трансферы". Он в порядке, не партесь, денег заработал, домиками обзавёлся.Супер.
spaceDJ
Пора Андрейке приобретать турецко-украинский словарь.
Андрей Мадайский
Тут столько "экспертов" , что аж "гай шумить", а давайте посмотрим что будет в конце этого сезона....
Kevko
Андрею нужно готовиться к уходу из АПЛ. Неконкурентоспособен в АПЛ
Сергій Поліщук
Может потому, что Вест Хэм - это футбольный клуб?
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил